返回列表 發帖

莉亞的C3PO - 李克勤 / 鄧小巧

單選投票, 共有 72 人參與投票
22.22% (16)
5.56% (4)
9.72% (7)
2.78% (2)
59.72% (43)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 莉亞的C3PO
主唱: 李克勤 / 鄧小巧

派台日期: 2017-3-6

作曲: 鄺尚開/馮翰銘
作詞: 李克勤
編曲: 馮翰銘
監製: 馮翰銘/謝國維

(李 - 李克勤) (鄧 - 鄧小巧)

鄧: 莉亞永遠是公主殿下
潔白裙上是絕代芳華
冰山也有權融化
總需要有情人送花

李: 但我是鋼鐵外殻妳介意嗎
我沒時尚造型但落力護花
是死心塌地吧
就算激光劍穿心也不怕

李: 喋喋不休講話 (鄧: 可介意嗎)
是因為跟妳
站得近嗎

李: 在我幾番努力下 (鄧: 再努力吧)
仍難學懂瀟灑

李: 情迷不意亂 共坐太空船
(鄧: 在太空守護我)
妳飛多遠陪伴多遠

鄧: 緃已知 明明似非有緣
李/鄧: 劇情 無人可扭轉

李: 從來不覺倦
用盡我的所有力氣照料妳
(鄧: 努力 照料我)

李: 珍惜妳
鄧: 珍惜我

李: 如珠 如寶
鄧: 如珠 如寶

李: 如C3PO 每日效勞
(鄧: 最好)

李: 望到 卻觸不到
(鄧: 卻觸不到)

鄧: 千歲鷹 帶我 覓傾心對象
韓先生 某天 隆重登場
不知道你會惆悵
衷心給我們拍掌

李: 但我有鋼鐵外殻也會重傷
卻扮行動自如並獨自療傷
若得到妳問候
(鄧: 從沒血流)
亦已夠我隔靴搔癢
(鄧: 但中槍)

李: 情迷不意亂 共坐太空船
(鄧: 在太空守護我)
李: 妳飛多遠陪伴多遠

李: 緃已知 明明似非有緣
鄧: 緃已知 非有緣

李:劇情 無人可扭轉
鄧:劇情 無人可扭轉

李: 從來不覺倦
鄧: 就算多倦

李: 用盡我的所有力氣照料妳 珍惜妳
鄧: 照料我 珍惜我

李: 如珠 如寶
鄧: 如珠 如寶

李: 如C3PO 每日效勞
鄧: 最好

李: 望到 卻觸不到
鄧: 卻觸不到

鄧: 完全用忠心一片來掩飾一切煎熬
李: 成全著一生的愛 還不要妳知道
鄧: 成全著一生的愛 還不要我知道

鄧: 情迷不意亂 共坐太空船
我飛多遠陪伴多遠

李: 緃已知 明明似非有緣
鄧: 緃已知 明明似非有緣

李: 結局 快樂時提早揭穿
鄧: 結局 為何要在快樂時提早揭穿

鄧: 從來不覺倦
李: 如妳所願
鄧: 用盡你的所有力氣
李: 照料妳 (鄧:照料我)
李: 珍惜妳 (鄧:珍惜我)

李/鄧: 如珠 如寶
如C3PO 每日效勞
望到 卻觸不到

鄧: 如珠
李: 如寶

李/鄧: 如C3PO
半生效勞

李: 夢想

李/鄧: 也可終老

其實幾有誠意
好少見remix版本連作曲都變埋XD

不過真係好難聽
送禮版本本身都尚可以一聽
合唱真係成件事都錯曬
大巧接呢個project真係做爛招牌

btw
大巧係送禮嘅女神?

鄧小巧係莉亞....
要ff得幾勁嘅人先會聯想到
Happy and Blessed.

不如出埋黑武士的C3PO啦笨

鄧小巧係莉亞....
要ff得幾勁嘅人先會聯想到
jose 發表於 2017-3-7 02:16

我會再ff依個鄧小巧其實係某位開snapchat自拍嘅會員

多謝令我諗起薩莉亞 一於聽日去食先

難聽到一個點 各有各唱咁
無力將天氣逆轉。

話說mv會搵周慧敏點解唔俾埋佢唱
小巧把聲偏尖, 其實兩個合埋一齊真係唔太match
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

時間的錯個合唱反而順耳啲 呢個合唱太怪

救命,聽到一半已經打晒冷震

話說mv會搵周慧敏點解唔俾埋佢唱
小巧把聲偏尖, 其實兩個合埋一齊真係唔太match ...
kevinlai1621 發表於 2017-3-7 08:16

好怪怪。。

可能係小巧最多1分嘅一首歌
利申:唔係鏡粉

好難聽 兩個把聲唔夾
3分係俾小巧

errrrrrrrrrrrrrrrrrrr

鄧小巧出道至今最失敗作品
1分
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

係咪想曲線話俾人知原版真係最好聽了
假使世界原來不是你預期
別忘記你是你本身的傳奇

鍾意小巧把聲

我覺得好過原版喎 原版又娘又悶 個把聲唱兵歌真係打冷震
呢個至少有另外一把聲聽下 有d位都夾得幾好 不過成首歌嚟講都係好亂既感覺

每次一到如珠如寶如C3PO都係覺得好膠
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

係咪想曲線話俾人知原版真係最好聽了
anson_c1018 發表於 2017-3-7 11:42

如果真系哩個原因的話簡直佩服得英皇五體投地
又覺得小巧好可憐

出合唱版嘅用意就係提一提
CM共和榜天窗合唱版係要同獨唱版分開計(醒目)
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

覺得好過原版+1 至少無咁悶
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

1分 for 小巧

衝入嚟俾一分
大巧同CD勤合作簡直係錯曬
Canto Music Picks 2024 Week 13
#1 說走就走 雷同二友

1分 for 小巧
boy4dudes 發表於 2017-3-7 18:30

0 分 for 克勤???

覺得好過原版+2
聽聽下兩把聲又未至於完全唔夾

同埋呢個合作好有誠意
重新作過+重新錄過
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

成個合作有種講唔出嘅奇怪
小巧把聲太薄撐唔起首歌,我竟然覺得送禮勤唱得好d
1分

成隻歌係得大巧第一段獨唱嗰句“緃已知 明明似非有緣”好聽

睇埋 youtube comment 先精彩
李生 d fans 勁踩鄧小巧唔識唱歌
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

星勤 發表於 2017-3-8 21:00

李生FANS 質素真係好高。。

星勤 發表於 2017-3-8 21:00

第1 邊到有講小巧唔識唱歌 我只係睇到話勁多話唔夾第2 你有知李生fans
第3 明顯從今年 你一直針對李生多d

我對原版一d都唔鍾意 反而合唱聽得下

第1 邊到有講小巧唔識唱歌 我只係睇到話勁多話唔夾第2 你有知李生fans
第3 明顯從今年 你一直針對李生多d
...
Tonlo 發表於 2017-3-9 11:34

出隻唔岩佢唱嘅垃圾歌踩下就叫針對?
咁你咪叫你偶像下次做好 research 先寫歌詞囉,唔好自己衝出黎 7 嘛
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

出隻唔岩佢唱嘅垃圾歌踩下就叫針對?
咁你咪叫你偶像下次做好 research 先寫歌詞囉,唔好自己衝出黎 7 嘛 ...
星勤 發表於 2017-3-9 12:43
首先北京北角後唔係我偶像 你唔buy李生一早架啦 論歌冇咩問題 係見你今年出李生post好勤力 甚有追擊feel 唔係講onlyfacebook 以住李生歌 消息 你係 唔會點理 今年有李生所有野 都關你事咁

首先北京北角後唔係我偶像 你唔buy李生一早架啦 論歌冇咩問題 係見你今年出李生post好勤力 甚有追擊feel 唔 ...
Tonlo 發表於 2017-3-9 13:36

所以佢出左一首無做 research 而 7 左嘅歌,我篤住佢講有問題?要邊個批准?
而同時,既然佢唔係你偶像,咁做乜要理我?
論盡樂迷,敢愛敢恨

所以佢出左一首無做 research 而 7 左嘅歌,我篤住佢講有問題?要邊個批准?
而同時,既然佢唔係你偶像, ...
星勤 發表於 2017-3-9 13:44
你d post同呢到 唔係only首歌啦 你篤首歌我唔奇
咁講番樓上youtube單野 邊到勁踏?

你d post同呢到 唔係only首歌啦 你篤首歌我唔奇
咁講番樓上youtube單野 邊到勁踏? ...
Tonlo 發表於 2017-3-9 14:05

鄧小巧把聲薄又尖,唱呢類慢歌完全無共嗚感,好似未開聲無氣咁
鄧小姐好似,每個字讀出黎咁
好似個專業歌手同個業餘妹妹合唱咁
如果有第二個女聲可以比較就好了…
鄧小巧夾唔到克勤把聲
真心覺得小巧唱法出事
應該搵個差唔多實力合唱
小巧把聲太薄完全同克勤夾唔到,而家簡直係糟蹋左首歌呀
聽落好突兀
論盡樂迷,敢愛敢恨

害死小巧, 呢類boring慢歌完全唔適合小巧. 小巧自己又傻接呢個job.

其實泳兒唱應該唔錯

鄧小巧把聲薄又尖,唱呢類慢歌完全無共嗚感,好似未開聲無氣咁
好似個專業 ...
星勤 發表於 2017-3-9 14:26

好似個專業歌手同個業餘妹妹合唱咁 應該搵個差唔多實力合唱

係得呢3位人士 係有你所講 話小巧唔識唱歌之嫌
其他個d 我睇唔出囉 同埋你冇post個d多個呢到好多
睇唔出那裡勁踏.. 同埋 你睇下呢到評論 幾一致

等人圍攻鄧小巧
EEG成功左

我覺得是編曲出了問題, 太多重疊的聲音, 令到聽者有點煩擾, 另外尾段小巧唱得不錯, 但都救不到首歌. 克勤唱的部分就大致上唱得幾好,我亦算克勤粉絲, 原曲我就給4分, 合唱就給3分啦.

好少聽合唱歌可以唔夾到咁既地步

仲以為真係會好差
可能因為我真係 1) 佢第一 plug 已經麻麻地
2) 佢d 歌詞+ 好土豪金既 cover art+ 個編曲都幾...
都係唔多岩聽

神奇地覺得今次個版本好接受 d
聽落去好 2000 年頭個 d 合唱歌錦
兩個人把聲夾 d 會好 d...
不過個句 "如珠 如寶 如C3PO" 聽親都打冷顫...

最後個 outro 點解咁歲月風雲

能夠撇開門戶之見, 實是可喜, 但歌曲起key稍高, 鄧小巧初段已稍見吃力. 更大問題是合唱部分, 一如大部分後期殖入的合唱歌, 基於歌曲編排本身非合唱而設, 強行添加的合唱旋律多餘兼生硬, 和音直到最後的C段才見起色, 但為時而晚.
一直覺得《C3PO》的旋律不錯, 但野心太大, 最終畫蛇添足. 在適當時候收手, 應當是從送禮事件學到的教訓, 但似乎還是學不懂.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

如果連 CM 都唔強調翻呢首歌喺取材上嘅原罪,
仲有邊個會幫 C3PO (星戰個角色) 伸冤呢?

我唔想再睇到 「撇除 C3PO 係 gay」 呢句了,
呢句點樣可以「撇除」呢?
而家仲要比 Leia 發埋聲,
連 兜翻轉頭 扮係側寫嘅藉口 都冇埋。

李生話自己係星戰迷,
但佢 defeat 緊 星戰迷 爭取左三十幾年先終於爭取成功嘅野。
喺 cantopop 裡面出現一首喺取材上 ignorant 到咁嘅歌
(唔係淨係對 事實 嘅 ignorance,而更加係對 時事 嘅 ignorance),
簡直係 香港星戰迷 之恥。

https://notallowedto.com/c-3po-was-based-on-george-lucass-gay-friend/
貼多次 George Lucas 親口承認條 link,費事比人話係 星戰迷 一廂情願。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

兩把聲加埋十足星球大戰

because of alex fung's reaction, i give this song a 5

難聽, 講完!
【This is MC】澳門見

好少聽合唱歌可以唔夾到咁既地步
Lewis 發表於 2017-3-9 20:22

分開錄嗎???

【誤】其實係d人未聽過王菀之唱歌?

邊個做韓先生好

邊個做韓先生好
stopzi 發表於 2017-3-13 16:46

韓先生的C-3PO?
Alex Fung自己做番囉!
假使世界原來不是你預期
別忘記你是你本身的傳奇