返回列表 發帖

日期 : 16/07/2017
時間 : 14:00 - 17:00
節目 : MLMF TOP20 之 排榜星期日

Come With Me / 火炭麗琪(FOTAN LAIKI feat. YoungQueenz) / 靈感床 / 8(Chochukmo) / ESCAPE(PsychoSkull) /
望著望著(張匡佑) / 找藉口是失敗者的習慣 / Mr. Weather Man / 放棄治療 / 金條男孩(GTB) / 超級火炭麗琪(FOTAN LAIKI feat. N.O.L.Y. / 大埔奶其 Taipolaikei / OTAKU MOBB / 柒羊 / Ah Fucc) / 稀有礦物女孩(GTB) / Faai Di 快啲(Symbiz)
還原成長(Mr.) / 在長大前找到你 / 流淚的怪獸 / 愛不曾遺忘任何人 / 霸氣情歌 / 斷線後,我們像就此完結(Say You Care) / 剎那的烏托邦
分過手請舉手 / 我不想見人 / 傷心到變形 / APRIL(Sugar Bro) / Exile(Sensation Circle feat. Naseem@Parallel Horizons) / Black Cross(INDenial) / 蚊(DAVID BORING)
Shoelace(Jonathan Yang) / After Party / 上傳狂 / 奇怪 / 怪人 / 吃定我 / Turmoil Blues(Jabin Law)
哮喘(Little Albert) / 潮神 / 說再見了吧 / 沉睡啟示錄 / 冒雨 / 風鈴的味道(KillerSoap) / 之所以是你我
Happy and Blessed.

未上榜係黑 上榜係藍
非派台歌唔bold 派台歌bold
nicholashin 發表於 2017-7-16 16:18

日期: 19/07/2017 (WED)
時間: 19:30 - 20:00
節目: 哈哈哈哈

一首獨唱的歌(關淑怡) / 地老天荒(關淑怡) / 離開請關燈(關淑怡) / 窗內窗外(關淑怡) / 蜆勸星光下(關淑怡) / 告別戀曲(關淑怡) /為何是我們(關淑怡)

日期: 20/07/2017 (WED)
時間: 01:00 - 01:15
節目: 型棍歌名集

幸福灰塵(陳慧琳) / 幻滅時間(鄭秀文) / 你是我堅強的唯一理由(容祖兒) / 楊千嬅(楊千嬅)

四大天后
Mi呢首好偏當時唔識欣賞 近年先覺得好聽
JasOh103 發表於 2017-7-20 01:24

陳老師作曲

日期 : 22/07/2017
時間 : 15:15 - 17:15
節目 : MLMF TOP20 之 排榜星期六

Come With Me / 放棄治療 / 還原成長(Mr.) / 說再見了吧 / 之所以是你我 / 流淚的怪獸 / 火炭麗琪(FOTAN LAIKI feat. YoungQueenz)
水晶靈魂 / 愛不曾遺忘任何人 / 剎那的烏托邦 / 8(Chochukmo) / 苦物(Hanz) / ESCAPE(PsychoSkull)
暫時未能接通(未能接通) / 龍門擺(Bones Of Rakshasa) / 潮神 / 分過手請舉手 / 傷心到變形 / / 靈感床 / 為你歌唱
Turmoil Blues(Jabin Law) / 吃定我 / 藍血人 / Sleepers(stereo is the answer) / 花季 / 冒雨 / 霸氣情歌

瘋狂愛雅
《雙棲動物》是蔡健雅的第五張國語專輯。此張專輯入圍第17屆金曲獎最佳國語專輯、最佳專輯製 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-23 18:44

心水差唔多
頭六首有五首我都mark咗做favourite
除左二手煙變失憶症
不過我會再聽下  始終聽唔熟

你覺得隻碟點

我諗住每一隻碟都出個po
最後跟住排返二十首 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-23 19:10

感覺上咪好似Across噉 走成熟女性情歌路線
呢樣我接受到

未聽過呢首唔好話自己鍾意電音
bagfgfcde 發表於 2017-7-25 15:07

呢首先係殿堂級
https://www.youtube.com/watch?v=w6w_sEFPmrg

日期:26/07/2017
時間:17:00 - 17:25
節目:10年前的好唱片

Morning娘(李卓庭) / 撇低You(李卓庭) / 手鎗與紅Rose(李卓庭) / 地獄雨霏(李卓庭) / Forget Password(李卓庭)

日期:26/07/2017
時間:1900 - 2000
節目:10年前的好唱片

達爾文 / Goodbye & Hello / 當你離開的時候 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-26 20:04

好碟!好碟!

日期 : 29/07/2017
時間 : 1130 - 1200
節目 : 5分的歌

傷心到變形(吳業坤) / 啦啦哇啦啦(楊千嬅) / 告白氣球(周杰倫) / Come With Me(吳雨霏 & af) / 如果你愛我(蔡健雅)

日期 : 30/07/2017
時間 : 15:00 - 17:00

Come With Me / After Party / 傷心到變形 / 放棄治療 / 分過手請舉手 / Sleepers(stereo is the answer) / Robotics(Opposite Opposite)
吃定我 / 愛不曾遺忘任何人 / 流淚的怪獸 / 冒雨 / 時間做證 / 安全感 / 之所以是你我 / 霸氣情歌
ESCAPE(PsychoSkull) / 苦物(Hanz) / 藍血人 / Turmoil Blues(Jabin Law) / 8(Chochukmo)
火炭麗琪(FOTAN LAIKI feat. YoungQueenz) / 25(Young Hysan) / 潮神 / Victoria(The Benefactor) / 捉(Graphicker) / 花季 / I Don't Know, I Don't Care / 棉花糖(Triple G) / 還原成長(Mr.)

日期:31/7/2017
時間:22:15 - 23:00
節目:想聽

雀斑(盧凱彤) / 留戀(周慧敏) / 有個人(張學友) / 坦白(RubberBand) / 回憶是紅色天空(王菲) /
宏願(周柏豪) / 發奮(趙頌茹) / 還以為(鄭中基) / 接受我(蕭正楠) / 敢愛敢還(周英杰) / 搭正一點(楊千嬅) / 分過手請舉手

日期:1/8/2017
時間:21:05 - 21:50
節目:想聽

無名英雄進行曲(RubberBand) / 人人超人(Shine) / 最好的時刻(謝安琪) / 藍血人 / 愛最大(謝霆鋒 feat. 廿四味) / Beautiful Love(蔡健雅) /
Lust for Life(Lana Del Rey feat. The Weeknd) / 心亂如麻(吳倩蓮) / My Love My Fate(衛蘭) / 只要為我愛一天(黎明) / 情難自制(彭羚)

日期: 2/8/2017
時間: 18:30 - 19:00
節目: 流行女皇容祖兒哮喘音樂會

心甘命抵(容祖兒) / 一拍兩散(容祖兒) / 我也不想這樣(容祖兒) / 最後勝利(容祖兒) / 出賣(容祖兒) / 候鳥樹(容祖兒)

日期: 2/8/2017
時間: 22:00 - 22:45
節目: 想聽

兩生花(郭穎橋) / 四份三日(夢劇院) / 第一天(孫燕姿) / 完美的一天(古巨基) / 色盲(王菲) / 反正經(許志安) /
冒險樂園(陳冠希) / After Party / 曲終人不散(周華健) / 最後一塊(Cookies) / 好不容易遇見愛(楊千嬅)

After Party聽咗半首已經悶到熄咗  
淨係記得個主歌會令我九唔搭八地諗起我敢愛…… ...
nicholashin 發表於 2017-8-2 22:29

首歌我覺得幾舒服喎

日期: 3/8/2017
時間: 22:00 - 22:45

流沙(容祖兒) / 一萬年(陳曉東) / 讓時間做證(李蕙敏) / 二十年後的歌(Dear Jane) / 我來自火星(王菀之) / 放棄治療 /
乖小姐(鍾舒漫) / 大喊包(譚詠麟 & 關楚耀) / 愛情,幼稚(陳奕迅) / 就這樣忘掉你(Mr.) / 24小時(王秀琳)

日期: 04/08/2017 (FRI)
時間: 10:00 - 11:00
節目: 每日一J

Diamond Heart(Lady GaGa) / 請付入場費(鄭秀文) / Pumped Up Kicks(Foster The People) /
1st Date(Gin Lee) / 你,好不好?(周興哲)

Confirmed
JasOh103 發表於 2017-8-4 10:49

OMG 今日超高汁

日期 : 05/08/2017

Come With Me / 棉花糖(Triple G) / 靈感床 / 海膽(陳奕迅) / 寡人 / I Don't Know, I Don't Care / 流淚的怪獸 / 之所以是你我
吃定我 / 苦物(Hanz) / ESCAPE(PsychoSkull) / 潮神 / 马克思(The Low Mays) / 火炭麗琪(FOTAN LAIKI feat. YoungQueenz) / 一三
分過手請舉手 / 傷心到變形 / 有淚多好 / 花季 / 時間做證 / 冒雨 / 還原成長(Mr.) / 恨上癮
藍血人 / sleeper(stereo is the answer) / R.E.M.(小肥) / 遊園地 / 放棄治療 / 8(Chochukmo)

一個得十個位既榜同一個有廿個位既榜比上榜歌數目其實係無意思
dongbb2332 發表於 2017-8-5 21:48

我驚拎我個榜同b會員個榜比上榜歌數目 我會少過佢

截至WK31 我今年個榜有76首上榜歌
你呢
bagfgfcde 發表於 2017-8-5 22:05

我WK13先開榜
唔計創榜嗰20首歌 去到WK31上咗62首歌
原來都唔少

咁多過我啦

今年女歌手雖然整體而言係好過男人同組合
但突出既單位就好少好少 少過男同組合
真係想俾三 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-5 22:18

見你咁講又無聊計下數
82首上榜歌入面
31首男 24首女 21首樂隊(其中6首係Mr. ^^) 6首組合(e.g. SG/Fabel/達明)

2004-2008呢幾年全部高質
新人有自己代表作
一線歌手又經典歌正碟一堆
hehehaha 發表於 2017-8-6 15:57

最緊要快
Hit Me
別怪她

怎麼怎麼
我啲骨好痛
搖滾小學
魔王與少女
女子中學 ...
hehehaha 發表於 2017-8-6 17:33

Zarahn好似無首出名啵
雖然啲歌係突出嘅
另外醜芝首苦情人好似hit d^^

日期 : 06/08/2017
時間 : 2030 - 2120
節目 : 2009年度十大勁歌金曲頒獎典禮

給自己的信(鍾舒漫)/金剛經( ...
帥小寶` 發表於 2017-8-6 21:41

阿霏呢一年好勁
同時獲得香港美容業總會最修長美腿獎

07年我都係受歐美影響多, 好似果年至尊係Rihanna嘅遮, 廣東歌就真係得花落誰家同木紋. ...
風見志郎 發表於 2017-8-7 11:58

嗰年唔識英文都識唱HEY HEY YOU YOU!!
懷念

我發現自己近期同霏粉喜好走得好遠
喜愛: 逆轉, 殺她死, 狼狼, The Present, 爆笑管家
不喜歡: big得太緊,  ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-7 21:58

咪玩
霏妹會有歌霏粉唔鍾意?
嗰啲倪非粉唔洗理

日期: 8/8/2017
時間: 20:50 - 21:35

新聞女郎(梁漢文) / 學神(藍奕邦) / 追鐘(張學友) / 七百萬種樂與怒(Dear Jane) / ESCAPE(PsychoSkull) /
世界末日的早上(李克勤) / 醒醒(林憶蓮) / 開始(陳慧琳) / 不一樣的夏(陳奕迅 & 楊千嬅 & 梁漢文) / Runaway(JW) / 學行(許志安)

Sorry 無論係同連詩雅有關既_登定係同ed有關既_登
我都係冇ac既
bagfgfcde 發表於 2017-8-9 17:48

咁同kk8733有關嗰個呢

今年最愛的十首歌
楊千嬅 - 愛人
周慧敏 - 最愛
陳曉東 - 簡約主義
Mr. - 時間遊戲
盧凱彤 - 你的完美有點難懂並不代表世界不能包容
容祖兒 - 與蝶同眠
許志安 - 眼前一亮
Supper Moment - 說再見了吧
蔡健雅 - 達爾文
吳雨霏 - 跟我來

第六 第九 同第十首 is good

鍾意達爾文I 定 II先
bagfgfcde 發表於 2017-8-10 18:15

I 啦當然
一開頭結他嗰4粒音嬴晒

日期:10/08/2017
時間:16:15 - 18:00
節目:五日不見,如隔一生

AV (Interlude) (The Low Mays) / 愛情 ...
nicholashin 發表於 2017-8-10 18:00

支持棉花糖

今年最愛的十首歌
蔡健雅 - 走過的路
蔡健雅 - 說到愛
蔡健雅 - 達爾文
蔡健雅 - 忘了
周杰倫 - 晴天
宋念 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-12 15:36

忘了真係忘了
我仲走去search係邊隻碟

獨具慧根修身可得到的智慧 淨心的燈
獨具善心福德的所種 幸福深深

緣份是否可把愛定結果
盟誓是否可把愛定虛實

曾蔭權?
John 發表於 2017-8-13 13:41

成展權?

日期 : 13/08/2017
時間 : 15:00 - 18:00

Come With Me / Life Surprises(Jerald) / Rearview Mirror(Kiri T) / ESCAPE(PsychoSkull) / sleepers(stereo is the answer) / All Hope is Gone(DAGGER) / Water(Young Hysan) / I Don't Know, I Don't Care
誰來剪月光 / 以前 / 男藍 / 內外(小肥) / 時間做證 / 如果青春不會有盡頭 / 有淚多好 / 恨上癮
假像(Kada.C) / 假如我是豬(Little albert) / 最青春的事(Cousin) / 流浪貓之歌(Seasons Lee) / 層壓時代 / CHAOS(夏韶聲) / 苦物(Hanz)
吃定我 / 冒雨 / 灰狗 / 能見度 / 之所以是你我 / 我只不過是我 / 8(Chochukmo)
靈感床 / 無問題(HAN-KUN) / 火炭麗琪(FOTAN LAIKI feat. YoungQueenz) / 450蚊  / 防彈衣 / 分過手請舉手 / 傷心到變形 / 棉花糖(Triple G)
遊園地 / 一三 / 马克思(The Low Mays) / 我會照顧你 / 流淚的怪獸 / 寡人 / 愛情動作神功 / R.E.M.(小肥)

推薦歌曲:
Life Surprises (Jerald)
Rearview Mirror (Kiri T)
遊園地 (Blaster)

日期 : 14/08/2017
時間 : 2215 - 2330
節目 : 不是那個圈

這首歌的名字是秘密(鍾舒漫) / 和每天講再見 /  ...
帥小寶` 發表於 2017-8-15 00:11

貴圈真亂

日期:15/08/2017
時間:20:20 - 22:30
節目:蔡健雅 Best 25

1. 達爾文(Intro + Verse) + 達爾文 II (進化版)
2. Letting Go
3. 單戀曲
4. 呼吸
以 4 首歌的時間作暖身,緩緩解開內心的鬱結,疏通思想的閉塞,帶你進入蔡健雅精彩豐富的音樂世界。

5. 太多
6. 餘興節目
7. Day & Night
8. The Yes Yes Song
出道初期 Tanya 一連串引人入勝、爽朗真誠的輕快及R&B小品,完美示範 Simple is Beautiful。

9. 陌生人
10. 路口
11. 坐立不安
12. True Love
蔡健雅版「後來的我們」的故事。

13. Goodbye & Hello
14. 越來越不懂
15. 別找我麻煩
16. 紅色高跟鞋
17. 誰
和過去灑脫地 講再見,讓未來的未來 Come with You。

18. 先生有事嗎?
19. 被馴服的象
20. 失語者
21. 異類的同類
近年 Tanya 更進化成社會學家,探討人性醜惡及社會隔閡。以上是其學成歸來的著作。

22. 無底洞
23. 墜落
24. 空白格
25. 當你離開的時候
不必多說,這些是陪伴我一整年的虐心情歌。

Encore:
26. Beautiful Love
27. Medley: 說到愛 + 便利貼
28. 思念
29. Keep Breathing
30. 達爾文

延伸聆聽:
陳曉東 Best 25

冇生鏽遊樂場
dongbb2332 發表於 2017-8-15 22:39
冇我喜愛的「若你碰到他」
風見志郎 發表於 2017-8-15 22:32

呢隻碟我覺得幾平庸 啲慢歌唔夠以前嘅好 最後揀咗兩首輕快歌算
生鏽遊樂場我無咩印象

只想可跟雅同住天幕裡
《失語者》是蔡健雅的第十一張國語專輯,於2015年11月13日發行。此張專輯入 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-15 20:16

一克拉我好想揀 但唔知擺落咩位好所以最後out咗

第22好好聽
JasOh103 發表於 2017-8-15 20:01

要聽埋232425^^

恭喜你正式獲得成為CM蔡健雅後援會第四位成員既資格
要過左試用期睇下U會唔會變心先考慮正式取錄你{:1_1 ...
bagfgfcde 發表於 2017-8-15 19:25

我有思覺失調 多重人格
可能不定時會發表反雅言論
請多多包咸喔

日期: 15/08/2017 (TUE)
時間: 23:00 - 00:00
節目: J足一小時

人非草木(吳雨霏) / 好不好(梁詠琪) / 為何要我愛上你(連詩雅) / 愛一個上一課(容祖兒) /
水瓶座(陳曉東) / 吃鯨魚的人(麥浚龍) / 失戀王(陳小春) /
JasOh103 發表於 2017-8-16 00:46

好聽!

日期:15/8/2017
時間:2100-2200
節目:激進點

最愛演唱會(陳慧琳) / 老人與海(RubberBand) / Come With Me / 載我走(謝安琪) / 還是想念 / 2013(張繼聰) /
信望愛(03四季歌)(梁漢文) / 伶仃(陳慧琳) / 最後的歌(楊千嬅) / Cheers!(林二汶) / 愛回家(古巨基) / 節外生枝(謝安琪) / 不要放曬(HotCha) /
巴黎(沒有)摩天輪(王菀之)
帥小寶` 發表於 2017-8-15 23:43

好聽!

希望你排埋專輯排名
BTW best 25 第一首係咪你最愛既雅歌
bagfgfcde 發表於 2017-8-16 09:10

但第2首打後係當排rundown咁排

日期 : 16/08/2017
時間 : 14:00 - 14:30
節目 : 十年前的好專輯

山歌(吳雨霏 & 側田) / 各行各路(吳雨霏) / 逼得太緊(吳雨霏) / Let Me Go(吳雨霏) / Control(吳雨霏) / 馬戲團之戀(吳雨霏) / 座右銘(吳雨霏)

咁快對首歌無印象
nicholashin 發表於 2017-8-16 13:08

喺佢6月個concert 呢首喺我最唔鍾意嘅如果你愛我之後唱 搞到我ignore埋^^

日期 : 16/08/2017
時間 : 23:30 - 00:00
節目 : 十年前的好專輯

Take It Easy(陳思祺) / On Your Own(陳思祺) / 開口(陳思祺) / 仍未解決(陳思祺) / 我是最後知道的一個(陳思祺) / 過氣(陳思祺) / 悉心打扮(陳思祺) / Who's Gonna Together(陳思祺)

呢個人我有印象牙
係咪行黑暗風格果個
bagfgfcde 發表於 2017-8-17 08:53

個樣同祖兒一樣靚
歌同聲都好過祖兒
偏偏一隻碟就玩完
生不逢時...

日期 : 17/08/2017
時間 : 2200 - 2210
節目 : 人善天不欺

Come with Me / Come with Me / Come with Me

你知道嗎?
每聽一次《和每天講再見》 人生就會少左380秒!
珍惜生命 反對Gin Lee ...
nicholashin 發表於 2017-8-19 12:30

彿

日期 : 19/08/2017

Come With Me / Rearview Mirror(Kiri T) / 遊園地 / I Don't Know, I Don't Care / Life Surprises(Jerald) / 傷心到變形 / 無問題(HAN-KUN) / 分過手請舉手
8(Chochukmo) / 靈感床 / R.E.M.(小肥) / 內外 / 此刻無價 / Better Without You(The Sulis Club)
Professional Struggler(Emptybottles.) / ESCAPE(PsychoSkull) / 我不去想 / UWILC / 有淚多好 / 之所以是你我 / 苦物(Hanz) / 愛情動作神功
450蚊 / 马克思(The Low Mays) / 一零三零事變 / Misty Eyed(Asyndeton) / sleepers(stereo is the answer) / Hidden Track(Emptybottles.) / 你哪位 / 棉花糖(Triple G)

日期: 19/08/2017 (SAT)
時間: 22:30 - 00:00
節目: Happy Birthday To Mi (Part 2)

煞科(鄭秀文) / 心肝 ...
JasOh103 發表於 2017-8-19 23:05

開心 愛mi愛ngk

無所謂(蔡健雅) / 陌生人(蔡健雅) / 路口(蔡健雅) / 坐立不安(蔡健雅) / True Love(蔡健雅)