返回列表 發帖
我都覺得14年叱吒係近年最好睇
成個production都好用心
加上歌曲本身都好聽
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我都覺得14年叱吒係近年最好睇
成個production都好用心
加上歌曲本身都好聽
John 發表於 2017-3-29 17:00

第一年開始用Live band,不過頒十大個背景音樂幾容易估到
細So之前話成個903今時今日都係以2002叱咤為指標
因為無論主題、台上台下氣氛、歌手感受夠精彩

第一年開始用Live band,不過頒十大個背景音樂幾容易估到
細So之前話成個903今時今日都係以2002叱 ...
hehehaha 發表於 2017-3-29 17:23

因為當年美祖仲未拎過女金 氣氛緊係好
的確 就算樂觀同無朋友都唔算太差
John 發表於 2017-3-29 03:54

曲定直
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

因為當年美祖仲未拎過女金 氣氛緊係好

hehemamama 發表於 2017-3-29 17:33

咁公道啲講,04、05、06、08都好既
09開始已經災難級
唯一一次12年重口味至尊全場起身跳/ 年少無知最歌大合唱

09開始已經災難級
唯一一次12年重口味至尊全場起身跳/ 年少無知最歌大 ...
hehehaha 發表於 2017-3-29 17:37

之後年年除左14都係美祖女金
個個都睇到悶當然冇癮

世界真細小 - 李克勤/ 容祖兒
女神 - 鄭欣宜
一 - AGA
木紋 - 何韻詩
牆紙 - 容祖兒
末日 - 王菀之
我本人 - 吳雨霏
酷爱 - 張敬軒
給自己的信 - 鍾舒漫
非凡人生 - 鄭融
笑笑就美麗

酷愛
囍帖街
你瞞我瞞
弱水三千
陀飛輪
留白
青春頌
黃昏點唱機
給自己的信
阿波羅

不分先後
1.末日 - 王菀之
2.囍帖街 - 謝安琪
3.年度之歌 - 謝安琪
4.獨家村 - 謝安琪
5.羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪
6.最好的債 - 楊千嬅
7.高山低谷 - 林奕匡
8.原來過得很快樂 - 楊千嬅
9.青春常駐 - 張敬軒
10.青春頌 - 許廷鏗
若我所見不相同 獨守一角青空
浪漫願他不要改 所信是模糊 仍肯冀待

09開始已經災難級
唯一一次12年重口味至尊全場起身跳/ 年少無知最歌大 ...
hehehaha 發表於 2017-3-29 17:37

12年好差wor
記憶點係愛你jomud9唱兩次同男女歌手一齊頒 WTF
年少無知一路唱一路勁多人走

其實14年都好ok...

2000s 最愛十大 (不分先後)

小城大事 - 楊千嬅
木紋 - 何韻詩
年度之歌 - 謝安琪
烈女 - 楊千嬅
給自己的情書 - 王菲
愛一個上一課 - 容祖兒
愛你變成恨你 - 吳雨霏
愁人節 - 謝安琪
雌雄同體 - 麥浚龍

囍帖街 -
謝安琪

2010s 暫時最愛十大  (不分先後)

一 - 江海迦
末日 - 王菀之
那誰 - 蘇永康
非安全地帶 - 許志安
青春常駐 - 張敬軒
終於好天氣 - 方皓玟、RubberBand
最好的債 - 楊千嬅
獨家村 -
謝安琪
羅生門 - 麥浚龍、謝安琪
戀無可戀 - 古巨基

2000s 最愛十大 (不分先後)

小城大事 - 楊千嬅
木紋 - 何韻詩
年度之歌 - 謝安琪
烈女 - 楊千嬅
給自己的 ...
boy4dudes 發表於 2017-10-11 18:23

竟然有雌雄同體
平時睇唔出你咁有taste

生我的命
豔羨
我本人
逼得太緊
木紋
和每天講再見
年度之歌
獨家村
囍貼街

真係好難選,高山低谷好不容易遇見我係第11 12位

木紋 - 何韻詩
男人KTV - 側田
囍帖街 - 謝安琪
你瞞我瞞 - 陳柏宇
年度之歌 - 謝安琪
弱水三千 - 麥浚龍
有時 - 周國賢
獨家村 - 謝安琪
羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪
幸福之歌 - Supper Moment
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

生我的命
豔羨
我本人
逼得太緊
木紋
和每天講再見
年度之歌
獨家村
囍貼街

真係好難選,高山低谷好 ...
on07111 發表於 2017-10-15 11:27

做乜勁

抬起我的頭來
小城大事
撈月亮的人
最好的債
原來過得很快樂
好不容易遇見愛
烈女
Wonder Woman
少女的祈禱
姊妹
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

Crying in the party - 陳奕迅
花落誰家 - 李克勤
木紋 - 何韻詩
年度之歌 - 謝安琪  
牆紙 - 容祖兒
情人甲 - 許志安
說一句 - 連詩雅
一 - AGA
羅生門 - 麥浚龍 / 謝安琪
百姓 - 吳業坤

抬起我的頭來
小城大事
撈月亮的人
最好的債
原來過得很快樂
好不容易遇見愛
烈女
Wonder Woman
少女的祈禱 ...
John 發表於 2017-10-16 05:55

搞錯,嬅粉有冇咁憎我係我

hehehaha 發表於 2017-10-23 15:24

唔記得左...

hehehaha 發表於 2017-10-23 15:24

支持咸濕歌撈月亮的人都唔支持我係我... 好慘

唔記得左...
John 發表於 2017-10-23 16:02

唔記得大哂咩,你有冇見過啲女歌手唔記得去叱咤?冇囉

hehehaha 發表於 2017-10-23 18:09

傷心...

我又揀下先

一年揀一首
2007: (東京鐵塔下)gulugulu - 有耳非文
    呢年十大真係頗唔掂...李克勤、古 ...
John 發表於 2017-3-23 21:06

2017 和每天講再見
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

本人十年十大

至尊歌 青春常駐 - 張敬軒
第二位 跑步機上 - 容祖兒
第三位 那些年 - 胡夏
第四位 ...
HOTMAN 發表於 2017-3-21 20:16

Wtf....

生我的命
豔羨
我本人
逼得太緊
木紋
和每天講再見
年度之歌
獨家村
囍貼街

真係好難選,高山低谷好 ...
on07111 發表於 2017-10-15 11:27

睇返先知,原來我都做過霏迷
有7首係環球代表作
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

1. SimpleLoveSong - RubberBand
2. 六月飛霜 - 陳奕迅
3. 我本人 - 吳雨霏
4. 非安全地帶 - 許志安
5. Imperfect - 周柏豪
6. 脆弱 - 謝安琪
7. 酷愛 - 張敬軒
8. 撈月亮的人 - 楊千嬅
9. 樂觀 - 容祖兒
10. (東京鐵塔下) gulugulu - 有耳非文

2007-2016 TOP10
1. 我本人 - 吳雨霏(2011)
2. 木紋 - 何韻詩(2007)
3. 你瞞我瞞  - 陳柏宇(2009)
4. 那些年 - 胡夏(2011)
5. 愛你 - Kimberley(2012)
6. 高山低谷 - 林奕匡(2014)
7. 櫻花樹下 - 張敬軒(2008)
8. 那誰 - 蘇永康(2011)
9. 說一句 - 連詩雅(2013)
10.羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪(2015)
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

見有人推返上嚟我又排吓07-16自己心水十大

1. 囍帖街 - 謝安琪
2. 青春常駐 - 張敬軒
3. 七百年後 - 陳奕迅
4. 青春頌 - 許廷鏗
5. 年度之歌 - 謝安琪
6. 時代 - 古巨基
7. 陀飛輪 - 陳奕迅
8. 幸福之歌 - Supper Moment
9. 天窗 - 容祖兒
10. 高山低谷 - 林奕匡

2010-2019

1. 留白 - 王菀之 [2012]
2. 未來見 - RubberBand [2018]
3. 卜卜卜 - 小塵埃 [2016]
4. Come With Me - 吳雨霏 Feat. AF [2017]
5. 靈感床 - Supper Moment [2017]
6. 有時 - 周國賢 [2010]
7. 豔羨 - 吳雨霏 [2014]
8. 好不容易 - 方大同 [2011]
9. 3AM - AGA Feat. Ghost Style [2017]
10. 幸福之歌 - Supper Moment [2015]

醉愛,,,,遭移

跑步機上
愛一個上一課
桃色冒險
牆紙
天窗
樂觀
黃昏點唱機
世界真細小
無人知道雙子座

加多首好不容易遇見祖啦
bagfgfcde 發表於 2017-3-21 23:05

G持呢個選擇多d
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

G持呢個選擇多d
on07111 發表於 2020-10-12 23:15

祖儿好勁

至尊歌曲 陀飛輪 - 陳奕迅
第二位 木紋 - 何韻詩
第三位 四季 - 陳奕迅
第四位 羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪
第五位 幸福之歌 - Supper Moment
第六位 櫻花樹下 - 張敬軒
第七位 弱水三千 - 麥浚龍
第八位 任我行 - 陳奕迅
第九位 七百年後 - 陳奕迅
第十位 獨家村 - 謝安琪

2010-2019

1. 我們都是這樣長大的 - 鄭秀文 [2019]
3. 一個女人和浴室 - 謝安琪 [2018]
4. 一 - AGA [2014]
5. 羅生門 - 麥浚龍/謝安琪 [2015]
6. 最後的信仰 - 林二汶 [2019]
7. 牆紙 - 容祖兒 [2011]
8. 我本人 - 吳雨霏 [2011]
9. 高山低谷 - 林奕匡 [2014]
10. 六月飛霜 - 陳奕迅 [2011]

本人十年十大

至尊歌 青春常駐 - 張敬軒
第二位 跑步機上 - 容祖兒
第三位 那些年 - 胡夏
第四位 ...
HOTMAN 發表於 2017-3-21 20:16

你好bad taste
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

2010-2019

3. 一個女人和浴室 -  ...
JasOh103 發表於 2020-10-13 01:49

最好的債去咗邊

最好的債去咗邊
bagfgfcde 發表於 2020-10-13 09:48

去咗條時光隧道

My Selection

1.囍帖街 - 謝安琪 (至尊歌)
2.女神 - 鄭欣宜
3.七百年後 - 陳奕迅
4.阿波羅 - RubberBand
5.Love Song - 方大同
6.桃色冒險 - 容祖兒
7. 我本人 - 吳雨霏
8.Can't Bring Me Down - 黃貫中
9.非安全地帶 - 許志安
10.末日 - 王菀之

2010-2019

3. 一個女人和浴室 -  ...
JasOh103 發表於 2020-10-13 01:49

獨家村已被心姐取替

獨家村已被心姐取替
on07111 發表於 2020-10-13 11:24

琪琪四首CC之中我都係比較私心其他三首 雖然獨家村都好高質
Kontinue我又比較愛雞蛋/家明...最後百大選佢入唔到頭五名唔係冇原因㗎

我又揀下先

一年揀一首
2007: (東京鐵塔下)gulugulu - 有耳非文
    呢年十大真係頗唔掂...李克勤、古 ...
John 發表於 2017-3-23 21:06

其實2007果年應該比鄧麗欣《電燈膽》, 不過903比左佢廣播劇歌有耳非文嘅東京鐵塔.

2015幾好

最好的債

1. 我本人 - 吳雨霏 (2011)
2. 羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪 (2015)
3. 囍帖街 - 謝安琪 (2008)
4. 木紋 - 何韻詩 (2007)
5. 一 - AGA (2014)
6. 青春頌 - 許廷鏗 (2013)
7. 任我行 - 陳奕迅 (2013)
8. 年度之歌 - 謝安琪 (2009)
9. 獨家村 - 謝安琪 (2014)
10. 女神 - 鄭欣宜 (2016)

hehehaha 發表於 2017-10-23 18:09

幸兒躺著也中槍唔記得去三年了