返回列表 發帖

突然一生人 - 王菀之

單選投票, 共有 89 人參與投票
83.15% (74)
3.37% (3)
6.74% (6)
0.00% (0)
6.74% (6)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 突然一生人
主唱: 王菀之

收錄大碟: Much Feeling Little Thinking
推出日期: 2017-3-31

派台日期: 2017-3-29

http://www.joox.com/#/single?id=7WdZ0XtvGwZMHzhPPlOAFw==

作曲:王菀之
填詞:林夕
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘

我眼淺 追不到 你腳尖
要約好 手牽手 再並肩

我角色 撐得起 到那天
到那天 這齣戲 會上演
鐘擺佈時間 給我劇情換了主演

突然一低頭 歲月壓兩肩
驟然一舉頭 沒時侯掛牽
為浮生强渡流年 怎麼演
各有主角在排練

淡然一舉頭 雨下了幾天
驀然一轉頭 路溶掉雨點
夢裡多少水仙 乍醒變睡蓮
時光一直長眠

我眼淺 追不到 你腳尖
要約好 手牽手 再並肩

我角色 撐不起 到那天
到那天 幾多戲 要上演
鐘擺佈時間 改我劇情讓我主演

突然一低頭 歲月壓兩肩
驟然一舉頭 沒時侯掛牽
為浮生强渡流年 怎麼演
各有主角在排練

突然一家人 戲份已改編
突然一生人 時鐘也停電
踏破多少終點 再生 轉念
時光偷換遺言

過每天 不必等 到那天
到那天 想不想 見不見

今年出咗兩隻碟同一個演唱會
又有多個理由懶到2018
Canto Music Picks 2024 Week 13
#1 說走就走 雷同二友

換份詞同編曲
5分比例即刻高咁多

美之告別作
5fun

美之告別作
5fun
hehehaha 發表於 2017-4-1 02:17

下告別, 唔好啦, 點解既

下告別, 唔好啦, 點解既
oreo 發表於 2017-4-1 03:31

IG話可能係最後一隻實體碟

唔明點解美之出張碟咁難,佢d碟咁難賣咩,起碼都上過紅館好幾次啦,大把歌手都賣得不如佢啦(英皇群星咪年年有碟出,美之啦啦聲轉公司啦)。但唯獨佢出單曲series因為成本高就斷咗(咁出單曲比出大碟成本都高咩,唔明),出晴歌集之後又話可能以後都出唔到碟,今次又話可能係最後一次實體碟。

同曲同意思,但係一經林夕手,
用字又靚左,畫面又強左,想像空間又多左

講左好幾次 《相牽》係上年最被underrated既作品之一 一直都唔明點解CM人會咁唔鍾意呢首歌
做多個版本令大家可以再次留意呢個咁好既旋律都唔係壞事黎既

唔明點解美之出張碟咁難,佢d碟咁難賣咩,起碼都上過紅館好幾次啦,大把歌手都賣得不如佢啦(英皇群星咪年 ...
teennum1 發表於 2017-4-1 13:24

東亞無心做
佢冇hit歌一件事
近年拍咁多戲又拍劇乜乜乜
結果6年一碟
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

講左好幾次 《相牽》係上年最被underrated既作品之一 一直都唔明點解CM人會咁唔鍾意呢首歌
做多個版本令大 ...
nicholashin 發表於 2017-4-1 17:34

我鍾意Ga
不過加左林夕份詞更加不得了
仲要有陣收山味

希望佢仲有碟出

做多個版本令大 ...
nicholashin 發表於 2017-4-1 17:34

唔知點解Ivana啲國語歌聽落係特別低調
變番廣東話就出好多
DM多仔多到覆唔哂

唔明點解美之出張碟咁難,佢d碟咁難賣咩,起碼都上過紅館好幾次啦,大把歌手都賣得不如佢啦(英皇群星咪年 ...

咁美之做歌都真係慢過人嘅
佢要自己寫好再俾人填
對佢最好嘅林夕又係填得愈黎愈慢
DM多仔多到覆唔哂

但東亞又會幫Sammi,千嬅,草蜢出碟,佢地有市場保證?只係唔想幫ivana 出碟。

但東亞又會幫Sammi,千嬅,草蜢出碟,佢地有市場保證?只係唔想幫ivana 出碟。
joyjoyee 發表於 2017-4-1 21:24

咁ivana真係賣得差
唱片公司唔會做蝕本生意

英皇喎,佢哋啲碟出嚟唔係要賣的,原因你應該懂的。
王菀之唔好彩唔係在一個健康的樂壇年代發展,市場培養不到聽眾品味,賣得差都可理解,好可惜。其實我寧願佢自資出好過,都起碼唔駛咁可憐,但如果咁又未必請得起林夕同Wyman幫手。

咁ivana真係賣得差
唱片公司唔會做蝕本生意
hehehaha 發表於 2017-4-1 21:26

連網上平台hitrate都好低
應該出親歌都係蝕錢
不過4年/6年一碟真係講唔過去
仲要隻碟出得咁鬼hea, 連tracklist都懶排
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

連網上平台hitrate都好低
應該出親歌都係蝕錢
不過4年/6年一碟真係講唔過去
仲要隻碟出得咁鬼hea, 連tra ...
John 發表於 2017-4-2 02:26

一個字: 王菀之香港無market

hehehaha 發表於 2017-4-2 13:55

都幾慘
明明中間咁多好歌 (而且不乏K歌如幸福, 永遠幾遠)
最尾最多人識都仲係我真的受傷了

都幾慘
明明中間咁多好歌 (而且不乏K歌如幸福, 永遠幾遠)
最尾最多人識都仲係我真的受傷了 ...
John 發表於 2017-4-2 14:38

同留白

突然一生人呢d真係谷都未必hit

同留白

突然一生人呢d真係谷都未必hit
hehehaha 發表於 2017-4-2 14:40

呢d谷咪變左睡火山個d
攞完獎都冇人記得有隻咁既歌

呢d谷咪變左睡火山個d
攞完獎都冇人記得有隻咁既歌
John 發表於 2017-4-2 14:42

討論返隻歌本身
呢個曲呢份詞
張敬軒唱可能hit

中意呢個編曲多過相牽

中意呢個編曲多過相牽
stopzi 發表於 2017-4-3 22:13

我覺得個詞同編曲都幾大改變相牽我聽左幾次都冇咩印象
今次好快就記得(erh 有 bias 既,不過...)

菀之 d 詞其實都 okay 既
不過幾位詞人寫得入肉
又真係難以比較

Ivana 最賣得隻碟系唔系晴歌集?

林夕的詞真係好有詩意。一句“路溶掉雨點”令我想起“攔路雨看系雪花”

討論返隻歌本身
呢個曲呢份詞
張敬軒唱可能hit
hehehaha 發表於 2017-4-2 14:44

呢首歌個旋律好好聽,我聽完第一次都已經有印象。之前未聽過相牽,而家仲更覺得突然一生人出色得多,編曲好夾首詞,簡單又帶點哀傷,有點似記住記住。
其實Ivana好難谷,香港人聽歌唔會覺得佢係唱功好,只係覺得係雞仔聲。佢嘅歌又唔係即食K歌,歌詞通常比較詩意,主流唔太受。

唔知關唔關語言事, 突然一生人搶耳好多

唔知關唔關語言事, 突然一生人搶耳好多
kwanie 發表於 2017-4-5 01:39

個編曲幫好多,林食份詞都touch既
相牽感覺flat d電影感重d,慢熱型

Ivana 最賣得隻碟系唔系晴歌集?

xteve 發表於 2017-4-4 13:26

Highly likely, 2013 出first version CD, second version CD, and then K2HD CD, 2014 出 Vinyl LP, sold out, then 再出 Vinyl LP (2016重新發行版)

做多個版本令大 ...

我都覺得相牽好聽喎,我覺得比突然一生人更似佢個風格。

好耐之前,佢唔係話做國語碟架咩?
去左邊?
佢其實都未正式出過國語碟,
之前果隻都唔算啦。。一半係改編
我覺得佢做國語歌有得做

個編曲幫好多,林食份詞都touch既
相牽感覺flat d電影感重d,慢熱型
hehehaha 發表於 2017-4-5 01:42
邊個係林食?

邊個係林食?
nicholashin 發表於 2017-4-10 11:43

想講林夕

btw,好鐘意呢段
"淡然一舉頭 雨下了幾天 驀然一轉頭 路溶掉雨點
夢裡多少水仙 乍醒變睡蓮 時光一直長眠"
水百合

hehehaha 發表於 2017-4-2 13:55

所以美之都話無張敬軒都開唔到紅館, 而入場多數都係美莖FANS

所以美之都話無張敬軒都開唔到紅館, 而入場多數都係美莖FANS  ...
wchild 發表於 2017-4-10 14:37

易灣拿真係好慘, 好野無人欣賞
【This is MC】澳門見

終於係林夕填詞

我都覺得相牽好聽喎,我覺得比突然一生人更似佢個風格。

好耐之前,佢唔係話做國語碟架咩?
去左邊?
佢其 ...
lorbat 發表於 2017-4-10 11:30
大家根本唔識珍惜王菀之填詞 乜都話要揾林夕

大家根本唔識珍惜王菀之填詞 乜都話要揾林夕
nicholashin 發表於 2017-4-12 01:01

王菀之填詞 最好GE 作品應該係迷失藝術.. 始終佢填GE 詞冇HOOKLINE 好難有記憶點

呢首歌真係好啱孖住墻紙嚟播
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

個人好鐘意相牽
利申:上年心中最好既女歌手係王菀之
(如一、該死的快樂同相牽已經玩曬)

突然一生人重新編曲後好似磨平左首歌既稜角
相牽好成功做到果個氛圍,每一次聽都好有果個矛盾、淡然無奈既感覺
突然一生人有果種一個人臨死,回想番一家人齊齊整整開心畫面既感覺

先入為主鐘意相牽多d 其實唔係相牽搶耳d咩

5分

王菀之首次執導作品

評分人數

C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

王菀之首次執導作品
cymusic 發表於 2017-4-26 17:46

好好睇 好多象徵好有意思
但一開始個 blur 我電腦手機都 render 唔到

王菀之首次執導作品

好精彩
如果fonts再文青D就perfect

王菀之首次執導作品

個MV超正!簡單低成本,但有質感有心思同配合到首歌!掂!

個MV真係屈機唔好講笑
簡直係詩情畫意

兩隻字 完美

一首歌出國粵雙版本係咪近年少見
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

林夕份詞真係冇得輸

聽聽下覺得要比十大

"踏破多少終點 再生 轉念 時光偷換 遺言"
chi sin ga

咁耐先發現呢首歌原來係咁perfect嘅。

相牽都算好聽
但呢首份詞靚到一個點, 加埋MV真係睇到毛管棟