返回列表 發帖

保良局地獄營 男導師涉潛女生房非禮

近排呢個話題好hit嗄 有冇CM人入過呢D Camp 真係咁恐怖?

【本報訊】保良局領袖紀律訓練營連環被揭涉虐待學生醜聞。昨日再有曾入營學生向《蘋果》報料,O同學(化名)去年初參加保良局何壽南小學畢業營,其中一晚目擊男導師獨自走入其睡房,要求一名同房女生幫他按摩肩膀,其間頭部觸碰到女生胸部,歷時逾5分鐘。
記者:周婷

曾入營的O同學憶述,全級同學於去年1月參加學校3日2夜畢業營、即保良局訓練營,營中導師態度嚴苛,同學動輒受罰,但她最無法忘記目睹同房女同學疑被非禮。O憶述,營內導師要求學生早早關燈入睡,但其中一晚她被燈光弄醒,遂從碌架床上層向下察看,發現負責帶領該班的一名約20歲男導師,要求睡在另一碌架床下層的女同學幫他按摩。

■保良局訓練營總監盧錦昌(右)無回應導師涉非禮事件;旁為副總監梁永樂。
歷時5分鐘 受害人啞忍

當時男導師坐在床邊,女生則站着替他按摩肩膀,O表示,多名同房均清楚看見男導師的頭觸碰到女生胸部,「一定掂到,我覺得已經係性騷擾」。按摩逾5分鐘後,男導師才關燈並離開房間。O同學指,事發後全房約10名女同學曾安慰該名女生及商量對策,但涉事女生極為害怕,也擔心不被教師信任,因此一直啞忍。
本報昨晚接獲O同學投訴,隨即向保良局查詢,正等待回覆;本報昨晚亦曾致電保良局領袖紀律訓練營項目總監盧錦昌,截稿前未能取得聯絡。
保良局訓練營受害人越揭越多,道教聯合會圓玄學院第二中學畢業生阿賢(化名)2013年讀中四時,全級同學按校方安排入營。阿賢指,一旦表現不符導師要求,會即時被幼木棍體罰,「集合、步操時企得唔好,導師就會用棍打腳(小腿)」。本報昨日就涉嫌體罰事件致電圓玄二中查詢,截稿前未獲回覆。
阿賢憶述,入營時有一名男同學被搜出行李內有手提電話,即被導師罰做平板支撐,歷時約1小時,「個男仔本身係田徑隊嘅,做到面紅晒、出晒汗,最後導師見佢真係頂唔順先叫停」。他續指,入營後常被罰在凹凸不平的地上做掌上壓,做完更不准拍走手上灰塵沙粒,如有同學拍手,全班就會繼續受罰。

有人被罰臉寫賤人示眾

阿賢表示,導師會在隨團學校教師走開時,對同學粗口相向,包括「X你老母」、「X頭」等,更出言恐嚇「你哋投訴都冇用,呢度冇cam(閉路電視)﹗」阿賢指,當時一名男同學「頂唔順」欲離營,洪姓導師取出500元紙幣,往該名男學生左、右邊臉各打一次,出言羞辱:「呢度500蚊,點呀?夠唔夠你搭的士返屋企?」最後該男生在學校教師勸導下,繼續留營內。
另一名保良局轄下中學舊生Amy(化名)亦向本報透露,數年前讀中三時入營,曾因一名同學被指「冇禮貌」,全班一起被罰,被要求在旁邊同學的左、右臉上,分別以黑色箱頭筆寫上「賤人」及「禽獸」二詞,導師更命令當晚不准洗臉,「話要第二朝早畀隔籬班睇到我哋有幾醜」。她斥事件無理,但當時年紀尚小,故未敢反抗。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170318/19962095
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

呢度係香港黎架呵?去camp去到又非禮又體罰又侮辱
你當啲小朋友係奴隸定罪犯?
最恐怖係啲老師又會覺得無事,叫啲細路啞忍
領袖紀律訓練營者
俾錢仲要受辱係咩道理

讀保良局中學嘅我中3個年入過
利申:唔係鏡粉

讀保良局中學嘅我中3個年入過
tom 發表於 2017-3-18 19:10
有咩趣事

呢d營真係害人害己

我都去過, 不過係大棠(好似唔係出事個邊)
初頭我以為嚴d係對banding低d嘅學校, 估唔到出名學校都搞成咁, 仲要愈爆愈大鑊
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

我都入過 不過好似冇咁恐怖
講到又非禮又D_U曬人老_又打人隻腳咁

我地只係做下掌上壓錫下地剃下頭
逼人懶係感動成班喊曬 得閒要幫人按下摩
唱國歌要唱到鬼鏈咁大聲 其實都冇乜野

只不過成個CAMP都多舊魚咁姐
我地D老師都完全唔明去泥有乜為
但係保良局學校 仲要直資既冇計啦~
最後悔係當年點解成班人一齊拋個校長個時
冇人縮手姐

逼人懶 ...得閒要幫人按下摩
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-18 21:00

不得了

好彩我中學唔使去呢啲變態營......

以前去過類似但應該唔係同一個Organization
當時中五會考考柒咗轉咗去第二間band three讀中六中七(唔係PLK)
中間有個類似嘅camp...個concept係我哋班大嘅帶住低班form細嘅去玩

呢個Camp應該同PLK呢個係兩個層次
(地點好似係北潭涌萬宜訓練營...軍營feel)
中間有成一個星期一至五都係呢個camp
之前重有一個day camp做pre-camp

啲導師把炮好多...有當時未做警犬嘅休班警
甚至重有聲稱負責train飛虎隊嘅trainer(是大隻)
當中有夜行有露營(真係行山嗰種)又爬嚟爬去之類
入面係好嚴主要係想train班細紀律...但無侮辱說話
最多做錯係做啲體能嘢

相對我哋班大好多都係外校生自律好多
所以同班trainer關係唔錯...以我象中無咩negative image...
重記得last night係大結局BBQ

逼人懶 ...

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

matthew1990 發表於 2017-3-19 22:22

本帖隱藏的內容需要積分高於 3000 才可瀏覽

好彩我中學冇d咁既野
得d地理科觀星營, 河流考察營, 國民教育中國交流營
不知幾開心
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

好彩我中學冇d咁既野
不知幾開心 ...
John 發表於 2017-3-19 23:02

可惜我個年geog field camp搞唔成
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

逼人懶 ...

唔怪得you 平時d xx 咁xxx 啦

好彩我中學冇d咁既野
不知幾開心 ...
John 發表於 2017-3-19 23:02

依個好玩雖然最後唔知自己睇左咩星

harryharry 發表於 2017-3-20 13:07

想當年我都有去過~
零晨一點幾call van仔入去東霸 d星多到呢

想當年我都有去過~
零晨一點幾call van仔入去東霸 d星多到呢 ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-20 14:23

當年我去大埔小白露
我最記得係餐廳果碟意粉
同埋果個用繩吊住黎放嘅孔明燈

中一有紀律營
要洗碗做體能 張鋪要摺到靚一靚先俾你出房門
出camp果日開心到喊

中一有紀律營
要洗碗做體能 張鋪要摺到靚一靚先俾你出房門
出camp果日開心到喊 ...
stopzi 發表於 2017-3-20 15:25

好彩我一次都無參加過 。我咁乖。唔洗去依D 地方。。

官立中學。好彩係自願性。我一個都無參加過。覺得依D 係捱苦。所以唔會諗。。

知道有些同學去內地交流團。無熱水。要食杯麵。傻的嗎。留番香港大把野食啦

matthew1990 發表於 2017-3-19 22:22

http://m.mingpao.com/pns/dailyne ... 00002/1489947678380

出現了
pk 07年好似我參加個年

出現了
pk 07年好似我參加個年
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-20 23:52

你當年點企硬唔剪?
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

你當年點企硬唔剪?
matthew1990 發表於 2017-3-21 00:52

本帖隱藏的內容需要積分高於 3000 才可瀏覽

harryharry 發表於 2017-3-20 13:07

我當年係去長洲
最好時光 懷念美好高中兩年
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

萬分和諧暗藏恐佈

我當年係去長洲
最好時光 懷念美好高中兩年
John 發表於 2017-3-21 01:34

細細個就去長洲咁好???