返回列表 發帖

NH TOP 20 2017 WEEK 12 (2017/3/19 - 2017/3/25)

2017年 冠軍歌巡禮
WEEK 1-13: 羽毛鱗刺 / 停止繁殖 (2) / 銀髮白 / 迷些路 / 大人的科學 / 賣空氣的人 / 難得一遇 / 凡人對抗命運 / 巴別塔 / 最後一杯 / 淒美地 / 推開世界的門 //
WEEK 14-26: /////////////
WEEK 27-39: /////////////
WEEK 40-52: /////////////

本週冠軍歌:楊乃文 - 推開世界的門

Source: Flickr

自我概念 (Self-concept) 是個人對於「自己是個怎樣的人」的想法。
Carl Ransom Rogers就自我概念提出理想我 (ideal self) 及現實我 (real self) 的概念。
現實我是「現實世界中的自我」。理想我是「希望成為的自我」。
在自我概念之中,現實我與理想我的協調程度 (congruence),即影響了個人的自我概念。
理想我與現實我較接近,個人擁有較好的自我概念,個人的適應將愈良好,生活也將愈幸福。
相反,當兩者差距太大時,表示個人對自己有較多的不滿,自我概念較差。

推開世界的門同呢段文字有咩關係?
其實我已經打咗一大半,但又無mood再寫
睇下之後有無機會由大家分享

#其實呢首好過Rice&Shine堆歌
RKLWNWPK歌曲歌手走勢
01081201推開世界的門 [1]楊乃文12>07>05>08>07>05>04>07>16>14>08>01
02050602角力場KOLOR11>15>19>11>05>02
03040602冥想練習許志安03>03>02>03>04>03
04060404告別完再聚鐵樹蘭14>04>06>04
050203021+4=14達明一派02>02>05
06NE0106查無此字林奕匡06
07150307明天何其多譚詠麟 + 陳奕迅19>15>07
08130408長相廝守ToNick13>13>13>08
09070405懂事盧凱彤05>06>07>09
10140307二十四小時柒天盧廣仲07>14>10
11180311深淵王嘉儀20>18>11
12NE0112109800里Hey Rachel12
13090309月缺鄭欣宜15>09>13
14100702愛比死更冷周國賢02>02>04>06>08>10>14
15120404愛後記恭碩良04>09>12>15
16NE0116看透家家16
17NE0117近在千里 (feat. 衛蘭)周柏豪17
18NE0118情人自擾胡鴻鈞18
19NE0119DreamBand-Aid19
20NE0120細看近年,那信念戴祖儀20
OUT
XX011101淒美地 [1]郭頂02>05>06>10>08>07>05>05>09>10>01
XX030901難得一遇 [1]林奕匡04>02>06>09>01>02>10>18>03
XX110303牢中花 (feat. 董小璐)巴曲03>16>11
XX160604終於我們 (feat. 岑寧兒)周柏豪04>07>08>18>17>16
XX170410天外飛仙Nowhere Boys10>15>12>17
XX190119火花Triple G19
XX200120人渣麥浚龍20
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

冠軍歌有冇機會有十大
bagfgfcde 發表於 2017-3-21 23:32
道門都幾高分嘅 但根據往年經驗 首歌無落榜週應該會同十大擦身而過
從正面睇 今年Scale有改變 十大線都可能會變
但如果出現上年第四季五首歌衝上十大嘅情況 睇怕楊xx都係食白果

2017 CBM 第 1 季季選 評分開始 !!!

公佈日期 : 2017.03.2 ...
chanchan0909 發表於 2017-3-22 18:13
gave a lot of zeros

第20位高質

段字d野咁似我讀過既野
HOTMAN 發表於 2017-3-23 01:11
諗住一週out
段文字係想幫袋子温通識

好窩心的服務
RVHOCPC 發表於 2017-3-23 17:37
下星期温邊科好?

數學 1+4=14
HOTMAN 發表於 2017-3-23 21:29
下週冠嘅話 下下週就out

Weekly Champion
Season 1 : 我錯 / 一萬個不回頭的方法 / 推開世界的門 / 愛比死更冷 / 不藥而癒 / 淒 ...
dongbb2332 發表於 2017-3-26 10:23
全力支持林奕匡一年最少兩冠

一碟三冠都黎緊
(佢都有一碟三冠唉=.=
dongbb2332 發表於 2017-3-28 09:00
希望Ellen都有一碟三冠 利申準備好冠懂事

2017 CBM 第 1 季季選
評分即將截止 !!!

未評分嘅朋友快 D 入黎啦
一間 9 點半開始公布結果  ...
chanchan0909 發表於 2017-3-29 18:25
希望一群少女白果

支持一蓮托生包尾

話說你個 Q1 Summary 幾時公佈喲
Wonders 發表於 2017-3-29 21:00
突然諗起我仲未公佈幕後嗰part

天外飛仙

我真係好叻

好難呀

估ToNick

同現在有咩關係

KEVIN
天外飛仙最後一日先入到 10 大
chanchan0909 發表於 2017-3-29 21:20
都算幾好彩

鎚下鎚下就會出場架啦
chanchan0909 發表於 2017-3-29 21:21
公佈完整排名嗰陣出場?

不藥而癒?

真係呢首
ed8671ed 發表於 2017-3-29 21:26
笑咗

呢首咁都入到 xx( 好彩冇資格候選
Wonders 發表於 2017-3-29 21:33
CM好多蘭粉 不過好過入天敵

支持難得一遇

Ellen

RB

冥想練習咁低……

27. 許志安 - 冥想練習 [3.24]
5 - 6 | 4 - 11 | 3 - 9 | 2 - 8 | 1 - 2 | 0 - 1
3.50(23) → 3.29(23) →  ...
jose 發表於 2017-3-30 12:24
好難理解到點解冥想練習可以咁低分 然後拎霏霏個名呃分嗰首十大就成班人吹捧

姐係邊首??
難得一遇??
jose 發表於 2017-3-30 13:19
霏安全地帶