返回列表 發帖
冇乜人揀妮歌
Wonders 發表於 2017-3-22 12:10

金剛經 and 舊約 are slightly better than 妮歌 for that year (2009), 不過冇得揀

個個都話最唔掂既2012
留白暫時係最多人揀既
hehehaha 發表於 2017-3-22 11:11

其實真係唔識欣賞留白
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

其實真係唔識欣賞留白
kevinlai1621 發表於 2017-3-22 14:35

好好聽啊 好聽過下次愛你

十年叱咤十大CM美會員第一日走勢速報~

(至2017蓮3月22日下午3點, 基本上有post 1年1首同100>10只會計100選10)

1. 最好的債 - 楊千嬅
2. 囍帖街 - 謝安琪
3. 獨家村 - 謝安琪 / 木紋 - 何韻詩 (同票)
5. 年度之歌 - 謝安琪
6. 羅生門 - 麥浚龍,謝安琪 / 高山低谷 - 林奕匡 (同票)
8. 青春頌 - 許廷鏗
9. 一 - AGA / 櫻花樹下 - 張敬軒 (同票)

各年份歌曲總票數:

2007: 30
2008: 40
2009: 34
2010: 20
2011: 36
2012: 10
2013: 38
2014: 69
2015: 46
2016: 14

(至2017蓮3月22日下午3點, 基本上有post 1年1首同100>1 ...
hehehaha 發表於 2017-3-22 15:23

無祖祖

無祖祖
stopzi 發表於 2017-3-22 15:24

祖兒過去十年好歌不斷
亦擁有超過二十首903冠軍歌
可能分薄樂迷的票!
希望祖兒得到CM會員疼愛

Kay咁多首都唔夠千嬅黎

無祖祖
stopzi 發表於 2017-3-22 15:24

你揀好另外九首未
我們的總和

Kay咁多首都唔夠千嬅黎
kevinlai1621 發表於 2017-3-22 15:27

歌曲計總票數係Kay > FA

1.謝安琪 - 年度之歌 (2009)
2.張敬軒 - 酷愛 (2007)
3.何韻詩 - 木紋 (2007)
4.陳柏宇 - 你瞞我瞞 (2009)
5.陳奕迅 - 七百年後 (2009)
6.謝安琪 - 囍帖街 (2008)
7.楊千嬅 - 最好的債 (2015)
8.吳雨霏 - 逼得太緊 (2007)
9.Rubberband - 阿波羅 (2009)
10.林奕匡 - 高山低谷 (2014)
最愛2009
想揀冇得揀嘅有C AllStar - 天梯 (2010) 謝安琪 - 山林道 (2016)

你揀好另外九首未
Wonders 發表於 2017-3-22 15:30

岩岩揀好左啦

1. 阿波羅 - RubberBand(2009)
2. 留白 - 王菀之(2012)
3. 木紋 - 何韻詩(2007)
4. 弱水三千 - 麥浚龍(2009)
5. 囍帖街 - 謝安琪 (2007)
6. 跑步機上 - 容祖兒(2008)
7. 豔羨 - 吳雨霏(2014)
8. 末日 - 王菀之(2011)
9. 青春頌 - 許廷鏗(2013)
10. 牆紙 - 容祖兒(2011)

07年真係首首都好堅,10 唔知咩事 lol

(至2017蓮3月22日下午3點, 基本上有post 1年1首同100>1 ...
hehehaha 發表於 2017-3-22 15:23

櫻花樹下過左咁多年都仲咁經典

1. 年度之歌 (呢首當年真係日日聽,亦係呢首開始真正做fan)
2. 羅生門
3. 囍帖街

4. Crying in the party
5 ...
nicknicknick 發表於 2017-3-22 16:19

#TEAMYUM
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

如果喺過去十年我最喜愛歌曲之中揀一首 我揀陀飛輪咯

我呢啲先係真fans 啊
nicknicknick 發表於 2017-3-22 16:30

真fans個十大係會有首脆弱既

spin完別來無恙, 真心選出我自己既叱吒十年十大

至尊歌: 一 - AGA (2014)
第二位: 木紋 - 何韻詩 (2007)
第三位: 分手總約在雨天 - 方皓玟 (2014)
第四位: 任我行 - 陳奕迅 (2013)
第五位: 有時 - 周國賢 (2010)
第六位: 年度之歌 - 謝安琪 (2009)
第七位: 幸福之歌 - Supper Moment (2015)
第八位: 好不容易遇見愛 - 楊千嬅 (2014)
第九位: 阿波羅  - RubberBand (2009)
第十位: 最好的債 - 楊千嬅 (2015)

同場加映比最好的債推落黎既第十一位: 黃昏點唱機 - 容祖兒 Feat.林海峰 (2015)      

ps.1 諗都無諗就直接del左 2016同2012年個十大
ps.2 利申應該算係祖粉一名, 但耐何....

睇返歷史 有四個元老級歌手 十年前已經拎獎 十年後仲起度攞緊獎 背後代表咩

七百年後 - 陳奕迅
年度之歌 - 謝安琪
妮歌 - 何韻詩
末日 - 王菀之
任我行 - 陳奕迅
青春頌 - 許廷鏗
好不容易遇見愛 - 楊千嬅
分手總約在雨天 - 方皓玟
最好的債 - 楊千嬅
挾持 - RubberBand
我們的總和

呢個post存在價值唔系討論下邊年十大最水?
12年個十大真係難睇到爆炸
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

5. 木紋 - 何韻詩
7. 愛一個上一課 - 容祖兒
5. 櫻花樹下 - 張敬軒
1. 七百年後 - 陳奕迅
3. 你瞞我瞞 - 陳柏宇
2. 那些年 - 胡夏
3. 青春頌 - 許廷鏗
9. 說一句 - 連詩雅
6. 羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪
6. 非安全地帶 - 許志安

排名不分先後~~~10首好難選~~~

木紋 - 何韻詩
愛一個上一課 - 容祖兒
櫻花樹下 - 張敬軒
阿波羅 - RubberBand
年度之歌 - 謝安琪
陀飛輪 - 陳奕迅
我本人 - 吳雨霏
任我行 - 陳奕迅
獨家村 - 謝安琪
羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪

10首

十年十首
木紋 - 何韻詩
櫻花樹下 - 張敬軒
年度之歌 - 謝安琪
我本人 - 吳雨霏
戀無可戀 - 古巨基
情人甲 - 許志安
任我行 - 陳奕迅
最好的債 - 楊千嬅
四季 - 陳奕迅
囍帖街 - 謝安琪

一年一首
2007:木紋 - 何韻詩
2008:囍帖街 - 謝安琪
2009:年度之歌 - 謝安琪
2010:SimpleLoveSong - RubberBand
2011:我本人 - 吳雨霏
2012:戀無可戀 - 古巨基
2013:任我行 - 陳奕迅
2014:青春常駐 - 張敬軒
2015:最好的債 - 楊千嬅
2016:四季 - 陳奕迅

一年一首至尊歌 : 弱水三千 - 麥浚龍(2009)
第二位 : 青春頌 - 許廷鏗(2013)
第三位 : 四季 - 陳奕迅(2016)
第四位 : 木紋 - 何韻詩(2007)
第五位 : 最好的債 - 楊千嬅(2015)
第六位 : 留白 - 王菀之(2012)
第七位 : 有時 - 周國賢(2010)
第八位 : 那誰 - 蘇永康(2011)
第九位 : 一 - AGA(2014)
第十位 : 囍帖街 - 謝安琪(2008)

十年十首

至尊歌 : 弱水三千 - 麥浚龍(2009)
第三位 : 四季 - 陳奕迅(2016)
第四位 : 木紋 - 何韻詩(2007)
第五位 : 卜卜卜 - 小塵埃(2016)
第六位 : 最好的債 - 楊千嬅(2015)
第七位 : 一 - AGA(2014)
第八位 : 豔羨 - 吳雨霏(2014)
第九位 : 分手總約在雨天 - 方皓玟(2014)
第十位 : 我們都是這樣長大的 - 林欣彤(2015)

愛霏

一年一首至尊歌 : 弱水三千 - 麥浚龍(2009)
第三位 : 四季 - 陳奕迅(2016) ...
Frankiekiekie 發表於 2017-3-22 22:50

巧開心啊Juno 至尊歌

100選10
Crying in the party - 陳奕迅
囍帖街 - 謝安琪
七百年後 - 陳奕迅
原來過得很快樂  - 楊千嬅
年度之歌 - 謝安琪
我本人 - 吳雨霏
好不容易遇見愛 - 楊千嬅
獨家村 - 謝安琪
分手總約在雨天 - 方皓玟
羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪

每年最愛
2007 Crying in the party - 陳奕迅
2008 囍帖街 - 謝安琪
2009 原來過得很快樂 - 楊千嬅
2010 有時 - 周國賢
2011 我本人 - 吳雨霏
2012 留白 - 王菀之
2013 說一句 - 連詩雅
2014 獨家村 - 謝安琪
2015 羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪
2016 終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

好多人都投年度之歌
呢首真係經典

spin完別來無恙, 真心選出我自己既叱吒十年十大

至尊歌: 一 - AGA (2014)
第二位: 木紋 - 何韻詩 (2007) ...
CunninG 發表於 2017-3-22 17:08

十年至尊係一既榜都好高質

睇返歷史 有四個元老級歌手 十年前已經拎獎 十年後仲起度攞緊獎 背後代表咩

七百年後 - 陳奕迅
年度之歌 - ...
Wonders 發表於 2017-3-22 17:31

原來祖兒坐後備座

好多人都投年度之歌
呢首真係經典
JasOh103 發表於 2017-3-22 23:51

男人艷如花卉但限時美麗一覽始終無遺
呢句都好經典

十年至尊係一既榜都好高質
JasOh103 發表於 2017-3-22 23:53

單身人士神曲

一年一首
2007: Crying in the party - 陳奕迅
2008: Love Song - 方大同
2009: 七百年後 - 陳奕迅
2010: SimpleLoveSong - RubberBand
2011: 我本人 - 吳雨霏
2012: 昨天 - Mr.
2013: 青春頌 - 許廷鏗
2014: 高山低谷 - 林奕匡
2015: 挾持 - RubberBand
2016: 卜卜卜 - 小塵埃

差啲一個女人都無……

十年十首
1. Crying in the party - 陳奕迅 (2007)
2. 七百年後 - 陳奕迅 (2009)
3. 高山低谷 - 林奕匡 (2014)
4. 好不容易遇見愛 - 楊千嬅 (2014)
5. 分手總約在雨天 - 方皓玟 (2014)
6. 櫻花樹下 - 張敬軒 (2008)
7. 我本人 - 吳雨霏 (2011)
8. Love Song - 方大同 (2008)
9. 卜卜卜 - 小塵埃 (2016)
10. 地球很危險 - 古巨基 (2009)

Crying in the party係我呢世人最最最最最最鍾意嘅一首歌 應該好難有歌超越到

好多人都投年度之歌
呢首真係經典
JasOh103 發表於 2017-3-22 23:51

盲粉
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

一年一首
2007: Crying in the party - 陳奕迅
2010: S ...
nicholashin 發表於 2017-3-23 00:29

霏終於突破第七
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

男人艷如花卉但限時美麗一覽始終無遺
呢句都好經典
CunninG 發表於 2017-3-23 00:17

還原我懂下台的美麗到今時今日都會有美會員tag

美藝

原來祖兒坐後備座
CunninG 發表於 2017-3-23 00:17

偽祖粉是也
但真係冇首入到選 08 蝶蝶>跑機 09 搜神 fail 10 / 11 千fa輸 fail 12 / 13 小日子 fail 14 / 15 點唱機 No. 11 16 /
我們的總和

獨家村 - 謝安琪
你暪我暪 - 陳柏宇
羅生門 - 麥浚龍 謝安琪
囍帖街 - 謝安琪
年度之歌 - 謝安琪
陽光燦爛的日子 - 周國賢
任我行 - 陳奕迅
高山低谷 - 林奕匡
酷愛 - 張敬軒
阿波羅 - rubberband

十年十首version

至尊歌     獨家村 - 謝安琪
第二位     好不容易遇見愛 - 楊千嬅
第三位     囍帖街 -  ...
boy4dudes 發表於 2017-3-22 11:18

來生舞is my favourite

最喜愛叱咤十大
至尊歌曲 一 AGA
第二位 年度之歌 謝安琪
第三位 高山低谷 林奕匡
第四位 獨家村 謝安琪
第 ...
JasOh103 發表於 2017-3-23 00:47

冇脆弱?bye bye

Crying in the party係我呢世人最最最最最最鍾意嘅一首歌 應該好難有歌超越到
nicholashin 發表於 2017-3-23 00:29

第一次見人咁講
點解會咁鍾意CITP?

第一次見人咁講
點解會咁鍾意CITP?
hehehaha 發表於 2017-3-23 10:31
真係完全揾唔到任何可以挑剔嘅地方 曲詞編監唱都係超高水準 每一次聽都會有新嘅感覺同諗法
四週亞軍係好癲 但以前啲十大都係死播爛播播上去姐

不過我揀嗰十首好似唔少都幾偏

睇下有邊首果一年係我十大先...夾埋得十幾首

2007 1. 酷愛 - 張敬軒 (至尊歌)好似有...

2008 2. Love Song - 方大同
3. 下次再見 - 古巨基
5. 櫻花樹下 - 張敬軒

1. 七百年後 - 陳奕迅 (至尊歌)
3. 你瞞我瞞        - 陳柏宇

2. 黑色狂迷 - Mr.
7. 有時 - 周國賢

1. 好不容易 - 方大同 (至尊歌)
2. 那些年 - 胡夏
4. Can't Bring Me Down - 黃貫中        

1. 重口味 - 陳奕迅 (至尊歌)
9. 戀無可戀 - 古巨基

1. 任我行 - 陳奕迅 (至尊歌)
3. 青春頌 - 許廷鏗

3. 一 - AGA
6. 獨家村 - 謝安琪
9. 分手總約在雨天 - 方皓玟

3. 最好的債 - 楊千嬅

1. 四季 - 陳奕迅 (至尊歌)
2. 羅賓 - 張敬軒
7. 終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand

如果宜家睇就咁揀

1. 有時 - 周國賢
2. Can't Bring Me Down - 黃貫中        
3. 分手總約在雨天 - 方皓玟
4. Crying in the party - 陳奕迅
5. 年度之歌        - 謝安琪
6. 六月飛霜 - 陳奕迅
7. Love Song - 方大同
9. 留白 - 王菀之
10. 一 - AGA

搜神其實係好么
唔俾搜神記既可惜度可以媲美當年冇笑忘書 (唉)
Evan@LaRossa 發表於 2017-3-21 23:15

最震撼都係幾年後比首九流嘅冇人知道雙子座破咗三年十大魔咒 xx(
我們的總和

一年一首
2010: S ...

愛霏  三首2014

一年一首version:

2007: 木紋 - 何韻詩
2008: 櫻花樹下 - 張敬軒
2009: 年度之歌 - 謝安琪
2010 : 有時 - 周國賢
2011: 好不容易 - 方大同/末日 - 王菀之
2012: 留白 - 王菀之
2013: 任我行 - 陳奕迅
2014: 流淚行勝利道 - 許志安
2015: 最好的債 - 楊千嬅
2016: 女神 - 鄭欣宜

2011都係比高層決定

一年一首version:

2009: 年度之歌 - 謝安琪
2010 : 有時 -  ...
hehe 發表於 2017-3-23 17:11

有十一首我通常兩首都列入統計
其實都係想知大家咁多年既喜好

2009: 弱水三千 - 麥浚龍
2010: 有時 - 周國賢
2011: 我本人 - 吳雨霏
2012: 留白 - 王菀之
2013: 任我行 - 陳奕迅
2014: 獨家村 - 謝安琪
2015: 幸福之歌 - Supper Moment
2016: 從缺

100選10
1. 弱水三千 – 麥浚龍 (2009)
2. 幸福之歌 - Supper Moment (2015)
3, 阿波羅 – RubberBand (2009)
4. 留白 – 王菀之 (2012)
5. 任我行 – 陳奕迅 (2013)
6. 獨家村 – 謝安琪 (2014)
7. 櫻花樹下 – 張敬軒 (2008)
8. 有時 – 周國賢 (2010)
9. 我本人 – 吳雨霏 (2011)
10. 木紋 – 何韻詩 (2007)
DM多仔多到覆唔哂

櫻花樹下過左咁多年都仲咁經典
PEACH 發表於 2017-3-22 16:11

多謝大文豪既美演繹
DM多仔多到覆唔哂

1. 年度之歌 (呢首當年真係日日聽,亦係呢首開始真正做fan)
2. 羅生門
3. 囍帖街
4. Crying in the party
5 ...
nicknicknick 發表於 2017-3-22 16:19

Kay fans confirmed(盲個隻)

我又揀下先

一年揀一首
2007: (東京鐵塔下)gulugulu - 有耳非文
    呢年十大真係頗唔掂...李克勤、古巨基、許志安、側田、吳雨霏都唔太鍾意, 只係為左比獎一線/金牌而做比佢地
    木紋都好聽, 但係可能聽太耐, 有點麻木

2008: 囍帖街 - 謝安琪
    代表性贏哂, 不過其實ABC同舉高隻手係幾反映到07 08年rap風紅極一時既情況,
    當年係紅到連民建聯都要懶in咁整隻rap歌宣傳
    古巨基、容祖兒、楊千嬅個3首又係分豬肉比一線歌手
    另外櫻花樹下堅hit

2009: 弱水三千 - 麥浚龍
    另一首長期流傳經得起時間考驗既好歌
    講到林夕、講到佛偈, 基本上弱水三千都係走唔甩
    Juno之後做歌都好用上「天生地夢」既模式
    09年十大質素普遍正常左, 就算分比一線歌手果幾首都算係唔錯

2010: 陀飛輪 - 陳奕迅
    踏入2010年代, 許志安(以及後來李克勤)「老是常出現」既時代降臨, 第一次就係由冇咩人識冇咩人記得點唱既忘了忘不了開始
    陀飛輪的確係一首好受歡迎既歌曲, 亦都發人深省
    當時陳奕迅開始有少少疲態, 演唱會聲都爛埋, 2010年可以話係佢去到盡既頂峰

2011: 那些年 - 胡夏
    港中矛盾未白熱化時, 除左張敬軒, 胡夏都係趕上尾班車既人
    因為一套電影, 那些年唱到街知巷聞, 呢個中國歌手都隆重登場
    再過幾年, 中國樂壇已經唔再需要香港同台灣, 調返轉, 人民幣力量更加令到香港歌手自動投降, 甘願放棄香港事業, 唔再出新歌, 上去做小丑

2012: 昨天 - Mr.
    真心鍾意呢首歌, 其實一路都鍾意Mr.多過RubberBand, (除左抄歌風波之外)
    而2012年十大普遍唔好聽情況下, 「昨天」就更加容易跑出
    另外愛你入十大實在摸不著頭腦, 隻歌根本冇hit過

2013: 任我行 - 陳奕迅 / 天窗 - 容祖兒
    又一年冇乜邊首好鍾意既十大
    諗任我行定天窗一段時間, 因為天窗既容祖兒真係唱得好, 係佢第一次將一首平凡既歌變得精彩
    而任我行就主要歸功於林夕, 陳奕迅去到The Key已經好疲態
    以前好鍾意青春頌, 但自從大學畢業後, 對呢首歌感覺越來越淡了
    另外2013年亦係許志安、梁漢文、李克勤齊集的一年

2014: 好不容易遇見愛 - 楊千嬅
    近十年十大最鍾意既一年, 獨家村、高山低谷、一都係令我愛不釋手既好歌
    好不容易遇見愛贏在情懷滿分,
    但其餘三首放係其他年份, 都應該可以輕鬆跑出

2015: 挾持 - RubberBand
    2015年稍有不及2014, 但仍然係港樂高質一年,
    或者14同15年經過重大歷史事件後, 激發左創作人靈感都未定
    挾持既內心交戰好重, 我地好唔容易, 但係要堅守原則, 有時做到有時做唔到, 只能努力

2016: 百姓 - 吳業坤 / 無人知道雙子座 - 容祖兒
    冇首揀得落手, 同上兩年比簡直高山低谷
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

The only one here tbh
nicknicknick 發表於 2017-3-23 22:18

that GIF tho
Malaysia's one true diva

十年叱咤十大CM美會員第二日走勢速報~  

(至2017蓮3月23日下午10點, 基本上有post 1年1首同100>10只會計100選10)

1. 最好的債 - 楊千嬅 / 木紋 - 何韻詩 (同票)
3. 囍帖街 - 謝安琪 / 年度之歌 - 謝安琪 (同票)
5. 獨家村 - 謝安琪
6. 任我行 - 陳奕迅 / 羅生門 - 麥浚龍,謝安琪 (同票)
9. 高山低谷 - 林奕匡 / 櫻花樹下 - 張敬軒 (同票)
-------------------------------------------------
11. 一 - AGA / 好不容易遇見愛 - 楊千嬅
13. 我本人 - 吳雨霏 / 分手總約在雨天 - 方皓玟
15. 你瞞我瞞 - 陳柏宇 / 七百年後 - 陳奕迅
17. 有時 - 周國賢 / 末日 - 王菀之
19. 阿波羅 - RubberBand / 陀飛輪 - 陳奕迅 / 青春常駐 - 張敬軒

各年份歌曲總票數:

2007: 51
2008: 52
2009: 69
2010: 27
2011: 51
2012: 15
2013: 56
2014: 97
2015: 64
2016: 22

十年叱咤十大CM美會員第二日走勢速報~   

(至2017蓮3月23日下午10點, 基本上有post 1年1首同100 ...
hehehaha 發表於 2017-3-23 22:53

單單一首獨家村都夠撐起2014