返回列表 發帖
Something Just Like This / 一直走 / 同在 /

如果一直走vocal玩得勁啲會好好多
而家唔係好夠喉 另外兩首正啲

2030 - 2130
Prince Music Choice 2017 走勢速報

愁滋味 / 翻牆 / 老人與海 / 阿飛與阿基 / 近在 ...
-Prince- 發表於 2017-8-5 20:36

點解仲未播第一個祖兒

2030 - 2130
Prince Music Choice 2017 走勢速報

愁滋味 / 翻牆 / 老人與海 / 阿飛與阿基 / 近在 ...
-Prince- 發表於 2017-8-5 20:36

有好多一樣

唔知係我個榜既問題定點
我有好多入到五強既單位都得1-2首上榜歌

希望周柏豪唔好男金

以我個榜為例  
所有多過2首上榜歌既男歌手:周柏豪 (6首)、林奕匡 (4首)、陳奕迅 (3.5首)、林一 ...
nicholashin 發表於 2017-8-5 21:47

RB有邊三首... 定係2.5

RB同Yellow!都係打錯
nicholashin 發表於 2017-8-5 21:54

我計所有單位的話
得王嘉儀盧凱彤陳柏宇R&K有多於兩首上榜歌

我驚拎我個榜同b會員個榜比上榜歌數目 我會少過佢
jose 發表於 2017-8-5 22:04

截至WK31 我今年個榜有76首上榜歌
你呢

我WK13先開榜
唔計創榜嗰20首歌 去到WK31上咗62首歌
原來都唔少
jose 發表於 2017-8-5 22:10

咁多過我啦

今年女歌手雖然整體而言係好過男人同組合
但突出既單位就好少好少 少過男同組合
真係想俾三甲既女人得一個
唯有等二珂出碟 呵呵

等我聽日出走勢速報先

反OT
告白氣球(周二珂) /

我為何未懂得自白 我為何未捨得學習
只要你敢不懦弱 憑什麼我們要錯過
我為何未懂得站立 為事情出錯了負責
到時候你就知道有多痛

支持翻唱HEBE首歌既二珂

日期 : 06/08/2017
時間 : 1340 - 1440
節目 : bagsic

忘了(蔡健雅) / 如果只得一星期(謝霆鋒) / 月球(韋禮安) / 早開的晚霞(林宥嘉) / 心肝寶貝(梅艷芳) / 匆匆那年(王菲) / 花不痛(古巨基) / 明天的煩惱交給明天(Mr. Miss) /
今晚講嘢夜唔夜(My Little Airport) / SuperHeroes(Site Access) / 1st date(Gin Lee) / 過渡期(宋念宇) / 在你的愛人身上找到我遺失已久的幸福(洪卓立) / 秋天冬天(張震嶽) / 遇見(孫燕姿) / 床頭床尾(陳奕迅) /

時間:2-3pm
日期:06.08.2017
節目:HEHA十大 2007

第十位 - 泳兒

"藍吊燈 桃木桌 白絹紗 尋找裝修的 ...
hehehaha 發表於 2017-8-6 14:21

Goodbye & Hello 啲歌咁神都冇
Bam

07年最鍾意係愛一個上一課
美祖好難得攞至尊一次
帥小寶` 發表於 2017-8-6 16:03

我未俾過祖兒至尊歌
偽祖粉

聽講高質榜既十大 2007年一定會有蔡健雅三隻字
-Prince- 發表於 2017-8-6 17:16

07年Tanya其實派左幾多首歌

Kontinue單天保至尊
John 發表於 2017-8-6 19:09

Moment都係!

日期 : 06/08/2017
時間 : 2300 - 2330
節目 : 齊撐派台歌

很晚的晚安 / Hide & Seek / 一直走 / 靈感床 / 霸氣情歌 / 還是想念 / 有淚多好 / Come With Me /

今日聽左呢隻碟 好聽!
nicholashin 發表於 2017-8-7 20:33

呢隻好聽十倍
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我發現自己近期同霏粉喜好走得好遠
喜愛: 逆轉, 殺她死, 狼狼, The Present, 爆笑管家
不喜歡: big得太緊, 愛你變成_你, 苦苦開玩笑, 我正在

一齊喜歡: 陌生人(原唱 : 蔡健雅), 山歌(部分人反甜), Lady K
一齊不喜歡: 就有就有, Cum With Me

日期 : 07/08/2017
時間 : 2220 - 2240
節目 : 又要揀自plug

現在你好嗎(原子邦妮) / 火炭麗琪(FOTAN LAIKI) / 同在(宋念宇) / 每個眼神都隻身荒野(郭頂) / 把你的外套留在深巷(郭頂) / 水星記(郭頂) /

王嘉儀又派歌。。。
LM睇佢好似鄧小巧咁勁多榜俾女金

日期 : 08/08/2017
時間 : 2220 - 2250
節目 : simple but not easy (下集大結局)

不散不見(莫文蔚) / 還是想念 / 你的語言是威士忌(陳慧琳) / 四季(陳奕迅) / 戀後感(古巨基) / 惜愛(張敬軒) / 越來越不懂(demo)(蔡健雅) /

支持Tanya!

呢條片可能係二珂咁多條live片唱得最好果一次

聽你說(周二珂) / 告白氣球(周二珂) /

I don't know her
dongbb2332 發表於 2017-8-9 10:46

佢係直男鍾意既女歌手呀 學野啦

佢應該對香港嘅直男鍾意嘅女歌手多啲興趣 (唔計你)
nicholashin 發表於 2017-8-9 15:24

_登都有人支持周二珂架
利申 都係果句 我冇_登ac

兩個間線代表唔同字……
nicholashin 發表於 2017-8-9 17:45

Sorry 無論係同連詩雅有關既_登定係同ed有關既_登
我都係冇ac既

醉愛TANYA
《記念》是蔡健雅的第二張國語專輯。
bagfgfcde 發表於 2017-7-29 19:36
因為霏 所以又係重溫美雅專輯時間
《陌生人》是蔡健雅的第四張國語專輯。此張專輯入圍第15屆金曲獎最 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-4 23:40
瘋狂愛雅
《雙棲動物》是蔡健雅的第五張國語專輯。此張專輯入圍第17屆金曲獎最佳國語專輯、最佳專輯製 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-23 18:44
重溫神碟
《Goodbye & Hello》是蔡健雅的第六張國語專輯。此張專輯入圍第19屆金曲獎最佳年度歌曲(達爾文I ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-28 23:54
又係愛雅時間
《若你碰到他》是蔡健雅的第八張國語專輯。此張專輯入圍第21屆金曲獎最佳國語專輯、最佳 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-2 12:58
又係重溫美碟時間
《說到愛》是蔡健雅的第9張國語專輯。此張專輯入圍第23屆金曲獎最佳年度歌曲(說到愛) ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 20:16

愛雅亦愛笑
《I Do Believe》是蔡健雅的第三張國語專輯。此張專輯入圍第13屆金曲獎最佳國語女演唱人獎。

Why>不夠完美>跟你借的幸福>可以愛你真好>Day & Night>衝動>變賣>平凡之歌>I Do Believe>>女人的說法

隻碟係襟聽類 雖然冇好搶耳既歌 不過好小品 適合得閒果陣聽
而且個感覺係慢慢滲出黎 越聽越愛
呢啲先係真·慢熱作品

頭五首都好愛 除左女人的說法其他都OK

呢個世界無直男
stopzi 發表於 2017-8-10 17:06

洪立熙咪係囉
佢同KARY一齊擺明係貪佢夠靚同有身材

日期 : 10/08/2017
時間 : 1745 - 1815
節目 : pure會員先會鍾意聽既歌

說到愛(蔡健雅) / 再一次(宋念宇) / 放棄治療 / 小故事(JW) / 笑忘歌(五月天) / 卜卜卜(小塵埃) / 告白氣球(周二珂) / Come With Me /

今年最愛的十首歌
楊千嬅 - 愛人
周慧敏 - 最愛
陳曉東 - 簡約主義
Mr. - 時間遊戲
盧凱彤 - 你的完美有點 ...
jose 發表於 2017-8-10 18:10

第六 第九 同第十首 is good

鍾意達爾文I 定 II先

I 啦當然
一開頭結他嗰4粒音嬴晒

支持棉花糖
jose 發表於 2017-8-10 18:25

快啲跟TANYA學下點彈

日期 : 11/08/2017
時間 : 0945 - 1015

上岸(官恩娜) / 一直一直(薛凱琪) / 體會(蔡健雅) / 寫妳太難(陳詠謙) / 沙堡壘(容祖兒) / 沉船(韋禮安) / 坦白(RubberBand) /

日期 : 11/08/2017
時間 : 2130 - 2230
節目 : 失語者

異類的同類 / 活著是最好的死亡 / 失語者 / 菲林 / 謎 /
貓鼠遊戲 / 先生有事嗎 / 偷窺秀 / 一克拉 / 粉末 /

唔知點落手寫隻碟。。。

其實你以前已經寫過初聽感
nicholashin 發表於 2017-8-11 23:27

而家聽同以前聽 感受可以好唔一樣架喎
一黎而家相對而言會聽得比較仔細 二黎聽耐左好多諗法都會變

今年最愛的十首歌
蔡健雅 - 走過的路
蔡健雅 - 說到愛
蔡健雅 - 達爾文
蔡健雅 - 忘了
周杰倫 - 晴天
宋念宇 - 再一次
宋念宇 - 原來的你
周二珂 - 告白氣球
狄易達 - 弗雷德之夢
小塵埃 - 卜卜卜

所謂的愛呢
Come with me 呢
和每天講再見呢
dongbb2332 發表於 2017-8-12 15:51

分別排第11 第12 同第2046777位

忘了真係忘了
我仲走去search係邊隻碟
jose 發表於 2017-8-12 17:39

首歌係華納所有歌入面排到TOP2 有可能係最好果首

日期 : 12/08/2017
時間 : 2245 - 2315

臉(王菲) / 原諒(雷光夏) / 小情歌(蘇打綠) / 一切安好(莫文蔚) / 風吹麥浪(李健) / 撫仙湖(李健) / 逆光(孫燕姿) / 孫子兵法(陶喆) /

死喇
你而家聽歌啲Taste好似XX權
好驚
希望你聽埋張智成
dongbb2332 發表於 2017-8-13 13:30

關佢乜事 ...

成展權?
jose 發表於 2017-8-13 13:43

洪偉權?

原來的你 / 原來的你(Outro) / 原來的你(Live) /

獨處(陳珊妮) /

陳珊妮2017全新歌曲
dongbb2332 發表於 2017-8-14 20:40

第一次聽覺得OK
希望今次隻碟好過上隻。。

日期 : 14/08/2017
時間 : 2215 - 2330
節目 : 不是那個圈

這首歌的名字是秘密(鍾舒漫) / 和每天講再見 /  ...
帥小寶` 發表於 2017-8-15 00:11

有蔡健雅有容祖兒既節目都係高質既

1600-1700
HEA做等放工

好想放假(蔡健雅) / 巴黎草莓(糯米糰) / 年輕人們(周國賢) / 惹火(何韻詩 ...
風見志郎 發表於 2017-8-15 16:59

第一首好聽

日期:15/08/2017
時間:20:20 - 22:30
節目:蔡健雅 Best 25

1. 達爾文(Intro + Verse) + 達爾文 II (進 ...
jose 發表於 2017-8-15 19:15

恭喜你正式獲得成為CM蔡健雅後援會第四位成員既資格
要過左試用期睇下U會唔會變心先考慮正式取錄你

頭三位係
1. Evan@LaRossa
2. -Prince-
3. bagfgfcde

醉愛TANYA
《記念》是蔡健雅的第二張國語專輯。
bagfgfcde 發表於 2017-7-29 19:36
愛雅亦愛笑
《I Do Believe》是蔡健雅的第三張國語專輯。此張專輯入圍第13屆金曲獎最佳國 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-10 13:13
因為霏 所以又係重溫美雅專輯時間
《陌生人》是蔡健雅的第四張國語專輯。此張專輯入圍第15屆金曲獎最 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-4 23:40
瘋狂愛雅
《雙棲動物》是蔡健雅的第五張國語專輯。此張專輯入圍第17屆金曲獎最佳國語專輯、最佳專輯製 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-23 18:44
重溫神碟
《Goodbye & Hello》是蔡健雅的第六張國語專輯。此張專輯入圍第19屆金曲獎最佳年度歌曲(達爾文I ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-28 23:54
又係愛雅時間
《若你碰到他》是蔡健雅的第八張國語專輯。此張專輯入圍第21屆金曲獎最佳國語專輯、最佳 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-2 12:58
又係重溫美碟時間
《說到愛》是蔡健雅的第9張國語專輯。此張專輯入圍第23屆金曲獎最佳年度歌曲(說到愛) ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-28 20:16

只想可跟雅同住天幕裡
《失語者》是蔡健雅的第十一張國語專輯,於2015年11月13日發行。此張專輯入圍第27屆台灣金曲獎最佳國語專輯、最佳作曲人(失語者)、最佳編曲人(活着是最好的死亡)、最佳專輯製作人、最佳國語女歌手獎和最佳演唱錄音專輯獎。

失語者>異類的同類>一克拉>菲林>謎>活著是最好的死亡>貓鼠遊戲>先生有事嗎?>偷窺秀>粉末

要講既野係我個榜講哂啦
只想講 失語者好好聽

冇生鏽遊樂場
dongbb2332 發表於 2017-8-15 22:39

好明顯係因為有太多歌GQ過呢首 雖然呢首都好GQ
冇我喜愛的「若你碰到他」
風見志郎 發表於 2017-8-15 22:32

首歌太長太tedious啦
短啲會好聽啲

點計我都無可能排高過你掛...
-Prince- 發表於 2017-8-15 23:20

擺明係排年g啦

呢隻碟我覺得幾平庸 啲慢歌唔夠以前嘅好 最後揀咗兩首輕快歌算
生鏽遊樂場我無咩印象

...
jose 發表於 2017-8-15 23:46

希望你排埋專輯排名
BTW best 25 第一首係咪你最愛既雅歌

小宇CM後援會成員1. bagfgfcde
2. bagfgfcde
3. bagfgfcde
...
...
...
100. bagfgfcde
CunninG 發表於 2017-8-16 11:16

咁艾怡良CM後援會呢

日期 : 16/08/2017
時間 : 2220 - 2250

地平線(蘇打綠) / 看見自己(張惠妹) / 安靜(周杰倫) / 還是想念 / 有淚多好 / 一分鐘追悔(蔡健雅) / 十年如當日(Gin Lee) /

日期 : 16/08/2017
時間 : 23:30 - 00:00
節目 : 十年前的好專輯

Take It Easy(陳思祺) / On Your Own(陳 ...
jose 發表於 2017-8-16 23:44

呢個人我有印象牙
係咪行黑暗風格果個