返回列表 發帖

麻煩你 - 容祖兒

單選投票, 共有 102 人參與投票
41.18% (42)
3.92% (4)
0.98% (1)
2.94% (3)
50.98% (52)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 麻煩你
主唱: 容祖兒

派台日期: 2017-3-7

曲 : 馮穎琪
詞 : 馮穎琪
編曲: 何秉舜@goomusic
監製: 何秉舜@goomusic

麻煩說多一次 證實已經不可以
麻煩你多一次 數我缺點
這一晚是多麼易 自由地說我那樣隨便
如是鐵般事實 盡情坦白 請染污再一點

麻煩說多一次 只怪是我沒經驗
多得你使得心窩 只剩餘碎片
仍然陶醉 你恨心對待
仍然很冀待 肯施捨你愛
誰又夠我想得開 ?

麻煩你傷我心 麻煩你使我再下沉
麻煩你用心 使我痛哭可以更興奮
麻煩你使我更傷
誰人都說吃得苦才被景仰 倘有些同情心理
麻煩你 盡量殘忍給我福氣

我故作這樣強 可否終於給我好收場
我看似這樣強 可否多一點讚賞
麻煩你傷我心 麻煩你使我再下沉
麻煩你用心 使我痛哭可以更興奮
麻煩你使我更傷
誰人都說吃得苦才被景仰 倘有些同情心理
麻煩你 盡量殘忍給我福氣
麻煩你 別太誠懇使我憎你

I think the new one is much better.  so much more tasteful.

派呢首個好處係多noise,d views 高過幾首舊年佢派過嘅新歌
newguy 發表於 2017-3-16 23:29

其實可能林奕匡fans點嘅
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

兩隻remake都做得仲悶過原版真係好罕見
난 어떡해야 해~널 보내줘야 해 이젠~내게 조금만 더 시간을 줘~

派呢首個好處係多noise,d views 高過幾首舊年佢派過嘅新歌

初初都覺得原版正D
但聽耐左新版都幾正.
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

其實我覺得依首本身已經好好
咁樣改好難超越到~
明知係咁就好心唔好改

佢兩隻翻唱都係開頭幾好, 但係愈後就愈over
kevinlai1621 發表於 2017-3-15 21:38

agree!!
2 fun. boring song
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

佢兩隻翻唱都係開頭幾好, 但係愈後就愈over
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

其實我覺得呢首好聽過原本個version
electric 發表於 2017-3-14 14:38

依首唱得太刻意

electric 發表於 2017-3-14 14:38

我覺得好聽好多添

又是翻唱舊歌,難道想不到新題材?
CLWR 發表於 2017-3-11 07:32

每次都派新歌 祖兒覺得累

CLWR 發表於 2017-3-11 07:32

多關注下時事
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

曾經愛祖
自從佢搶左       個女金就好恨佢
hehehaha 發表於 2017-3-9 18:34

癡線 屈機

曾經愛祖
自從佢搶左       個女金就好恨佢

又愛又恨
一路鬧 一路推上共和(好似係)
JayantL 發表於 2017-3-9 14:07

咁我覺得恨佢霸十幾廿年獎又合理既...
更何況呢種恨已經起唔少祖迷心中萌生

Cm真係好多容記haters
Lewis 發表於 2017-3-9 13:55

又愛又恨
一路鬧 一路推上共和(好似係)

Cm真係好多容記haters

其實 VOCAL 幾好

但原版不能超越

今次我堅覺得吾錯.4分,未聽過原版但可否吾好再出K歌?

所謂成熟咗增加韻味,就係要淡淡然咁唱?

原版係好肉緊,而家係「That's all right」、無所謂嘅感覺

1分。派原版好過

咁就名正言順離大滿貫真係仲差一首至尊歌喇.
風見志郎 發表於 2017-3-8 16:59

仲有最歌

感覺係為改而改咁

樂壇新人空降女金
nicholashin 發表於 2017-3-8 14:13
903 以容祖兒名義派台

原版好聽d
佢仲想派幾多首?
利申:唔係鏡粉

樂壇新人空降女金
nicholashin 發表於 2017-3-8 14:13

咁就名正言順離大滿貫真係仲差一首至尊歌喇.

電台大把DJ 唔覺無謂。。。
kk8733 發表於 2017-3-8 13:22

收order 嘛

有林奕框
1分

一分係畀MV入面兩個靚女

祖兒以麻煩你身份派歌
chanchan0909 發表於 2017-3-8 12:48
樂壇新人空降女金

佢兩首歌都翻唱得好無謂 比原來難聽咁多...
jaydeng 發表於 2017-3-8 12:47

電台大把DJ 唔覺無謂。。。

俾祖兒3分.

祖兒以麻煩你身份派歌
chanchan0909 發表於 2017-3-8 12:48

舊版都派咗台?
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

祖兒以麻煩你身份派歌

佢兩首歌都翻唱得好無謂 比原來難聽咁多...
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

原版10分
新版5分

原版好聽好多
呢個版本好唔到肉

原曲好聽好多。。聽到一半想訓

最好時光派台我覺得同side track concert 有D 關係。。依首真係唔明

何炳打造的新版刻意撇除了
(林晞/ 陳輝陽)原版的K味~

喜歡舊版的典型編曲(>5分)
亦喜歡新版富感染力的演繹(5分)
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

原版無法超越, 1分.

另外俾祖兒4分.

haters gonna hate
5分