返回列表 發帖

[任你叱咤] 叱咤又再一個十年,嚴選你的最喜愛叱咤十大

話說今年2017年應該係叱咤三十周年,雖然現在只係三月好似又太快去講叱咤,不過都幾期待今年會唔會有咩大搞;記得對上一次廿周年紀念係2007年,叱咤加左個「叱咤樂壇我最最最最最最最最最最喜愛的歌曲大獎」,揀選1997年至到2006年十首我最喜愛歌曲一次過再比聽眾投,最後由Eason 既<K歌之王>奪得,不過唔知今年又有冇機會投多次呢?如果叱咤今年加個奬比聽眾投,我其實都想投下過去十年既叱咤十大,一百首由DJ們播到上台既歌,唔知當中有幾多首大家又真係幾鍾意、甚至今時今日都仲聽緊?1-10排位又係點?歡迎各位美會員分享下心水List.

過去十年(2007-2016 )叱咤十大一覧

1. 酷愛 - 張敬軒 (至尊歌)
2. Crying in the party - 陳奕迅
3. 花落誰家 - 李克勤
4. 愛回家 - 古巨基
5. 木紋 - 何韻詩
6. 前程綿繡 - 許志安
7. 愛一個上一課 - 容祖兒
8. 逼得太緊 - 吳雨霏
9. 男人KTV - 側田
10. (東京鐵塔下) gulugulu - 有耳非文

1. 囍帖街 - 謝安琪 (至尊歌)
2. Love Song - 方大同
3. 下次再見 - 古巨基
4. 跑步機上 - 容祖兒
5. 櫻花樹下 - 張敬軒
6. ABC - MC Jin
7. 路...一直都在 - 陳奕迅
8. 舉高隻手 - 農夫
9. 撈月亮的人 - 楊千嬅
10. 我哋大家 - 林海峰

1. 七百年後 - 陳奕迅 (至尊歌)
2. 阿波羅 - RubberBand
3. 你瞞我瞞        - 陳柏宇
4. Yes & No - 張敬軒
5. 地球很危險 - 古巨基
6. 原來過得很快樂         - 楊千嬅
7. 給自己的信 - 鍾舒漫
8. 年度之歌        - 謝安琪
9. 弱水三千 - 麥浚龍
10. 妮歌 - 何韻詩

1. SimpleLoveSong - RubberBand (至尊歌)
2. 黑色狂迷 - Mr.
3. 脆弱 - 謝安琪
4. 桃色冒險 - 容祖兒
5. 陀飛輪 - 陳奕迅
6. 乞丐王子 - 周柏豪
7. 有時 - 周國賢
8. 時代 - 古巨基
9. 忘了.忘不了 - 許志安
10. 我係我 - 楊千嬅

1. 好不容易 - 方大同 (至尊歌)
2. 那些年 - 胡夏
3. 六月飛霜 - 陳奕迅
4. Can't Bring Me Down - 黃貫中       
5. 牆紙 - 容祖兒
6. 末日 - 王菀之
7. 天河 - 李克勤       
8. 那誰 - 蘇永康
9. 我本人 - 吳雨霏
10. 陽光燦爛的日子 - 周國賢

1. 重口味 - 陳奕迅 (至尊歌)
2. 睡火山 - 許志安
3. 留白 - 王菀之
4. 昨天 - Mr.
5. Yellow Fever - Dear Jane
6. 爛命鴛鴦 - 劉浩龍
7. 愛你 - Kimberley
8. 千紙鶴 - 方大同
9. 戀無可戀 - 古巨基
10. 山頂嘅朋友 草蜢/ 軟硬

1. 任我行 - 陳奕迅 (至尊歌)
2. 情人甲 - 許志安
3. 青春頌 - 許廷鏗
4. Imperfect - 周柏豪
5. 半邊生命 - 梁漢文
6. 紙牌屋 - 李克勤
7. 天窗 - 容祖兒
8. 生我的命 - 吳雨霏
9. 說一句 - 連詩雅
10. 非凡人生 - 鄭融

1. 流淚行勝利道 - 許志安 (至尊歌)
2. 青春常駐 - 張敬軒
3. 一 - AGA
4. 樂觀 - 容祖兒
5. 好不容易遇見愛 - 楊千嬅
6. 獨家村 - 謝安琪
7. 豔羨 - 吳雨霏
8. 無朋友 - 李克勤
9. 分手總約在雨天 - 方皓玟
10. 高山低谷 - 林奕匡

1. 無條件 - 陳奕迅 (至尊歌)
2. 世界真細小 - 李克勤/ 容祖兒
3. 最好的債 - 楊千嬅
4. 找對的人 - 張敬軒
5. 所有下雨天 - 薛凱琪
6. 羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪
7. 挾持 - RubberBand
8. 黃昏點唱機 - 容祖兒 Feat.林海峰       
9. 我們都是這樣長大的 - 林欣彤
10. 幸福之歌 - Supper Moment

1. 四季 - 陳奕迅 (至尊歌)
2. 羅賓 - 張敬軒
3. 女神 - 鄭欣宜
4. 聲音騷了 - C AllStar
5. 百姓 - 吳業坤
6. 非安全地帶 - 許志安
7. 終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand
8. 無人知道雙子座 - 容祖兒
9. 卜卜卜 - 小塵埃
10. 愛情小品 - 林奕匡

評分人數

好不容易遇見愛 - 楊千嬅

FOR SURE

咁多首好難揀唷

那誰 - 蘇永康囍帖街 - 謝安琪
我本人 - 吳雨霏
說一句 - 連詩雅
愛一個上一課 - 容祖兒
高山低谷 - 林奕匡
最好的債 - 楊千嬅
陀飛輪 - 陳奕迅
愛回家 - 古巨基
天窗 - 容祖兒

我本人 - 吳雨霏

呢六個字已經贏曬
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

我本人 - 吳雨霏

呢六個字已經贏曬
風見志郎 發表於 21/3/2017 15:30
加埋生我的命簡直perfect池

1. SimpleLoveSong - RubberBand
2. Love Song - 方大同
3. 最好的債 - 楊千嬅
4. Imperfect - 周柏豪
5. 木紋 - 何韻詩
6. 前程綿繡 - 許志安
7. 豔羨 - 吳雨霏
8. 生我的命 - 吳雨霏
9. 卜卜卜 - 小塵埃
10. 我哋大家 - 林海峰
Happy and Blessed.

12年真係選唔落手
0708真係全盛時期
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

我自己post返個心水十大先~

1. 弱水三千 - 麥浚龍 (2009)
2. 任我行 - 陳奕迅 (2013)
3. 羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪 (2015)
4. 黃昏點唱機 - 容祖兒 Feat.林海峰 (2015)
5. 獨家村 - 謝安琪 (2014)
6. 最好的債 - 楊千嬅 (2015)
7. 千紙鶴 - 方大同 (2012)
8. 豔羨 - 吳雨霏 (2014)
9. 阿波羅 - RubberBand (2009)
10. 酷愛 - 張敬軒 (2007)

我本人 - 吳雨霏

呢六個字已經贏曬
風見志郎 發表於 2017-3-21 15:30

我酷愛同呢隻諗左好耐
見hin仔無份最後out左kary

我首先睇下仲有邊首聽緊/記得哂點唱先

跟住睇返個list
近幾年都係14同15年個十大比較對辦
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

12年真係選唔落手
0708真係全盛時期
kevinlai1621 發表於 2017-3-21 15:34

10 & 16 too
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

10 & 16 too
JasOh103 發表於 2017-3-21 15:41

十年比較下都係, 但無12年咁明顯

生我的命 豔羨 我本人 逼得太緊

有咩可能依四首歌得低位
903有冇攪錯

喜帖街, 櫻花樹下,高山低谷,留白,青春常駐,呢几隻歌經得起時間考驗

仲有一隻! 天梯!不過不在名單內!

生我的命 豔羨 我本人 逼得太緊

有咩可能依四首歌得低位
903有冇攪錯
屮SiU霖屮 發表於 2017-3-21 15:49

最高得第7....想怎樣?

點解無903DJ力撐既別來無恙

最高得第7....想怎樣?
stopzi 發表於 2017-3-21 15:53

除左至尊Hit歌通常低位
你睇給自己的信、年度之歌、那誰、說一句、分手總約在雨天、高山低谷
see my fly~ 都係第7喳

你睇給自己的信、年度之歌、那誰、說一句、分手總約在雨天、高山低谷
see ...
hehehaha 發表於 2017-3-21 15:59

羅生門

see ...

唔怪得美祖成日高位
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

see ...

低位好高質

see ...

好慘
霏妹被bully咗5次
Happy and Blessed.

至尊歌曲: 任我行 - 陳奕迅
第二位: 年度之歌 - 謝安琪
第三位: 最好的債 - 楊千嬅
第四位: 青春頌 - 許廷鏗
第五位: 流淚行勝利道 - 許志安
第六位: 櫻花樹下 - 張敬軒
第七位: 你瞞我瞞 - 陳柏宇/有時 - 周國賢
第八位: 說一句 - 連詩雅
第九位: 女神 - 鄭欣宜
第十位: 愛情小品 - 林奕匡

第七位紏結左好耐都唸唔通
留返比高層決定啦

BTW, 903好似冇乜重點咁講今年係叱吒30周年
10年前都話有個音樂會同個大獎丫
今年完全冇聲冇氣

至尊歌曲: 任我行 - 陳奕迅
第二位: 年度之歌 - 謝安琪
第三位: 最好的債 - 楊千嬅
第四位: 青春頌 - 許廷 ...
hehe 發表於 21/3/2017 16:15
頒個獎照計又唔洗舖成年既

好歌真係經得起時間考驗 我係偏心臣同杜生

最喜愛叱咤十大
至尊歌曲 七百年後 - 陳奕迅
第二位 陀飛輪 - 陳奕迅
第三位 任我行 - 陳奕迅
第四位 四季 - 陳奕迅
第五位 那些年 - 胡夏
第六位 羅生門 - 麥浚龍 / 謝安琪
第七位 流淚行勝利道 - 許志安
第八位 櫻花樹下 - 張敬軒
第九位 情人甲 - 許志安
第十位 我本人 - 吳雨霏

最喜愛至尊唱片 H³M - 陳奕迅

點解無903DJ力撐既別來無恙
CunninG 發表於 2017-3-21 15:55

最核突十大非2012同2016莫屬
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

最核突十大非2012同2016莫屬
帥小寶` 發表於 2017-3-21 16:45

12年我只識4首
16年我只識3首

01. 羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪 (2015) - 真心覺得自從《春光乍洩》都未有咁正嘅hit歌。
02. 囍帖街 - 謝安琪 (2008)
03. 年度之歌 - 謝安琪 (2009)
04. 脆弱 - 謝安琪 (2010)
05. 重口味 - 陳奕迅 (2012)
06. 獨家村 - 謝安琪 (2014)
07. 無條件 - 陳奕迅 (2015)
08. 說一句 - 連詩雅 (2013)
09. 豔羨 - 林億蓮 (2014)
10. 好不容易遇見愛 - 楊千嬅 (2014)

原來好少歌鍾意⋯
利申:07-12年其實冇乜留意HK樂壇,16年十大好垃圾。

12年真係選唔落手
0708真係全盛時期
kevinlai1621 發表於 2017-3-21 15:34

當時2007,2008年都覺得2001-2005係全盛!不過呢十年的確係2007~2008全盛!2009都唔差,上半年幾乎都係hit歌,不過自從四大事件就影響了成個樂壇。
learn from the past

分兩種:
A. 一年揀一首我會:

2007 - 木紋 - 何韻詩
2008 - 路...一直都在 - 陳奕迅
2009 - 七百年後 - 陳奕迅
2010 - SimpleLoveSong - RubberBand
2011 -  好不容易 - 方大同
2012 -  留白 - 王菀之
2013 - 情人甲 - 許志安
2014 - 青春常駐 - 張敬軒
2015 -  黃昏點唱機 - 容祖兒 Feat.林海峰        
2016 -  女神 - 鄭欣宜

另一種玩法....係100首揀10首 (唔分先後住)

木紋 - 何韻詩
撈月亮的人 - 楊千嬅
好不容易 - 方大同
那誰 - 蘇永康
陽光燦爛的日子 - 周國賢
情人甲 - 許志安
青春頌 - 許廷鏗
流淚行勝利道 - 許志安
青春常駐 - 張敬軒  
幸福之歌 - Supper Moment
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

囍帖街、獨家村、羅生門、好不容易遇見愛、幸福之歌、木紋、我們都是這樣長大的 、末日、分手總約在雨天、高山低谷
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

最好的債 - 楊千嬅

最喜愛叱咤十大
至尊歌曲 一 AGA
第二位 年度之歌 謝安琪
第三位 高山低谷 林奕匡
第四位 獨家村 謝安琪
第 ...
JasOh103 發表於 2017-3-21 15:35

同你既口味最接近,撞左5首。
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

木紋 - 何韻詩
生我的命 - 吳雨霏
弱水三千 - 麥浚龍
有時 - 周國賢
六月飛霜 - 陳奕迅
時代 - 古巨基
青春頌 - 許廷鏗
獨家村 - 謝安琪
最好的債 - 楊千嬅
幸福之歌 - Supper Moment

同你既口味最接近,撞左5首。
我等我在 發表於 2017-3-21 18:44

你其餘5首我都愛

獨家村 - 謝安琪
青春常駐 - 張敬軒
阿波羅 - RubberBand
囍帖街 - 謝安琪
櫻花樹下 - 張敬軒
戀無可戀 - 古巨基
四季 - 陳奕迅
木紋 - 何韻詩
有時 - 周國賢
羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪
守護我的獨家村

櫻花樹下 - 張敬軒
你瞞我瞞        - 陳柏宇
年度之歌        - 謝安琪
留白 - 王菀之
戀無可戀 - 古巨基
好不容易遇見愛 - 楊千嬅
分手總約在雨天 - 方皓玟
高山低谷 - 林奕匡
最好的債 - 楊千嬅
卜卜卜 - 小塵埃

囍帖街 - 謝安琪
你瞞我瞞  - 陳柏宇
高山低谷 - 林奕匡
陀飛輪 - 陳奕迅
青春頌 - 許廷鏗
任我行 - 陳奕迅
年度之歌 - 謝安琪
獨家村 - 謝安琪
那誰 - 蘇永康

本人十年十大

至尊歌 青春常駐 - 張敬軒
第二位 跑步機上 - 容祖兒
第三位 那些年 - 胡夏
第四位 獨家村 - 謝安琪
第五位 木紋 - 何韻詩
第六位 牆紙 - 容祖兒
第七位 酷愛 - 張敬軒
第八位 一 - AGA
第九位 所有下雨天 - 薛凱琪
第十位 給自己的信 - 鍾舒漫/挾持 - RubberBand
都係睇個首歌有幾大既能力將我帶番我回到過去
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

見到個POST同睇到D歌...好多回憶~
咁又十年......十年前仲係一個高中學生, 當時係會好緊張AP同樂壇頒獎禮
十年後大學畢業, 而家出黎社會做野第3個年頭, 對AP同頒獎禮都已經WFC咁濟, 純粹關心仲有咩新歌聽
哩十年既歌做十大, 揀左好耐, 睇到D歌名好多回憶同感受~但有D年份真係一首都揀唔落-.-
最後都係按返當下既感覺去揀同排
我既心水如下:

1. 最好的債 - 楊千嬅 (2015)
2. 木紋 - 何韻詩 (2007)
3. 那些年 - 胡夏 (2011)
4. 青春頌 - 許廷鏗 (2013)
5. 好不容易遇見愛 - 楊千嬅 (2014)
6. 任我行 - 陳奕迅 (2013)
7. 陽光燦爛的日子 - 周國賢 (2011)
8. 年度之歌 - 謝安琪 (2009)
9. 你瞞我瞞 - 陳柏宇 (2009)
10. 愛回家 - 古巨基 (2007)

有時當年最鍾意嗰首過左幾年之後原來已經冇乜feel
揀呢十首都係黎到而家呢個moment仲好有衝動想搵黎聽嘅十首

SimpleLoveSong - RubberBand (2010)
木紋 - 何韻詩 (2007)
最好的債 - 楊千嬅 (2015)
七百年後 - 陳奕迅 (2009)
年度之歌 - 謝安琪 (2009)
幸福之歌 - Supper Moment (2015)
我本人 - 吳雨霏 (2011)
有時 - 周國賢 (2010)
陀飛輪 - 陳奕迅 (2010)
一 - AGA (2014)

真係要選十首, 會係以下呢幾首, 排名不分先後
1. 木紋 - 何韻詩 (2007)
2. 櫻花樹下 - 張敬軒 (2008)
3. 年度之歌 - 謝安琪 (2009)
4. 未日 - 王菀之 (2011)
5. 我本人 - 吳雨霏 (2011)
6. 青春頌 - 許廷鏗 (2013)
7. 說一句 - 連詩雅 (2013)
8. 獨家村 - 謝安琪 (2014)
9. 高山低谷 - 林奕匡 (2014)
10. 我們都是這樣長大的 - 林欣彤 (2015)

盡量一年一首, 同埋一個歌手一首, 不過獨家村同年度之歌真係無得輸, 特別係獨家村, 我嘅至尊中嘅至尊

本人十年十大

至尊歌 青春常駐 - 張敬軒
第三位 那些年 - 胡夏
第四位 ...
HOTMAN 發表於 2017-3-21 20:16

第四位 獨家村 - 謝安琪
HOTMAN please

今晚12點post第一輪走勢先~

如果要跟一人一首既
咁就咁揀囉

七百年後
囍帖街
青春頌
木紋
最好的債

你瞞我瞞
我本人
分手總約在雨天
有時

有時當年最鍾意嗰首過左幾年之後原來已經冇乜feel
揀呢十首都係黎到而家呢個moment仲好有衝動想搵黎聽嘅十 ...
ed8671ed 發表於 2017-3-21 20:39

3 至尊+第二 no sugar baby

囍帖街 - 謝安琪
你瞞我瞞  - 陳柏宇
高山低谷 - 林奕匡
陀飛輪 - 陳奕迅
青春頌  ...
weiquan 發表於 2017-3-21 19:50

6 4 kay

真係要選十首, 會係以下呢幾首, 排名不分先後
1. 木紋 - 何韻詩 (2007)
2. 櫻花樹下 - 張敬軒 (2008)
3. 年 ...
kevinlai1621 發表於 2017-3-21 20:45

好似好多人都有一

3 至尊+第二 no sugar baby

6 4 kay

4{:1_13 ...
JasOh103 發表於 2017-3-21 21:04

未日真係由個時聽到而家都未厭, 當年我班fd成日都自己哼出黎
   而且未日對ivana係叱吒台上都幾大意義

未日真係由個時聽到而家都未厭, 當年我班fd成日都自己哼出黎
   而且未日對ivana係叱吒台上都 ...
kevinlai1621 發表於 2017-3-21 21:13

我果年有俾末日十大
但其實中意水百合多啲

好似好多人都有一
stopzi 發表於 21/3/2017 21:12
其實14年既廣東歌係算好hq架