返回列表 發帖

CoolCafe 重組意見區

唔經唔覺CoolCafe都陪過大家經過那些年
CoolCafe一直都係個可以等大家訴諸一切既空港
我地係到吶喊過 幸福過 豔羨過 色惑過
同埋岩岩經過三月依場年度髮力盛事
等大家可以盡情去發洩去振作再進發唱高調嗄
今年令人覺得快樂 淚水都夠我解渴既地方係
除佐一眾實力舊會員之外 亦都多佐幾位新力軍同大家華麗邂逅
加上CM愛人一對對 日日浪漫再飛閃
無不讓我此刻更加喜歡依個區嗄

正正係咁鐘意依個區
好希望依個區可以吸引更多既會員一齊談下心嗄
因為三月髮力活動既關係
現有既版面實在太多主題太大既討論區
令到主題區既話題經常重疊
比較難吸引平時冇乜上開COOLCHAT既會員
有見及此 CoolChat即將會重組各討論區
希望令大家更加容易暢所欲言並吸引更多既會員入泥一齊吹水
唔知大家對各post既去留有咩意見呢
歡迎大家向依樹提出意見嗄

不過留意番
今次既重整係盡量關閉主題模糊或較大既主題區
並留底較有特色 容易有話題,可以令會員有更多互動既主題區
暫定會留底既post會係:
訴苦區 小確幸 PokemonGo交流區 電影區 學業區 桌遊區
而音樂廳 飲食區 則會重新定立討論主題

暫定討論一星期*

飲食區
小圈區
日劇區

文學區?

希望增設 情感區
俾我抒發對祖祖既傾慕之情

成人交流區
nonkul

甜詞區

舒解生活的抑壓

單身區

介紹單身人士好去處及提供配對服務
Happy and Blessed.

美容區我都好想留
不過sasa提議嘅成人交流區的確係幾值得開

美容區我都好想留
不過sasa提議嘅成人交流區的確係幾值得開
electric 發表於 2017-4-3 17:58

要set幾高權限
Btw, 音樂廳我都覺齋po一首歌幾呃p.o.

如果真係要po playlist, 可能係一定要連幾首歌or限1x子介紹咁
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

成人交流區
SA弟林 發表於 2017-4-3 17:39

好想聽故仔架

btw 飲食區要留低

要set幾高權限
Btw, 音樂廳我都覺齋po一首歌幾呃p.o.

如果真係要po playlist, 可能係一定要連幾 ...
kevinlai1621 發表於 2017-4-3 18:23

Exactly
本身作為一個音樂forum
音樂廳就有d多此一舉

Exactly
本身作為一個音樂forum
音樂廳就有d多此一舉
electric 發表於 2017-4-3 19:41

新歌當然去番派台歌討論好, 但如果係live or 舊歌 or playlist的話, 可以引起討論都未嘗唔係一件好事

新歌當然去番派台歌討論好, 但如果係live or 舊歌 or playlist的話, 可以引起討論都未嘗唔係一件好事 ...
kevinlai1621 發表於 2017-4-3 19:44

其實原本係想比大家好似 DJ 咁砌個 playlist 出黎
我們的總和

希望可以keep番音樂廳
本身仲諗住整_ _ 100songs
我覺得必要留番個post 但留言嘅唔準只係打句歌詞就算
利申:唔係鏡粉

其實原本係想比大家好似 DJ 咁砌個 playlist 出黎
Wonders 發表於 2017-4-3 19:50

所以如果杜絕齋打一個歌名only 都可以解決呢個問題

其實好多post 都係OT 得太離譜咁解姐

成人交流區

入面可以講咩???

會不會有閃卡相??

襯衫同美容可以group埋一齊?

Pokemon Go有得留
功課區
襯衫同美容可以group埋一齊?
stopzi 發表於 2017-4-3 20:59

容(融)衣(姨)區?

(增加工作量)
電台區有冇得諗
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

Pokemon Go有得留
功課區

容(融)衣(姨)區?
KITSTON 發表於 2017-4-3 21:53

想要功課答案區^^

其實主題最廣嘅post點睇都係訴苦區同小確幸

(增加工作量)
電台區有冇得諗
b01091018 發表於 2017-4-3 22:05

其實呢個 idea 都輪迴左好多次
但係呢度其實有幾多認真想玩同想聽既會員

其實呢個 idea 都輪迴左好多次
但係呢度其實有幾多認真想玩同想聽既會員 ...
-Prince- 發表於 3/4/2017 22:12
我就覺得既然以前電台區都做唔黎 而家應該更難

如果想試咪開個plug dj 試下囉

成人交流區

請正經討論

呢個建議並不可行, 並注意CoolMusic不是成人論壇

小小意見

音樂廳: 如果唔係淨係po首歌/歌詞 都可以keep
疑問區: 啲內容太虛無縹緲 lol
祈福區: can keep
飲食台: no comment
桌遊台: no comment
科技台: no comment
電影區 / 動漫台: move to 劇集綜藝台嗰版 (劇集綜藝台可以改名做影視娛樂台 sth like that)
學業區: mmmmm 其實成版都唔多concrete d嘅學術討論 有20%嘅post都係加油緊 咁不如去祈福算罷啦
性格研究區: 討論空間好似唔多大…
圖片接龍: 難以吸引人流 bam
襯衫台 / 美容護膚區: 有冇得group埋做一區
減肥區: 其實最有需要嘅會員都quit咗 呢一區都bam得

小小意見

橫掂改革開,不如順便大執
我覺得只留一兩個區就得
而家看似好多區,集中討論,但反而限制左主題類型
亦令到日後搵post時無咁方便

睇返14、15年時其實係幾百花齊放
除左發洩區之外,基本上咩post都有
而且由於出post唔需要事先審核,大家都會好有創意咁開唔同既post,例如「容祖兒一日唔消失, 香港樂壇永遠一沉不起」,又或者投下票咁
我覺得去返果陣時個情況會比較理想
如果真係有d有問題既post例如廣告,版主/管埋員lock左佢甚至刪帖咪得

覺得留一個發洩區(訴苦/確幸),加飲食、學術etc台就得(純舉例)
音樂成個CM都已經係講緊音樂,無需要開個專區,如果真係有個別音樂好想誚,可以開新post甚至去只音
電影電視同樣可以就個別節目開post
甚至科技亦可以,無理由Nokia同Apple一齊講,而且科技個層面亦太廣
而公海就變返創意台

三月_水節先再開返d你問我答東京三月區比大家開心下囉
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

減肥區: 其實最有需要嘅會員都quit咗 呢一區都bam得
ed8671ed 發表於 2017-4-4 00:30

mean
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

我覺得外語區應該變番以前可以跟MV同Live Performance (簡單啲講即係有片既野) 開post
rather than 好broad 咁一個外語帖group 哂所有野
(新歌Audio, 大碟消息 或者報榜等資訊 繼續喺個大post傾 我覺得尚可接受)

而家咁樣其實好難吸引到其他人為左某首歌或者某啲歌星專登click入去睇
由於主題實在太闊, 結果po左首歌或者個MV 大家好快又轉左topic, 反而難以集中討論
另外好多時大家喺入面變左小圈子自high, 外人更加唔會想參與討論

同埋我覺得應該開個外語娛樂新聞台
可以share 啲好似
「Ed Sheeran 新單曲Shape Of You 涉抄襲,雙方達成庭外和解」呢類花生新聞
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

其實要吸引會員參與cool cafe討論
不如俾人係cool cafe留言就加分啦

可以保留果堆#XX區#嘅,訴苦/確幸依類可以直接開一個#心情台#解決
有幾個熱門主題可以開到一個子版塊,例如電影區、飲食區
一堆偏門討論主題,例如性格研究區、圖海冊就用一個#公海區#解決

同埋出可以取消出新帖審核,又等一排先出到
就好似M會員個萬聖節服裝po咁,完左萬聖節一排出到街
盡量吸引人開新帖多於留言,因為一班少睇coolcafe嘅會員會比較易被有明確主題討論帖吸引

老老豆豆, 新人入到嚟呢個版面, 都唔知講乜.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

會唔會開返歌手討論區
N年前都有

我認同比人開新帖,以吸引新會員埋堆
然後同時保留苦區/確幸,聚番呢一班會員傾下野,否則次次要開新帖先傾到野,班舊既都係會冇心機玩落去

同埋支持要開番加分,否則好冇動力
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

老老豆豆, 新人入到嚟呢個版面, 都唔知講乜.
風見志郎 發表於 2017-4-4 10:17

認同 好難插咀架

認同 好難插咀架
stopzi 發表於 2017-4-4 13:06

you插得not bad
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

認同 好難插咀架

我們的總和

認同 好難插咀架

you插得so deep
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

我錯 天平先生 嗰啲洗版式留言好心del曬佢啦
又或者del曬所有版,淨係加個派膠區開到2046.0都仲得

認同 好難插咀架

你完全融入家中wor

其實要吸引會員參與cool cafe討論
不如俾人係cool cafe留言就加分啦

可以保留果堆#XX區#嘅,訴苦/確幸依類 ...
harryharry 發表於 2017-4-4 09:09

咁點解仲要公海區 Cool Chat本身咪就係一個公海
我都覺得開多d post好過而家咁既狀況
有問題時鎖post, 好過開post前要審核, 感覺唔同的
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

我覺得外語區應該變番以前可以跟MV同Live Performance (簡單啲講即係有片既野) 開post
rather than 好broa ...
matthew1990 發表於 2017-4-4 01:39

外語區唔係係新版咩

會唔會開返歌手討論區
N年前都有
hehehaha 發表於 2017-4-4 11:22

呢個係Cool Chart個邊喇
其實15年開過一排, 初期反應都幾好, 但後尾大部分post都無人討論, 可能因為咁就閂返

呢個係Cool Chart個邊喇
其實15年開過一排, 初期反應都幾好, 但後尾大部分post都無人討論, 可 ...
John 發表於 2017-4-4 14:20

果個又係用黎討論播放率多過討論個歌手,歌手貼圖又無得貼,又限死左得有得上榜嘅歌手先有得開po討論

JasOh103 發表於 2017-4-4 13:38

Wonders 發表於 2017-4-4 13:39

you插得so deep
HOTMAN 發表於 2017-4-4 13:42

你完全融入家中wor
electric 發表於 2017-4-4 14:12

Thanks
希望有多啲人融入啦

首先我覺得唔應該限制討論話題
如果一個topic長時間(例如2-4星期)無任何有意義討論就自動lock post
單純將可能嘅話題分曬區 只會令討論好狹隘

然後唔應該容許純記錄性質嘅Topic e.g. 電子傳媒走勢、動漫銷量榜、歷年流行榜
學KL話齋 CM唔係畀人當算草紙嘅地方

仲有訴苦區同小確幸可以合併 甚至成個唔要都Ok
始終正面嘢就放得入小確幸、負面嘢就放得入訴苦區 其實等同大包圍

加分我反而覺得無乜大幫助 覺得無嘢討論自然唔會走入黎啦

認同唔應該限制討論話題
如果一個topic長時間(例如2-4星期)無任何有意義討論就自動lock post
唔應該容許純 ...
nicholashin 發表於 2017-4-4 15:20

我覺得itunes榜/電子傳媒榜有意義
不過可能可以放去Cool Chart
舊榜單方面, 放個區比大家回顧都唔係大問題, 因為上古資料只會越來越少

至於有無意義好難判斷, lock左之後可能有一日又突然發生左d事, 可以重新討論個post, 推返上黎就更加有諷刺效果

果個又係用黎討論播放率多過討論個歌手,歌手貼圖又無得貼,又限死左得有得上榜嘅歌手先有得 ...
harryharry 發表於 2017-4-4 14:41

其實以前唔係架
真係fans大戰區
不過而家cm比以前靜左, 變相每個歌手無咁多人討論而已

外語區唔係係新版咩
John 發表於 2017-4-4 14:18

外語區都有類似問題
所以順便喺度講埋

舊榜單方面, 放個區比大家回顧都唔係大問 ...
John 發表於 2017-4-4 15:41

我覺得數碼銷量榜或者串流排行榜 可以放番喺Cool Chart

另外希望開個掘墳區俾John 會員回到過去

舊榜單方面, 放個區比大家回顧都唔係大問 ...
John 發表於 2017-4-4 15:41
咁我覺得電子傳媒榜留返Cool Chart都合理 但講真平時都得好少數人會討論 係年尾總結會有人走出黎講下某某歌其實算hit咁囉
舊榜單其實都可以放去Cool Chart

如果有新嘅變化又有人覺得值得討論 我會Prefer開個新Post多過推返個Post上黎 因為事情已經唔同