返回列表 發帖
我首先睇下仲有邊首聽緊/記得哂點唱先

跟住睇返個list
近幾年都係14同15年個十大比較對辦
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

除左至尊Hit歌通常低位
你睇給自己的信、年度之歌、那誰、說一句、分手總約在雨天、高山低谷
see ...
hehehaha 發表於 2017-3-21 15:59

唔怪得美祖成日高位
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

我又揀下先

一年揀一首
2007: (東京鐵塔下)gulugulu - 有耳非文
    呢年十大真係頗唔掂...李克勤、古巨基、許志安、側田、吳雨霏都唔太鍾意, 只係為左比獎一線/金牌而做比佢地
    木紋都好聽, 但係可能聽太耐, 有點麻木

2008: 囍帖街 - 謝安琪
    代表性贏哂, 不過其實ABC同舉高隻手係幾反映到07 08年rap風紅極一時既情況,
    當年係紅到連民建聯都要懶in咁整隻rap歌宣傳
    古巨基、容祖兒、楊千嬅個3首又係分豬肉比一線歌手
    另外櫻花樹下堅hit

2009: 弱水三千 - 麥浚龍
    另一首長期流傳經得起時間考驗既好歌
    講到林夕、講到佛偈, 基本上弱水三千都係走唔甩
    Juno之後做歌都好用上「天生地夢」既模式
    09年十大質素普遍正常左, 就算分比一線歌手果幾首都算係唔錯

2010: 陀飛輪 - 陳奕迅
    踏入2010年代, 許志安(以及後來李克勤)「老是常出現」既時代降臨, 第一次就係由冇咩人識冇咩人記得點唱既忘了忘不了開始
    陀飛輪的確係一首好受歡迎既歌曲, 亦都發人深省
    當時陳奕迅開始有少少疲態, 演唱會聲都爛埋, 2010年可以話係佢去到盡既頂峰

2011: 那些年 - 胡夏
    港中矛盾未白熱化時, 除左張敬軒, 胡夏都係趕上尾班車既人
    因為一套電影, 那些年唱到街知巷聞, 呢個中國歌手都隆重登場
    再過幾年, 中國樂壇已經唔再需要香港同台灣, 調返轉, 人民幣力量更加令到香港歌手自動投降, 甘願放棄香港事業, 唔再出新歌, 上去做小丑

2012: 昨天 - Mr.
    真心鍾意呢首歌, 其實一路都鍾意Mr.多過RubberBand, (除左抄歌風波之外)
    而2012年十大普遍唔好聽情況下, 「昨天」就更加容易跑出
    另外愛你入十大實在摸不著頭腦, 隻歌根本冇hit過

2013: 任我行 - 陳奕迅 / 天窗 - 容祖兒
    又一年冇乜邊首好鍾意既十大
    諗任我行定天窗一段時間, 因為天窗既容祖兒真係唱得好, 係佢第一次將一首平凡既歌變得精彩
    而任我行就主要歸功於林夕, 陳奕迅去到The Key已經好疲態
    以前好鍾意青春頌, 但自從大學畢業後, 對呢首歌感覺越來越淡了
    另外2013年亦係許志安、梁漢文、李克勤齊集的一年

2014: 好不容易遇見愛 - 楊千嬅
    近十年十大最鍾意既一年, 獨家村、高山低谷、一都係令我愛不釋手既好歌
    好不容易遇見愛贏在情懷滿分,
    但其餘三首放係其他年份, 都應該可以輕鬆跑出

2015: 挾持 - RubberBand
    2015年稍有不及2014, 但仍然係港樂高質一年,
    或者14同15年經過重大歷史事件後, 激發左創作人靈感都未定
    挾持既內心交戰好重, 我地好唔容易, 但係要堅守原則, 有時做到有時做唔到, 只能努力

2016: 百姓 - 吳業坤 / 無人知道雙子座 - 容祖兒
    冇首揀得落手, 同上兩年比簡直高山低谷

昨天個outro真係好好J,係全隻歌既highlight黎,音樂勝於一切

估唔到會有有耳非文,部戲會加分係touching ...
hehehaha 發表於 2017-3-24 02:08

昨天係我唱K其中一首熱點歌曲黎 個音域好適合我唱

特登上youtube開返Gulugulu聽, 係好聽既
有d似楊千嬅好早年既side track
可能因為人山人海掛

點解2014年嘅港樂可以咁高質?
連分豬肉嘅十大都大致見得人
nicholashin 發表於 2017-3-29 01:17

的確 就算樂觀同無朋友都唔算太差

2014真係好洗牌feel,亦係2010後香港樂壇最後一年多人出到廣東大碟
Eason,美祖又冇左金奬,Hins同PH叱咤上 ...
hehehaha 發表於 2017-3-29 15:30

題外話
講起大碟 我好頂唔順而家冇哂唱片概念既「唱片」
有咩理由可以Track 1星空Track 2星空鋼琴版咁樣出

好似林奕匡隻碟咁, 出碟時有三四首歌未曝光已經好好, 搵得返聽碟既感覺
舊年BeGin更加係大部分歌未出街, 好有聽碟既滿足感
d全部歌已經聽過哂既「唱片」真係冇咩購買意欲
呢類碟我好似淨係買過Br Blue隻優與美同AGA Ginadoll

我都覺得14年叱吒係近年最好睇
成個production都好用心
加上歌曲本身都好聽

抬起我的頭來
小城大事
撈月亮的人
最好的債
原來過得很快樂
好不容易遇見愛
烈女
Wonder Woman
少女的祈禱
姊妹

搞錯,嬅粉有冇咁憎我係我
hehehaha 發表於 2017-10-23 15:24

唔記得左...

唔記得大哂咩,你有冇見過啲女歌手唔記得去叱咤?冇囉
hehehaha 發表於 2017-10-23 18:09

傷心...