返回列表 發帖

《夢之途中 薛凱琪音樂紀2017》 薛凱琪回顧救贖之途

[演唱會現場] 《夢之途中 薛凱琪音樂紀2017》 (6/4)

薛凱琪第三度開個唱, 這也是我第三次看她的演出.
身邊有不少人不明白, 為何喜愛聽她的歌? 為何會花錢看她的演唱會? 我其實認同不少對薛凱琪的批評. 她不是唱得最好的一位, 聲線控制能力不高, 容易過於用力變成老牛聲, 而且有點作狀. 但她是funny girl之餘, 也多愁善感; 她看似活潑正面, 但其實需要不斷自我打氣. 若果你的性格稍為與她相像, 也許就如我, 在她的歌曲中找到共鳴.

這天, 麥花臣場館變身成為書屋. 舞台是一本翻開了的書, 上面有文字包裝的小屋及樹, 熒幕也被文字包圍.
場館的燈光漸暗, 薛凱琪從台底走上來, 穿上白裙, 唱著《狐狸今天你愉快嗎》進入童話世界. 演唱會以《夢之途中》為名, 故事的主人翁是薛凱琪本人, 那個「夢」就是娛樂圈, 懷著童真, 懵懂躋身花花世界, 開始《尋找獨角獸》的追夢旅途. 歌曲由鋼琴伴奏開始, 中段加入鼓樂. 是晚坐在喇叭旁邊, 鼓起之時, 被強力鼓聲稍為嚇倒. 鼓聲過重, 影響了歌曲的質感.
薛凱琪曾有一段時間唱歌過於用力, 這次演唱會有所改善, 尤其是唱回初出道的歌曲, 有著當時的青春感覺. 我極愛的《麥當娜一吻》, 雖未至音準完美, 但聲線乾淨, 配上手影, 留住了昔日的清新.
《奇洛李維斯回信》伴著動畫過場, 薛凱琪換上淺藍色露肩晚裝走上小屋, 敞開窗戶唱起鄧麗君的《甜蜜蜜》. 一句又一句的「在哪裏?」, 仿似在成功過後尋找自我, 兩句過後換上薛凱琪版本的《甜蜜蜜》, 甜量比原裝版本低, 更明確道出「忘記Mr. Right 愛Mr Wrong一次」的信念, 決意在夢中闖蕩.
《你在哪裏》是孤獨的開端, 薛凱琪繼續演獨角戲, 拿起絲帶模仿雙人共舞. 《男孩像你》則與汽球玩遊戲, 手腳並用, 賣性感的同時, 也清澀地延續情場失意的主題. 一邊野餐, 一邊翻唱莫文蔚的《The Way You Make Me Feel》, 找回了甜蜜感覺, 但這份甜一瞬即逝. 《快樂到天亮》的重點落在唱說「不如重頭黎過」那句, 沉實的編曲突顯寂寞, 這段關係顯然欲救無從. 提燈坐著小船唱出《我想留低》, 題旨清晰, 但觸執毛領導的樂隊以數學搖滾帶來反差, 示意願望落空完結這一節.

下雨的映象襯托下, 薛凱琪以《所有下雨天》最後幾句揭開新一章, 之後換成《告別我》, 與舊關係說再見. 反叛Punk look加上幪眼獻唱, 造型雖不討好, 但增添了戲劇感. 薛凱琪對搖滾的掌控力也不足, 這首與緊接的《點水蜻蜓》情緒爆發時聲線失控, 在走音邊緣徘徊. 少女味十足的《樓梯轉角》亦趕上搖滾風, 前奏更仿如王菲的《開到荼靡》, 還以為她會拿起台上的大聲公開唱王菲這首經典. 最終用上大聲公的是《XBF》, 用力呼喊「有誰能說我未夠」, 大力的抖氣聲, 聽得出唱得不容易.

薛凱琪的造型在旅程中隨心情變化. Punk look後換上深色長裙, 在琴聲中, 帶著哭腔唱起極壓抑的《字花》. 她的手牽著紅線, 背後有一個未能出門的超大型汽球, 就是她為情所困的情緒包袱. 翻唱范曉萱的《Darling》, 單人跳回《你在哪裏》的雙人舞, 越跳就被紅線纏繞得越緊. 范曉萱也曾患憂鬱, 是晚唱此曲別有用意. 《天國的微笑》似是對昔日的自己喊話, 唱得用力, 但聲綿還是控制得不好. 和音配唱《宮若梅》之下, 薛凱琪躺在小船, 行了告別禮. 舞台瞬間變成全黑, 再以《給十年後的我》, 反問自己「這十年來做過的事 能令你無悔驕傲嗎?」

《十年後的我》音樂響起, 場內播放影片, 群星探討何謂快樂. 穿上象徵幸福的婚紗出場, 薛凱琪先以《Dear Fiona》提醒自己毋忘初衷, 再以《那一個我》反省為何「但每一次留低了的 不快總比歡笑多」, 勸勉自己重新振作. 這兩首歌的高音位唱得不穩, 但整體還算可以. 《十年後的我》正式登場, 斷斷續續邊哭邊唱再為自己打氣. 最後由木結他陪奏, 以《給十年後的我》的「別太遲又十年後至想 快樂嗎」作結, 脫下婚紗, 放低不快的過去.

重新上路, 薛凱琪以快歌會眾. 帶著舞蹈員唱《唇印》, 輕輕鬆鬆與觀眾跳舞互動, 《周末畫報》也成功帶動氣氛, 但樂隊明明在陣卻播MMO, 而非現演奏樂, 實在說不過去. 復古電音國語新歌《520》即使配上排舞亦不深刻. 以《Better Me》作結就是意料之內. 最後的
encore先獻唱偶像張國榮的英文歌《A Thousand Dreams of You》, 壓軸的《慕容雪》由鋼琴帶起, 樂隊之後再加入. 薛凱琪說, 希望大家聽完此曲, 帶著得很多愛離開, 但這首歌十級慘情, 如何讓大家儲滿愛呢? 這一晚, 我離開時有著這點疑惑.

看畢演唱會, 同場觀看的朋友說看不懂, 但在我來說, 這個演唱會很易懂. 薛凱琪只是用二十首歌講自己的故事, 由入行到患病到最後的救贖. 這種話不多, 很想表達自己的風格, 我想起同樣是偶像出身的楊丞琳. 有無入場的朋友就說, 聽聞演唱會不好看. 我想這有兩個原因. 第一, 覺得薛凱琪作狀, 時笑時喊, 過於情緒化, 但真心的, 薛凱琪就如謝霆鋒, 那種作狀是入血的, 你能期望她突然變樣? 第二, 很不習慣觸執毛的編曲. 觸執毛的功力毋容置疑, 但薛凱琪今次的聲線雖清, 但實在未有能力應付搖滾. 而為遷就劇情, 中段長時間加重編曲, 與她本來走的甜美風頗為衝突, 未必為人接受. 演唱會反應兩極, 她的團隊應該早已預期吧.

選擇在麥花臣開唱, 一早認定薛凱琪會唱一點較冷門的歌, 我覺得這次選唱得太少, 《Smile》專輯的side track幾乎無唱. 風格改變也是必然, 畢竟已非少女, 但改變要改sii得好, 唯有練習得更多, 又或者需要更清楚自己的長短處, 讓突破一擊即中. 這次的效果未算太理想, 下次下次下次大概可以. 若果未被嚇怕, 還有下次的話.

演唱會歌單 (6/4)
1 《狐狸今天你愉快嗎》
2 《尋找獨角獸》
3 《麥當娜一吻》
《奇洛李維斯回信》音樂過場
4 《甜蜜蜜》 (鄧麗君+薛凱琪版)
5 《你在哪裏》
6 《男孩像你》
7 《The Way You Make Me Feel》 (莫文蔚原唱)
8 《快樂到天亮》
9 《我想留低》
10 《所有下雨天/告別我》
11 《點水蜻蜓》
12 《樓梯轉角》
13 《XBF》
14 《字花》
15 《Darling》 (范曉萱原唱)
16 《天國的微笑》
和音唱《宮若梅》
17 《給十年後的我》
《十年後的我》音樂播放錄像
18 《Dear Fiona》
19 《那一個我》
20 《十年後的我》
Encore
21 《唇印》
22 《周末畫報》
23 《520》 (國語新歌)
24 《Better Me》
2nd encore
25 《A Thousand Dreams of You》 (張國榮原唱)
26 《慕容雪》

評分人數

• powerful

Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

多謝用心既品評!!! 講得唔錯

壓軸的《慕容雪》由鋼琴帶起, 樂隊之後再加入. 薛凱琪說, 希望大家聽完此曲, 帶著得很多愛離開, 但這首歌十級慘情, 如何讓大家儲滿愛呢? 這一晚, 我離開時有著這點疑惑.

So do I!ending真係r爆頭

So do I!ending真係r爆頭
stephybest 發表於 2017-4-11 13:33

I would have used 南瓜車 as the final song, especially if the show finished just before mid-night

有冇錄影?

有冇錄影?
lblemon 發表於 2017-4-12 10:16

4場都有,但唔會出碟
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

4場都有,但唔會出碟
fifty1205 發表於 2017-4-12 12:39

咁錄黎做乜__?
我想知FIFI 有無後悔入左太陽 ?

咁錄黎做乜__?
wchild 發表於 2017-4-12 12:48

其實當年環球收留fiona咪幾好囉
依家環球女歌手都係得番aga有心紅
Kary隨時大肚就又隱退

有冇錄影?
lblemon 發表於 2017-4-12 10:16

其實任何演唱會每晚都會錄影,係 for 完 show 即時睇返有乜要執有乜要改。
只不過唔出碟的話,就通常錄 wide shot 多。
咁錄黎做乜__?
wchild 發表於 2017-4-12 12:48

無啦,當年得太陽願意俾佢自己全權負責美術部分
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

其實任何演唱會每晚都會錄影,係 for 完 show 即時睇返有乜要執有乜要改。
只不過唔出碟的話,就通常錄 w ...
星勤 發表於 2017-4-12 13:01

但美術部分都唔及華納個時好

只不過唔出碟的話,就通常錄 w ...
星勤 發表於 2017-4-12 13:01

你邊度聽番黎ga?真係未聽過呢樣嘢
肥婆馬上收皮

但美術部分都唔及華納個時好
wchild 發表於 2017-4-12 13:12

Tonight同Tenacious點都美過August Girl

入左太陽之後,大部分MV都係Fi做美指,效果都好靚
肥婆馬上收皮

Tonight同Tenacious點都美過August Girl

入左太陽之後,大部分MV都係Fi做美指,效果都好靚 ...
fifty1205 發表於 2017-4-12 13:40

呢樣又真既

fifty1205 發表於 2017-4-12 13:39

響我搞 show 時開會有人講
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

薛凱琪就如謝霆鋒 那種作狀是入血的

好中 ... 其實佢個人太 Dramatic

fifty1205 發表於 2017-4-12 13:39

我都聽過,其實全部演唱會都有錄影,叫做個記錄,預備出DVD的話,錄法是不同

其實kay個演唱會都有吊臂LOL
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

有時覺得薛凱琪只不過係一個好小小嘅鍾舒漫,始終唔係好搵到自己條路應該點行

聽過話有啲場館set左細機可以隨時俾製作公司錄, 但錄完只係for reference, 莫講話出碟, 任何發佈都唔俾, 不過就唔知係咪個個場有, 同埋個個場都係咁規定
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

聽過話有啲場館set左細機可以隨時俾製作公司錄, 但錄完只係for reference, 莫講話出碟, 任何發佈都唔俾, 不 ...
hiraoka 發表於 2017-4-13 00:39

maybe紀錄片
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

薛凱琪就如謝霆鋒 那種作狀是入血的

好中 ... 其實佢個人太 Dramatic
賴爽 發表於 2017-4-12 14:31

其實我覺得Dramatic冇問題, Sammi夠靠堂眉好邪呀闖出一條路.
Fi衰在真空期姐, 香港係一個極度貪新厭舊嘅地方.
我覺得頭幾年佢keep住少女歌根本就好殺食, 同衛蘭keep住add-lip情歌一樣.
之後轉歌路或者潛水幾年就靜曬.
除非你話佢好似祖菇嬅咁一班死忠就話願意等姐.
but, 我好中意聽Fi講野, 佢講乜我都可以笑一餐, this is what we call 偶像.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

其實我覺得Dramatic冇問題, Sammi夠靠堂眉好邪呀闖出一條路.
Fi衰在真空期姐, 香港係一個極度貪新厭舊嘅 ...
風見志郎 發表於 2017-4-13 17:24

依家先知原來你係鍾意fiona
不過真係得佢頭幾年既歌係最經常拎番出黎loop

不過真係得佢頭幾年既歌係最經常拎番出黎loop ...
Lewis 發表於 2017-4-14 10:55

呢兩年佢減產,我loop開F Best之前個4隻+太陽2隻(其實幾好loop,尤其快歌 中板歌)
肥婆馬上收皮

不過真係得佢頭幾年既歌係最經常拎番出黎loop ...
Lewis 發表於 2017-4-14 10:55

Only少女時期
學警時期最like, funny girl張碟loop到花曬
08方大同加入開始扭鼻音就有小小dislike
O舊屎女孩更加差評
所有下雨天又開始回春like返