返回列表 發帖
單單一首獨家村都夠撐起2014
kevinlai1621 發表於 2017-3-23 23:20

仲有高山低谷

CM y_m 粉何其多
年度之歌咁都可以高過獨家村
好不容易遇見愛竟然十甲不入
等我呢幾日又揀番十隻出黎先

暫時無人投系列:

下次再見 - 古巨基
ABC - MC Jin
路...一直都在 - 陳奕迅
舉高隻手 - 農夫
黑色狂迷 - Mr.
乞丐王子 - 周柏豪
忘了.忘不了 - 許志安
我係我 - 楊千嬅
天河 - 李克勤        
睡火山 - 許志安
Yellow Fever - Dear Jane
爛命鴛鴦 - 劉浩龍
愛你 - Kimberley
山頂嘅朋友 - 草蜢/ 軟硬
無朋友 - 李克勤
找對的人 - 張敬軒
聲音騷了 - C AllStar
終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand

Check番紀錄先發現 原來我聽年度之歌同脆弱係多過獨家村
聽日post個更新版先
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

Check番紀錄先發現 原來我聽年度之歌同脆弱係多過獨家村
聽日post個更新版先 ...
HOTMAN 發表於 2017-3-24 00:32

更新版我計唔計你好

更新版我計唔計你好
hehehaha 發表於 2017-3-24 00:34

唔洗啦 個個都計更新版仲得了
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

一年一首
07 - 愛一個上一課 - 容祖兒
08 - 囍帖街 - 謝安琪
09 - 原來過得很快樂 - 楊千嬅
10 - 陀飛輪 - 陳奕迅
11 - 末日 - 王菀之
12 - 戀無可戀 - 古巨基
13 - 青春頌 - 許廷鏗
14 - 好不容易遇見愛 - 楊千嬅
15 - 最好的債 - 楊千嬅
16 - 四季 - 陳奕迅

十年十首
1. 好不容易遇見愛 - 楊千嬅
2. 最好的債 - 楊千嬅
3. 高山低谷 - 林奕匡
4. 獨家村 - 謝安琪
5. 一 - AGA
6. 原來過得很快樂 - 楊千嬅
7. 青春頌 - 許廷鏗
8. 豔羨 - 吳雨霏
9. 你瞞我瞞 - 陳柏宇
10. 天窗 - 容祖兒
...

十年叱咤十大CM美會員第二日走勢速報~   

(至2017蓮3月23日下午10點, 基本上有post 1年1首同100 ...
hehehaha 發表於 2017-3-23 22:53

豔羨係唔係最高票數嘅快歌
Happy and Blessed.

第一次見人咁講
點解會咁鍾意CITP?
hehehaha 發表於 2017-3-23 10:31

我都係
當年第一次聽覺得極度難聽
完全回塘
Happy and Blessed.

豔羨係唔係最高票數嘅快歌
jose 發表於 2017-3-24 01:36

快歌暫時排名:
1. 留白
2. 桃色冒險 / 跑步機上
3. 艷羡
4. 生我的命 / 黃昏點唱機

囍帖街 - 謝安琪 (2008)
你瞞我瞞 - 陳柏宇 (2009)
年度之歌 - 謝安琪 (2009)
弱水三千 - 麥浚龍 (2009)
陀飛輪 - 陳奕迅 (2010)
有時 - 周國賢 (2010)
獨家村 - 謝安琪 (2014)
分手總約在雨天 - 方皓玟 (2014)
羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪 (2015)
幸福之歌 - Supper Moment (2015)
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

2012: 昨天 - Mr.
    真心鍾意呢首歌, 其實一路都鍾意Mr.多過RubberBand, (除左抄歌風波之外)
    而2012年十大普遍唔好聽情況下, 「昨天」就更加容易跑出
John 發表於 2017-3-23 21:06

昨天個outro真係好好J,係全隻歌既highlight黎,音樂勝於一切

估唔到會有有耳非文,部戲會加分係touching既

昨天個outro真係好好J,係全隻歌既highlight黎,音樂勝於一切

估唔到會有有耳非文,部戲會加分係touching ...
hehehaha 發表於 2017-3-24 02:08

昨天係我唱K其中一首熱點歌曲黎 個音域好適合我唱

特登上youtube開返Gulugulu聽, 係好聽既
有d似楊千嬅好早年既side track
可能因為人山人海掛
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

估唔到會有有耳非文,部戲會加分係touching ...
hehehaha 發表於 24/3/2017 02:08
一首森林一首昨天真係不得了~

昨天係我唱K其中一首熱點歌曲黎 個音域好適合我唱

特登上youtube開返Gulugulu聽, 係好聽既
有d ...
John 發表於 2017-3-24 02:23

Gulugulu 梁基爵做
你咁講又有啲似FA, 同出埃及記+手信係同一個系列

一首森林一首昨天真係不得了~
kwanie 發表於 2017-3-24 02:28

依家聽返MR啲慢歌真係KO哂Dear Jane
小傳奇、昨天、想太多、未來在宇宙盡頭、就這樣忘掉你

依家聽返MR啲慢歌真係KO哂Dear Jane
小傳奇、昨天、想太多、未來在宇宙盡頭、就這樣忘掉你 ...
hehehaha 發表於 24/3/2017 02:33
下? DJ 差幾皮喎

排名不分先後~
前程綿繡 - 許志安
囍帖街 - 謝安琪
你瞞我瞞        - 陳柏宇
妮歌 - 何韻詩
有時 - 周國賢
那些年 - 胡夏
末日 - 王菀之
青春常駐 - 張敬軒
我們都是這樣長大的 - 林欣彤
羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪

我都係
當年第一次聽覺得極度難聽
完全回塘
jose 發表於 2017-3-24 01:41
本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

12年和16年十大真係好低質,一年揀一首既話,真係揀唔落
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

12年和16年十大真係好低質,一年揀一首既話,真係揀唔落
我等我在 發表於 2017-3-24 07:50

可以100首揀10首

第一次見人咁講
點解會咁鍾意CITP?
hehehaha 發表於 2017-3-23 10:31

我都好中意citp
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

快歌暫時排名:
1. 留白
2. 桃色冒險 / 跑步機上
3. 艷羡
4. 生我的命 / 黃昏點唱機 ...
hehehaha 發表於 2017-3-24 01:43

其實留白算唔算快歌
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

My Choice:
1. 囍帖街 - 謝安琪
2. 好不容易遇見愛 - 楊千嬅
3. 最好的債 - 楊千嬅
4. 七百年後 - 陳奕迅
5. 弱水三千 - 麥浚龍
6. 陀飛輪 - 陳奕迅
7. 跑步機上 - 容祖兒
8. 豔羨 - 吳雨霏
9. 羅生門 - 麥浚龍 / 謝安琪
10. 原來過得很快樂 - 楊千嬅

「囍帖街」  一定係近十年最紅最多人識既廣東歌,到依家都仲未有邊首歌超越到

一人一首十大
1. 酷愛 - 張敬軒 (2007)
2. 囍帖街 - 謝安琪 (2008)
3. 木紋 - 何韻詩 (2007)
4. 陀飛輪 - 陳奕迅 (2010)
5. 跑步機上 - 容祖兒 (2008)
6. 時代 - 古巨基 (2010)
7. 昨天 - Mr. (2012)
8. 羅生門 - 麥浚龍/謝安琪 (2015)
9. 前程錦繡 - 許志安 (2007)
10. 你暪我暪 - 陳柏宇 (2009)

遺珠:阿波蘿 - RubberBand、我本人 - 吳雨霏、分手總約在雨天 - 方皓玟、高山低谷 - 林奕匡、花落誰家 - 李克勤

我既心水竟然係近期最多  (十年十首)

1. 一 - AGA (2014)
2. 櫻花樹下 - 張敬軒 (2008)
3. 羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪 (2015)
4. 我本人 - 吳雨霏 (2011)
5. 年度之歌 - 謝安琪 (2009)
6. 你瞞我瞞 - 陳柏宇 (2009)
7. 無條件 - 陳奕迅 (至尊歌) (2015)
8. 囍帖街 - 謝安琪 (至尊歌) (2008)
9. 分手總約在雨天 - 方皓玟 (2014)
10. 流淚行勝利道 - 許志安 (至尊歌) (2014)

(一年一首)
1. 酷愛 - 張敬軒 (至尊歌)
5. 櫻花樹下 - 張敬軒
3. 你瞞我瞞 - 陳柏宇
5. 陀飛輪 - 陳奕迅
9. 我本人 - 吳雨霏
3. 留白 - 王菀之
4. Imperfect - 周柏豪
3. 一 - AGA
6. 羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪
6. 非安全地帶 - 許志安

1. 獨家村 - 謝安琪
2. 高山低谷 - 林奕匡
4. 末日 - 王菀之
5. 幸福之歌 - Supper Moment
6. 我本人 - 吳雨霏
7. 給自己的信 - 鐘舒漫
8. 你瞞我瞞 - 陳柏宇
9. 櫻花樹下 - 張敬軒
10. 木紋 - 何韻詩

8. 逼得太緊 - 吳雨霏
8. 年度之歌 - 謝安琪
9. 我本人 - 吳雨霏
3. 一 - AGA
5. 好不容易遇見愛 - 楊千嬅
9. 分手總約在雨天 - 方皓玟
6. 羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪
3. 女神 - 鄭欣宜

天梯 陀飛輪 到此為止 高山低谷 原來她不夠愛我 都勁hit
Hanson 發表於 2017-3-24 22:24

係hit,但超越唔到囍貼街喎

至尊歌:最好的債
第二位:木紋
第三位:任我行
第四位:喜帖街
第五位:SimpleLoveSong
第六位:弱水三千
第七位:love song
第八位:我本人
第九位:下次再見
第十位:我係我

一年一首
2007:木紋
2008:喜帖街
2009:弱水三千
2010:SimpleLoveSong
2011:我本人
2012:留白
2013:任我行
2014:好不容易遇見愛
2015:最好的債
2016:百姓/棄權

鐘意我係我多過原來過得很快樂同好不容易遇見愛。

2. SimpleLoveSong – RubberBand
3. 黃昏點唱機 - 容祖兒 Feat.林海峰
4. 牆紙 - 容祖兒
5. 一 - AGA
6. 好不容易 - 方大同
7. 櫻花樹下 - 張敬軒
8. 我本人 - 吳雨霏
9. 弱水三千 - 麥浚龍
10. 六月飛霜 – 陳奕迅

1. 木紋 - 何韻詩
2. (東京鐵塔下) gulugulu - 有耳非文
3. 七百年後 - 陳奕迅
4. 地球很危險 - 古巨基
5. 年度之歌        - 謝安琪
6. 桃色冒險 - 容祖兒
7. 獨家村 - 謝安琪
8. 豔羨 - 吳雨霏
9. 分手總約在雨天 - 方皓玟
10. 高山低谷 - 林奕匡

1. 你瞞我瞞 - 陳柏宇
2. 愛一個上一課 - 容祖兒
3. 囍帖街 - 謝安琪
4. 青春常駐 - 張敬軒
5. 青春頌 - 許廷鏗
6. 櫻花樹下 - 張敬軒
7. 最好的債 - 楊千嬅
8. 年度之歌 - 謝安琪
9. 陀飛輪 - 陳奕迅
10. 地球很危險 - 古巨基

1.陀飛輪 - 陳奕迅
2.獨家村 - 謝安琪
3.我本人 - 吳雨霏
4.年度之歌 - 謝安琪
5.七百年後 - 陳奕迅
6.時代 - 古巨基
7.墻紙 - 容祖兒
8.幸福之歌 - Supper Moment
9.Crying In The Party - 陳奕迅
10.青春頌 - 許廷鏗

排名不分先后
囍帖街 - 謝安琪
櫻花樹下 - 張敬軒
年度之歌 - 謝安琪
六月飛霜 - 陳奕迅
我本人 - 吳雨霏
任我行 - 陳奕迅
情人甲 - 許志安
紙牌屋 - 李克勤
最好的債 - 楊千嬅
羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪

點解2014年嘅港樂可以咁高質?
連分豬肉嘅十大都大致見得人

不分先後
1.木紋 - 何韻詩
2.囍帖街 - 謝安琪
3.年度之歌 - 謝安琪
4.獨家村 - 謝安琪
5.羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪
6.我們都是這樣長大的 - 林欣彤
7.分手總約在雨天 - 方皓玟
8.末日 - 王菀之
9.青春常駐 - 張敬軒
10.青春頌 - 許廷鏗

不分先後
1.木紋 - 何韻詩
2.囍帖街 - 謝安琪
3.年度之歌 - 謝安琪
4.獨家村 - 謝安琪
5.羅生門 - 麥浚龍/  ...
abcxyz302006 發表於 2017-3-29 01:38
得脆弱無份

得脆弱無份
nicholashin 發表於 2017-3-29 01:39

佢堆國語始終麻麻地鐘意

係hit,但超越唔到囍貼街喎
Jacz 發表於 2017-3-25 13:20

你當史上最高票最歌流架咩

佢堆國語始終麻麻地鐘意
abcxyz302006 發表於 2017-3-29 01:41
睇黎你唔會想佢出到數愛
不過認同廣東歌更啱佢

睇黎你唔會想佢出到數愛
不過認同廣東歌更啱佢
nicholashin 發表於 2017-3-29 01:43

又唔係既
而家佢咁既款有乜歌都照殺

但張生都話佢冇咁快出番黎

又唔係既
而家佢咁既款有乜歌都照殺

但張生都話佢冇咁快出番黎 ...
abcxyz302006 發表於 2017-3-29 01:48
上曬岸 畀我都hea啦

點解2014年嘅港樂可以咁高質?
連分豬肉嘅十大都大致見得人
nicholashin 發表於 2017-3-29 01:17

的確 就算樂觀同無朋友都唔算太差
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

的確 就算樂觀同無朋友都唔算太差
John 發表於 2017-3-29 03:54

2014真係好洗牌feel,亦係2010後香港樂壇最後一年多人出到廣東大碟
Eason,美祖又冇左金奬,Hins同PH叱咤上位
唯一可惜903冇捧到Fi上金
同埋因為搬龍門呢一年冇獎既小塵埃

2014真係好洗牌feel,亦係2010後香港樂壇最後一年多人出到廣東大碟
Eason,美祖又冇左金奬,Hins同PH叱咤上 ...
hehehaha 發表於 2017-3-29 15:30

題外話
講起大碟 我好頂唔順而家冇哂唱片概念既「唱片」
有咩理由可以Track 1星空Track 2星空鋼琴版咁樣出

好似林奕匡隻碟咁, 出碟時有三四首歌未曝光已經好好, 搵得返聽碟既感覺
舊年BeGin更加係大部分歌未出街, 好有聽碟既滿足感
d全部歌已經聽過哂既「唱片」真係冇咩購買意欲
呢類碟我好似淨係買過Br Blue隻優與美同AGA Ginadoll

Eason,美祖又冇左金奬,Hins同PH叱咤上 ...
hehehaha 發表於 2017-3-29 15:30

joey14係冇左女金呀
不過跟住兩年又拎番咁啫