返回列表 發帖

(叱咤新人魔咒)入行10年仍為生活徬徨 李卓庭:成日想放棄

* <span>導讀</span>
* 因為競爭激烈,在《叱咤》得到獎項的歌手,很多時候都激動得淚流滿面,究竟這些眼淚,又會唔會其實係怕自己慘中「魔咒」呢?
歌手李卓庭於入行前曾參加新秀歌唱大賽,並為著名監製方樹樑唱多過首Demo歌曲,其中一首更是Demo歌曲Fiona代表作《奇洛李維斯回信》的原曲《名種愛人》。入行後主打搖滾歌路形象鮮明,李卓庭07年推出首張個人專輯《09.18》,以及參演藝術中心舞台劇《瘋女社》,結果在2007年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮奪得「叱咤樂壇生力軍女歌手金獎」,而銀獎及銅獎分別是鍾舒漫及梁雨恩。
本以為可以一帆風順,至少都可以繼續在樂壇上打拼,07至10年的4年間,總共推出四張專輯,分別是《09:18》、《Eunix Mag》、《After School》及《Beautiful Loser》,成績可說是不過不失,但新人王的光環早已耗盡。2011年起更有根本改變,因合約問題一度無法出歌。2012年解約後以自由身推新歌,自始變成每年一首歌,2012年推出《因為等待》、2013年《養分》、2015年與馬嘉鈞合唱《薰亻(衣)戀》及2016年與謝文雅合唱的《懶斯文》,但始終難以在主流樂壇保持曝光。

由07年入行,Eunix不經不覺已經入行十年,問到她奪金獎後,會否覺得事業不似預期時,她坦言:「只是覺得當時多了人認識,出席活動多了,以為可以爬得高啲,但原來唔係我諗得咁理想,其實做歌手一啲都唔用易,因為收入不穩亦不多,很多時候為生活費而感到徬徨。」Eunix出道時,短時間內轉過兩間小型唱片公司,或許就是她成績未如理想的原因。「我諗每個歌手都想簽大公司,但會唔會一定平步青雲就不知道。想!但唔代表一定可以得到!我覺得所有嘢都係交俾上帝安排啦。但反而覺得我睇到同埋學到好多嘢。我覺得好多嘢都係同際遇有關吧。自己入行時經驗不多,成日驚講錯野,都唔係一個好識跟人相處的人,所以好被動。」
今年既然是Eunix入行十周年,對於她來說是值得記念的一年,因為10年來都沒有放棄音樂,她表示:「好奇妙,每一次想放棄都會突然有一些演出機會,雖然工作量不多,但會非常享受。而且這些經歷都令我心態改變,對音樂更堅持,非常感恩。所以今年我會同音樂人John Laudon合作,創作出一首能夠比我唱出入行10年心聲的作品。」

李卓庭在5月5日為李健達當演唱會嘉賓。

Eunix的工作雖然不多,但總算不時有表演機會,例如她近期在《李健達十二門徒演唱會》為李健達作演唱會嘉賓,並唱出新歌《沒有你就沒有我》,歌曲由李健達親自作曲填詞。Eunix說:「《沒有你就沒有我》呢首作品由李健達為我創作,係一首講母愛嘅歌曲。雖然呢首新歌仲未錄好,但已經先喺李健達演唱會唱出,亦希望呢首歌可以係母親節時候完成,比更多人聽到。」

其實呢篇野係延伸自閱讀有一個近年新人仍然堅持既歌手~
佢應該都係其中一個霉霉既新人金獎~
除左係新斗記食飯係坊間Hit過一排之外
都真係霉到。。。
或者咁講獨立做音樂或者出自細公司就註定紅唔起~
其實真係好悲哀~

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

其實佢出道頭2年啲歌係幾好聽
但之後個啲就無曬性趣

仲以為係某會員...

追夢難聽黎講咪發夢Lo... 唔影響自己或家人經濟狀況的話玩得起咪玩lo....

其實《因為等待》同《養分》算幾高質, 但係《薰亻(衣)戀》同《懶斯文》太重膠味, 又乜無特別, 等聽《沒有你就沒有我》

我淨係記得 ....  新斗記

不禁倒抽一口涼氣
love wins!

其實我已經唔記得係佢定鄭醜去新斗記....
Happy and Blessed.

jose 發表於 2017-5-9 00:48

好似兩個都有去。

佢首失眠幻想曲幾正
風箏斷線...方可飛到很遠:)
放低從前黑暗...完成昨天...等待日出光線=]

佢又唔係靚女,又唔係靚聲,又唔係好唱得,紅唔倒唔關人事喎,又唔見GEM中魔咒
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

幾時有埋其他叱咤新人魔咒系列
入行1X年仍為單身徬徨 薛凱琪:成日想方大同
入行1X年仍為樂壇擔心 鄭融:成日想開紅館
入行1X年仍為音樂煩惱 衛蘭:成日想電台比多啲獎我

07年得男新人係跑出左
女新人霉到..
利申:唔係鏡粉

得闲拍下戏算啦
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

佢又唔係靚女,又唔係靚聲,又唔係好唱得,紅唔倒唔關人事喎,又唔見GEM中魔咒 ...
我等我在 發表於 2017-5-9 08:38

太空漿起大6收曬皮啦
依家頹到要搵大J拍片

07年得男新人係跑出左
女新人霉到..
tom 發表於 2017-5-9 10:49

男新人得番周柏豪係跑出左

男新人得番周柏豪係跑出左
艾石仔 發表於 2017-5-9 12:58

柏宇男銀算唔算跑出,林峯三四次開紅館算唔算跑出

太空漿起大6收曬皮啦
依家頹到要搵大J拍片
Lewis 發表於 2017-5-9 12:47

拍完大J個未婚妻做左agem fans,ahem 應該之後可以打入日本樂壇

太空漿起大6收曬皮啦
依家頹到要搵大J拍片

大陸就冇留意
但佢喺台灣好紅
我喺一個台灣既Discord 群組
啲台仔台妹瘋狂點佢啲新舊歌聽
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

唱Rock係香港依加好難發圍,除非你本身紅起左,有一班歌迷,之後先轉唱Rock就好D~但她Live的確好好,音準好過靚泳美容

其實難聽一句作為方樹樑既實驗品佢都算係咁架啦

太空漿起大6收曬皮啦
依家頹到要搵大J拍片

其實佢新巡演大陸票房仲係好好
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

大陸就冇留意
但佢喺台灣好紅
我喺一個台灣既Discord 群組
啲台仔台妹瘋狂點佢啲新舊歌聽  ...
matthew1990 發表於 2017-5-9 20:44

Chisin,光年之外views有過半係台灣,勁誇張
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

其實佢新巡演大陸票房仲係好好
fifty1205 發表於 2017-5-10 00:34

反觀隔离萬年女金都係靠R twins兩個人孖住上大陆綜藝節目.

Chisin,光年之外views有過半係台灣,勁誇張
fifty1205 發表於 2017-5-10 00:35

我個group入面啲人而家佢地日日都點黎聽
原唱同翻唱版都日日播, 痴線

btw, 好多台灣人原來唔知佢同Yoga 拍過拖

matthew1990 發表於 2017-5-8 20:54

都幾難聽...

jose 發表於 2017-5-9 00:48

真係笑死
咁其實係邊個
其實成件事係點

唱Rock係香港依加好難發圍,除非你本身紅起左,有一班歌迷,之後先轉唱Rock就好D~但她Live的確好好,音準好過靚 ...
hkbaby 發表於 2017-5-9 23:57

準過美容?

我個group入面啲人而家佢地日日都點黎聽
原唱同翻唱版都日日播, 痴線

btw, 好多台灣 ...
matthew1990 發表於 2017-5-10 01:38

所以票房同質素永遠都無必然關係

準過美容?
Lewis 發表於 2017-5-10 08:36

如果美容音準80分,我俾美斗85分但果D斯文,我吾知她唱乜spring

https://www.youtube.com/watch?v=iU5meA9mCj4

佢出道頭兩隻碟係高質,到依家仲聽緊
愈出愈垃圾
絕對唔係懷才不遇,怪唔到邊個

佢出道頭兩隻碟係高質,到依家仲聽緊
愈出愈垃圾
絕對唔係懷才不遇,怪唔到邊個 ...
kanxd 發表於 2017-5-10 22:08

我覺得Beautiful Loser 都幾好,隻噴火女

唱Rock係香港依加好難發圍,除非你本身紅起左,有一班歌迷,之後先轉唱Rock就好D~但她Live的確好好,音準好過靚泳美容
hkbaby 發表於 2017-5-9 23:57

李卓庭聲底&唱live係唔錯, 不過佢以前唱片公司太垃圾, 又冇一兩首代表作, 無計

準過美容?

可能係講緊中國歌手林泳&謝容兒.

幾時有埋其他叱咤新人魔咒系列
hehehaha 發表於 2017-5-9 08:56

入行1X年仍為單身徬徨 薛凱琪:成日想方大同 success rate = 0% (因為方生係"男孩像你")
入行1X年仍為樂壇擔心 鄭融:成日想開紅館 Finished (已當周柏豪紅館個唱嘉賓); 個人 show = 1% chance happening (因為佢百分之九十九 stuck at "紅燈")
入行1X年仍為音樂煩惱 衛蘭:成日想電台比多啲獎我 50/50 (RTHK & 997 有機, 903 冇乜, TVB 冇機 (希望佢睇開D, 無謂"難為自己")

2017 希望   
薛凱琪:出隻碟
鄭融:出下歌
衛蘭:掃一大堆CM會員D獎 (doing well so far --> CM會員共和榜: 2017年度我最喜愛的歌曲第一季 驗傷#1, 天敵#4)

GEM係大陸當然冇我歌時期咁紅, 但仍然係各大 大陸收聽器女歌手阿頭,佢隻 光
年之外 一樣之前大陸RINGTONE下載榜 #1, 佢係台灣/大陸仍然好紅, 香港留返比萬年女金

講返EUNIX, 唱功一般, 唱POP/ROCK又冇爆發力又冇突出既唱腔, 又冇台型, 唔夠型唔
夠放唔夠狂, 得港樂FANS 會BUY你, 當你係pop歌手咁聽, 扮ROCK女又冇
咁既資質, 當然以港樂既標準黎講叫實力派, 咁咪等班港樂FANS支持你囉,但班港樂FANS有幾多會BUY你D 歌﹖ 唔通EUNIX以為ROCK友會欣賞佢﹖

香港D 歌手唔該搞清楚自己定位先, 想做ROCK女,ETC,香港聽開呢類音樂既人會唔會覺得你&你D歌入流先﹖
心照啦,

GEM係大陸當然冇我歌時期咁紅, 但仍然係各大 大陸收聽器女歌手阿頭,佢隻 光
年之外 一樣之前大陸RINGTONE ...
hkchart 發表於 2017-5-11 08:41

佢唱廣東話當然用港樂標準la, 每個地方歌曲都有自己特式,只係比較英文同廣東話歌,轉音位都差好多la, 9聲要保持音準難度都高過英文~另外,rock 都有好多種, Soft Rock,  Rock,  Punk Rock,  Country Rock,  Alternative Rock,  Grunge ,Industrial Rock 等等, Metal 都係Rock ge一種,冇話過所有Rock vocal 一定要好Powerful ,佢le d 米Pop Rock 囉,個個人中意ge 嘢五同,佢紅五到,只可以話佢五岩大眾口味,五使借d 依踏到人甘盡

佢唱廣東話當然用港樂標準la, 每個地方歌曲都有自己特式,只係比較英文同廣東話歌,轉音位都差好多la, 9聲要保持音準難度都高過英文~另外,rock 都有好多種, Soft Rock,  Rock,  Punk Rock,  Country Rock,  Alternative Rock,  Grunge ,Industrial Rock 等等, Metal 都係Rock ge一種,冇話過所有Rock vocal 一定要好Powerful ,佢le d 米Pop Rock 囉,個個人中意ge 嘢五同,佢紅五到,只可以話佢五岩大眾口味,五使借d 依踏到人甘盡
hkbaby 發表於 2017-5-11 13:45

仲有Indie Rock, Math Rock, Art Rock, Psychedelic Rock, Southern Rock...
同意
佢紅唔到,只可以話佢唔岩大眾口味,唔使借d 依踏到人咁盡

如果要細分仲有MATH ROCK, NUMETAL, ETC, 個POINT唔係呢D, 佢D 歌有D 係嗌,
只係嗌唔出乜囉,佢中低音都唔係出色, 唱功其實就係CARRY唔到自己D 歌, 香
港好多種既音類都有人聽, LINKIN PARK 夠一樣大把人聽,
咁佢覺得自己D 歌係唔夠佢地POP﹖
好討厭D 香港歌手成日講到好似自己懷才不遇等緊聽眾認識佢地又唔檢討下自己既
實力去到邊,如果用港樂既實力水平黎做標準,10個裡面有1 個人會覺得你有實力既標準... 咁你就預左得港樂FANS market,
同大眾冇關係, 如果EUNIX 你唱功勁既, 台風又掂,渣住支結他彈到好勁既..我唔信佢個D 其實好POP既ROCK歌
係香港冇人聽冇FANS, 我記得當年佢D 歌, MOOV 都上到20大, 佢歌仲紅過人 (雖然歌
都唔係紅), 你冇關注度因為個人冇賣點, 冇FANBASE去維持自己人氣,,,
唯有要齋SELL歌, 當電台唔谷你D 歌咪咁樣囉

簡單而言
佢都唔係咁有實力的時候
歌又唔好聽
又多懶音
做唔起都幾正常
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

如果要細分仲有MATH ROCK, NUMETAL, ETC, 個POINT唔係呢D, 佢D 歌有D 係嗌,
只係嗌唔出乜囉,佢中低 ...
hkchart 發表於 2017-5-11 18:49

她最大問題係D歌越來越差~失眠幻想曲 係眼前一亮,但之後無好歌美斗日日AIIII 大慨係咩都做吾到,無路向她唱功算中間,識打鼓電結他好似~其實好過好多百無當紅歌手GA LA

靚泳都類似壯況,但好在有得KEEP 住出碟,有得上大陸登台,加上D FANS 幫她日日AIIII ,十年先叫有得上少少位

, 如果首首都要失眠幻想曲咁既質素先得, D歌手仲洗出碟既, 大把新人唱K 歌大路歌都HIT唔起,D 百冇紅歌手係靠傳媒死谷爛谷,唔係靠實力, 如果你冇後台就要靠實力, 實力又唔係好到可以成為賣點既,冇貨可以SELL咪BYE BYE囉

, 如果首首都要失眠幻想曲咁既質素先得, D歌手仲洗出碟既, 大把新人唱K 歌大路歌都HIT唔起,D 百冇紅歌手 ...
hkchart 發表於 2017-5-11 19:50

如果她可以自己作就好D,吾知她有無甘Ge能力

頭一兩年啲歌真係好聽之後跌Watt懶音又多咬字唔得
同埋佢個樣真心都幾樣衰(近年好咗唔知點解)

準過美容?

啲人唔係話美巨成日flat咩
計live音準美斗真係唔差
但聲唔係好靚好多時都係靠把厚啲嘅聲撐落去
某程度上同宇宙蟑樣一味靠嗌(計埋其他唱功直頭差好遠)
計樣又唔夠字宙蟑計波又唔夠宇宙蟑
講奶共就更加

其實難聽一句作為方樹樑既實驗品佢都算係咁架啦
kwanie 發表於 2017-5-10 00:07

呢類細公司歌手一直都係靠造高質歌去圍住一小班死忠去撐住救全家
一種好彩咪好似小明咁等咁耐之後紅咗上主流
另一種好彩好似二汶rock妹咁啲死忠愈圍愈大
但美斗好明顯係頭兩年之後啲歌開始收皮啲fans走晒

^ 個D 紅, 其實都係小圈子既紅, 紅歌不紅人, 出碟上榜一兩星期,麥花辰兩場個類, 搵到兩餐咁.. 方酷文 個D 已經傳媒狂谷

GEM嗌得強D , 波大D 又唔等於一山不能藏二虎既,人嗌你嗌, 但係你自己
係咪嗌得好聽, 有冇自己特色/實力/存在價值先﹖有既咪一樣可以嗌到紅...
林欣彤如果唔係比EEG玩死, 頭兩年都好高關注度...

EUNIX 其實頭兩碟D 歌好主流, 各頒獎禮新
人獎有曝光率, 點解仍然冇FANS,咁低關注度﹖ 因為D 演出好普通冇令觀眾留下
印象, 唔通EUNIX要好似猩夢班野咁日日洗腦式狂谷都開唔到一場紅館先覺得樂壇對自己好公平﹖

其實根本自己就係形象/實力都未去到吸到FANS既水平,就算日日狂谷都頂多
係星夢班野咁既LEVEL, 不如認自己後台唔夠勁, 冇星夢既待遇, 唔可以洗腦強逼香
港人日日硬啃佢D 歌, 令佢有生存空間啦...比D 再好既歌佢+903/TVB日日播都係紅歌不紅人, 一唔谷就會收皮
講到尾靠佢自己實力根本冇可能

啲人唔係話美巨成日flat咩
計live音準美斗真係唔差
但聲唔係好靚好多時都係靠把厚啲嘅聲撐落去
某 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-5-16 02:07

當年仲有個CK CHAN ,大碟上過HMV榜第一就無再唱歌,果個仲勁但D 人又話她吾靚…D樂迷真難服示,好聽就話人吾靚,靚又話人嘔像派, 又靚又唱得就話人少經驗不成氣候

當年仲有個CK CHAN ,大碟上過HMV榜第一就無再唱歌,果個仲勁但D 人又話她吾靚…D樂迷真難服示,好 ...
hkbaby 發表於 2017-5-17 00:41

隻 Perfect Disorder 係好正, 不過CK當年係劉祖德實驗, 細公司, 無錢 follow up, CK 返回美國, 完, 可惜

當年仲有個CK CHAN ,大碟上過HMV榜第一就無再唱歌,果個仲勁但D 人又話她吾靚…D樂迷真難服示,好 ...
hkbaby 發表於 2017-5-17 00:41

CK個樣唔係講笑
相比美迦美醜呢類
CK堅似真菲傭