返回列表 發帖
D文筆成陣yum0味
HOTMAN 發表於 2017-6-12 19:30
原來篇文係你寫

我唔係
HOTMAN 發表於 2017-6-12 20:25
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

夏天來了,我覺得CM應該搞返個樂壇上半年最卵悶派台歌選舉
個樂壇冇快歌,好驚,慢歌佔8成
就算有快歌,啲 ...
hehehaha 發表於 2017-6-12 23:22
銷量差 唔會有好評 永遠被認為差過外國同類歌曲 sell歌路多樣化唔需要靠做呢種歌 要排舞 MV要花心機
比我係唱片公司人員都唔敢做快歌啦

我諗業界都要檢討下點解近年冇非K歌紅得起
d你是你本身的傳奇, 女神, 無盡, 雞蛋與羔羊基本上都好K歌款, ...
John 發表於 2017-6-13 03:27
基本上香港人「聽歌」係睇歌詞大過一切 所謂一首歌「好聽」只係指佢鍾意份詞既主題 或者某句歌詞好中佢
無乜人會因為《女神》前奏加左香港小姐音樂而覺得首歌好有心思 但就有大把人見到「不要低頭 光環會掉下來」就興奮
「旋律好聽」呢個讚美當份詞寫得好既時就會出現 見到「填詞:陳詠謙」就reflex action咁話左首歌「爛詞」同「唔好聽」
就算係樂評界寫歌評都係花95%寫歌詞 4%寫歌手演繹 淨返先講下曲編 (如果竟然有寫既話)

問題就係快歌歌詞要寫到有句「好中」 或者主題好有意義係好難既 即係無論點做都會有一大班人話首歌份詞好差
就算歐美歌其實都係寫下sex 不過馮允謙彈句Let's Make Love又變左天地不容
香港人覺得其他國家既歌chorus重複同一個phrase同旋律好多次無問題 但聽到「食軟雪糕」會不安

香港做音樂最大難題係香港人極度討厭本土文化 但又要扮本土
於是就唯有做一堆好似幾貼地既慢歌去嘗試爭取仲聽緊既人支持

香港做快歌係一樣高成本低回報既事 香港人咁功利唔做係好正常 反正其他地方既歌都滿足到需求

本帖隱藏的內容需要積分高於 4000 才可瀏覽

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽

原來A2A今年有出過新歌

#我懷念我的笨
bagfgfcde 發表於 2017-6-15 09:10
希望呢位準歌王爭取到你個榜既自plug位置

如果出街可以祼上身你話幾好
熱死我媽媽個仔
hehehaha 發表於 2017-6-15 13:13
明明係你想show肌

邊度有得睇。。
kk8733 發表於 2017-6-15 13:24
人地話「如果」
如果你去死就好 咁你係咪去死?

睇左套好sad既戲
淫液匡條林蟲騷擾我家yuki
jose 發表於 2017-6-15 18:39
明明係黑心yukilovey想整跌純真可愛既phil

Phil lam's rap is so cringeworthy
She's amazing she's a diva She's a star ...
JasOh103 發表於 2017-6-16 02:11
佢諗住Joey時既笑容仲燦爛過見佢未婚妻o個種chok出黎既笑容
所以我相信佢係真心想容祖兒做佢女朋友

因為祖粉真係好正正子
bagfgfcde 發表於 2017-6-16 13:56
agger 祖祖連fans都高質過人

多謝支持祖粉 eg me
bagfgfcde 發表於 2017-6-16 14:08
hea上他狠過你既都係偽!祖!粉!

上左兩個星期TOP10都叫hea。。
bagfgfcde 發表於 2017-6-16 14:32
10>09都唔hea。。

曾於香港體育館舉行演唱會的海外歌手及樂隊,包括:
中國大陸:草蜢

我以為佢地係香港人

歌曲9成9冇啦 (燈)
出面都係估大風吹/頑固

反而期待歌王係邊個
事關周xx都有可能攪局 雖然我好唔想 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-18 20:49
希望你燈到天真有邪贏

其實那一個我去左邊
好掛住佢

希望熱男可以幫你搵翻那一個你
bagfgfcde 發表於 2017-6-18 21:39
今天的你不是昨天的你
明天的我亦不是今天的我

我以為你問薛薛去左邊
kevinlai1621 發表於 2017-6-18 21:48
你應該清楚過我

原來張家誠既曲編係可以差到連林二汶都救唔返.........

hinz 發表於 2017-6-20 03:31
想被人拯救?

周國賢 Endy Chow jaugwokyin
其實淨係諗住舊年九月嘅演唱會落實係即將會推出一隻唱片所以喺度想到大家報一個喜嘅,但係又擔心大家揣測緊我想報嗰個喜,會越估越大⋯ 咁我唯有自首同大家講⋯  去年九月的演唱會,對我來講好緊要,因為唱嘅,大部份都係寫比其他人嘅歌,已等了這麼多年,終於可以變成一張專輯,對我來講意義很重大的! #你估我唔想去藍館咩 #話唔埋我年底會有一個大show呢

本帖隱藏的內容需要積分高於 4500 才可瀏覽

我中學同學like左周二珂 好想unfriend佢

咁你個仔點算
kevinlai1621 發表於 2017-6-24 08:34
調教下佢

點調
kevinlai1621 發表於 2017-6-24 08:38
佢到時就會知

擔心祖祖

容祖兒王菀之李克勤聽完Come With Me 相信會嬲到以後唔再同Alex Fung合作

Gin Lee 心諗WT?
kwanie 發表於 2017-6-26 00:14
連林夕都hea佢又慘咗啲嘅

JPOP完勝Cum With Me
bagfgfcde 發表於 2017-6-26 01:00
知你聽開無人知道雙子座啦

成班人都bully美煎
和每天講再見咁好聽又話悶
Come With Me成首歌重覆左個oh字73 ...
JasOh103 發表於 2017-6-26 01:07
霏霏就係唱ABC都好聽過人 吹咩

**** 本內容被作者隱藏 ****
hehehaha 發表於 2017-6-26 11:52
我真係恭喜你成為野生動物既新target

親愛既阿霏終於派歌, 為咁L 悶既樂壇沖喜下
Kyle_ 發表於 2017-6-26 12:19
點解係訴苦

已經聽左60幾次
HOTMAN 發表於 2017-6-27 21:03
閃光?

呢期淫歌當道 睇嚟都係潛水一排先 免得染污純淨心靈
HOTMAN 發表於 2017-6-27 23:58
你污染其他人就差唔多

留白改三句就收得工 好似係

和每天講再見真係寫得幾應
HOTMAN 發表於 2017-6-28 20:31
hea到咁都叫應

903:
997:

Joox:
KKBOX:
Moov:
MusicOne:
Spotify:

Sony Music Entertainment Hong Kong Facebook:
Danny Summer Facebook:
究竟首歌叫咩名?

Sony會唔會係最離譜
ed8671ed 發表於 2017-7-2 14:16
學其他page整上下banner 但連個banner都打錯字
https://www.facebook.com/SonyMusicEntertainmentHK/videos/10154634520331828/

《還原成長》份詞其實真係sad到極點......

山河故人樂觀版
jose 發表於 2017-7-2 21:29
雖然應該係我諗多左 但《還原成長》都可以解讀到好悲觀

身為香港一分子,容祖兒能代表香港在慶回歸文藝晚會上演唱一曲《美好時光》令她感到非常榮幸。雖然祖兒於上次演唱會中已唱過這首歌多次,又在演出前兩天現場綵排了三次,但緊張的心情仍揮之不去,可能是因為這次要面對坐在台下的貴賓國家主席習近平,就算臨出場前還拿着手機戴上耳筒不停重複聽這首歌,將歌詞背得滾瓜爛熟,最後也在緊張心情下完美地完成演出。

祖兒解釋,緊張的心情可能是因為自己能代表香港面對習主席及一眾官紳,又有機會與香港管弦樂團及香港中樂團同時演出。她說:「真的很興奮看着習主席跟每位藝人一一握手,我真的十分緊張呢!因為不知道他當時會跟我說甚麼,第一次跟習主席握手可說是我的歷史時刻,也可說是我演藝之路極為值得留念的一刻。」

原來discovered先係CM愛宇力會長
bagfgfcde 發表於 2017-7-3 13:19
全日狂聽(5分)       
0.00% (0)

發夢同某會員睇李克勤演唱會 :o)

http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=6370&page=1&extra=

人名有Miss Fiona 動物名有點水蜻蜓 但植物名仲未有

告別我算唔算
kevinlai1621 發表於 2017-7-4 13:44
告別我係呢個post出現之前已經出左

美之首新歌咁普通既...
bagfgfcde 發表於 2017-7-5 18:38
好在之前把握機會畀咗女金

我三甲都未俾過... 好多年都排第四第五
11年值三甲 之後其實覺得一般值 有時唔夠歌 有時歌唔夠好聽 好似 ...
bagfgfcde 發表於 2017-7-5 22:39
佢出太少歌 好難夠歌

YoungQueenz今年堆歌既views已經超越唔知幾多主流歌手

得幾千個d真係檢討下 ...
HOTMAN 發表於 2017-7-6 00:46
檢討下=叫佢哋買點擊率?
Faith都好高點擊率啦
頭盔:無話YoungQueenz買點擊率 或者佢嘅音樂質素差到Faith咁