返回列表 發帖

[任你叱咤] 叱咤又再一個十年,嚴選你的最喜愛叱咤十大

話說今年2017年應該係叱咤三十周年,雖然現在只係三月好似又太快去講叱咤,不過都幾期待今年會唔會有咩大搞;記得對上一次廿周年紀念係2007年,叱咤加左個「叱咤樂壇我最最最最最最最最最最喜愛的歌曲大獎」,揀選1997年至到2006年十首我最喜愛歌曲一次過再比聽眾投,最後由Eason 既<K歌之王>奪得,不過唔知今年又有冇機會投多次呢?如果叱咤今年加個奬比聽眾投,我其實都想投下過去十年既叱咤十大,一百首由DJ們播到上台既歌,唔知當中有幾多首大家又真係幾鍾意、甚至今時今日都仲聽緊?1-10排位又係點?歡迎各位美會員分享下心水List.

過去十年(2007-2016 )叱咤十大一覧

1. 酷愛 - 張敬軒 (至尊歌)
2. Crying in the party - 陳奕迅
3. 花落誰家 - 李克勤
4. 愛回家 - 古巨基
5. 木紋 - 何韻詩
6. 前程綿繡 - 許志安
7. 愛一個上一課 - 容祖兒
8. 逼得太緊 - 吳雨霏
9. 男人KTV - 側田
10. (東京鐵塔下) gulugulu - 有耳非文

1. 囍帖街 - 謝安琪 (至尊歌)
2. Love Song - 方大同
3. 下次再見 - 古巨基
4. 跑步機上 - 容祖兒
5. 櫻花樹下 - 張敬軒
6. ABC - MC Jin
7. 路...一直都在 - 陳奕迅
8. 舉高隻手 - 農夫
9. 撈月亮的人 - 楊千嬅
10. 我哋大家 - 林海峰

1. 七百年後 - 陳奕迅 (至尊歌)
2. 阿波羅 - RubberBand
3. 你瞞我瞞        - 陳柏宇
4. Yes & No - 張敬軒
5. 地球很危險 - 古巨基
6. 原來過得很快樂         - 楊千嬅
7. 給自己的信 - 鍾舒漫
8. 年度之歌        - 謝安琪
9. 弱水三千 - 麥浚龍
10. 妮歌 - 何韻詩

1. SimpleLoveSong - RubberBand (至尊歌)
2. 黑色狂迷 - Mr.
3. 脆弱 - 謝安琪
4. 桃色冒險 - 容祖兒
5. 陀飛輪 - 陳奕迅
6. 乞丐王子 - 周柏豪
7. 有時 - 周國賢
8. 時代 - 古巨基
9. 忘了.忘不了 - 許志安
10. 我係我 - 楊千嬅

1. 好不容易 - 方大同 (至尊歌)
2. 那些年 - 胡夏
3. 六月飛霜 - 陳奕迅
4. Can't Bring Me Down - 黃貫中       
5. 牆紙 - 容祖兒
6. 末日 - 王菀之
7. 天河 - 李克勤       
8. 那誰 - 蘇永康
9. 我本人 - 吳雨霏
10. 陽光燦爛的日子 - 周國賢

1. 重口味 - 陳奕迅 (至尊歌)
2. 睡火山 - 許志安
3. 留白 - 王菀之
4. 昨天 - Mr.
5. Yellow Fever - Dear Jane
6. 爛命鴛鴦 - 劉浩龍
7. 愛你 - Kimberley
8. 千紙鶴 - 方大同
9. 戀無可戀 - 古巨基
10. 山頂嘅朋友 草蜢/ 軟硬

1. 任我行 - 陳奕迅 (至尊歌)
2. 情人甲 - 許志安
3. 青春頌 - 許廷鏗
4. Imperfect - 周柏豪
5. 半邊生命 - 梁漢文
6. 紙牌屋 - 李克勤
7. 天窗 - 容祖兒
8. 生我的命 - 吳雨霏
9. 說一句 - 連詩雅
10. 非凡人生 - 鄭融

1. 流淚行勝利道 - 許志安 (至尊歌)
2. 青春常駐 - 張敬軒
3. 一 - AGA
4. 樂觀 - 容祖兒
5. 好不容易遇見愛 - 楊千嬅
6. 獨家村 - 謝安琪
7. 豔羨 - 吳雨霏
8. 無朋友 - 李克勤
9. 分手總約在雨天 - 方皓玟
10. 高山低谷 - 林奕匡

1. 無條件 - 陳奕迅 (至尊歌)
2. 世界真細小 - 李克勤/ 容祖兒
3. 最好的債 - 楊千嬅
4. 找對的人 - 張敬軒
5. 所有下雨天 - 薛凱琪
6. 羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪
7. 挾持 - RubberBand
8. 黃昏點唱機 - 容祖兒 Feat.林海峰       
9. 我們都是這樣長大的 - 林欣彤
10. 幸福之歌 - Supper Moment

1. 四季 - 陳奕迅 (至尊歌)
2. 羅賓 - 張敬軒
3. 女神 - 鄭欣宜
4. 聲音騷了 - C AllStar
5. 百姓 - 吳業坤
6. 非安全地帶 - 許志安
7. 終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand
8. 無人知道雙子座 - 容祖兒
9. 卜卜卜 - 小塵埃
10. 愛情小品 - 林奕匡

評分人數

我自己post返個心水十大先~

1. 弱水三千 - 麥浚龍 (2009)
2. 任我行 - 陳奕迅 (2013)
3. 羅生門 - 麥浚龍/ 謝安琪 (2015)
4. 黃昏點唱機 - 容祖兒 Feat.林海峰 (2015)
5. 獨家村 - 謝安琪 (2014)
6. 最好的債 - 楊千嬅 (2015)
7. 千紙鶴 - 方大同 (2012)
8. 豔羨 - 吳雨霏 (2014)
9. 阿波羅 - RubberBand (2009)
10. 酷愛 - 張敬軒 (2007)

我本人 - 吳雨霏

呢六個字已經贏曬
風見志郎 發表於 2017-3-21 15:30

我酷愛同呢隻諗左好耐
見hin仔無份最後out左kary

最高得第7....想怎樣?
stopzi 發表於 2017-3-21 15:53

除左至尊Hit歌通常低位
你睇給自己的信、年度之歌、那誰、說一句、分手總約在雨天、高山低谷
see my fly~ 都係第7喳

今晚12點post第一輪走勢先~

我果年有俾末日十大
但其實中意水百合多啲
stopzi 發表於 2017-3-21 21:14

我2011係比水百合十大

有走勢既話大家會唔會唔同投法
JasOh103 發表於 2017-3-21 21:17

咁唔報lu~~

其實14年既廣東歌係算好hq架
kwanie 發表於 2017-3-21 21:16

十大有7隻都算真係hit

分兩種:
A. 一年揀一首我會:

2007 - 木紋 - 何韻詩
2008 - 路...一直都在 - 陳奕迅
2009 - 七百年後 - 陳 ...
Evan@LaRossa 發表於 2017-3-21 17:34

開心,你係唯一一個投黃昏點唱Gay

愛一個上一個真係好聽到痛哭
好想祖祖再出高質K歌
bagfgfcde 發表於 2017-3-21 23:10

上年咪有新貴囉

個個都話最唔掂既2012
留白暫時係最多人揀既

樓主打錯字啦,
6. 前程綿繡 - 許志安

應該係錦先岩
dongbb2332 發表於 2017-3-22 11:32

好強的摩擦力啊
証明個美post真係逐首打上去
笨唔係上網copy

十年叱咤十大CM美會員第一日走勢速報~

(至2017蓮3月22日下午3點, 基本上有post 1年1首同100>10只會計100選10)

1. 最好的債 - 楊千嬅
2. 囍帖街 - 謝安琪
3. 獨家村 - 謝安琪 / 木紋 - 何韻詩 (同票)
5. 年度之歌 - 謝安琪
6. 羅生門 - 麥浚龍,謝安琪 / 高山低谷 - 林奕匡 (同票)
8. 青春頌 - 許廷鏗
9. 一 - AGA / 櫻花樹下 - 張敬軒 (同票)

各年份歌曲總票數:

2007: 30
2008: 40
2009: 34
2010: 20
2011: 36
2012: 10
2013: 38
2014: 69
2015: 46
2016: 14

無祖祖
stopzi 發表於 2017-3-22 15:24

祖兒過去十年好歌不斷
亦擁有超過二十首903冠軍歌
可能分薄樂迷的票!
希望祖兒得到CM會員疼愛

Kay咁多首都唔夠千嬅黎
kevinlai1621 發表於 2017-3-22 15:27

歌曲計總票數係Kay > FA

一年一首至尊歌 : 弱水三千 - 麥浚龍(2009)
第二位 : 青春頌 - 許廷鏗(2013)
第三位 : 四季 - 陳奕迅(2016) ...
Frankiekiekie 發表於 2017-3-22 22:50

巧開心啊Juno 至尊歌

Crying in the party係我呢世人最最最最最最鍾意嘅一首歌 應該好難有歌超越到
nicholashin 發表於 2017-3-23 00:29

第一次見人咁講
點解會咁鍾意CITP?

一年一首version:

2007: 木紋 - 何韻詩
2008: 櫻花樹下 - 張敬軒
2009: 年度之歌 - 謝安琪
2010 : 有時 -  ...
hehe 發表於 2017-3-23 17:11

有十一首我通常兩首都列入統計
其實都係想知大家咁多年既喜好

十年叱咤十大CM美會員第二日走勢速報~  

(至2017蓮3月23日下午10點, 基本上有post 1年1首同100>10只會計100選10)

1. 最好的債 - 楊千嬅 / 木紋 - 何韻詩 (同票)
3. 囍帖街 - 謝安琪 / 年度之歌 - 謝安琪 (同票)
5. 獨家村 - 謝安琪
6. 任我行 - 陳奕迅 / 羅生門 - 麥浚龍,謝安琪 (同票)
8. 青春頌 - 許廷鏗
9. 高山低谷 - 林奕匡 / 櫻花樹下 - 張敬軒 (同票)
-------------------------------------------------
11. 一 - AGA / 好不容易遇見愛 - 楊千嬅
13. 我本人 - 吳雨霏 / 分手總約在雨天 - 方皓玟
15. 你瞞我瞞 - 陳柏宇 / 七百年後 - 陳奕迅
17. 有時 - 周國賢 / 末日 - 王菀之
19. 阿波羅 - RubberBand / 陀飛輪 - 陳奕迅 / 青春常駐 - 張敬軒

各年份歌曲總票數:

2007: 51
2008: 52
2009: 69
2010: 27
2011: 51
2012: 15
2013: 56
2014: 97
2015: 64
2016: 22

暫時無人投系列:

下次再見 - 古巨基
ABC - MC Jin
路...一直都在 - 陳奕迅
舉高隻手 - 農夫
黑色狂迷 - Mr.
乞丐王子 - 周柏豪
忘了.忘不了 - 許志安
我係我 - 楊千嬅
天河 - 李克勤        
睡火山 - 許志安
Yellow Fever - Dear Jane
爛命鴛鴦 - 劉浩龍
愛你 - Kimberley
山頂嘅朋友 - 草蜢/ 軟硬
無朋友 - 李克勤
找對的人 - 張敬軒
聲音騷了 - C AllStar
終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand

Check番紀錄先發現 原來我聽年度之歌同脆弱係多過獨家村
聽日post個更新版先 ...
HOTMAN 發表於 2017-3-24 00:32

更新版我計唔計你好

豔羨係唔係最高票數嘅快歌
jose 發表於 2017-3-24 01:36

快歌暫時排名:
1. 留白
2. 桃色冒險 / 跑步機上
3. 艷羡
4. 生我的命 / 黃昏點唱機

2012: 昨天 - Mr.
    真心鍾意呢首歌, 其實一路都鍾意Mr.多過RubberBand, (除左抄歌風波之外)
    而2012年十大普遍唔好聽情況下, 「昨天」就更加容易跑出
John 發表於 2017-3-23 21:06

昨天個outro真係好好J,係全隻歌既highlight黎,音樂勝於一切

估唔到會有有耳非文,部戲會加分係touching既

昨天係我唱K其中一首熱點歌曲黎 個音域好適合我唱

特登上youtube開返Gulugulu聽, 係好聽既
有d ...
John 發表於 2017-3-24 02:23

Gulugulu 梁基爵做
你咁講又有啲似FA, 同出埃及記+手信係同一個系列

一首森林一首昨天真係不得了~
kwanie 發表於 2017-3-24 02:28

依家聽返MR啲慢歌真係KO哂Dear Jane
小傳奇、昨天、想太多、未來在宇宙盡頭、就這樣忘掉你

12年和16年十大真係好低質,一年揀一首既話,真係揀唔落
我等我在 發表於 2017-3-24 07:50

可以100首揀10首

的確 就算樂觀同無朋友都唔算太差
John 發表於 2017-3-29 03:54

2014真係好洗牌feel,亦係2010後香港樂壇最後一年多人出到廣東大碟
Eason,美祖又冇左金奬,Hins同PH叱咤上位
唯一可惜903冇捧到Fi上金
同埋因為搬龍門呢一年冇獎既小塵埃

我都覺得14年叱吒係近年最好睇
成個production都好用心
加上歌曲本身都好聽
John 發表於 2017-3-29 17:00

第一年開始用Live band,不過頒十大個背景音樂幾容易估到
細So之前話成個903今時今日都係以2002叱咤為指標
因為無論主題、台上台下氣氛、歌手感受夠精彩

因為當年美祖仲未拎過女金 氣氛緊係好

hehemamama 發表於 2017-3-29 17:33

咁公道啲講,04、05、06、08都好既
09開始已經災難級
唯一一次12年重口味至尊全場起身跳/ 年少無知最歌大合唱

2000s 最愛十大 (不分先後)

小城大事 - 楊千嬅
木紋 - 何韻詩
年度之歌 - 謝安琪
烈女 - 楊千嬅
給自己的 ...
boy4dudes 發表於 2017-10-11 18:23

竟然有雌雄同體
平時睇唔出你咁有taste

抬起我的頭來
小城大事
撈月亮的人
最好的債
原來過得很快樂
好不容易遇見愛
烈女
Wonder Woman
少女的祈禱 ...
John 發表於 2017-10-16 05:55