返回列表 發帖

許廷鏗過檔遇阻滯自由身搵醫靠

http://orientaldaily.on.cc/cnt/entertainment/20170510/00282_024.html

許廷鏗過檔遇阻滯自由身搵醫靠               

身為「巨聲幫」的許廷鏗上月底與無綫及星夢結束七年賓主關係,一心過檔華納的他近日出現阻滯,有傳因他突然拒簽經理人約,想自組工作室製作歌曲交予華納發行,故遭新東家叫停。同時有傳無綫將其列入「黑名單」,現時可謂「兩頭唔到岸」。

許廷鏗(Alferd)於2009年參加無綫舉辦的第一屆《超級巨聲》勇闖樂壇,憑獨特唱功及「將軍澳吳尊」之名獲星夢揸Fit人何哲圖(Herman)簽約成為歌手,在無綫及Herman聯手力捧下成為「星夢一哥」,所唱歌曲均登上《勁歌金曲》榜冠軍位置。由於Alfred上月底與無綫及星夢約滿,年初已傳他決意離開娘家過檔華納。                                    

回復自由身的Alfred坐定粒六過檔接會離巢的「華納一哥」周柏豪棒,可惜近日傳出華納突然「煞停」,令Alfred「兩頭唔到岸」。原來他突然改變將經理人合約一併簽給華納的意願,有意自組公司做製作,只將歌曲交由華納發行。華納見唱片市道低迷,幾乎出一張唱片就蝕一張,故表明要簽埋經理人約先有得傾。娛樂工作被迫叫停的Alfred幸仍有牙醫工作,近日他頻頻到診所開工。

Herman叮囑靠自己   

據知,Herman得悉愛將堅決離巢既傷心又憤怒,認為對方不懂飲水思源,更傳出無綫將Alfred列入「不受歡迎」之列,不會力推其新歌或讓其打入音樂榜三甲,可算全面封殺Herman昨日在電話中承認與Alfred已約滿:「係約滿咗,佢話想出去闖吓,咪由佢囉。(覺得佢唔飲水思源?)每個年代睇法唔同,當然公司一直都好栽培同對佢好好。(無綫列佢入黑名單?)當然佢之後嘅歌唔會話有高播放,公司一直投放好多資源喺旗下藝人度,以自己藝人行先。」隨即叮囑Alfred:「將來佢要靠自己嘅資源同平台。」               

而Alfred則回應說:「入行六、七年都係同一公司,面對轉會關口都唔係好識拿捏,多謝伯樂Herman由細睇住我大,希望嚟緊日子可以保持良師益友關係,轉會暫時唔算話太急同阻滯,想畀時間同空間自己諗吓方向點做,有咩新消息會同大家公布。」另外,華納發言人承認對Alfred感興趣:「呢刻未落筆簽任何合約,將來有喜訊通知大家。」

繼Chok峯之後又想封殺埋Alfred?

真係轉會啵
肯定係kwanie成日喺各大叫佢轉會搞到佢真係轉
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

「當然佢之後嘅歌唔會話有高播放,公司一直投放好多資源喺旗下藝人度,以自己藝人行先。」

And this is why no one should ever take their chart/awards seriously.

佢星夢最後張碟仲未出,唔會胎死腹中掛

最後果d歌出碟都無望了

當然佢之後嘅歌唔會話有高播放,公司一直投放好多資源喺旗下藝人度,以自己藝人行先

好誠實
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

點解唔簽華納姐
你睇下天敵幾受cm 人歡迎 (?)

咁又大諗頭D既,文豪都係上到頂先話叫自組工作室,
仲爭緊餅仔就打多陣工先囉,還掂華納打後又無男歌手,實捧硬既

點解唔簽華納姐
kwanie 發表於 2017-5-10 10:57

衞蘭就唱teen dick
咁Alfred唱乜好

周柏豪堅走?
肥蝴蝶破繭吹過
可不可得到認同

金堅 轉會後,歌曲傳唱度肯定會大減⋯

其實 張家誠:自己班底(50:50) 造歌策略
幫左佢好多⋯
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

點解唔簽華納姐

唔覺CM 好受歡迎。大家好似好懷念甲音樂年代D 歌

真係轉會啵
肯定係kwanie成日喺各大叫佢轉會搞到佢真係轉
matthew1990 發表於 2017-5-10 10:26

原來係依度講野佢會留意。。

咁我希望ALFRED 唔好轉 性取向。。華納好多HEHE 佢可以認識下。。
周柏豪堅走?
大唔透 發表於 2017-5-10 11:11

99.99%會走。。

方丈份人
利申:唔係鏡粉

點解唔簽經理人?
發行公司應該都會幫手做宣傳, 定係佢驚經理人公司會唔覺意幫佢接戲??
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

點解唔簽經理人?
發行公司應該都會幫手做宣傳, 定係佢驚經理人公司會唔覺意幫佢接戲?? ...
kevinlai1621 發表於 2017-5-10 11:32

會唔會拍戲同做牙醫工作有衝突? 我估。
總覺得佢青春頌果期如果決心放棄牙醫,全力歌影視發展,應該一早上左一線。

點解唔簽經理人?
發行公司應該都會幫手做宣傳, 定係佢驚經理人公司會唔覺意幫佢接戲?? ...
kevinlai1621 發表於 2017-5-10 11:32

佢識做戲咩
拍_V就得

wawawah 好耶
我估Alfred都唔想唱電視劇歌
希望快d出歌唔會flop 依家mag獨立之後已經flop曬

佢識做戲咩
拍_V就得
艾石仔 發表於 2017-5-10 12:21

同柏豪整番套上癮
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

會唔會拍戲同做牙醫工作有衝突? 我估。
總覺得佢青春頌果期如果決心放棄牙醫,全力歌影視發展, ...
Ching2015 發表於 2017-5-10 11:45

佢之前都有經理人約啦,點會有衝突

叫佢老死欣宜簽佢囉

如果堅持不簽經理人約,估計只有2個原因:
(1)自視過高,估計自己有能力獨立又紅到
(2)己決定以牙醫為終身職業,只不過一時未捨得放棄做歌手,所以做獨立歌手做自己想唱的歌ENJOY吓

原來他突然改變將經理人合約一併簽給華納的意願,有意自組公司做製作,只將歌曲交由華納發行。華納見唱片市 ...
Kaybb 發表於 2017-5-10 13:24

同無簽華納無乜分别吧?就如一d歌手自資出碟,然後俾唱片公司發行係一樣的?華納係度自爆帮柏豪shiga出碟都係蝕本

點解唔簽華納姐

彎直難分
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

佢識做戲咩
拍_V就得
艾石仔 發表於 2017-5-10 12:21

佢要做咩角色。。

唔係話佢同欣宜自組經理人公司咩

彈弓手
不過衛蘭要簽埋妹妹咁強既條件華納都滿足到
總會傾到一個雙雙方都接受的方案
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

好想睇佢著住醫生袍再次係公園幫人睇牙
nonkul

好想睇佢著住醫生袍再次係公園幫人睇牙
SA弟林 發表於 2017-5-10 14:10

佢上次唔係著醫生袍

原來他突然改變將經理人合約一併簽給華納的意願,有意自組公司做製作,只將歌曲交由華納發行。華納見唱片市 ...
Kaybb 發表於 2017-5-10 13:24

軒仔有將經理人約簽埋比蛋記的

佢之前都有經理人約啦,點會有衝突
lblemon 發表於 2017-5-10 12:46

但佢無拍TVB劇,如果簽經理人可能唔可以再推job要拍戲。同牙醫工作有conflict???

但佢無拍TVB劇,如果簽經理人可能唔可以再推job要拍戲。同牙醫工作有conflict??? ...
Ching2015 發表於 2017-5-10 14:25

如果有經理人約就可以迫佢拍劇的話,無記晨早迫左佢拍劇啦。

所以許生無咁樣特權
歌手係揾唔到食,唱歌只係幫助提升人氣,只有登台拍劇拍電影開演唱會先有肉食,所以 ...
Kaybb 發表於 2017-5-10 14:52

同意你的講法。

未出碟歌曲
----------------
Keroro世界
理想的翅膀
青春頌(國)
遺物
再戰明天
一夜成名
天地
我的志願
你在我在
痛醒
籠牢

Herman的抉擇:
a) 等Alfred出新唱片時, 舊東家星夢推出Alfred新曲+精選
b) 星夢唔出碟, 留番quota 俾自己歌手

衞蘭就唱teen dick
咁Alfred唱乜好
hehehaha 發表於 2017-5-10 11:00

情敵 Love dick

未出碟歌曲
----------------
Keroro世界
理想的翅膀
青春頌(國)
遺物
再戰明天
一夜成名
天地
我的志願
...
venus 發表於 2017-5-10 15:32

如果佢搞自己工作室,可能1-2年後先出到碟,mag宜家先得1首歌

如果佢搞自己工作室,可能1-2年後先出到碟,mag宜家先得1首歌
阿mark 發表於 2017-5-10 16:08

有排都無得開紅館

之前56x作品展都唔肯放版權⋯
宜家金堅轉會,更加唔洗諗⋯
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

Herman的抉擇:
a) 等Alfred出新唱片時, 舊東家星夢推出Alfred新曲+精選
b) 星夢唔出碟, 留番quota 俾自己歌手
venus 發表於 2017-5-10 15:32

出新曲+精選應該有D人買掛

不過等Alfred出新唱片時先出可能要等三四五年

签同欣宜一间罢就啦~
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

改簽岳少囉!佢大把錢唔怕蝕。
其實做牙醫咪幾好,又賺得多
反正都會絕跡無線,得閒放歌上網,跟住自資出碟好過啦。
佢都唔係恨攞獎的歌手
我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

反正都會絕跡無線,得閒放歌上網,跟住自資出碟 ...
dom 發表於 2017-5-10 18:37

係囉,東亞一直都有好多獨立歌手簽佢出碟
做乜唔簽東亞呢

佢都唔係恨攞獎的歌手

你講笑嗎。。唔恨攞獎。。

其實繼續簽TVB同星夢對佢無壞處
原因係:
1. 前幾年雖然佢係星夢人, 不過唔係首首歌都要類似班底, 老闆仍然放手比佢自己造歌
2. 電視劇歌曲雖然903封殺, 不過好在點擊率同電視播放率高, 家傳戶曉 (例如護航, 記住忘記我, 歲月無悔)
3. 有D亮相電視比電台更有用吧

如果佢堅持轉會或者離開TVB, 我暫時見唔到咩佢說服力原因
除非
1. 佢離開TVB之後歌曲風格或者班底上比宜家可以更大突破 (不過呢個論點不合理, 因為宜家D歌已經可以有自己班底)
2. 佢斷TVB關係會為佢帶來其他利益

其實繼續簽TVB同星夢對佢無壞處
原因係:
1. 前幾年雖然佢係星夢人, 不過唔係首首歌都要類似班底, 老闆仍然 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-10 20:49

好耐無係cm見你了,而家講咩都無用,離開左都返唔到轉頭。我等佢開show等左幾年都無影,之後更加唔會有,對佢有點失望。而家唔理佢獨立定係簽任何唱片公司,出唱片同開演唱會都唔期望了,只想佢快的plug新歌。其實有時真係唔知佢想點??

唉.. 好唔鐘意派派下歌未出碟就約滿

反正都會絕跡無線,得閒放歌上網,跟住自資出碟 ...

上年講話要爭男銅

鏗鏗唔想拍劇拍電影係可以理解的:
1) 以前自己嘅MV已經要被月巴人老迫佢扮直男, 唔想拍劇拍電影扮直男女 (佢亦無信心無本事扮 - 懸崖花MV尷尬嘴嘴Mag額頭係幫個好姊妹)
2) 想繼續自己嘅"志願" (做歌手), 唔想做其他非志願嘅野 (拍劇演戲)
3) 唔想被導演指定演hehe角色 (e.g. 林一峰, 梁祖堯, 賀飛, 彭冠期)
鏗鏗自己努力做牙醫賺錢出歌出唱片, 唔靠父蔭, 係值得欣賞嘅 不過希望唔好變另一個鄧穎芝, 賺錢幾年先出一兩首歌