返回列表 發帖
可能太陽今年特別有財團支持, 又群星熱辣show又盛.
風見志郎 發表於 2017-2-27 15:49

但無plug歌無宣傳張poster可以instragram自拍法+photoshop+facebook應該百幾蚊搞掂
旺角彭啲價又貴到嘔...想搵錢搵到盡?

走出小峽谷,Dear Fiona與野生蟲草動物歌舞:
小黑與我、有隻雀仔、醜小鴨天鵝湖、尋找獨角獸、狐狸今天 ...
風見志郎 發表於 2017-2-27 16:35

期待用show唱功扭音唱腔唱醜小鴨天鵝湖

頭場680重有一堆
中場680重有一堆(Full過頭場)
尾場680得返單丁就爆

最後死死地氣買咗頭場680 JJ行紅館價真係好貴

尾場full左
中場目測仲有10%位, 就full
頭場d位多到嚇死人

太陽真係好好野
可以幾乎無任何聲氣之 ...
Lewis 發表於 2017-3-1 13:03

我覺得零宣傳下差唔多爆到兩場算係咁

好多fans估Fi ig po估歌仔其中一首唱嘅Sidecut 係 我想留低!!!
我覺得夢遊都好大機會會唱
希望 ...
fifty1205 發表於 2017-3-8 00:08

水 趕 爭 愛 影迷少女 你在哪裡呢個係神之Sidetrack list

KKBOX有Fiona親自挑選嘅演唱會預習歌單,有:
噗噗跳、未約定、Just You and me、復原、點水蜻蜓、 ...
fifty1205 發表於 2017-3-17 19:37

唱復原真係把鬼噗噗跳Live有少少feel到扭音災難
其他都ok

但可唔可以唱多啲前期sidetrack

原來聽日就係
差啲霉到買咗霏唔記得

20:15
重圍住半個麥花臣排緊隊未入到去
重要落緊雨

都幾唔full

見到安安姐噶

Opening狐狸今天你愉快嗎
尋找獨角獸
麥當娜一吻!!!
fifty1205 發表於 2017-4-6 20:41

歌list暫時好正

D_i
集氣成功
你在那裡

告別我之前都勁正
之後首首歌都拖到好慢勁想瞓
去到快歌先好返啲但快歌完都接近收皮

btw 水呢趕呢爭呢

吓,認真好睇?

Rundown 算係咁,但佢唱到 flat 哂,
用少女聲唱暗黑版樓梯轉角接近災難,
天國的微笑你在 ...
賴爽 發表於 2017-4-6 23:28

頭兩套衫都勁童話勁公主..歌又正
之後告別我極速崩壞
同埋佢唔拖到佛壇咁唱應該夠唱多兩首sidetrack
快歌part感覺放得太後

其實都伏伏地,因為佢真係唱得奇差,
同埋佢又要兼顧太多嘢,但台下睇其實好暈,
成件事似有精神病嘅少女 ...
賴爽 發表於 2017-4-6 23:43

起碼頭兩part都side同埋fit返個concept
打後同一般concert有咩分別

btw隻旺中玫瑰tee加埋條褲真係...

D props都怪到,玩絲帶玩氣球玩紅線唔知做咩咁……
stephybest 發表於 2017-4-6 23:44

紅線都叫有啲意思
絲帶同氣球我真係心諗係咪無budget

VIP專屬gathering唱左爭
之後仲清唱左水 噗噗跳 小聰明 拒絕畢彼特 Miss Fiona(全部幾句) ...
fifty1205 發表於 2017-4-6 23:58

呢堆去replace旺中tee嗰part同啲cover成個rundown就會就高質好多啦

話時話,佢既然夠膽死唔唱奇洛李維斯回信
點解仲要唱男孩像你 XBF 甜蜜蜜 Better Me ...
fifty1205 發表於 2017-4-7 00:16

定呢幾首上唔到咤叱台當sidetrack

選曲可以更好囉其實,夢遊咁點題竟然vanished……
前面少女part都可以攝多幾首白色戀人噗噗跳etc
黑暗part ...
stephybest 發表於 2017-4-7 00:56

520由一開始有人un到最後連拍都廢事

入場個班應該無 expect side cut 同 佢翻唱嘅數量一樣
賴爽 發表於 2017-4-7 08:42

根本呢類concert就唔應該有cover重要佢唱歌又唔係真係好好聽

(佢話每次concert最少有一首哥哥嘅歌就算啦)

佢根本完全rock唔起...
佢係啱唱soft rock, 而唔係琴晚勁重bass咁= =
Lewis 發表於 2017-4-7 10:35

根本原版dear fiona對佢已經係極限啦...

好多好歌都無唱啦...
唉, 我真係無諗過會咁差, 因為filicious同tonight明明都好好睇... 完全無得比 ...
Lewis 發表於 2017-4-7 12:36

根本你而家零宣傳入得嚟都係真粉expect hit歌以外嘅歌list..就算全sidetrack都會識聽識唱有共鳴...
重要講緊係你自己個音樂紀...更加唔應該去加cover落list到...
特別係上半場個頭開得咁好...中場你又掉返啲行課出嚟出嚟...個落差太大...

同埋你咁多首歌都花咁多時間改到唔晒...用唔到唔夠時間呢個原因去唔揀sidetrack練

我身邊坐咗對情侶...應該係個女仔係長粉...
聽到我想留低勁high(high到高潮咁)
最後去到中場聽到無晒反應

你要知道以薛小姐響cm 既地位
咁都劣評如潮應該都真係....
利申未睇
kwanie 發表於 2017-4-7 17:59

覺得係因為個頭兩part開得好揀歌揀得好
跟接嗰兩part一個rock唱得差一個太悶個反差好大
當大家期待忍完兩part之後會有多啲好返啲嘅時候
點知就極速快歌之後完場
所以大家重停留喺負面印象當中

btw快歌放咁後加快歌完就接近完場真係一大失敗
歌已經唔係唱得多

今晚VIP得唱咗爭,無第一場嘅清唱點歌環節
fifty1205 發表於 2017-4-8 02:15

唔知買980嗰班用三舊水換一首歌會唔會即場掌摑美長

其實點解咁趕都要開
newguy 發表於 2017-4-8 02:33

根本成件事都好趕有機會太陽見美長有一兩個月檔期就是旦開個show搵真銀
少時間就變件事咁差好make sense...特別好多過場音樂都拖得好耐...

咁就可以唱少幾首歌...練少幾首

有FI既含照SO JENG
stephybest 發表於 2017-4-8 09:53

長頸鹿含照有咩好睇

現場有4部CAM 好大機會出碟呀
成個演唱會欣賞係佢用音樂劇包裝既心思
失望既係成個SHOW準備既時間太少,  ...
arlai 發表於 2017-4-8 16:15

成個show真係吸水成份濃

對比返concert yy都叫唱得好左既,Concert yy缺氧至少唔見有,但絕對係衰過tonight,
啲音好飄下 ...
stephybest 發表於 2017-4-9 06:47

就係因為本身有filicious同tonight咁高質concert知道佢原來可以唱到呢個standard
更加唔會接受因為佢本身唱功一般所以接受佢今次唱得難聽

正如竟然有人話the magical teeter totter美之狀態好唱得好
我就會問佢睇過水百合未

btw美長到就三十尾
今次搞成咁...本身個人又咁flop
我真係睇唔到將來可以搞返個filicious/tonight 2.0出嚟
特別係佢狀態/精神狀態感覺上而家返唔到去最top fit嘅佢

美長facebook有個comment

"俾$980 真係唔會淨係為咗件Tee同 postcard ,
夠鐘交場真係唔會關 fans 事!
Staff 清場無效率都會係重點!

無獨照都算,
莫講話自拍,同 fi 講嘢,
講明一行一張合照,
我坐DD 行,但要同 CC 行合照?

多人唔會係宜家先知,
賣飛既時候一早知 VIP 有幾多人,
點解話多人就要全部人合照?

Staff 仲要恐嚇話唔走就無禮物?
「唔影就唔好影,出去!」?

真係好差,對今次安排真係好失望,
麥花臣賣980然後得到呢個待遇,
就算幾鐘意 fi 都無辦法唔影響心情。"

連長粉vip都頂唔順

有人大嗌前菜,佢話留返下個演唱會唱
好surprise佢肯清唱半首趕
Lynn 發表於 2017-4-9 23:54

重有無下次

其實佢啲趕 水 爭 鳳凰木 miss fiona gone 反應一定唔會差過主打歌
成日攬住字花 天國的微笑 好惡頂 ...
Lewis 發表於 2017-4-10 18:26

我覺得留返一part畀美長做自己鍾意做嘅嘢都可以反正字花/天國的微笑/給十年後的我/十年後的我應該之後都會死攬唔放
(唱原版都好啲但feel到次次拖到幾慢去唱)
講真聽呢堆好過佢唱八月號/除下吊帶前/復原
但唔好太多囉...硬食唔到太多

同埋最唔明嘅係...明明佢歌又有咁多...特別係快歌
點解唱嚟唱去都係周末畫報/唇印
型嘅歌又唔係無...倒刺當年自己拍埋mv之後就消失咗
情願改到啲歌變晒樣都唔唱

連爭都有片噶
好聽噶...background簡簡單單咪幾好
美長真係愈複雜愈多嘢就愈handle唔到

水直頭連唱都唔識唱

拍定啲片遲啲攞黎做MV
nicknicknick 發表於 2017-4-10 22:11

可能學美之首"下次愛你"個低清MV咁做520 MV

唔好講笑
Vip咁樣仲好睇過場騷
Lewis 發表於 2017-4-10 22:41

原來畀680先係超級大傻仔