返回列表 發帖
點解唔支持雅妹?
bagfgfcde 發表於 2017-8-26 10:42

Why nga mui?
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

日期: 26/08/2017 (SAT)
時間: 12:00 - 13:00
節目: J足一小時

Look What You Made Me Do(Taylor Swift) / 蛇(容祖兒) / Come With Me / Stay(Zedd & Alessia Cara) / I Know What You Did Last Summer(Shawn Mendes & Camila Cabello) / 一事無成(鄭融 & 周柏豪) /
今天妳要嫁給我(featuring 蔡依林)(陶喆) / 明天我要嫁給你(Live)(鄭秀文) / Thinking Out Loud(Ed Sheeran) / 霸氣情歌 / I Choose You(Sara Bareilles) / 共勉之(官恩娜)

Confirmed
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

日期:26/08/2017
時間:14:40 - 15:00
節目:Rap One - Love Is Pain

你最美麗 (陳奐仁) / 健康美 (陳奐仁) / 驚輸 (陳奐仁) / 愛的力量 (陳奐仁) / 清潔阿嬸 (陳奐仁) /

時間:14:40 - 15:00
節目:Rap One - Love Is Pain

你最美麗 (陳奐仁) / 健康美 (陳奐 ...
nicholashin 發表於 2017-8-26 15:01

支持男人煎!

時間:17:35 - 18:00
節目:舒文不輸陣

3AM (AGA) / 寡人 / 冥想練習 (許志安) / I Don't Know, I Don't Care / 萬中無一 /

日期 : 26/08/2017
時間 : 2030 - 2230
節目 : 又變翻祖粉

男朋友與歌 / 卸妝 / 臨床 / 如果睡袍太少布 / 金銀島 / What's Up / 故弄玄虛 / 我的麻煩男友 /
拍拖 / 蒸餾 / 候鳥樹 / 舊日回憶的山丘 / 一直看見天使 / 傷神 / 最後勝利 / 冬眠 /
麻煩你 / 貪嗔癡 / 最好時光 / 星圖 / 很忘 / 可歌可泣 / 上次坐飛機 /
勉強幸福 / 花城 / 煙霞 / 何苦 / 最後的茱麗葉 / 還未 / 與貓共舞 /

聽返未來覺得好好聽

可能下年會覺得和每天講再見好好聽

聽返未來覺得好好聽

賴爽 發表於 2017-8-26 22:30

good taste

開心 明年會多個和每天粉

聽返未來覺得好好聽

賴爽 發表於 2017-8-26 22:30

下?

首歌未出我已經覺得好好聽啦喎

good taste

開心 明年會多個和每天粉
JasOh103 發表於 2017-8-26 22:33

其實我覺得悶得嚟但間唔中又想搵嚟聽 好似無人知道雙子座咁

下?

bagfgfcde 發表於 2017-8-26 22:36

認 真 咩 ?

認 真 咩 ?
賴爽 發表於 2017-8-26 22:39

我指和每天講再見
你可以自行判斷我係咪認真

我指和每天講再見
你可以自行判斷我係咪認真
bagfgfcde 發表於 2017-8-26 22:40

GIN LEE 唱乜你都咁鍾意啦

GIN LEE 唱乜你都咁鍾意啦
賴爽 發表於 2017-8-26 22:41

佢同霏霏都可以算係唱乜都好聽既神級歌手

bagfgfcde 發表於 2017-8-26 22:42

仲有abellabb

bagfgfcde 發表於 2017-8-26 22:42

UMG 真係好有品味

下?

bagfgfcde 發表於 2017-8-26 22:36

我都係!!

然後第一粒音我就喊左出黎 點解可以咁好聽

我都係!!

然後第一粒音我就喊左出黎 點解可以咁好聽
JasOh103 發表於 2017-8-26 22:46

首歌好應該被寫入健力士記錄
榮獲全球最多人聽完感動到喊既流行歌曲
UMG 真係好有品味
賴爽 發表於 2017-8-26 22:43

AGA相比起實力Gin Lee就差好遠啦
仲有abellabb
-Prince- 發表於 2017-8-26 22:42

abellabb真係好勁 多番化腐朽為神奇
連bye bye love都唱到咁好聽

日期 : 26/08/2017
時間 : 2030 - 2230
節目 : 又變翻祖粉

男朋友與歌 / 卸妝 / 臨床 / 如果睡袍太少布 /  ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-26 22:25

買左

買左
hehehaha 發表於 2017-8-26 23:07

估唔到你係祖粉

1430 - 1500
And Week 35's #1 Song Goes to…

喬治克隆人(糯米糰) / 我愛你夠貴(陳柏宇) / Superman(AGA) / 1st Date(李幸兒) / Come With Me(吳雨霏) / 有夢要想(謝安琪) / 靈感床(Supper Moment) / Geek In The Pink(Jason Mraz) / I Don't Know, I Don't Care(蘭子) /

27 Aug 2017 Sun
1400 - 1600
1.25倍速食用效果更佳week 35 ver

寡人
/ 我只不過是我 / I Don't Know I Don't Care /
Come With Me
/ 靈感床 / 上傳狂 /
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

日期: 27/08/2017 (SUN)
時間: 18:00 - 19:00
節目: 每日一J

圓(AGA) / 挾持(RubberBand) / 天梯(C AllStar) / 蜉蝣(容祖兒) / 死心塌地(梁詠琪) / 相信自己(鄭秀文) /
載我走(謝安琪) / 必殺技(古巨基) / Three Two One(側田) / 請跟我走(陳柏宇) / 留不低(吳雨霏) / (巴黎沒有)摩天輪(王菀之)

Confirmed

日期 : 27/08/2017
時間 : 2000 - 2100
節目 : 期間限定

一早地下鐵(RubberBand) / 明天的煩惱交給明天(Mr. Miss) / 星期一太空漫遊(Blaster) / I Don't Know, I Don't Care / 迷你(張學友) / 寡人 /
出埃及記(楊千嬅) / 心靈作家 / 一直看見天使(live)(容祖兒) / 有淚多好 / 還原成長 / 海路(安全地帶) /
我們的總和

日期 : 27/08/2017
時間 : 2100 - 2230
節目 : 亞博大SHOW

野孩子(楊千嬅)(live) / 大城大事(楊千嬅)(live) / 可惜我是水瓶座(楊千嬅)(live) / KONG(側田)(live) / 很想很想說再見(側田)(live) / 男人KTV(側田)(live) / 886(薛凱琪)(live) /
糖不甩(薛凱琪)(live) / Better Me(薛凱琪)(live) / 兜圈(林宥嘉)(live) / 壞與更壞(林宥嘉)(live) / 說謊(林宥嘉)(live) / 自然醒(林宥嘉)(live)

-
曹格出場就閃了~~
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

0800-1900
嘩嘩嘩打到嚟!

故弄玄虛(live)(容祖兒) / 我敢去愛(Autumn Version)(陳慧琳) / 原諒自己(王菲) / 可人兒(楊千嬅) / 風鈴(盧巧音) / 今年仲夏(梁詠琪) / 未來(何韻詩) / 肖邦寫過的歌(鄭秀文) / 愁人節(謝安琪) / 眾生緣(莫文蔚) / 生我的命(吳雨霏) / 你聽到了沒有(葉倩文) / 我來自火星(王菀之)
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

日期 : 28/08/2017
時間 : 1300 - 1400
節目 : 重溫 2016 十二大

如果我們不曾相遇(五月天) / 消化不良(周國賢) / 卜卜卜(小塵埃) / 很不低調(方大同) / 永遠很近(黎曉陽) / 哪裡只得我共你(Dear Jane) /
一晚長大(YukiLovey) / 其實怕選擇(趙學而) / 該死的快樂(王菀之) / 困獸都市(Fabel) / 一樣不一樣(Supper Moment) / Intro(韋禮安) /

me is so good taste

日期 : 28/08/2017
時間 : 1300 - 1400
節目 : 重溫 2016 十二大

如果我們不曾相遇(五月天) / 消化不良(周 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-28 13:59

支拎頭三首 '
Happy and Blessed.

岩岩統計左由開榜以黎(2011 WK1)每個歌手有幾多首冠軍歌

男歌手
文豪 12
莖牽 11
單丸 10
美立 10
..........
柏乳 6
美匡 4

女歌手
美長 17
美霏 15
美之 12
美淫 12
.........
碎雅 8
美煎 6
美迦 4
(吳若希我都冠過2首 陰公)

組合
MK 7
RB 6
C全星 6
SG 6
SM 6

岩岩統計左由開榜以黎(2011 WK1)每個歌手有幾多首冠軍歌

男歌手
文豪 12
莖牽 11
單丸 10
美立 10
....... ...
帥小寶` 發表於 2017-8-28 23:14

反祖嘅

日期:28/08/2017
時間:23:25 - 23:30
節目:或許難以放手 你才不斷回首

念 (Demo) (Siu Yuen) /

https://streetvoice.com/siuyueneric/songs/519317/

反祖嘅
jose 發表於 2017-8-28 23:30

美祖有10.5

時間:23:30 - 12:30
節目:美祖十大 2017version

第10位 - 朱古力萬歲 - 收錄"Nin9 2 5ive"專輯 (2004)

作詞:林夕
作曲:Gang Hyun Min
編曲:舒文

"啡色這一粒吃下會 回想他舊時
掛呀掛到那斷腸事 臨到想喊時
讓我轉吃紫色轉個玩意 狂喜中任試
吃出快樂時 有病亦會醫"

第9位 - 他狠過你 - 收錄"全身暑假"專輯 (2001)

作曲:Shin Jae Hong/Yoon Sarah
監製:Stanley Leung

"殘忍的一個人
為何都很吸引人
讓我扮情人再賣靈魂
最快樂時如自刎"

第8位 - 小日子 - 收錄"小日子"專輯 (2013)

作詞:黃偉文
作曲:馮翰銘
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘

"來場小小的派對 倦極同時進睡
成為小小的愛侶 平淡裡 能多相聚 多相隨
都好過 共你像對 明星般 給尾隨
隆重已讓我 覺得疲累
寧靜安穩 夠我所需"

第7位 - 黃色大門 - 收錄"Close Up"專輯 (2006)

作詞:黃偉文
作曲:王雙駿
編曲:王雙駿
監製:王雙駿

"讓那 恐龍成群行過枱面
衣櫃入面藏著花園
心儀男孩長駐於身邊
夢要變真也沒那樣遠
生命從未如樂園 也可靠我創造浮現"

第6位 - 去火星戀愛 - 收錄"Bi Heart"專輯 (2005)

作詞:方杰
作曲:翁瑋盈
監製:舒文

"我最得體 我認至會難明 全球男孩為什麼閃過
看清楚我 真的怪異麼 不算可愛麼
走到火星談情 愛我的一位會過來陪伴我
讓我知 上帝原來庇佑我"

第5位 - 撈針 - 收錄"誰來愛我"專輯 (2000)

作詞:梁芷珊
作曲:Eric Kwok
編曲:Eric Kwok
監製:江港生

"原來尋覓愛 如河畔撈針
從無止境裡追尋
原來忘掉你 如為難自己
一種記掛心理"

第4位 - R U Ready 4 Me? - 收錄"隆重登場"專輯 (2001)

作曲: 舒文
作詞: 黃偉文
編曲: 舒文
監製: 舒文

"不用我保安趕我 趕亦趕不走我
我若要見你 誰又有奈何
不用找公關擋我 躲就躲得過麼 ? "

第3位 - 不好意思我愛你 - 收錄"MOMENT"專輯 (2012)

作曲: Christopher Chak
填詞: 林夕
編曲: Gary Tong
監製: Alvin Leong

"不好意思我就是愛你 我需要釋放
明明白白告訴你答案 不用胡思亂想
或許有些真相 身不由己要隱瞞
愛是如此美好的事情又何苦要說謊"

第2位 - 黃昏點唱機 (Feat. 林海峰) - 收錄"丁 POP"專輯 (2016)

曲:馮翰銘 
詞:林若寧
編:馮翰銘
監:馮翰銘

"見證這個時代去到金鐘 迷失在 迷宮陣
誰拆走天星 消失歌星 改變地平 維港會做證
誰拆走叮叮 DJ失聲 總有樣事情 瑣碎但動聽"

第1位 - 抱抱 - 收錄"Something About You"專輯 (2002)

作曲:陳輝陽
編曲:陳輝陽
監製:陳輝陽

"從來受慣傷害 從頭為你等待
別要完全沒往來
柔情在我心內 同情在你手內
用愛情來換友愛"

......next: 01.09.2017 JUNO十大

評分人數

第10位 - 朱古力萬歲 - 收錄"Nin9 2  ...
hehehaha 發表於 2017-8-28 23:38

小日子嚴重underrated

日期:29/08/2017
時間:00:00 - 00:30
節目:深夜新歌進場

人間失格 / I Do / 歌謠 / 身旁 / 黑膠 / 我怎會如此 / 不唱情歌 /

支持容祖兒
支持抱抱

支持容祖兒
支持抱抱
-Prince- 發表於 2017-8-29 00:40

份詞真係冇得輸
我一直覺得呢首之後15年所有歌詞林夕都係hea佢

抱抱的確係容祖兒早年有感情、唱得好而不流於無病呻吟的K歌
容祖兒竟然係有收放

一拍兩散真係好難聽
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

抱抱的確係容祖兒早年有感情、唱得好而不流於無病呻吟的K歌
John 發表於 2017-8-29 00:46

唔明沒有胸掛念你憑咩臨尾會搶哂D獎

不過繼續唔鍾意容祖兒
尤其是今年d組仔女得返祖粉, 冇哂嬅粉同kay粉
令我傷心到變形
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

時間:00:40 - 00:55
節目:Do you wanna chill?

爵士日與夜 (粵語) (Project Ace) / 棉花糖 (Triple G) / 九號鞋 / Rearview Mirror (Kiri T) /

依然覺得棉花糖份詞唔o岩音係敗筆

爵士日與夜 (粵語) (Project Ace) / 棉 ...
nicholashin 發表於 2017-8-29 00:55

我覺得唔大問題
成首歌營造出個氣氛已經合格有餘
同埋歌詞講嘅嘢幾直率
好似依家咁突登唔做修飾我覺得ok

或者咁講 首歌似想做到棉花糖咁入口即溶 唔洗太多思考嘅

爵士日與夜 (粵語) (Project Ace) / 棉 ...
nicholashin 發表於 2017-8-29 00:55

This playlist 岩 flow
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

我覺得唔大問題
成首歌營造出個氣氛已經合格有餘
同埋歌詞講嘅嘢幾直率
好似依家咁突登唔做修飾我覺得ok

或者咁講 首歌似想做到棉花糖咁入口即溶 唔洗太多思考嘅
jose 發表於 2017-8-29 01:11
我覺得chill既歌唔代表要刻意唔o岩音
尤其歌曲既用字偏向拗口 影響左首歌既感覺
比如「放低軀殼 追溯原始嘅感覺 / 情緒嘅襯托 三分鐘嘅快樂」需要好細心既咬字

最扣分係hookline之後用上既「慵懶」
發音拗口 唔o岩音 而且深澀到完全唔chill 好破壞個感覺
This playlist 岩 flow
HOTMAN 發表於 2017-8-29 01:39
感覺香港好少人識做呢type歌 ><

抱抱真係好正

唔明沒有胸掛念你憑咩臨尾會搶哂D獎
-Prince- 發表於 2017-8-29 00:48

01年我在糾結《灰姑娘》定《嫌棄》,歷史總是驚人的相似,
一年后,又出現了究竟係《抱抱》定《爭氣》的難題。

《抱抱》第二段間奏開始已經毛管戙,“天開始陰”已經雙殺,到最後嘶吼的“想抱”三殺。
但年底秋風徐徐之時出咗《爭氣》,雖然未係聲音最好的狀態,但係整首歌演繹我真係無可挑剔。
加埋羅記當時走咗,Bel Canto Remix更加聽到我心寒。

咁多年過去咗,《爭氣》《逃避你》《習慣失戀》呢三首一直係鐵打top3未被動搖過。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

男歌手
文豪 12
莖牽 11
單丸 10
美立 10
....... ...
帥小寶` 發表於 2017-8-28 23:14

陳奕迅 24 / 麥浚龍 16 / 方大同 13 / 張敬軒 13 / 陳柏宇 12 / 古巨基 11 / 周柏豪 10
王菀之 22 / 謝安琪 21 / 楊千嬅 18 / 容祖兒 16 / 何韻詩 13 / 薛凱琪 13 / 盧凱彤 13
Supper Moment 11 / C AllStar 9 / RubberBand 8 / Dear Jane 7

醉愛TANYA
《記念》是蔡健雅的第二張國語專輯。
bagfgfcde 發表於 2017-7-29 19:36
愛雅亦愛笑
《I Do Believe》是蔡健雅的第三張國語專輯。此張專輯入圍第13屆金曲獎最佳國 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-10 13:13
因為霏 所以又係重溫美雅專輯時間
《陌生人》是蔡健雅的第四張國語專輯。此張專輯入圍第15屆金曲獎最 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-4 23:40
瘋狂愛雅
《雙棲動物》是蔡健雅的第五張國語專輯。此張專輯入圍第17屆金曲獎最佳國語專輯、最佳專輯製 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-23 18:44
重溫神碟
《Goodbye & Hello》是蔡健雅的第六張國語專輯。此張專輯入圍第19屆金曲獎最佳年度歌曲(達爾文I ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-28 23:54
又係愛雅時間
《若你碰到他》是蔡健雅的第八張國語專輯。此張專輯入圍第21屆金曲獎最佳國語專輯、最佳 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-2 12:58
又係重溫美碟時間
《說到愛》是蔡健雅的第9張國語專輯。此張專輯入圍第23屆金曲獎最佳年度歌曲(說到愛) ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 20:16
只想可跟雅同住天幕裡
《失語者》是蔡健雅的第十一張國語專輯,於2015年11月13日發行。此張專輯入 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-15 20:16

蔡健雅啲歌好cum聽 ><
《天使與魔鬼的對話》是蔡健雅的第十張國語專輯,共收錄10首歌曲,於2013年9月24日正式發行。專輯中邀來繞舌歌手MC HotDog跨刀對唱,填詞陣容包括吳青峰、小S、金曲獎最佳填詞人李焯雄及葛大為、小寒等人[1]。

Easy Come Easy Go>Keep Breathing>墜落>天使與魔鬼的對話>單戀曲>被馴服的象>極光>費洛蒙>唱衰>>十萬毫升淚水

呢隻碟開始有轉型決心
可惜係金曲獎只入圍到最佳國語女歌手一項 :(
快歌/重beat既歌開始多左 不過我最鍾意果兩首都比較偏向未轉型既Tanya Style
到兩年之後就出左失語者

聽完既感受係
1. 音樂黎講都係淡,不過好左少少
2. MV 好過首歌,但似乎冇如同咁出色
3. 今隻碟主題係乜呢。。
4. 歌詞得幾句 LOL
5. 到底 TANYA 幾時出碟

聽完既感受係
1. 音樂黎講都係淡,不過好左少少
2. MV 好過首歌,但似乎冇如同咁出色
3. 今隻碟主題係乜 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-29 21:49

未聽
已bookmark此帖
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)