返回列表 發帖
麥記的歌 李碧華

每隔一陣便有連鎖快餐店與街坊「告別」,結業多因為租金貴難負擔,此中又以麥當勞最令人依依不捨。
雖然麥記的垃圾食物一向被人瞧不起,但因開業早,廿多年卅多年,已成為不少舊區的地標、集散地、拍拖會面點、夜遊人和麥難民的聚腳處……36年歷史的舊麥,更是人們集體回憶。
麥記執吓一間執吓又一間,不知道有沒有新店?反正這家不見了附近不遠會有另一家,也算密集。但「地標」的優越感得一一畫上句號。
好像人人都有一或多次與麥記「告別」的經驗,但那點惆悵很快過去,當大家習慣遺忘的時候,也沒什麼能真正傷到孤寂的心了。
麥記常播歌(都是環球的歌吧),並非全都動聽,雖是免費「娛樂」,有些太硬銷了,不如還大家一個安靜環境。
有一段時期,老是重複男聲在唱什麼「是我的寂寞神態……」──這是唯一聽得出來的一句,其他的鬼食泥般假音不清楚,尤其「Flying by」之類,而歌詞多是「××××了、××××了、××××了……」勉強押韻但無韻味。不知是誰的歌,有人說好難聽,也不至於,不過不算好聽,也許一個孤獨的靈魂就是這樣喃喃自語吧。

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/art/20170911/20148617

原來 "容祖兒一日唔消失, 香港樂壇永遠一沉不起" 個post locked左
唔怪得祖兒今年退休無左女金

我覺得17年女金應該要送部iphone報答我
屮SiU霖屮 發表於 2017-9-13 13:36

2017 容祖兒/KARY女金我送個
本帖隱藏的內容需要積分高於 2000 才可瀏覽

比你tim呀

Eason 96年至13年正式淡出頒獎禮
Joey 99年玩到16年
原來兩個都係18年

克勤呢?

新碟居然無收錄和阿公講再見
有被呃稱嘅感覺
林仔 發表於 2017-9-14 09:05

Jin Lee - Live in the Moment and So much More
SACD / CD + Bluray / 2LP
環球強勢發行

至尊級hi fi專輯 Live In the Moment 再版靚聲收錄
Aga 合唱 「獨一無二」
譚校長對唱 「型人道」
蘇Jazz靚聲合唱 「和每天講再見」
上世紀經典翻唱 「天變地變情不變」
Kary好姊妹維園中李唱穎 「Come with Me (One take edition) 」

一齊去kary主場濕地公園
jose 發表於 2017-9-16 21:14

叱咤可以考慮去wetland park搞
到時坤哥、克勤、柏宇、志安、一傑、一峰、保怡等大支野泳褲出席
小巧、欣宜、二汶、乳霏等三點式出場
收視有望創七年來新高

又Gin lee又eason又劉美君又達明一派
環球一口氣出咁多碟同搶劫有乜分別
我要買哂佢

楊千嬅fans最希望見到的2017叱咤頒獎結果:
女金:楊千嬅
最女:楊千嬅
至尊歌:wonder woman

Gin lee fans最希望見到的2017叱咤頒獎結果:
十大:和每天講再見
女金:Gin Lee
至尊唱片:Live in the Moment

衞蘭fans最希望見到的2017叱咤頒獎結果:
十大:I dont Know I dont Care
女金:衛蘭
至尊唱片:Love and the other Things
最女:衛蘭

吳雨霏fans最希望見到的2017叱咤頒獎結果:
至尊歌:Come with Me

王菀之fans最希望見到的2017叱咤頒獎結果:
女金:王菀之

結論係:
903DJ最希望見到的2017叱咤頒獎結果
至尊歌:Supper Moment - 靈感床
至尊唱片:李克勤 - 30克
女金:容祖兒

女金唔係李克勤???
John 發表於 2017-10-1 20:32

男金:衛蘭 ??

最男?
艾石仔 發表於 2017-10-1 21:00

最男: 陳柏宇

咁古巨基 陳奕迅 薛凱琪 謝安琪fans呢
林仔 發表於 2017-10-1 21:33

呢4位歌手就好明顯白果啦,FF都無謂

今年hit歌係咪真正一兩隻手指數得哂
例如:IDKIDC, 傷心到變形

人在異鄉,最掛住原來係廣告歌/廣東話
當然有時好掛住廣東菜、日本嘢呀咁
唯有日日對住廁所塊鏡綀習廣東話

唯有唱歌
John 發表於 2017-10-11 02:51

和每天
和每天~~~~的~~~

狂賀衛蘭做歌打入中東市場  
走左唔好返黎啦
nicholashin 發表於 2017-10-13 16:43

OH my Janice Live 2018 Rundown:

1. 阿拉伯市場
2. 夜遊杜拜
3. Come with me Feat: Kary
4. teen 敵
5. Long D (全新泰文主打)
6. 驗槍
7. I dun Low I Dun Kary (菲律賓mix)
8. 3am
9. 能説不的秘密 Feat: Aga
10. 紅綠燈
11. 菲凡人生 Feat: 鄭融
12. 我本人 (印尼edition)
13. 離家出走 (工人姐姐version)
14. 2012 (Bollywood Mix)
15. Stupid BOII (curry mix)
16. 一格格 (South Asia Bar Lounge)
17. 大哥

Encore:
18. 失戀的姨姨
19. 錯過你 (旺角行人專用區version)

班人嘈咩呀?小肥今年最值男金囉
而唔係咩田禮

容祖兒 (變身艾辛首奪男金)
John 發表於 2017-10-30 19:56

全球音樂史上第一個拎哂男女歌手音樂奬項既歌手?

今時今日仲討論阿邊個女金呀天后呀
全部今年分分鐘叱吒白果
都唔知嘈乜春

2018都嚟啦

千色同長期失戀Cool Hot Hits都無人理
CM是否背叛了林夕?
nicholashin 發表於 2017-11-5 22:05

千色比楊千嬅唱
長期失戀比衛蘭唱
情況已經唔同哂
到時成個CM濕到一地都係

和每天講再見 每刻也為理想去睡眠
HOTMAN 發表於 2017-11-22 11:07

隻碟越聽越好聽

我發覺個無線叉電叉得好慢咯._______."
屮SiU霖屮 發表於 2017-11-23 00:40

啲嘢永遠係插住黎個效率高啲

本帖隱藏的內容需要積分高於 3701 才可瀏覽

點解有我最喜愛歌手投,但係冇我最喜愛曲詞編曲監制?
點解有我最喜愛歌曲投,但係冇我最喜愛唱片?

本帖隱藏的內容需要積分高於 999 才可瀏覽

原來明星要去廁所。。。依家先知。。
harryharry 發表於 2017-12-3 20:40

我一直以為靚仔唔屙_

請珍惜蘭蘭

一晃眼已經2017
所有細細個開始反容的香港樂迷,所有天敵,以及全球樂迷,愛廣東歌的樂迷
請你們珍惜每一個衛蘭,一格格的蘭蘭,活在當下,要I dont know I dont Care
每次有衛蘭衝上叱咤台奪得女歌手三甲的一年
祖兒每次都會失落金獎,差半步白果,回家去驗傷
請你們從今天開始
要珍惜衛蘭

我本淫寧願為加班筋歇力疲

D gin lee粉真係癲癲地
HOTMAN 發表於 2017-12-11 09:57

@John ?

原圖
John 發表於 2017-12-11 17:38

我都想整張比霏霏
李私煙情書 x Come with Me有冇得諗?

以前D反祖邊到有咁反智!_!
我都未見過反祖反到D人會幫番美祖既
屮SiU霖屮 發表於 2017-12-14 22:03

@John ?

不得了
John 發表於 2017-12-15 00:03

好黑
好心佢tune下先出街

跟Gin Lee做訪問,她每每會認真思考,「我很喜歡分享,但經常會談嚴肅的話題,不喜歡談表面的東西,所以去 ...
John 發表於 2017-12-15 00:12

你反Gin真係反到不遣餘力

嘩 容祖兒唱京華春夢好難聽 完全冇感情 佢不如唔好出席啦
痴線 汪明荃同楊千嬅都正好多 ...
John 發表於 2017-12-20 20:10

慘,老千唱功係你心目中原來同阿蛆同級
#排嬅 #容祖兒唔識唱歌你第一日先知 #重生2018

李克勤唱勇敢的中國人一樣咁災難
汪明荃係唱歌唔好聽
但真係有感情
同千千一樣

容祖兒李克勤一擔擔 ...
John 發表於 2017-12-20 20:29

祖兒內心唔夠愛國先唱唔出感情啫
JPOP成張碟好有感情噶
#你都係返去聽吳業坤啦

終於聽到千嬅唱用愛將心偷
千千真係荃荃忠粉
一唱就有感情
鍾意千千就係因為佢唱既歌有感情
就好似Gin L ...
John 發表於 2017-12-20 20:45

型人道 gin lee 擺明hea唱喎
都唔知有冇用咗平時唱功既1%

本人

什麼

總有限期

其實成日分豬肉,我最喜愛同幕後獎項又唔見你分金銀銅
不如903你今年合併埋男女歌手組合頒獎,結果如下:

叱咤樂壇男人女人群P大奬
金:衛蘭
銀:側田
銅:Supper Moment

咁張散軒下年就可以阻擊祖兒天后地位

死啦我而家新人無銅獎 =_=
kwanie 發表於 2017-12-22 01:18

我聽日終於派歌 - TeenDick
#下年會出兩隻碟 #錄咗好耐 #有十首歌

本帖隱藏的內容需要積分高於 2999 才可瀏覽
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你遮左下面無遮上面
kevinlai1621 發表於 2017-12-22 22:00

男仔通常遮下面唔遮上面