返回列表 發帖

空姐 - Gin Lee

單選投票, 共有 108 人參與投票
50.00% (54)
7.41% (8)
13.89% (15)
2.78% (3)
25.93% (28)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 空姐
主唱: Gin Lee

派台日期: 2017-4-3

曲:Eye Fung
詞:林若寧
編 : Fergus Chow
監 : Eric Kwok

前事應該放棄 還是刻骨銘記
情緒掣 可不可輕輕一按便處理
而行李 逼得思憶太過多沒法登機
我怕留起 更怕忘記
還未一起看戲 還未捨得結尾
誰叫我 揮不走苦苦爭扎地希冀
回頭看 你送我這登機證幾經空歡喜
有旅程沒有你 有愛情但依稀

應該繼續 離開不放手
應該決絕 無奈未能夠
應該灑脫 回復做朋友
應該找你 卻太過荒謬
應該脆弱 牙關都顫抖
應該快樂 難受別研究
應該適應 平伏後還有
順著我此刻感覺走

從候機室嘆氣 遺憾抽乾氧氣
難怪我 怎輕巧飛不出你十公里
明明我 卸去了你的體重本應可高飛
有翅膀沒勇氣 有笑容但傷悲

應該繼續 離開不放手
應該決絕 無奈未能夠
應該灑脫 回復做朋友
應該找你 卻太過荒謬
應該脆弱 牙關都顫抖
應該快樂 難受別研究
應該適應 平伏後還有
順著我此刻感覺走
woo…woo...揮一揮兩手

應該繼續 離開不放手
應該決絕 無奈未能夠
應該灑脫 回復做朋友
應該找你 卻太過荒謬
應該脆弱 牙關都顫抖
應該快樂 難受別研究
應該適應 平伏後還有
但願我敢高飛遠走

其實有小小討厭佢用嗲音去唱的verse,感覺好怪,chorus都okay但係可能最近聽太多好歌聽(天敵,3AM)覺得呢首好平淡。
I talk a lot of BS.

首歌chorus好洗腦,overall 都好聽,但係比同期嘅3am,呢首就無令人嘩一聲嘅感覺

個類型同雙雙個d淡淡然嘅feel太似啦,今次雖然多個賣點話係one-take live recording ,但聽cd嘅又點會care你幾多take,電燈膽一樣都好hit

希望環球認真思考點樣去捧佢,bma果陣大把歌更catchy又show唱功,e.g. 今天終於一人回家/我說

btw Eye Fung仲有咩作品?

希望環球認真思考點樣去捧佢
newguy 發表於 2017-4-8 01:48

其實都好明顯系走hi-fi路線,一半胡琳一半衛蘭ge hybrid歌手

個人比較中意Gin Lee, 但3AM真系完勝依首。旋律真係有d老土。

p.s. 其實我覺得雙雙真系好高質,唔知點解CM對首歌評價都幾一般般...

其實都好明顯系走hi-fi路線,一半胡琳一半衛蘭ge hybrid歌手
loowee 發表於 2017-4-8 01:55

LOL,有邊個香港歌手走hi-fi路線係做得好架,環球又ruin一個有potential的歌手。

chorus可以直接接雙雙chrous

見到chrous個pattern都唔想聽
erickwok究竟有幾愛呢種不斷repeat個幾個音既旋律

chorus可以直接接雙雙chrous

見到chrous個pattern都唔想聽
erickwok究竟有幾愛呢種不斷repeat個幾個音既旋 ...
721AXA 發表於 2017-4-8 02:19

我第一次聽都係一入chorus就好想唱雙雙chorus
...

根本係胡琳黎
做乜膠

評分人數

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

其實環球應該係想做首類似雙雙嘅歌 但歌名無厘頭 曲詞編唱又無乜特別
以今年樂壇嘅歌黎講唔算差 但喺環球近期出嘅歌當中明顯遜色 唔好講爆紅嘅3AM 達明、R&K、Yan Ting、Mr.、校長出嘅歌都吸引過呢首空姐
同埋畀Gin Lee唱啲有power嘅歌會死?明明光環好好聽好高質

根本係胡琳黎
做乜膠
hinz 發表於 2017-4-8 02:25

已經想像到隻live recording 碟會係The Fifth Season 2.0
GinLee未上位,環球就要佢去迎合中佬market,rip
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

3 fun 真係好普通
GIN LEE 明明有能力駕馭難度更高既作品
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Gin係BMA果陣時歌曲似泳兒同Fiona,依家去做環球唱美霏的leftovers,佢好似無乜identity,環球應該要幫佢establish一個image因為佢依家好普通。

Maybe a duet version with AGA to fight Janice and Jill's duet?

江海迦曾經做過兩年空姐, 病逝的姐姐生前也做過空姐

由於覺得Chorus個chord progression好熟面口 所以望咗望林若寧嘅作品
然後發現同林欣彤《一千零一次人生》撞到好厲害 兩首由key、旋律走向同歌詞嘅反復都幾相近 可以直接用空姐個background唱「一千對倦透黑眼圈」

一听以為係Eric Kwok
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

悶到呢 ......................

真係好悶  唔該唱多D 型格快歌

我覺得係hifi版連詩雅式k歌,環球完全係浪費左Gin Lee

環球到底識唔識揀歌俾佢唱-_-
就係因為佢無乜character, 可塑性先高, 唱乜歌都得

講真 除左佢 當今活躍女歌手無人可以駕馭到首歌 仲會演繹得好難聽
好好loop 5分
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

唱呢D唔會紅,完。

講真 除左佢 當今活躍女歌手無人可以駕馭到首歌 仲會演繹得好難聽
好好loop 5分 ...
JasOh103 發表於 2017-4-8 10:18

完全可以將Janice把聲套落去喎...

同3AM即刻可以一較高下.
3AM  win .

完全可以將Janice把聲套落去喎...
Crooks 發表於 2017-4-8 10:23

Janice唱都會好聽 不過唔夠gin 副歌janice唔會唱得咁有feel
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

同3AM即刻可以一較高下.
3AM  win .
JasonYuen 發表於 2017-4-8 10:24

我都鍾意3AM多過呢首好多
但無需要比較囉,根本兩種style,你叫AGA live recording 咪又係死
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

糾結好耐先系iTunes買...覺得不太洗腦,希望環球唔搞到gin lee做第二個胡琳&泳兒

又悶又老土 唱下唱下可以直接去入雙雙
無力將天氣逆轉。

個人比較中意Gin Lee, 但3AM真系完 ...
loowee 發表於 2017-4-8 01:55

我都覺得雙雙高質,CM好似唔太buy呢種平淡旋律,但Gin Lee真係唱得好。
呢首個旋律都好好,簡單易記,當然難度唔高不過賣點都係Gin Lee的演繹。其實環球應該係想捧佢喺有能力買音樂嘅聽眾群如hifi市場發展,同埋加強佢「靚聲」嘅形象。至於樂壇奬項/名譽唔知係咪計劃之內。

好慢熱..要聽好耐!4分

@_@我諗呢首只係儲下ap,遲下先派食糊歌

好慢熱..要聽好耐!4分
ting 發表於 2017-4-8 12:30

有時慢熱都有好處,好似雙雙咁,聽極都唔厭。

-_-但我想Gin 行A-Lin路線,唱d高難度情歌

好悶,仲悶過祖祖兩首翻唱歌
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

由於覺得Chorus個chord progression好熟面口 所以望咗望林若寧嘅作品
然後發現同林欣彤《一千零一次人生》 ...
nicholashin 發表於 2017-4-8 04:06

尋日一聽就覺得似

仲有 首歌走hi-fi live recording 路線,但點解出黎個音質咁差 好似貼住個咪唱咁 vocal收得好濛

副歌真係可以用雙雙黎接 我第一次聽就覺得好似 會好自覺咁唱左雙雙

好娘呀媽 比3am 屌打

仲有 首歌走hi-fi live recording 路線,但點解出黎個音質咁差 好似貼住個咪唱咁 vocal收得好濛  ...
loowee 發表於 2017-4-8 21:09

我都覺,vocal 收得有d怪,唔知係唱定係技術問題

首歌其實Gin唱得咁好,又唔算悶,比咁多1fun,接受唔到咯。
男孩們來約你一般送花,而無人能似我親手種花

根本係胡琳黎
做乜膠
hinz 發表於 2017-4-8 02:25

連唱都有胡琳影子
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

支持下 唔差 但咁耐之後先出一首以為會再好d

10年前K歌

曲詞都一般,但係vocal真係完美,
通常都係徙左隻歌,但係今次係徙左把聲

尋日一聽就覺得似
mamakin 發表於 2017-4-8 20:34

+1,交換唱零違和
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我近日聽番麥家瑜的歌發覺佢都有character過Gin,唔係好明點解阿Gin咁唱得但A&R就比D咁差ge歌佢,係咪同Eric Kwok有關?

唱黎唱去都係呢啲重重複複既曲式,根本唔會大hit,
記歌詞又難,真係苦了自己

LOL,有邊個香港歌手走hi-fi路線係做得好架,環球又ruin一個有potential的歌手。 ...
angelicdestiny 發表於 2017-4-8 02:14

silver ko阿銀算唔算

環球到底識唔識揀歌俾佢唱-_-
就係因為佢無乜character, 可塑性先高, 唱乜歌都得 ...
Lewis 發表於 2017-4-8 10:17

對佢真係好保守亦都唔明佢咁唱得同多變點解對佢咁保守

一係就k歌k到盡,觀賞魚,今天終於一人回家嗰啲,
一係就爆情緒,falling,廢話少說嗰啲,
一係就快歌走diva路線,很想要吧,GT嗰啲,Even潛水啲r&b都好過而家定位唔清晰,無曬性格

佢偏偏行老餅路線,同倫伯跳老舞,唱翻唱,再出hifi路線歌,
咁搞法好失望。

一係就k歌k到盡,觀賞魚,今天終於一人回家嗰啲,
一係就爆情緒,falling,廢話少說嗰啲,
一係就快歌走div ...
stephybest 發表於 2017-4-9 10:25

<玫瑰的故事> tells a great story and shows off her singing skills. Why not 走唱難度高既歌, 說故事的女歌手?

A year ago, I predicted 環球 would ruin Gin Lee's singing career in HK, it's not looking good for her

Maybe she will be back to singing Mandarin songs and going back to Malaysia in a few years time

我真係寧願佢出多幾首雙雙
都好過行老牌路線
利申:唔係鏡粉