返回列表 發帖

無敵 - Robynn & Kendy

單選投票, 共有 50 人參與投票
74.00% (37)
14.00% (7)
6.00% (3)
0.00% (0)
6.00% (3)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 無敵
主唱: Robynn & Kendy

派台日期: 2017-3-17

作曲:Robynn Yip、Eric Kwok
填詞:林寶 (英文詞︰Robynn Yip)
編曲:Eric Kwok、Robynn & Kendy、張子堅
監製:Eric Kwok

你戴徽章 為立下勝仗
卻再次遭殃 躺下看月亮
人空歡喜一場 才明瞭裝不出堅強
或該一早相信 能爭的 非志向

我再不想 用盡力算帳
會再次開張 迎來對象到席上
人生這種沙場 無敵人這麼的誇張
如相戀出於愛 而失戀 非對向

誰都怕位置 走向後排
誰可以盡揭 一副好牌
也許要樂意 拍拍胸懷
勝利這斷崖        愛亦必須先攀過界

我看見你得獎 未妒忌或敬仰
再替你鼓掌 原來再未覺異樣
難得相識一場 同路人怎可不欣賞
無非都犧牲過 而得失 非對向

誰都怕位置 走向後排
誰可以盡揭 一副好牌
也許某日會 明白世界
It’s just about growing up
And learnin bout how to love
It’s just about growing up
And learnin bout how to love
勝利這斷崖 愛亦必須先攀過界

我試過悲傷 道路亦未轉向
但最後最緊張 尋回往日那月亮
而人生枉稱沙場 難敵誰初心的馨香
如果非出於愛 能得的 怎算獎

Cos’ you were just supposed to love
You were just supposed to love
It’s always been enough

新風格好啱R&K 負攝石同無敵都好好聽~
無力將天氣逆轉。

幾好聽啊    不過好似冇高潮甘  適合阿sa唱 。  R&K換風格系一件好事 !

Robynn & Kendy D 新歌要較成 1.5 SPEED 好聽好多....
而家好慢........

幾清新。。

係唔悶既......eric kwok啊~

佢哋轉型好成功
好正 5分
Canto Music Picks 2024 Week 12
#1 神算 方皓玟

系越loop越入腦嘅   
今次林寶份詞又几得下喔
5fun
男孩們來約你一般送花,而無人能似我親手種花

Eric Kwok終於再有編曲作品了,如果是完全由他編曲就更佳!

個編曲好好聽
好鍾意副歌既synths + 2nd verse既音樂(重覆個幾粒音)
5分! 應該超越左我最愛既sail away & 陶瓷娃娃
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

呢首真係眼前一亮喎

上一首同呢首都好正
聽一次已經有記憶 平日會哼到幾句

再之前會loop r&k嘅歌已經係陶瓷娃娃
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

其實我唔明點解咁多人吹捧陶瓷娃娃 個人認為曲詞編都係極差 overall好難聽
呢首好過負攝石嘅 但都係鍾意佢哋唱有強烈節奏感嘅歌

應該係近年最成功嘅轉型亦都係最極速轉型...休息一年出兩首歌就甩晒舊image
timing同取向都好準確...三十歲轉去成熟有少少韻味夠玩多幾年...
香港樂壇上呢一類活躍女子組合亦都唔多...
如果重玩清新應該好快收皮解散...

講返首歌...除咗"我我我"之外都好高質...
其實亦都好match佢轉型呢件事...

off topic認同陶瓷娃娃其實唔掂
主要當時Style同唱腔唱功好唔夾
令到成年事好格硬嚟

應該係近年最成功嘅轉型亦都係最極速轉型...休息一年出兩首歌就甩晒舊image
timing同取向都好準確...三十歲 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-3-21 15:06

仲要係一致好評
之前例如藍奕邦吳雨霏, 轉型時外界評價都係好壞參半
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

仲要係一致好評
之前例如藍奕邦吳雨霏, 轉型時外界評價都係好壞參半
John 發表於 21/3/2017 16:40
邊個咁衰

負攝石同呢首個melody其實都係好一般
又或者話R&K作嘅曲都好麻麻

見咁多人都讚咁我戴定頭盔先
純粹個人睇法

負攝石同呢首個melody其實都係好一般
又或者話R&K作嘅曲都好麻麻

見咁多人都讚咁我戴定頭盔先
純 ...
JayantL 發表於 2017-3-24 20:59

就算我鍾意首歌都唔覺個曲好好
係愛個編曲 而份詞亦好夾得到

形象上煥然一新
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

鍾意負攝石>>>>無敵
唔畀分住

幾好聽
kauyan

呢首正過負摄石~melody走向幾特别

其實無論係 AMONG ERIC KWOK 定 林寶既作品呢算都算幾高汁

呢首真係正過負攝石好多!
估唔到呢種歐美R&K可以咁適合佢哋
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

仁者無敵。
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

轉型轉得好!2 plugs都好好,請繼續保持!

5 fun too!
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

5 fun too!
JasOh103 發表於 2017-5-2 22:27

個arrangement係咪參考左roxette首it must have been love