返回列表 發帖
果然睇完戲再聽歌係upgrade 曬!

唔係爭視后喎,拎影后都係睇對手者,對手係sammi,fiona,ivana,gigi的話好易再拎 ...
Kaybb 發表於 2017-4-29 18:42

今年有d咩大製作?

FYI, 有訪問話呢隻唱片係4星期內完成,
我覺得好多位可以執好D,
但當見到4星期起貨,
又會明白點解係咁。
應該係千嬅好突然想做,
但時間上真係超趕,
趕唔到套戲上映既日期就NOTHING。

只能期待下一隻認真,用長時間浸的唱片
Make it simple.

果然睇完戲再聽歌係upgrade 曬!
victor1991415 發表於 2017-4-29 23:40

睇完,原來齣戲入面係無傳說中女喪k版。

睇完,原來齣戲入面係無傳說中女喪k版。
kenneth 發表於 2017-4-30 10:14

有正常版
當我想起你春嬌個段live 好正

有正常版
當我想起你春嬌個段live 好正
victor1991415 發表於 2017-4-30 10:34

佢live都係甩歌詞

唔係好明點解志明救春嬌唔入碟,無主題曲嘅一隻原聲大碟。

kenneth 發表於 2017-4-30 18:32

係囉 明明係最touching果首

kenneth 發表於 2017-4-30 18:32

應該係版權問題, 趕套戲上映既日期出碟, 可能遲D同滾石搞掂版權出一隻有《志明救春嬌》嘅電影音樂原聲大碟

應該係版權問題, 趕套戲上映既日期出碟, 可能遲D同滾石搞掂版權出一隻有《志明救春嬌》嘅電影音樂原聲大碟 ...
boy4dudes 發表於 2017-4-30 21:31

如果佢兩cd包曬今次同以前啲歌,就真係好有價值,唔明點諗。

大陸有網站已經有得睇 春嬌救志明   
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

如果佢兩cd包曬今次同以前啲歌,就真係好有價值,唔明點諗。
kenneth 發表於 2017-4-30 21:40

(Wishful) Tracklist:

1.  春嬌救志明 - 五月天
2.  傳說 - MKB48
3.  當我想起你 - 余春嬌 feat. 張志明
4.  余春嬌 - 余春嬌
5.  動地驚天愛戀過 - 余春嬌
6.  氾濫 - 張志明
7.  沒有目的地愛了 - 余春嬌
8.  我的歌聲裡 - 曲婉婷
9.  別問我是誰 - 張志明
10.Drenched - 曲婉婷
11.呼吸需要 - 余春嬌

Bonus Track:
12.傳說 (中女喪K版) - MKB48

(Wishful) Tracklist:

1.  春嬌救志明 - 五月天
2.  傳說 - MKB48
3.  當我想起你 - 余春嬌 feat. 張志 ...
boy4dudes 發表於 2017-4-30 22:11

咁都唔應該out走佢啲英文歌,純音樂同廣東話版嘅春嬌救志明嘅。所以話2cd做全紀錄最有價值。

咁都唔應該out走佢啲英文歌,純音樂同廣東話版嘅春嬌救志明嘅。所以話2cd做全紀錄最有價值。 ...
kenneth 發表於 2017-4-30 23:22

真係!例如 好地方 呢首純音樂真係好有代表性!

大陸有網站已經有得睇 春嬌救志明
Jacz 發表於 2017-4-30 21:45

今次講真?點解電影公司又咁唔小心?source from?

PS: 全隻電影大碟一齊聽左好多次後,覺得余春嬌好ok,愈聽愈有味道!正!

余春嬌同當我想起你都太高音,唔係幾啱春嬌

PS: 全隻電影大碟一齊聽左好多次後,覺得余春嬌好ok, ...
膠膠 發表於 2017-5-1 02:52

唔好問source啦,唔好提就少d人知上網有得睇

PS: 全隻電影大碟一齊聽左好多次後,覺得余春嬌好ok, ...
膠膠 發表於 2017-5-1 02:52

到依家都係覺得 當我想起你 最正

btw, 香港上畫5日已過1000萬,大陸上畫4日都差唔多一億了,唔知香港票房過唔過到「春嬌與志明 」既票房呢

买咗只碟,加上有余春娇签名,唱游会门口买,100人民币
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

應該係話過唔過到五個小孩的校長的4500萬票房呢?二千幾萬票房其實不算非常高唱片應該谷到票房 ...
Kaybb 發表於 2017-5-1 21:26

鬼唔知二千幾萬唔高咩,你要睇下依家咩環境,春嬌唔係葉問寒戰個類大製作,閒閒地都四五千萬,
今時今日同類型既片過二千萬已經算好賣得,
要過五個小孩既4500萬好難,有3500萬已經好好喇,當然過到五個小孩既4600萬更好喇

五個小孩係奇蹟
海量家庭客同學校客幫唔少

同春嬌系列客路根本唔同
呢類愛情片一向唔係港產片中最最收得的類型
春嬌系列已經係極成功
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我要求低D 過一千萬己經好滿足

wchild 發表於 2017-5-2 10:26

過左啦,
Hk Aim for over 30m 差唔多

大陸包尾,不過都已經過億

wchild 發表於 2017-5-2 10:26

兩千萬都冇難度啦其實

兩千萬都冇難度啦其實
electric 發表於 2017-5-2 11:33

可能發生幾次關公災難, 我好似無咩信心咁

wchild 發表於 2017-5-2 11:52

好似之前校長都冇咁快過千萬?

electric 發表於 2017-5-2 11:54

但呢幾日放假 實多人睇。
佢有番第二集票房就滿足了

我覺得過二千萬應該唔難既
但要去到春2 個數暫時未估計到

wchild 發表於 2017-5-2 11:52

香港人好善忘架lol

以電影公司既宣傳規模同策略,我諗佢地aim 4千萬以上⋯
我諗呢套有三千五萬應該冇問題。

electric 發表於 2017-5-2 11:54

校長上畫4日係550萬,上畫8日收1570萬,攞埋上畫第二週冠軍
春嬌上演2日已經360萬,上畫5日收1246萬

春嬌今次開畫場次除佐第一二日係280場左右之後,之後全部超過300場每日,
校長就得好少,係後來靠口碑吸納學生同家庭客源先瘋狂加場同有強勁持久力先創造奇蹟

校長當時又係有「仙履奇緣」、「狂野時速7」、「復仇者聯盟」前後夾擊
春嬌今次就有「銀河守護隊2」,想攞到單週票房冠軍應該好難了

過左啦,
Hk Aim for over 30m 差唔多

大陸包尾,不過都已經過億
mychart- 發表於 2017-5-2 11:04

大陸係上畫場次係四部新戲連埋之前既「狂野時速8」中最低既,你知導演個朵係大陸都幾X下架喇,今次過億已經好好,係唔知最終有冇2億,
大陸d戲院係可以幾速落畫極速減場次架

我都覺香港目標係3000~3500萬

校長上畫4日係550萬,上畫8日收1570萬,攞埋上畫第二週冠軍
春嬌上演2日已經360萬,上畫6日收1246萬

春嬌 ...
Jacz 發表於 2017-5-2 15:57

我覺得29+1 專登避春嬌個期

我覺得29+1 專登避春嬌個期
wchild 發表於 2017-5-2 16:10

唔係對手喎
我覺得「拆彈專家」更似係有心避開春嬌個期,或者春嬌有心避佢

春嬌個期真係揀得好靚,連住黎幾日都係假期,跟住又有一個週末
強勁對手如「狂野時速」「拆彈專家」「波士bb」呢d又去到上畫尾聲
係得一個「銀河守護隊2」

唔知黎緊上畫既「毒誡」會唔會構成威脅,好似來頭不少

大陸係上畫場次係四部新戲連埋之前既「狂野時速8」中最低既,你知導演個朵係大陸都幾X下架喇,今次過億已 ...
Jacz 發表於 2017-5-2 16:05

睇網上佢地d entry 對大陸個票房唔係咁滿意,不過都應該係志明春嬌同埋導演第一部擔正係大陸拎到咁好既票房
始終三個對大陸觀眾都唔係嗱大卡士,劉華真係訓係度都收多你一倍
大陸d 戲係睇頭幾日 ga ja,  個壽命勁短,不過d 宣傳都真係勁,微博,什麼朋友圈都話比佢地洗版,
至少千嬅真係紅左d, 見佢評論數都真係多左

余春嬌首歌仲未plug,即係証明佢地都想打長d, 睇返上映表
黎緊大片要到異形 5月18,即係頭三週d screen 數都唔會點cut
睇死導演會有堆刪剪片段post上網 or 上加長版
不過套戲兩粒鐘,對港產片已經極限

睇網上佢地d entry 對大陸個票房唔係咁滿意,不過都應該係志明春嬌同埋導演第一部擔正係大陸拎到咁好既票房
始終三個對大陸觀眾都唔係嗱大卡士,劉華真係訓係度都收多你一倍
大陸d 戲係睇頭幾日 ga ja,  個壽命勁短,不過d 宣傳都真係勁,微博,什麼朋友圈都話比佢地洗版,
至少千嬅真係紅左d, 見佢評論數都真係多左

余春嬌首歌仲未plug,即係証明佢地都想打長d, 睇返上映表
黎緊大片要到異形 5月18,即係頭三週d screen 數都唔會點cut
睇死導演會有堆刪剪片段post上網 or 上加長版
不過套戲兩粒鐘,對港產片已經極限
mychart- 發表於 2017-5-2 16:38

大陸人係鍾意睇大卡士大堆頭大製作,呢類愛情小品佢地唔係好buy架,
加上套戲真係好地道,入面d金句真係要係香港人或者好留意香港文化既人先會明
同埋導演個朵係大陸唔係咁好,我覺得收過億已經好好喇

講返劉華套戲,嘩,網上d打手勁到,係微博瘋狂洗版各大電影post
套戲擺明係食正大陸人d taste,收得好係預佐,不過大陸電影票房篤數情況好嚴重,對個票房其實又唔洗太認真

覺得千嬅基本上遇到既電影角色名都好易記,好似春嬌咁,就算你未睇過套戲就聽過春嬌個名,呢樣對佢既知名度真係有好大幫助
今次宣傳真係多佐勁多,輪住咁登上大陸既時尚雜誌,仲有勁多網上公眾平台都有報導同宣傳,仲要上好多綜藝節目,再加埋個園遊會,真係前所未有
日日係不同城市間穿梳,車輪轉咁宣傳,反而香港既宣傳真係少佐

唔知套戲有冇得上畫6weeks,如果日日都keep住有200場,個票房都唔會差得去邊

大陸人係鍾意睇大卡士大堆頭大製作,呢類愛情小品佢地唔係好buy架,
加上套戲真係好地道,入面d金句真係 ...
Jacz 發表於 2017-5-2 17:00

小心比人話OT

首先一千萬唔夠一周已經過左,呢個要求應該係對祖祖以女人為題材的電影千嬅已憑呂校長創左紀錄,但仲未打低吳君如最高票房紀錄果套,但已經打低sammi最高紀錄啦
今次個個話呢套最好笑,講到好似賀歲片笑片咁,所以要求起碼四千萬
Kaybb 發表於 2017-5-2 18:18

吳君如邊套? 家有喜事?

依家環境係通貨膨脹,票價咁貴過二千萬有幾難?呢個年代已經過左票房低潮期,只要好口碑四千萬唔難大陸唔過億真係好差架,過億係好好好基本,大陸要靠余文樂,加埋專輯銷量同五月天去谷
Kaybb 發表於 2017-5-2 18:21

自己睇返近年D愛情小品,有幾多係過2000萬

近年本土電影收得既幾乎都係功夫同警匪片

春嬌1/2個陣余文樂仲係票房毒藥,咁係咪可以話完全由過氣人瑞帶起票房毒藥余文樂?  

當初cm夠大把人話校長無可能過一千萬啦,話低成本製作喎,話小朋友市場無咩市場喎{:1_9: ...
Kaybb 發表於 2017-5-2 18:25

彭導話今套製作費六千幾萬,未計宣傳我諗
基本上低過上集都應該係失敗
目前平均人次係高過樹人,睇下下週會唔會cut緊d screen 過黎

大陸上星期四套戲上映 劉華 拆彈專家 陳正道 記憶大師 金城武 喜歡你。加埋 春嬌救志明,四套戲全部已經破億,但係春嬌又係其中最差,可能金城武同周冬雨套戲同屬愛情片 搶左唔少票房。大陸票房可以去呢度睇http://www.cbooo.cn/realtime
舞來舞去 不日內開始錄音。

當初cm夠大把人話校長無可能過一千萬啦,話低成本製作喎,話小朋友市場無咩市場喎{:1_9: ...
Kaybb 發表於 2017-5-2 18:25

可能要大陸上映, 唯一我唔多喜就係有普通話

(香港)二千幾萬票房對於西片唔算高 二千萬票房係西片年度十大都未必排得上。但係睇番港產片,每年超過二千萬嘅電影 一個巴掌數得曬,春嬌與志明,當年排第三 僅次於寒戰 and 低俗喜劇。講番舊年,港產片超過二千萬票房嘅,得寒戰2,美人魚,賭城風雲3。上一套票房有二千萬的港產愛情片好似係方力申同鄧麗欣套紀念日。所以春嬌救志明 坐底 二千五百萬左右 要去三千萬或者以上就要睇後續宣傳啦。套戲發行唔係百老匯,無得好似寒戰2咁個個星期keep住大院 日日上足二百場。
舞來舞去 不日內開始錄音。

家有喜事無錯
余文樂人氣係第一輯果時的確幾趕客,第一輯唔係余係男主角應該有一千萬,
但余文樂現在大陸人 ...
Kaybb 發表於 2017-5-2 18:55

而且當時計三級已經預咗難高票房

彭導話要四倍,即只計香港要有一億票房近年電影經常破到以前二十大最高票房紀錄

我預計收四千 ...
Kaybb 發表於 2017-5-2 19:02

我記得好似話全球收到二億票房就有得賺啦