返回列表 發帖

煉獄健身室 - On@C AllStar

單選投票, 共有 96 人參與投票
73.96% (71)
6.25% (6)
3.12% (3)
6.25% (6)
10.42% (10)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲: 煉獄健身室
主唱: On@C AllStar

派台日期: 2017-4-18

曲: On@ C AllStar
詞: 黃偉文
編/監 : Adrian Chan

滴著汗水 專心一意 擴大我胸襟
毛巾 濕 淚水先乾透 自信方可再生
虐待自己 一般不會 扭轉人生
不過 舉過 負不起的重 仍是某種發奮

太多怨恨 何妨來煉獄洩憤
用身心虛脫 來換暴漲青筋
記起你便 回來除掉戀愛癮
練到倦了望鏡
至知百忍真會成金

健身室裡的 早午晚上 誰會怕苦
被撇下者 請自顧
魂飛散都要砌好 身體一副
換個形象見新主顧

日子將有功 等每塊肉 捱夠痛苦
就免疫你的可惡
强大到沒需要 被攙扶
移除你 誰人會 危危乎

日日練跑 天天舉重 總會有豐收
情感 偏 像虧本生意 被騙子都帶走
因此我慢慢練出 寬肩虎背 別人難偷
只有 這套 肉身的盔甲 才是我真擁有

遍找宇宙 人魚還是未見有
但一身曲綫 成敗在我雙手
我知報復 如頭盲目的野獸
若有力要浪費 浪費在每天訓練時候

健身室裡的 早午晚上 誰會怕苦
被撇下者 請自顧
換個形象見新主顧

就免疫你的可惡
强大到沒需要 被攙扶
移除你 誰人會 危危乎

掌也舉到起繭了 不在乎
腰也扭到拉傷了 不在乎
誰又會 來救護

就算聽到 骨骼碎裂 誰會怕苦
扮作弱者很落伍
滑鐵盧煉製的堅固

舊我便棄於倉庫
重拾我自尊當 護身符
沉迷你 才忘我 迷迷糊

磨練我肉身當 護心符
如能夠 遺忘你 值得痛苦

Sorry 我知道CM有好多fans

但真係... 就算露幾多肉都拯救唔到咁平庸又長氣既旋律

仲有果句"危危乎"好似唔係好岩音

Melody編曲好有千禧年代K歌感 好入耳
聽落好似以前許志安啲K歌
歌詞唔差 但歌名真係頂唔順

係Y文久違既食字歌名
「練肉」健身室
曲幾好聽
不過Chorus有句諗起一首經典英文歌

好好好聽
love wins!

好好好聽好入耳

好好聽!好鍾意某D呼吸位,處理得好細膩~情感拿捏得幾好

係Y文久違既食字歌名
「練肉」健身室
曲幾好聽
不過Chorus有句諗起一首經典英文歌 ...
hehehaha 發表於 2017-4-26 00:22

强大到沒需要 被攙扶 I've been to paradise but I've never been to me... Charlene -I've Never Been To Me
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

係Y文久違既食字歌名
「練肉」健身室
曲幾好聽
不過Chorus有句諗起一首經典英文歌 ...
hehehaha 發表於 2017-4-26 00:22

JJ - 記得 副歌
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

MV 似賣肉健身室多D

移除你 誰人會 危危乎<==噴詞

遍找宇宙 人魚還是未見有 但一身曲綫 成敗在我雙手<==正詞

同埋段bridge好怪
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

我覺得呢首歌好聽過 C AllStar好多好多既歌
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

首歌ok
mv 咪玩
其實四首都唔差既

佢都算係蝦
蒙頭入閘 is okay

佢都算係蝦
Lewis 發表於 2017-4-26 08:27

好mean
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

呢類大路曲風我最鍾意
近年好似少左男歌手唱K情歌 今年多返 而呢首我覺得係唱得最好既
第一句之後個抖氣位已經完勝
份詞有好多好pun既位 不過個故事都幾中幾寫實既
「磨練我肉身當 護心符」呢句好點題

知道佢fit但係都唔需要賣肉賣到咁
應該拍多d同cheronna既鏡頭 而家投入唔到點解佢要瘋狂健身
其實有副好身材唔露仲吸引過露 西裝look埋幾好 最後個鏡頭簡直係pun
過曬火既visuals好影響首歌

希望佢贏啦
時間之光+后會無期+翻唱一首Fa+呢首 應該會好正
5分! loop mode已啟動
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

呢類大路曲風我最鍾意
近年好似少左男歌手唱K情歌 今年多返 而呢首我覺得係唱得最好既
第一句之後個 ...
JasOh103 發表於 2017-4-26 14:22

同意抖氣位好正,第一句到最後一句,好match到首歌嗰種死撐扮冇嘢嘅feel

當我懶,唔想gym嘅時候,就馬上聽。
咁就有動力了,5分

loop到聽別消失跟住唱變左變健身室

首歌其實幾悶
3分ONLY
見佢賣肉就5分啦~
但個MV都拍得幾差下

少有歌曲係視覺影響聽覺,呢首一定係其中一首,我諗失戀嘅人對呢首歌嘅共鳴更加大,至於MV露咁多肉,無非都係為左裝"胸"作勢,哂佢啲優"點",贏solo易D~

On仔羸面幾大, 首歌夠K, MV又露肉, 又有King Jer加持

首曲好悶,歌詞都...呢個比喻唔係好吸引

擺明東亞想做佢單飛啦!
紙媒網媒都有報佢賣肉新聞,
其餘3個就提都冇提過咁

擺明東亞想做佢單飛啦!
紙媒網媒都有報佢賣肉新聞,
其餘3個就提都冇提過咁 ...
hehe 發表於 2017-4-27 17:24

4個都未完約, 我諗至少可以單飛到完約卦.

當然, 主打一定係釗峰同 ON仔架啦

ON仔肯操,又露肉, NOISE贏晒

4個都未完約, 我諗至少可以單飛到完約卦.

當然, 主打一定係釗峰同 ON仔架啦

ON仔肯操,又露肉, NOISE贏 ...
lblemon 發表於 2017-4-27 17:30

身材可以。不過樣子扣到負分。。

kk8733 發表於 2017-4-27 18:00

好mean....

不過幾鍾意 '危危乎' 呢句嘅演繹~ 5分
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

首曲好悶,歌詞都...呢個比喻唔係好吸引
newguy 發表於 2017-4-27 16:44

歌詞有部分都寫得唔錯,例如"磨練我肉身當 護心符 如能夠 遺忘你 值得痛苦",用健身嘅疲倦來減輕失戀嘅痛楚;至於曲還可以,呢個曲嘅平淡可能先表達到失戀的悶悶不樂~

日日練跑 天天舉重 總會有豐收,聽完呢句melody之後自動會接左去
皮膚有你的指紋 刻得太深

佢都算係蝦
Lewis 發表於 2017-4-26 08:27

瘦咗大隻咗個樣好似醜樣咗 ......

日日練跑 天天舉重 總會有豐收,聽完呢句melody之後自動會接左去
皮膚有你的指紋 刻得太深 ...
mak0126 發表於 2017-4-27 22:55

我都係!!!!

瘦咗大隻咗個樣好似醜樣咗 ......
賴爽 發表於 2017-4-28 12:00

要谷到咁勁。搞到咁。真係變番正常人好過。

好mean....

不過幾鍾意 '危危乎' 呢句嘅演繹~ 5分
l00540 發表於 2017-4-27 18:22

我都係講事實。
有時有D 野唔係谷就可以有效果。我真係睇唔落去。首歌根本唔想loop

雖然係cas忠粉
但唔點解就係麻麻地呢首
曲係入耳嘅 但份詞.. 明白歌嘅主題 但歌詞成日出現肉 痛苦
聽落真係有d難頂
簡單d講就係唔會想loop
另外個mv 有d過火啦 知道安仔平時都好努力做gym
但有d覺得為露而露 好似好有野心搞咁多gimmick都係為左想贏咁
希望遲d聽多幾次會對首歌改觀啦
利申:唔係鏡粉

其實亞洲人谷到咁fit一d都唔好睇 本身又唔系高大 搞到成隻曱甴咁

首歌幾好啊
其實而家好多人就係想玩到好盡,但有時反而簡簡單單仲吸引
e.g. 長相廝守 不屈果d
定係我自己老左

危危乎果句反而好有記憶點

其實本身首歌應該係以前年代既罐頭歌
不過le個年代 又唔係罐頭啦喎 lol interesting

其實好聽
不過好想key第二個樣落佢個身....

危危乎~嗚呢個位聽十次笑十次...
歌名唔靚, 曲悶
不過on仔算係四子入面唱歌最自然既一個
但而家佢形象真係over左...大隻到有d不倫不類

" 滴著汗水 專心一意 擴大我胸襟 毛巾 "

" 別望著 那熱茶 暗中的 計算
茶包 浮起 沉澱 "

match左

kk8733 發表於 2017-4-27 18:00

不能同意更多,
佢需要一個更好的IMAGE,
不然會被人看成一隻蝦。

我覺得佢好有潛力,但呢首比起后會無期差太遠~
Make it simple.

其實亞洲人谷到咁fit一d都唔好睇 本身又唔系高大 搞到成隻曱甴
loowee 發表於 2017-4-28 22:29

好嘔心咁。
不能同意更多,
佢需要一個更好的IMAGE,
不然會被人看成一隻蝦。

我覺得佢好有潛力,但呢首比起后會無 ...
stone@stone 發表於 2017-4-30 00:14

估唔到有人認同我。

其實亞洲人谷到咁fit一d都唔好睇 本身又唔系高大 搞到成隻曱甴咁
loowee 發表於 2017-4-28 22:29

點解你可以形容得咁貼切。
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

聽得多好悶好老土

唉首歌出得岩哂時候 緊接分手後幾日推出
周圍熟悉嘅街變得好陌生 好似灰蒙蒙咁
世界變得好無聊 有時間有公眾假期都唔知去邊
唯有一係在家 一係去gym

聽多幾次係悶
但做緊又好辛苦嘅時候 你會明白點解要撐落去
或者撐多一陣 會忘記左果種傷痛 又或者 近成功會再近一步

我希望分手一年嘅時候你會睇得出我有咩唔同
因為到時我已經成為懂得去愛人同時值得別人去愛的better me.
求毒坤演唱會門票一張 $500
(你比我, 舉牌另議)

雖然係cas忠粉
但唔點解就係麻麻地呢首
曲係入耳嘅 但份詞.. 明白歌嘅主題 但歌詞成日出現肉 痛苦
聽落真係有d難頂
簡單d講就係唔會想loop
另外個mv 有d過火啦 知道安仔平時都好努力做gym
但有d覺得為露而露 好似好有野心搞咁多gimmick都係為左想贏咁
tom 發表於 2017-4-28 20:47

4首唯一佢唔係搵阿簡監製,點解拆檔好明顯係一男子因素

4首唯一佢唔係搵阿簡監製,點解拆檔好明顯係一男子因素
~蛋撻~ 發表於 2017-5-3 21:20
CAS又唔係未試過揾Adrian Chan編監……

CAS又唔係未試過揾Adrian Chan編監……
nicholashin 發表於 2017-5-3 21:23

之前邊首搵過Adrian Chan

回復 50# doughnut

足印奇跡都係Adrian Chan 編 監
利申:唔係鏡粉