返回列表 發帖
樓梯轉角+XBF

新編曲其實好聽 但把聲完全駕馭唔到
同埋 有吊臂cam唔通今次出碟? ...
721AXA 發表於 2017-4-8 15:03

佢今次係咪無練過歌

樓梯轉角+XBF

其實 XBF 玩完喇叭仲難聽不如 CUT 咗佢啦

樓梯轉角+XBF

現場有4部CAM 好大機會出碟呀
成個演唱會欣賞係佢用音樂劇包裝既心思
失望既係成個SHOW準備既時間太少, 編曲同唱法都可以更好

失望既係成個SHOW準備既時間太少,  ...
arlai 發表於 2017-4-8 16:15

tonight又唔出

失望既係成個SHOW準備既時間太少,  ...
arlai 發表於 2017-4-8 16:15

成個show真係吸水成份濃

樓梯轉角+XBF

OMG 竟然今次有碟出,收山味更濃
頭場我見到有收音咪,VIP gathering都錄影,我已經懷疑係咪出碟
不過上次neway music live錄左都無出,唔好太大期望
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

頭場我見到有收音咪,VIP gathering都錄影,我已經懷疑係咪出碟
不過上 ...
fifty1205 發表於 2017-4-8 16:38

琴晚直情有大機錄影tim la
真係叫filicious tonight情何以堪...

樓梯轉角+XBF

所以咪話寧願佢全部唱番原曲算
真心攞命

所以咪話寧願佢全部唱番原曲算
真心攞命
Lewis 發表於 2017-4-8 17:16

佢把聲係有d問題
之前聽頭果幾part 以為佢想每part有少少唔同唱法
但原來後面都係咁
諸葛亮式嘅鼻音出番黎
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

不過上 ...
fifty1205 發表於 2017-4-8 16:38

其實都似 不過應該係轉拍戲姐
一黎演唱會唔plug 歌已經有疑點
同埋佢好似講過做完個演唱會今年就會拍戲
佢又出自己品牌 咁忙
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

樓梯轉角+XBF

之前見人話 你在哪裡 難聽我都仲覺得都ok
   呢個真係好 難 聽

真係自己loop番前菜拒絕畢彼特瞬間轉移未約定好過好聽到

自製rundown 完成自己既心願算

1. 狐狸今天你愉快嗎
2. 醜小鴨天鵝湖
3. 尋找獨角獸
4. 車瓜車

5. 影迷少女
6. 麥當娜一吻
7. 奇洛李維斯回信
8. 拒絕畢彼特

9. 瞬間轉移
10. 劍龍在草地散步
11. Zentrix
12. Gone

13. 趕
14. 爭
15. 愛
16. 水

17. 等待的藝術
18. 噗噗跳
19. 扭計骰
20. My Choice X

21. 前菜
22. 未約定
23. 樹娃
24. 你在哪裡
25. 鳳凰木

26. 小聰明
27. 男孩像你
28. XBF

琴晚直情有大機錄影tim la
真係叫filicious tonight情何以堪...
Lewis 發表於 8/4/2017 17:15
Tonight真係好靚

今晚啲人早左入場
唔係要陪frd黎我都想放平飛

今晚啲人早左入場
唔係要陪frd黎我都想放平飛
Lewis 發表於 8/4/2017 20:25
d 飛都無人要

麥當娜個破音同愈笑愈見疤痕有得fight

麥當娜個破音同愈笑愈見疤痕有得fight
Lewis 發表於 8/4/2017 20:52
跣軚跣到

跣軚跣到
kwanie 發表於 2017-4-8 20:57

快樂到天亮你就去廁所喇

快樂到天亮你就去廁所喇
Lewis 發表於 8/4/2017 21:13
急急子

咩事 音樂未完就拍手
真係完反而唔拍

連個大聲公都叫你咪L 唱呀

kwanie 發表於 2017-4-8 21:38

笑死 dump走個大聲公

天國的微笑都係full band
放輕黎唱已經係兩個世界

天國的微笑都係full band
放輕黎唱已經係兩個世界
kwanie 發表於 2017-4-8 21:55

《字花》屬於治癒階段,台上擺放的紅色球和紅線代表前度的糾纏,《天國的微笑》明顯是情緒臨界點,「大概放棄世界,我滯留何地並無重要」,薛凱琪連番讀出歌詞,接下來的儀式完全是悲壯而唯美的,她躺在鋪滿花朵的船上然後離去,寓意她曾經飽受情緒病困擾而自尋短見,沒想到睡在棺材的畫面能夠出現在演唱會當中,以《宮若梅》作為背景音樂代表她執意忘記前塵往事。

好簡單講
唔好扮rock
乜事都無

完。

咁既製作,咁都夠膽晚晚歌單一樣
完全係叫fans以後唔好睇多過1場
擺明係收山之作

咁既製作,咁都夠膽晚晚歌單一樣
完全係叫fans以後唔好睇多過1場
擺明係收山之作 ...
Lewis 發表於 2017-4-8 23:33

Encore都一樣??

Overall黎講我覺得個show其實係好睇
如果一開始佢講明係音樂劇可能大家無咁大落差
所謂rock個part我只會形容為憤怒, 因為個音樂劇都係情緒表達為主
為一一個flow嘅問題係天國的微笑同樓梯轉角
天國的微笑臨尾放左係soft嘅一part係真係有d突兀
樓梯轉角, 歌詞都係頹點要憤怒打穿牆角咩
至於樓上之前講過男孩像你嘅問題, 其實係同車匙個原理一樣
不過成個show確係證明左佢戲係好過歌, 同埋快歌係佢杯茶
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

佢都係走去拍戲算啦
kwanie 發表於 2017-4-8 00:11

最弊佢近年flop 到連d戲都係爛既
慘咯,真係唔expect fiona會谷底成咁

Encore都一樣??
stephybest 發表於 2017-4-8 23:36

咪哥哥同怨容雪囉
就算佢有得再開演唱會都係睇1場算,極搵笨

咪哥哥同怨容雪囉
就算佢有得再開演唱會都係睇1場算,極搵笨
Lewis 發表於 2017-4-8 23:44

忠粉都咁講

忠粉都咁講
stephybest 發表於 2017-4-8 23:45

本身一晚唱得26首歌已經偏少
仲要晚晚rundown一樣
場show有無心搞係完全睇得出,得個半月時間製作只係借口
係咁我寧願你企定定唱番26首自己歌原曲好過
同埋得3首side track 同3首翻唱一樣多又係唔知咩玩法

Overall黎講我覺得個show其實係好睇
如果一開始佢講明係音樂劇可能大家無咁大落差
所謂rock個part我只會形 ...
kevinlai1621 發表於 2017-4-8 23:39

其實個 show 最大敗筆係佢唱得好難聽,
今日有線播快樂到天亮,我阿媽聽到都話乜唱得咁難聽

kwanie 發表於 2017-4-8 21:38

想知咩事

其實衣不稱身就係衣不稱身, 點解明明歌唔啱FEEL/ 自己唱唔到都要轉做ROCK版?
同埋點解憤怒/黑暗 一定係要靠嗌靠宣洩先表達到? 唔可以係其他形式?
成日強調自己有ART SENSE但原來諗野都係咁狹窄,
同埋試新野玩驚喜都要諗下自己係咪CARRY得到架嘛
(天國的微笑真係走曬音, 好難聽真心, 呢樣野做音樂監製都要負責

其實我信FIONA係好用心準備呢個SHOW, 但佢根本成日都用錯力
連自己真正既優勢都捉唔到, 係樂壇生存到咁耐都算係奇蹟

利申:其實係FANS,非常非常非常喜歡頭一PART (唱得好 + 印象中最鐘意的FIONA終於返咗黎),
但佢童話PART之後實在將所有好感摧毀曬,
成個SHOW去到最後完全係災難性, 唔係講笑

雖然講到咁, 佢再開SHOW都係會去睇....

其實睇啲片 佢真係唱得好難聽……

其實個 show 最大敗筆係佢唱得好難聽,
今日有線播快樂到天亮,我阿媽聽到都話乜唱得咁難聽 ...
賴爽 發表於 2017-4-8 23:51

根本快樂到天亮本身都好難聽
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

nicholashin 發表於 2017-4-8 23:53

agree! 唱功退步咗好多,都係拍戲算吧。
love wins!

nicholashin 發表於 2017-4-8 23:53

佢真係收山拍戲接啲好戲搏拎影后好過啦

第一首狐狸我又唔覺得佢唱得差喎有播帶feel
甜蜜蜜開始出事,忘記mr right愛mr wrong 一^~次

第一首狐狸我又唔覺得佢唱得差喎有播帶feel
甜蜜蜜開始出事,忘記mr right愛mr wrong 一^~次 ...
stephybest 發表於 2017-4-9 00:07

我睇番頭先我錄d片又真係有少少喊歌feel
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

是日笑位
1. 唱"麥當娜一吻"最後一句既"當"字破音破到同"愈笑愈見疤痕"可以媲美
2. 用大聲公唱"XBF"時大聲公無啦啦無聲出,Fiona發火將個大聲公一野dump走
3. 罰左兩個觀眾上台跳周末畫報,仲要係咁打pat pat
4. Fiona夠膽同觀眾講如果覺得場舞台劇好睇,就要多謝佢既團隊
5. 嗌Encore位水靜鵝飛

是日笑位
1. 唱"麥當娜一吻"最近一後既"當"字破音破到同"愈笑愈見疤痕"可以媲美
2. 用大聲公唱"XBF"時大聲 ...
Lewis 發表於 2017-4-9 00:13

係咪無開到所以無聲 lol其實無左仲好,佢自己唱返出黎

作為忠粉的我好傷心 天國的微笑是災難級演出

看了一場十分尷尬的演唱會。

也許Tonight 太令人難忘,
這次感覺很粗糙,
或因準備得太倉卒。

以音樂劇形式表演,
我認為很多年前的Roadshow 音樂會比這個好看,
那次比這次更像一場夢。

這次歌曲編排是有心思的,
奈何起承轉合總差那麼一點點。

作為她的死忠,
很少會評價她的歌藝,
但今晚音很飄,
麥當娜一吻和天國的微笑明顯走音,
跟Tonight 令人眼前一亮的那個她,
差太遠了。

記得她上次在演唱會提過,
知道自己唱歌唔夠別個叻,
跑得比別個慢,
就努力不斷練習,
惟這次未能好好說服觀眾。

有些歌改編得還可以,
她聲音偏尖已不是新鮮事,
為何還要揀搖滾風走,
音樂太硬她根本駕馭不來。

不然每首歌都變得像所有下雨天,
拖得太慢,音又繼續飄,
放大缺點。

前天按捺不住上Forum 看別人的評語,
看到不少人批評,
我還以為他們不懂欣賞,
原來作為死忠的我也認同。

玩絕路式吶喊不是不可以,
但理應先跟老師發掘其他唱腔,
用更多時間訓練低音,
試試有沒有可能擴闊真音範圍,
告別我去到尾段,
用真音吶喊式唱挺有感覺,
但聲音持久力不夠,
突然又轉回假音,
最難入耳是天國的微笑。

感覺她這回用錯神,
走到這個情節,
其實可唱天國的微笑Respire 版,
死去後才輕輕的唱會較有感染力,
而死前其實很適合唱水,
「任得我就這麼安躺於這裡」,
不應浪費自己很負面,很黑暗的歌。

用宮若梅講忘記,淡忘最合適,
可惜沒有唱到。

要走出來為何不選倒刺呢?
還有,
要更正慕容雪她第一個演唱會有唱過了

作為忠粉的我好傷心 天國的微笑是災難級演出

看了一場十分尷尬的演唱會。

也許Tonight 太令人難忘,
這次 ...
fung0401 發表於 2017-4-9 00:41

就係因為睇過filicious同tonight所以覺得呢次真係奇差

你話你第一次搞演唱會就話過得去姐,問題係佢之前兩次演唱會水準極高,跌watt情況極嚴重
歌單仲要晚晚一樣,完全無顧及場場買曬黎睇支持既死忠

上網睇左d clips,好恐怖 好似精神病人唱歌咁

facebook
平售 薛凱琪 9/4(麥花臣)
$680 平售$600
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

就係因為睇過filicious同tonight所以覺得呢次真係奇差

你話你第一次搞演唱會就話過得去姐,問題係 ...
Lewis 發表於 2017-4-9 00:48

諗返起美祖有starlight同n6之後都有個極廢既1314,美長有filicious同tonight之後咪有個picnicseries01...

有睇過 Tonight 既今次表現你係一定唔會收貨既。