返回列表 發帖
呢首歌對我自已黎講意義好大
又或者呢10首選擇比較personal, 未必全部係Juno音樂上最高質既十首囉

不過其 ...
hehehaha 發表於 2017-9-2 21:42
瑕疵係近年香港樂壇最高水準既合唱歌 連銀髮白都未去到呢首既level
不過你話personal choice又明既 我一向揀十大好personal

瑕疵當年共和咩成績?
hehehaha 發表於 2017-9-2 22:09
我既意見同共和成績有咩關係

日期:03/09/2017
時間:16:40 - 17:00
節目:ABCD

香港八幾 / B面第一首 (梁詠琪) / C餐 (謝安琪) / 天平先生 (J.Arie) / 雞蛋與羔羊 (謝安琪) /

日期:04/09/2017
時間:13:25 - 13:30
節目:Man v.s. Wild

人在野 /

本帖隱藏的內容需要積分高於 5000 才可瀏覽

日期:06/09/2017
時間:16:30 - 17:00
節目:新歌進場

Wonder Woman / 老佛爺 / 暫時未能接通 / 琢磨 / 變壞 / 末日方舟 / 妒忌心 /

日期:06/09/2017
時間:19:00 - 19:20
節目:Do you remember?

回憶備份 / 失魂記 / 飄紅 (容祖兒) / 門 (麥淩龍) / 水晶靈魂 (馮穎琪 feat. Pollie@小塵埃) /

日期:09/09/2017
時間:00:15 - 00:40
節目:我叫你唔播 做咩係咁播?

天河 (李克勤) / Crying In The Party (陳奕迅) / Love Song (方大同) / 年度之歌 (謝安琪) / 靈感床 (Supper Moment) /

日期 : 09/09/2017
時間 : 1020 - 1045
節目 : 下一首自plug乜歌好?

火炭麗琪(FOTAN LAIKI) / 台北下的雨 ...
bagfgfcde 發表於 2017-9-9 10:45
打錯MLA歌名 我唔 鍾意!

時間:16:45 - 17:15
節目:I Just Wanna Stay With You Tonight

二人世界 (陳柏宇) / 第一個早晨 (林奕匡) / 每日一初戀 (蘇永康) / 關於愛的定義 (方大同) / 人在野 / 七百年後 (陳奕迅) / 終於我們 (周柏豪 feat. 岑寧兒)

時間:20:30 - 22:15
節目:呢堆歌年尾有無可能有獎呢?

Destination (His Story) / Give Me A Ride / 8 (Chochukmo) / Rearview Mirror (Kiri T) / 虛構喝采 (Empty) / 找藉口是失敗者的習慣 (未能接通) / 棉花糖 (Triple G) / 竊娓 (Empty) / Something happens (一零三零事變) / 凡人對抗命運 (鐵樹蘭) / Escape (PsychoSkull) / 一三 (Maniac) / 光影 (Instinct of Sight feat. Kitlo) / Sleepers (Stereo is the answer) / 照照 / I'm Not Here (Kiri T) / 告別完再聚 (鐵樹蘭) / 人間失格 (Maniac) / 愚 (黃瑋中) / 念 (Demo) (Siu Yuen) / 彌敦道的一晚 good trip (My Little Airport) / 放棄治療 (Serrini) / 火炭麗琪 (FOTAN LAIKI feat. Youngqueenz) / 马克思 (The Low Mays) /

應該有 除非冇
jose 發表於 2017-9-9 20:37
話說我見今年side track都唔多首 想整個獎畀indie歌 但諗唔到點樣判斷咩歌有候選資格
始終畀個獎RubberBand、Nowhere Boys之類會好odd

其實假若係呢堆歌入面揀 競爭唔算好大

首歌係叫火炭麗琪 主唱係FOTAN LAIKI
bagfgfcde 發表於 2017-9-9 22:09
幾好 證明你有留意我既playlist

2045-2100
代表作大雜燴

安哥之歌(許志安) / 大男人情歌(梁漢文) / 嬅麗緣(楊千嬅) /

淨係諗到 ...
dongbb2332 發表於 2017-9-10 20:57
宇季

日期:11/09/2017
時間:16:15 - 16:45
節目:只差一點點 即可奪十大?

時間靜止器 (Yellow!) / 安徒生的錯 (林奕匡) / 命書 (側田) / 如果我們不曾相遇 (五月天) / 異類的同類 (蔡健雅) / 查無此字 (林奕匡) / Come With Me (吳雨霏 feat. AF) /

日期:15/09/2017
時間:16:25 - 17:25

小學雞不應談戀愛 (K.I.S.) / 繪夢 (K.I.S.) / 較早前錄影 / 你快樂嗎 / 女僕 / Girls Girls Girls / 今朝有酒 (Gin Lee) / 應百客百貨 / 過伶仃洋 (小肥) / (林宥嘉) / 新預感 / 衝破 (洪卓立) / 也許我不會活多一歲 / Live (Gin Lee) /

我想問下點解 YOUTUBE 無咗唔撚鍾意!而家好唔撚鍾意呀無咗唔撚鍾意呀!
賴爽 發表於 2017-9-17 12:11
Private左
https://www.youtube.com/watch?v=yQGgJ8EjXFM

聽住Soundcloud先
https://soundcloud.com/fotanlaiki/fotan-laiki

日期:17/09/2017
時間:12:30 - 12:45
節目:Random Picks

愛過 (楊千嬅) / Poor U (馮穎琪 feat. 鄧小巧/王嘉儀) / 失憶蝴蝶 (陳奕迅) / 較早前錄影 /

日期:18/09/2017
時間:23:40 - 23:55
節目:The Present

Brave New World (王嘉儀) / 新都市 (goldEN) / 烏托邦 (謝安琪) / 1+4=14 (達明一派) /

日期:18/09/2017
時間:23:40 - 23:55
節目:The Present

Brave New World (王嘉儀) / 新城市 (goldEN) / 烏托邦 (謝安琪) / 1+4=14 (達明一派) /

日期:19/09/2017
時間:01:15 - 01:45
節目:邊個旋律最好?

流淚的怪獸 (蔡一傑) / 朝如青絲 (Yellow!) / 放棄治療 (Serrini) / (林宥嘉) / 阿飛與阿基 (ToNick) / (林宥嘉) / 說再見了吧 (Supper Moment) /
不過無論邊首頂走第一首 都好難爭到年度旋律

唔係叫新城市咩。。。。
ed8671ed 發表於 2017-9-19 14:22
精神恍惚時候打字係咁上下。。。

聽左一次我今年暫定10首十二大作
只可以講首首都好聽過難得一遇123456789倍 ...
bagfgfcde 發表於 2017-9-19 22:56
期待痾女

日期:20/09/2017
時間:22:00 - 22:40

忘記有時 / 美麗新世界 / 浪客行 (Maniac) / 郭源潮 (宋冬野) / 我看著你的時候 (李榮浩) / 年輪說 (楊丞琳) / 再見舊城 / 小學雞不應談戀愛 /

多謝GinLee唱左和每天講再見
帥小寶` 發表於 2017-9-22 00:05
agree
呢啲級數嘅歌應該得揀無人知道雙子座嘅容祖兒同Gin Lee先會要得落手

日期 : 25/09/2017
時間 : 0110 - 0115
節目 : 獨愛

獨愛(湯寶如) /

獨立贏自信心 獨立餘下半生
別為無謂 ...
jose 發表於 2017-9-25 01:15
好想亂入多次

日期:25/9/2017
時間:23:30 - 23:45
節目:The White

灰狗 / 小白 (周柏豪) / Girls Girls Girls / 貓大人息怒 (小塵埃) /

日期:26/9/2017
時間:08:49 - 09:30
節目:和郭頂講早晨

淒美地 (郭頂) / 落地之前 (郭頂) / 把你的外套留在深巷 (郭頂) / 想著你 (郭頂) / 水星記 (郭頂) / 在雲端 (郭頂) / 保留 (郭頂) / 每個眼神都隻身荒野 (郭頂) / 有什麼奇怪 (郭頂) / 下次再進站 (郭頂) /

原來兜圈最後一段副歌係降key 唔怪得個感覺咁唔同