返回列表 發帖
鏗鏗唔想拍劇拍電影係可以理解的:
1) 以前自己嘅MV已經要被月巴人老迫佢扮直男, 唔想拍劇拍電影扮直 ...
boy4dudes 發表於 2017-5-10 22:17

原來佢咁介意錫囡囡。不如去到新公司直接出櫃啦。。

回復 42# 阿田

joyce宜家乜公司?
舞來舞去 不日內開始錄音。

鏗鏗唔想拍劇拍電影係可以理解的:
1) 以前自己嘅MV已經要被月巴人老迫佢扮直男, 唔想拍劇拍電影扮直 ...
boy4dudes 發表於 2017-5-10 22:17

不如唔好話佢根本唔想拍感情戲同男人又唔得同女人又唔得

不如唔好話佢根本唔想拍感情戲同男人又唔得同女人又唔得
harryharry 發表於 2017-5-10 22:39

兄弟情LOR。。

joyce宜家乜公司?
黃家正 發表於 2017-5-10 22:38

HMV Digital China Group

http://www.china3d8078.com/artiste/detail.html?artiste_id=10

兄弟情LOR。。
kk8733 發表於 2017-5-10 22:41

Don't you mean 姊妹情?

Don't you mean 姊妹情?
boy4dudes 發表於 2017-5-10 23:00

佢係妹妹???

HMV Digital China Group
boy4dudes 發表於 2017-5-10 22:59

都係經理人合約? 咁HMV唱片公司呢?鄭融呢?

唉.. 好唔鐘意派派下歌未出碟就約滿
星夢情真 發表於 2017-5-10 21:16

其實以前唱片合約好似係會講明出幾隻碟的,我的志願四台冠軍都出唔到碟,真係好陰功

其實繼續簽TVB同星夢對佢無壞處
原因係:
1. 前幾年雖然佢係星夢人, 不過唔係首首歌都要類似班底, 老闆仍然 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-10 20:49

完全唔明佢點解要呢個時候離開星夢,班底可以有別其他星夢歌手,而且又可以唔洗拍劇

TVB同903, 根本上係對立, 明顯佢係不甘自己D歌903成績差, 連首痛醒都上唔到榜, 覺得係因為自己係TVB局限佢903發展, 所以決心離開

不過根據前人經驗, 呢種人以後只會比TVB封殺, 即係佢D歌以後都只會三台冠, 甚至997之後捧唔捧佢都成疑, 佢可能覺得903 D獎珍貴過TVB, 不過最終只會有獎無人氣, 做網絡紅人不過唔再入屋, 收入更加唔洗講, 好彩佢有另一份工, 加上屋企有錢, 歌手呢個職業從來都唔係要賺錢, 所以先有本錢得罪TVB, 被電視台封殺

Maslow's hierarchy of needs --> self-actualization永遠係放最後

當你咩都無, 自然想好快咁有D基本野, 所以無論藝人定歌手, 未紅時都必定投靠TVB, 紅左之後覺得TVB局限自己發展又多限制, 所以走

一句到尾: 人不為己, 天誅地滅
不過奉勸佢一句: 記得飲水思源

TVB同903, 根本上係對立, 明顯佢係不甘自己D歌903成績差, 連首痛醒都上唔到榜, 覺得係因為自己係TVB局限佢9 ...
michaelycy_2007 發表於 11/5/2017 00:01
997捧唔捧唔重要

TVB同903, 根本上係對立, 明顯佢係不甘自己D歌903成績差, 連首痛醒都上唔到榜, 覺得係因為自己係TVB局限佢9 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 00:01

林峯咪係樣版咯,以為離開tvb好掂,宜家d歌係就係上到903,仲好似有首冠軍添,不過估計無乜人會記得佢上隻ep的歌

完全唔明佢點解要呢個時候離開星夢,班底可以有別其他星夢歌手,而且又可以唔洗拍劇 ...
阿mark 發表於 2017-5-10 23:39

佢應該係唔想再唱劇歌,又有點過份自信。

Maslow's hierarchy of needs --> self-actualization永遠係放最後

當你咩都無, 自然想好快咁有D基本野,  ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 00:05

佢唔等錢開飯咪想要self actualization 攞。唔係人人有條件咁做。

林峯咪係樣版咯,以為離開tvb好掂,宜家d歌係就係上到903,仲好似有首冠軍添,不過估計無乜人會記得佢上 ...
阿mark 發表於 2017-5-11 00:17

不如我舉個相反例子: 陳柏宇
    自從2015年願意亮相TVB之後人氣急升, D歌傳唱程度都高左好多, 證明TVB對於歌手知名度真係好有幫助

就算天王天后李克勤容祖兒都唔會願意同TVB反目, 你頒獎比佢地, 人地都會多謝架, 證明去到呢個級數都希望同傳媒保持良好關係

如果只靠網絡而無傳媒, 歌手肯定死得

michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 00:01

唔明佢做咩咁緊張903,男金又唔會輪到佢???

究竟全盛時期有幾多關於許廷鏗跳槽既新聞

預計應該就快會派新公司主打

究竟全盛時期有幾多關於許廷鏗跳槽既新聞

預計應該就快會派新公司主打 ...
kayzzz 發表於 2017-5-11 00:54

華納???

任何一個對唱歌有heart嘅人都唔會想自己日日唱電視歌搞到每隻碟tracklist都九唔搭八
尤其佢唔算等錢使 又算係入咗屋
咁佢決定選擇更大自由度離開星夢都無可厚非

上面舉咁多例子 咁我又舉一個:偽毒坤
前年做樂壇新人就爆咗《原來她不夠愛我》
老老實實 我就唔覺得嗰段時期tvb有幫過佢增加曝光率同播多咗佢啲歌
甚至你當時完全唔覺佢份經理人約原來係tvb
但偽毒咪一樣靠網絡炒紅咗自己

華納???
kk8733 發表於 2017-5-11 00:55

又有新聞就表示有新歌啦

又有新聞就表示有新歌啦
kayzzz 發表於 2017-5-11 00:58

我見佢IG FOLLOW 哂華納D 人啦。
邊度新聞講???

任何一個對唱歌有heart嘅人都唔會想自己日日唱電視歌搞到每隻碟tracklist都九唔搭八
尤其佢唔算等錢使 又算 ...
JayantL 發表於 2017-5-11 00:57

電視劇歌同自由度係兩件事

佢係星夢, 我見唔到佢有D咩係無自由, 歌曲班底完全自由, 工作種類又任揀, 唔拍劇就唔拍劇, 我唔覺將來佢會有更大自由度, 原因係現時佢自由度已經近乎maximum, 除左無得亮相其他電視台, 不過我唔覺得亮相其他電視台會幫到佢音樂

至於電視劇歌曲, 就算佢一年唱10首電視劇歌, 都唔代表佢唔可以同時自己造歌, 兩樣野性質不同, 電視劇歌宣傳電視劇同幫佢入屋, 自己D歌就表達自己理念, 完全無衝突, 佢離開TVB之後無錯係完全無晒電視劇歌, 不過唔代表佢可以造到更多其他歌, 因為以前佢已經係同時造兩種歌, 反而無左電視劇歌, 佢一年D歌會少左添, 可能由20首減到10首 (只是例子, 並非真實數據)

尤其佢唔算等錢使 又算 ...
JayantL 發表於 2017-5-11 00:57

TVB無錯係無幫坤哥宣傳過D歌, 不過佢整體亮相率高, 仲係平日黃金時段, 對佢個人整體人氣已經好有幫助啦
    我同TVB保持良好關係唔係為冠軍歌或者D獎, 而係亮相電視台宣傳自己

如果許廷鏗離開星夢不過繼續TVB經理人約, 最多勁歌金榜成績差D, 不過人氣問題應該不大, 至少叫維持到

唉.. 好唔鐘意派派下歌未出碟就約滿
星夢情真 發表於 2017-5-10 21:16

無計, 月巴人老hold住唔幫鏗鏗出碟

我自己整隻<痛醒>EP tracklist:
01. 我的志願
02. 痛醒
03. 你在我在
04. 問天
05. 天地
06. 籠牢
07. 我的志願 (沒了沒完版)   
08. 遺物 (Bonus Track)

又有新聞就表示有新歌啦
kayzzz 發表於 2017-5-11 00:58

新聞來源係東方,放料嘅就梗係星夢啦,
人都走左,仲點會幫佢宣傳新歌呀。

星夢喺心態上,係想寫衰轉會嘅過程,
定只係想借呢個機會,交代 Alfred 已離開 就話唔埋。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

都係經理人合約? 咁HMV唱片公司呢?鄭融呢?
阿mark 發表於 2017-5-10 23:34

宜家D廣東唱片銷售多數冇乜錢賺, 經理人合約可以唔駛講明出唔出碟, 更別提出幾隻碟. 經理人唔駛擔心唱片成本問題同賣唔賣得, 歌手亦唔駛"希望越大, 失望越大", 有碟出係個 bonus.

HMV 數碼中國集團俾 Joyce 出下歌, 好彩嘅話或者 2018/2019 出到隻碟, 又或者只會出數碼單曲/數碼專輯.  

製作單曲嘅成本比較靈活, 大有大做, 小有小做. 好似 Shiga (and hopefully Janice and Jill), 做一隻數碼單曲, 拍隻單曲嘅MV, plug 隻歌去電台/媒體平台, 然後做下一隻歌, MV, plug, 循環繼續. 夠歌時出隻實體CD. As for Sophy, 先花幾年做幾首歌, (去年)出 Digital EP, 反應唔錯, 然後(今年)先出隻實體CD. 拍一隻MV, plug 隻歌, 希望隻歌上上榜, 拍下一隻MV, plug隻歌, 一步一步繼續做.

如果鄭融今年有一兩首新歌真係還得神落, 出碟絕對是個夢 (唔知湯記出唔出到佢隻碟呢)

佢係妹妹???
kk8733 發表於 2017-5-10 23:15

Joyce 嘅妹妹, Mag 嘅姐姐, perfect 姊妹情

林峯咪係樣版咯,以為離開tvb好掂,宜家d歌係就係上到903,仲好似有首冠軍添,不過估計無乜人會記得佢上 ...
阿mark 發表於 2017-5-11 00:17

記得林峯903 #1, RTHK #17 <Show Me> (because of Britney Spears "Show me how you want it to be...")
997 & RTHK #1, 903 #2 <Heart Attack> 完全冇印象要翻查

彈弓手
不過衛蘭要簽埋妹妹咁強既條件華納都滿足到
總會傾到一個雙雙方都接受的方案 ...
John 發表於 2017-5-10 13:53

janice都好耐無紅館過,唔通轉左反而無信心?

其實以前唱片合約好似係會講明出幾隻碟的,我的志願四台冠軍都出唔到碟,真係好陰功 ...
阿mark 發表於 2017-5-10 23:36

重係三臺歌曲獎添喎。

佢可以出SHOW 基本上全靠TVB 日日洗腦, 等佢有知名度有曝光率, D歌有人識,
唔係因為佢好紅好有魅力囉,佢隻“自己班底”既我的志願, 有各大傳媒狂谷市場
反應同付出既資源不成正比, 我唔知佢行內人脈廣唔廣, 不過TVB肯定
唔會點谷佢, 903 肯唔肯繼續谷獨立人身份既佢﹖ 定好似MAG咁下場, 頭一兩PLUG可
能都會比面, 有D 人好奇聽下, 如果HIT唔起之後,將來都只係得CM 有NOISE,
如果佢真係為左真正愛音樂,D 歌可以為300個FANS唱下去既話, 我恭喜佢囉,
如果佢真係以為自己好紅好勁,以佢既能力, D 歌冇左TBB 谷佢可以更紅既話,
真係祝佢好運

佢可以出SHOW 基本上全靠TVB 日日洗腦, 等佢有知名度有曝光率, D歌有人識,
唔係因為佢好紅好有魅力囉, ...
hkchart 發表於 2017-5-11 08:28

而且其他台有奬或者歌有冠可能都同quota有關,如果佢離開星夢,其他幾台都唔一定會繼續buy佢

而且其他台有奬或者歌有冠可能都同quota有關,如果佢離開星夢,其他幾台都唔一定會繼續buy佢 ...
阿mark 發表於 2017-5-11 08:38

叫佢幹脆入埋903做dj,咁樣兩棲法可以保住人脈。

回復 85# kenneth

咁同林海峰有乜區别

改簽岳少囉!佢大把錢唔怕蝕。
其實做牙醫咪幾好,又賺得多
反正都會絕跡無線,得閒放歌上網,跟住自資出碟 ...
dom 發表於 2017-5-10 18:37

東亞已經cut晒budget,所以美之咁耐都出唔到碟

而且,燒烤叉就快單飛,四子同寰亞仍然有約,入寰亞好大競爭的,佢唔係sure win,其實走既話去華納係最好,因為PH走

叫佢幹脆入埋903做dj,咁樣兩棲法可以保住人脈。
kenneth 發表於 2017-5-11 08:46

其實佢真係可以考慮下開咪喎,牙醫加DJ又出下歌幾好! 不過我覺得佢最終應該簽得成華納,就算華納出唱片係蝕,佢拍下廣告出下event都有market, 或者去大陸開show唱番幾場都有錢賺啦!

其實佢真係可以考慮下開咪喎,牙醫加DJ又出下歌幾好! 不過我覺得佢最終應該簽得成華納,就算華納出唱片係 ...
Ching2015 發表於 2017-5-11 10:15

冇錯丫,問題係佢唔肯簽經理人約丫嘛!

其實佢真係可以考慮下開咪喎,牙醫加DJ又出下歌幾好! 不過我覺得佢最終應該簽得成華納,就算華納出唱片係 ...
Ching2015 發表於 2017-5-11 10:15

如果唔簽經理人合約
唱片公司係冇得瓜分廣告收益
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

一直覺得佢好大野心同自視好高,可能因為出道以來都一帆風順,而且佢唔使憂柴憂米又有後路,想出去搏一搏可以理解,衰左大不了專心睇牙。

其實ph同shiga一直都另有經理人公司starz people(即hmv收購左嗰間),所以唔簽經理人約唔一定係問題,睇下個deal點傾啫。總係覺得欣宜對佢影響好大,之前傳一齊自組工作室,而家睇黎好大可能。

睇見星夢搞成咁,突然有啲同情何生,佢的確好錫好偏心alfred,佢嬲同要封殺呢個「反骨仔」都係人之常情。其實tvb點差都仍然係最大最有效嘅宣傳平台,真心希望經過今年發生咁多事,何生何太會醒覺,徹底改革下tvb/星夢嘅發展方針,搞到犯眾憎咁何必呢?

支持佢嘗試唔同公司,佢唔係唔飲水思源的人
見佢好有義氣,佢支持佢班戰友可見佢的義氣
佢出歌為同事亦可見佢對佢同事好好
再簽要最少五年,唔係好多個五年
轉會係正常事,亦係平常事
年青可以嘗下唔同公司的運作

一直覺得佢好大野心同自視好高,可能因為出道以來都一帆風順,而且佢唔使憂柴憂米又有後路,想出去搏一搏可 ...
Crooks 發表於 2017-5-11 10:55

同意,好中肯,如果簽華納已係佢最好的選擇,唔簽經理人真係有可能自組公司,不過我係何生都會嬲。

同意,好中肯,如果簽華納已係佢最好的選擇,唔簽經理人真係有可能自組公司,不過我係何生都會嬲。 ...
Ching2015 發表於 2017-5-11 11:08

嬲係正常啦!突然覺得何生好可怜,如果係以前唱片公司的做法,隻碟就會拖到佢轉會後再出,不過宜家的市道,星夢應該唔會再帮佢出個人碟了

同意,好中肯,如果簽華納已係佢最好的選擇,唔簽經理人真係有可能自組公司,不過我係何生都會嬲。 ...
Ching2015 發表於 2017-5-11 11:08

簽乜都好,佢做得開心,又有歌出,有show出就得

嬲係正常啦!突然覺得何生好可怜
阿mark 發表於 2017-5-11 11:11

轉會係正常事,佢公司個個出事先覺得佢可憐,佢大方D啦

一直覺得佢好大野心同自視好高,可能因為出道以來都一帆風順,而且佢唔使憂柴憂米又有後路,想出去搏一搏可 ... 何生何太會醒覺
Crooks 發表於 2017-5-11 10:55

不但要醒覺, 何生何太要痛醒

simpleme 發表於 2017-5-11 11:14

一個正常人都會覺得嬲
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

爭Hana, Groupmate, 伍富橋, Hubert未"出事". 可能遲D伍富橋同Hubert十指緊扣, 一齊出櫃; Groupmate妒忌Hana一直有歌出, 線上瘋狂攻擊佢, 要入精神病院; Hana突然宣布: 我要變性, 我是男人, 我叫Hank

如果你係老細,悉心栽培一位下屬,比最好嘅job佢,年尾比最大份bonus佢(and all at the expense of your other staff),然後佢一個屈尾十話走,你嬲唔嬲?尤其藝人係長線投資