返回列表 發帖
希望有人可以示範下如何將 tracklist 整得靚 D

究竟出貨有冇500隻,咁都斷貨(冇check hmv)
想買多隻
分分鐘200幾人每人買2隻都已經冇 ...
hehehaha 發表於 2017-4-3 20:58

宜家連信和都係入少量
賣完先係翌日補貨⋯

一來無咁多位放safety stock
二來避免要割價速銷

成日叫人訂貨⋯ 但好多客唔係住附近⋯

Btw, 一陣去唱片舖睇吓實物先~
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

宜家連信和都係入少量
賣完先係翌日補貨⋯

一來無咁多位放safety stock
二來避免要割價速銷

成日叫人 ...
l00540 發表於 2017-4-4 14:31

其實上周末我在大眾都搵唔到隻碟,都覺得係入得少貨賣斷咗。不過cd warehouse就貨源充足。
係呀,而家連信和都入好少貨,上次明明買安仔同Sammi新碟都咁啱同我講係最後一隻。

xteve 發表於 2017-4-4 14:15

Hope some of you like my list

Life & Love
1.突然一生人
2.該死的快樂
3.小手術
4.好時辰
5.十八相送 (王菀之/林一峰)

Ivanalogy
6.星空
7.我們他們
8.如一
9.天堂有路

Inner Child + Special
10.小俠
11.Shower Song
12.星空 (鋼琴版)
13.美麗 (國) (王菀之/周慧敏)

Love For Cinema
14.之乎者也 (電影《三人行》主題曲)  (國)
15.不再說分手 (電影《分手100次》主題曲)  (國)
16.相牽 (電影《大手牽小手》主題曲) (國)

我Random咁聽,因為點排都唔會好聽

其實佢係咪完約架啦
當年07同環球完約 當簽十年係咪差唔多
隻碟同隻最後一plug都收山味極濃

咁究竟之之會唔會想再好似以前咁出歌呢

我覺得相牽好好聽喎 唔通我有問題?
之之包辦曲詞嘅歌係唔同啲架

呢幾年唔知其實佢私底下仲多唔多創作
如果有,如果佢同東亞已經完約,希望佢會用另一個方法可以出到歌啦。
知音未必好多,但從來佢嘅欣賞者都唔係要以多取勝啫。
支持了佢13年,如果佢唔再出碟真係sosad。

但當然,老實說,現今就算以前嘅巨星再世,賣碟或賣歌都未必維到生;
都明點解佢冇得再出碟嘅

真係「什麼都給這巨輪沒收」⋯⋯
求毒坤演唱會門票一張 $500
(你比我, 舉牌另議)

其實佢係咪完約架啦
當年07同環球完約 當簽十年係咪差唔多
隻碟同隻最後一plug都收山味極濃

-Prince- 發表於 2017-4-5 00:34

Maybe she will go independent, her songs can be purchased in digital format on her (and her husband's) website only? They can also sell Eric So's figures on that website.

我覺得相牽好好聽喎 唔通我有問題?
之之包辦曲詞嘅歌係唔同啲架

呢幾年唔知其實佢私底下仲多唔多創作
如 ...
Eddie8848 發表於 2017-4-5 01:42

相牽唔係唔好,不過突然一生人個編曲正啲,感覺更加傷感,切合歌詞。相牽就比較淡然,有點似天黑黑嗰種。
我都係由Ivana出道已經開始支持佢,咁多年都替佢不值,佢嘅歌係值得更多人去欣賞。
唔知佢同東亞仲有冇約,不過我覺得佢未必想走。講真Ivana入咗東亞發展唔係差,唱歌又拎到亞太女同金曲金,拍戲又金像新演員又女配角,連tvb劇都拍埋叫做入咗屋,基本上成績唔差過同公司的千嬅。
但最大問題應該係佢定位唔太清晰,尤其是歌手、演員同佢本人的性格好似好唔同。有時好似主流有時又好偏鋒,觀眾唔係太受,即使唱大路歌聽眾只會覺得佢一向都係非主流。Ivana都明白呢點,雖然無奈但都冇法,我諗佢就算唔簽東亞都唔會有太大分別,可能都係出單曲,自資出碟應該要蝕好多,除非做眾籌先出碟啦。

自資出歌應該只會更慢,東(寰)亞至少又好似唔會干預佢音樂,又可以幫佢接返d side job 拍吓戲,好過無

我會咁排 :

小手術
該死的快樂
星空
天堂有路
我們他們
小俠
好時辰
如一

其餘歌質素太參差, 唔想落碟

1.我有買.
2. 都有D覺得之之就快完約, 唔知會否續約.  覺得之之係女人仔, 唔會自己投資做獨立歌手的.

成件事好似如果大家都擁有海
lemontea1069 發表於 2017-4-3 14:02

但如果大家都擁有海完美示範如何排好TRACKLIST

相牽唔係唔好,不過突然一生人個編曲正啲,感覺更加傷感,切合歌詞。相牽就比較淡然,有點似天黑黑嗰種。 ...
Serendipity 發表於 2017-4-5 02:15

唱歌又拎到亞太女同金曲金……明顯係造馬

上唔到銷量榜
睇怕都冇下隻碟

舊年第一次叱吒無獎 隻碟拖咁耐先有得出 可能真係約滿 轉型做演員 同埋 得閒唱下電影主題曲...
舞來舞去 不日內開始錄音。

舊年第一次叱吒無獎 隻碟拖咁耐先有得出 可能真係約滿 轉型做演員 同埋 得閒唱下電影主題曲... ...
黃家正 發表於 2017-4-8 18:49

ivana無獎903/寰亞走去谷林狗

上唔到銷量榜
睇怕都冇下隻碟
hehehaha 發表於 2017-4-8 17:00

講真,家下既ivana比泳兒仲霉,賣得少係預左。
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

我等我在 發表於 2017-4-8 19:45

泳兒都叫有Hi Fi市場
Ivana真係乜都冇,正正經經做音樂又冇人聽
真係早啲退休生仔好過

泳兒都叫有Hi Fi市場
Ivana真係乜都冇,正正經經做音樂又冇人聽
真係早啲退休生仔好過 ...
hehehaha 發表於 2017-4-8 20:07

繼續翻唱出晴歌集 Vol.2

美之又去左北歐,希望寫到歌

我又覺得Ivana冇泳兒咁霉,起碼知名度都叫做高啲。雖然碟唔賣得,但都仲有開騷,上次開文化中心音樂會都反應唔錯呀。

樓上話亞太女當然係冇代表性,不過起碼代表公司有重視,肯幫佢爭奬吖。

美之又去左北歐,希望寫到歌
stephybest 發表於 2017-4-8 23:46

可能會變成音樂幕後人

咁又無咁誇張
    起碼IVANA開過兩次紅館 泳兒一次都無
    我無睇過IVANA YOUTUBE點擊率 但泳兒好多歌都得幾千
    泳兒唔知點解唱極都唔紅

IVANA過左東亞後既歌愈走愈偏門 其實我覺得一隻碟做幾隻自己想做既歌 要做兩三首情歌先生存到

d相影左6000張先得幾張

咁又無咁誇張
    起碼IVANA開過兩次紅館 泳兒一次都無
    我無睇過IVANA YOUTUBE點擊率 但泳兒好 ...
wewa1001 發表於 2017-4-10 11:08

泳兒一日係英皇一日都唔會紅

Ivana同泳兒都係超霉 比黎有意思咩 :o)

Ivana同泳兒都係超霉 比黎有意思咩 :o)
nicholashin 發表於 2017-4-25 14:18

Ivana都叫開過三次紅館,每年有戲拍有音樂會
唱作金呀女銀十大都拎過
美Aii過去十年真係比人掉左去堆田區等火化咁

話美之同美AI一樣霉, 只係抬高左美AI

上唔到銷量榜
睇怕都冇下隻碟
hehehaha 發表於 2017-4-8 17:00

FYI

香港唱片商會銷量榜 Week 14 @ 2017.04.15
本週名次 / 上週名次 / 上榜週數 / 唱片名稱 / 歌手名稱
03 / New / 01 / Much feeling little thinking / 王菀之

香港唱片商會銷量榜 Week 15 @ 2017.04.22
本週名次 / 上週名次 / 上榜週數 / 唱片名稱 / 歌手名稱
06 / 03 / 02 / Much feeling little thinking / 王菀之

FYI

香港唱片商會銷量榜 Week 14 @ 2017.04.15
...
chkalu 發表於 2017-4-27 10:03

我知
i mean 8號戈個星期上唔到嘛

Ivana Wong
Much Feeling Little Thinking : A Photographic Storytelling Pop Up
Date : May 22, 2017 (Monday)
Time : 5pm to 9pm
Venue : Usagi Gallery Space (中環善慶街6-10號)

免費入場
美之話7:30pm-9pm期間會ad hoc唱歌

美之係耳仔邊唱歌真心好正

stephybest 發表於 2017-5-22 21:16

係呀,今晚活動好正!仲又食又拎,又唱歌簽名影相,Ivana可以搞多幾次呢類活動。

stephybest 發表於 2017-5-22 21:16

shower song

shower song
hehehaha 發表於 2017-5-22 22:29

本身對首歌冇感都好有feel........