返回列表 發帖

[結果]CM會員共和榜: 2017年度我最喜愛的歌曲第一季季選

日期: 2017年4月29日 (星期六)
時間: 21:00
主持: John

今季季選投票喺較早前已經完結
究竟邊幾首歌可以率先獲得各位會員喜愛打入總選呢
今個星期六晚,各位會員記得入場支持呀

候選歌曲名單:
aMEI - 姊妹2016 (平行宇宙版)
C AllStar - 一刻戀上
Dear Jane - 羽毛鱗刺
J. Arie - 我錯
Nowhere Boys - 天外飛仙
Robynn & Kendy - 負攝石
Robynn & Kendy - 無敵
RubberBand - 山河故人
RubberBand - 飛天
ToNick - 長相廝守
Yan Ting - 小姐你好
方皓玟 - 還要去過生活
王菀之 - 酷愛
王嘉儀 - Like A Gun 獵
王嘉儀 - 深淵
周柏豪 - 有生一天
周柏豪 - 近在千里 (Ft. 衛蘭)
周柏豪 - 終於我們 (Ft. 岑寧兒)
周國賢 - 大人的科學
周國賢 - 愛比死更冷
林奕匡 - 難得一遇
洪卓立 - 帶著骨灰去旅行
容祖兒 - 最好時光
側田 - 幸福止痛
張敬軒 - 風起了
許廷鏗 - 痛醒
許志安 - 冥想練習
郭頂 - 淒美地
陳柏宇 - 巴別塔
麥浚龍 - 人渣
達明一派 - 1+4=14
楊乃文 - 推開世界的門
衛蘭 - 天敵
衛蘭 - 驗傷
鄧小巧 - 不藥而癒
鄧小巧 - 荒唐
鄭秀文 - 裸體早餐
盧凱彤 - 賣空氣的人
盧凱彤 - 懂事
魏如萱 - 你啊你啊
鐵樹蘭 - 凡人對抗命運

希望John可以頒獎俾最好時光

特約主持
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

期待 竟然係john做主持
唔知pakho 3首咁多會唔會無首入到
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

入黎撐莊

全力支持我家匡匡

voted LANB RB PAKHOBB R&K & mi
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

希望John子可以展現自己既愛容力瘋狂用祖兒做tag

希望John子演繹去年我最喜愛歌曲無人知道水瓶座
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

LanB Sophy R&K

有冇0票
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

John 我係你fans
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

John: 容祖兒 最好時光
我們的總和

提提各位今晚會公佈結果
各位記得入嚟支持呀

提提各位今晚會公佈結果
各位記得入嚟支持呀
ed8671ed 發表於 2017-4-29 17:43

提提各位我可能有d介紹寫得唔好
希望大家多多包咸
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

提提各位我可能有d介紹寫得唔好
希望大家多多包咸
John 發表於 2017-4-29 20:17

無論發生乜事我地都會支持你架 Carrie

無論發生乜事我地都會支持你架 Carrie
bagfgfcde 發表於 2017-4-29 20:20

寫tag定玩掘金好
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

寫tag定玩掘金好
John 發表於 2017-4-29 20:23

同時進行

寫tag定玩掘金好
John 發表於 2017-4-29 20:23

去bga頒最好

入場霸個靚位先
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

去bga頒最好
JasOh103 發表於 2017-4-29 20:42

搵bag去bga頒仲好

盟誓永守,地老天荒以身盼待,早已變成絕世傳奇事
— 余春嬌、Brenda、Isabel

今天雙手放開,再握之際又在何處
— 呂麗紅

常見明月掛天邊,每當變幻時,便知時光去
— 阿妙

大眼睛聽講好看,沒有這信物呈堂,用你的心挑選我何以要化妝
— Alice

我就從今,將一生都押下,唇都不咬一咬
— 方麗娟

五段往事,五篇文字,帶你穿梭時空,走過歌與影的世界。

CM會員共和榜2017年第一季季選歌曲 第五位

人與人相處,難免會有衝突,
重組後的Mini Cookies不和消息絕跡了,四個人一條心,更加珍惜逆境中建立的友誼,間中吵嘴只為緊張的生活增添不少樂趣,且看她們怎樣互相批評共勉之。

Stephy:Kary呀!好嘈囉!見到佢會好開心,佢份人好直好爽,玩得之餘工作好認真,佢外表雖然低能啲,成日傻更更,但諗嘢可以好成熟,係一個叻女;Miki好簡單,佢好鍾意笑,好鍾意同人講嘢;至於Theresa呢!佢係緊張大師,對所有嘢都好執着,對自己冇乜信心,有時明明可以做到,但硬係覺得自己唔得,追求完美係好,但太執着就唔好。

Kary:Miki乜都冇所謂,佢好Sweet,你打佢佢都會笑,好難先整嬲佢;Theresa成日都俾我蝦,佢係一個好勤力嘅人,冇嘢做會狂嗌悶,喺佢身上我學到要追求完美,好多嘢我會「Har」過就算,但係佢好執着,每次表演完佢都會仔細檢討。Stephy好神秘,佢處事好冷靜,但又可以玩得好癲,不過佢絕對係深不可測,喜怒亦唔會形於色,我希望佢可以表達出嚟,外露啲!

Miki:Kary佢有時太癲喇!無時無刻都「Be-Li-Ba-La」,有時想一個人靜吓,叫佢唔好嘈佢都會煩住晒,呢樣嘢有好有唔好,起碼佢帶俾我哋唔少歡樂;Theresa要求好高,成日覺得自己好有問題,仲有呀!佢已經係最瘦嘅一個,但仲成日問人係咪好肥囉!上車落車都問,你敷衍佢都會照問;我平時同Stephy好熟,乜都會講,但係唔知點解,我始終唔係好知佢深入啲嘢,亦唔係好知佢性格究竟係點?

Theresa:Kary成日恰我,係小霸王,我好了解佢,亦因為佢最細,所以好錫佢,佢成日嘻嘻哈哈,喺工作緊張嘅時候,佢可以令我哋輕鬆啲,唯一缺點就係成日恰我;Miki份人好隨和,佢諗嘢好簡單,可以話係好純,不過佢啲笑聲有問題,都唔知佢係咪真笑,同佢傾偈好舒服,感覺好好;Stephy真係好神秘,同佢可以有好多話題,但傾咗好耐都唔知佢點諗,不過佢諗嘢係比較成熟,而且超級冷靜,不過摸唔清佢。

(2003年8月23日)

四個人?!CAS?

到底是生離痛苦,還是死別難過?
經歷前者的,會說明明相知而如同陌路,比死更難受;
經歷後者的,則會說生者尚且有希望,死者則無力再會。

總有些人在山頂,總有些人在山腳,
盲愛和自愛不易兩全,
無論別離的方式如何,只是彼此已成為面善路人,擦過了多少腳印。

除了心,只有心,可以解心鎖,情人面目早超越眼睛。
經過那些年,重逢你,講聲好也動聽。

CM會員共和榜2017年第一季季選歌曲
第五名
: 帶著骨灰去旅行 (19票)

曲: Kenix Cheang
詞: 黃偉文
編: Kenix Cheang
監: Kenix Cheang / 舒文
主唱: 洪卓立
未收錄於任何專輯

第五名
: 山河故人 (19票)

曲: RubberBand
詞: RubberBand / Tim Lui
編: RubberBand
監: RubberBand
主唱: RubberBand
收錄於《呢度》

個節奏好快
我們的總和

CM會員共和榜2017年第一季季選歌曲 第四位

小情侶離離合合見青天
何韻詩、劉浩龍遊日增感情

何韻詩與劉浩龍被傳分手後最近又復合,二人日前結伴到日本旅行,前晚返港時,何韻詩稱此行是為工作,但昨日她則改口稱是放假遊玩,亦承認與劉浩龍感情有所增長。
何韻詩(阿詩)一直被指與緋聞男友劉浩龍分手又復合,二人日前不避嫌到日本度假,前晚十時許由日本返港,他們甫見記者即拉低帽子,其後阿詩助手到達為她推行李。
問阿詩是否玩得開心?她尷尬地說:「我去做嘢呀。」但仍與劉浩龍保持笑容任影,離去時還主動與記者說再見。
阿詩又透露她在日本買了三支在港沒有發售的結他,還因行李超重要補錢。

(2002年4月21日)

個節奏好快
Wonders 發表於 2017-4-29 21:04

d tag好似好亂咁

收錄於《呢度
John 發表於 2017-4-29 21:03

咁先啱~

骨灰咁難聽都有咁多票

咁先啱~
ed8671ed 發表於 2017-4-29 21:05

我好似撈亂哂唔同主題
同埋好似第四位個tag拎去比山河故人好d

CM會員共和榜2017年第一季季選歌曲 第四位

小情侶離離合合見青天
何韻詩、劉浩龍遊日增感情

何韻詩與劉浩 ...
John 發表於 2017-4-29 21:04

HOMO VS 天敵
我們的總和

我好似撈亂哂唔同主題
同埋好似第四位個tag拎去比山河故人好d
John 發表於 2017-4-29 21:06

今季呢六首其實都幾難tag

anyway 有舊聞睇is good!

啲tag好有個人特色
好想睇區文詩點評價泳褲

原來他不夠愛我,不惜敲穿你門口,卻見她比我醜,這低價情敵難接受!
唯有怨恨你太沒有要求,單打單到你受不起,用這種方法安慰我感受。

或許人皆有不服輸一面,
比賽輸了,會想或許是一時運氣不濟,「怎會輸給西布朗」,
得票不如人,便說對方只靠外表,投票的人是「荷爾蒙上腦」。

別再爭,通通給你,
人家不費心,亦能恩愛互吻,誰說別人未襯?

衛蘭加盟新唱片公司後策略有變,
四首派台歌曲、四種不同風格,
當中走R&B曲風的〈天敵〉更獲得樂迷青睞,為轉會後的新衛蘭打下強心針。

第四名
: 天敵 (25票)
曲: JUDE
詞: 黃偉文
編: 褚鎮東
監: 舒文
主唱: 衛蘭
未收錄於任何專輯

Support
JM 2016

係咪每個tag都有人瑞歌詞
...

入場 遲到添

CM會員共和榜2017年第一季季選歌曲 第三位

本報日前獨家披露楊千嬅與丁子高已於本月11日在美國拉斯維加斯秘密註冊結婚,
昨日新婚的千嬅首度公開承認已婚,更透露答應嫁給丁子高,是因為她在美國扭傷頸後,丁子高承諾要陪她一起度過下半生,所以她感動得漏夜與男友去註冊,戴上婚戒一刻,她開心得熱淚盈眶。

楊千嬅與丁子高拍拖兩年半,日前突然被踢爆已在美國註冊結婚,全城嘩然,
昨日她在尖沙嘴文化中心出席港台太陽計劃活動時,港台特別安排工作人員為她撐紅傘兼送上鮮花,
同場歌手陳奕迅、譚詠麟和容祖兒等也紛紛上前恭賀新娘子,千嬅的歌迷更拉起寫了「永遠支持楊千嬅丁太」的橫額撐偶像,逗得她笑逐顏開。

笑言不慣被叫丁太

昨日成為全場焦點的千嬅,笑言要多謝劉德華引發其婚訊被揭,因為開心事她也不打算隱瞞。
對於被記者改稱為丁太,她一臉甜絲絲地說:「你哋都係叫番楊小姐好啲,我對丁太呢個稱呼唔係咁慣,而且我同佢仲係分開住番自己屋企,結婚返嚟後,一切都未有改變,我諗等出年過埋大禮,補擺喜酒後,先會有真正嫁人嘅感覺。」
問千嬅是否奉子成婚?她笑說:「我以前做護士 o架,梗係唔會啦!今次去美國結婚係玩即興,完全符合我飛女正傳嘅性格,有一晚同佢走去玩 Mummy(環球影城的室內過山車)呢個機動遊戲時唔小心扭傷頸,跟住佢同我講:『千嬅,你曾經講過,過咗30歲就係進入人生倒數階段,大家應該更加珍惜對方,我可唔可以陪你走埋落去。』呢一刻我好感動,即刻答應下嫁,諗唔到佢即刻拉住我開車去賭城註冊,嗰時已經係凌晨1點半,因為太急,我哋喺嗰邊係咁易入珠寶店買戒指,點知我隻戒指太大,佢嗰隻就太緊,所以唔係咁啱戴,不過佢幫我戴上戒指嗰一刻,我都忍唔住喊咗出嚟。」

緊張得耳仔充血的丁子高在賭城為千嬅戴上婚戒的一刻,新娘子感動至眼泛淚光。

千嬅昨日戴着老公丁子高所送的拍拖兩周年禮物頸鏈,明顯心情極靚。

(2009年8月31日)

天敵 終於入到頭5

本報日前獨家披露楊千嬅與丁子高已於本月11日在美國拉斯維加斯 ...
John 發表於 2017-4-29 21:17

很定係最好時光

骨灰咁難聽都有咁多票
bagfgfcde 發表於 2017-4-29 21:06

證明個故事幾吸引喇
今屆賽果都幾意外
但又有點不意外

很定係最好時光
bagfgfcde 發表於 2017-4-29 21:20

個tag有容祖兒既

雖然ToNick不是參加新秀、巨聲,
但他們由2007年參加一個比賽開始,到現在是十年,他們也有十年了。
由2007年起他們一直默默耕耘,走過無數校園演出,
到今天憑〈長相廝守〉取得前所未見的成功,
這條路很長,但很實在。

回望最初,漆黑裡緊張的碰撞,你說「我叫浩然」。
不許你注定一人,永遠共你去抱緊,
終於你我正式稱呼對方,從此纏綿的手勢,塗鴉般都不要緊。

初次嘗試流行元素較重的歌曲,馬上大受歡迎,連帶電影也有不俗成績。
這情況難免令人想起〈到此為止〉後的Dear Jane,
只見後者跟最初的起點越走越遠,
但願現在比煙花燦爛。

第三名
: 長相廝守 (28票)
曲: ToNick
詞: 梁栢堅 / 薑檸樂
編: ToNick
監: ToNick / Adrian Chan
主唱: ToNick
未收錄於任何專輯

本報日前獨家披露楊千嬅與丁子高已於本月11日在美國拉斯維加斯 ...
John 發表於 2017-4-29 21:17
報導提到珠寶兩隻字 仲唔係 C3PO

證明個故事幾吸引喇
今屆賽果都幾意外
但又有點不意外
John 發表於 2017-4-29 21:23

多謝支持shega

報導提到珠寶兩隻字 仲唔係 C3PO
chanchan0909 發表於 2017-4-29 21:26

都冇上榜
唔通用外卡咩=.=

多謝支持shega
ed8671ed 發表於 2017-4-29 21:27

下季可以測試到愛連力人數

骨灰咁難聽都有咁多票
bagfgfcde 發表於 2017-4-29 21:06

邊度難聽
個故事好正lo

CM會員共和榜2017年第一季季選歌曲 第二位

梁 詠 琪 無 悔 愛 上 伊 健

( 記 者 阮 翠 碧 報 道 ) 梁 詠 琪 「 好 勝 GiGi 」 這 個 名 字 來 自 男 友 鄭 伊 健 ﹐ 而 戀 情 公 開 之 後 一 直 被 負 面 新 聞 及 「 噓 」 聲 包 圍 ﹐
GiGi 昨 日 在 接 受 商 台 查 小 欣 節 目 訪 問 ﹐ 承 認 拍 拖 之 後 很 多 朋 友 、 同 事 都 叫 她 小 心 去 處 理 感 情 事 ﹐ 因 為 伊 麵 當 時 仍 未 交 代 清 楚 他 們 的 關 係 。

她 說 朋 友 也 認 為 伊 麵 未 交 代 清 楚 的 情 況 是 令 她 很 吃 虧 ﹐ 但 她 想 不 到 結 果 更 加 出 乎 自 己 意 料 之 外 ﹐
只 不 過 她 並 不 後 悔 ﹐ 話 ﹕ 「 控 制 唔 到 就 唯 有 勇 敢 面 對 啦 ﹗ 」

對 於 被 稱 「 好 勝 GiGi 」 ﹐ 她 說 自 己 只 是 在 事 業 上 好 勝 而 已 ﹐ 對 於 感 情 絕 對 不 是 ﹐
對 伊 麵 指 她 好 勝 才 得 此 名 ﹐ GiGi 話 ﹕ 「 我 從 來 都 無 怪 過 佢 哋 ﹗ 」
但 對 於 外 界 叫 她 「 好 勝 GiGi 」 她 說 感 受 就 不 是 太 好 ﹐ 話 ﹕ 「 係 咪 大 家 誤 解 咗 呢 兩 個 字 呢 ﹗ 」

GiGi 話 感 情 事 上 她 是 被 動 ﹐ 無 話 只 有 單 方 面 付 出 就 可 以 ﹐
她 說 自 己 是 慢 熱 ﹐ 其 實 與 鄭 伊 健 的 感 情 不 是 一 朝 一 夕 ﹐ 也 經 過 好 一 段 時 間 ﹐
至 於 她 認 為 與 伊 健 的 感 情 能 否 一 生 一 世 ﹖GiGi 話 ﹕ 「 我 都 相 信 有 一 生 一 世 嘅 感 情 ﹐ 但 對 伊 健 嘅 感 情 就 唔 敢 肯 定 。 」
查 小 欣 話 ﹕ 「 可 以 睇 得 出 你 對 呢 段 情 係 認 真 啲 。 」 她 欲 言 又 止 話 ﹕ 「 唔 認 真 我 就 唔 會 … … 」 查 小 欣 話 ﹕ 「 攪 成 咁 ﹖ 」 GiGi 只 在 笑 ﹐ 沒 有 回 答 。

(2000年1月19日)