返回列表 發帖
唔只係娛果園啦
做邊行都要識得講野
matthew1990 發表於 2017-5-17 20:15

不用唔洗講反話講到咁呀......
    好大自由度, 好開心, 效忠 --> 呢D用詞如果非真心話, 真係無需要講, 只要話傳聞呢D野唔回應咁多啦, 咁已經可以啦

不用唔洗講反話講到咁呀......
    好大自由度, 好開心, 效忠 --> 呢D用詞如果非真心話, 真係無需要 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 20:19

如果你係真心想 Alfred 好,就要學識放開。

你想佢喺 TVB 得到嘅,只係用嚟滿足你自己,
正如 怪獸家長 想 子女得到嘅,都只係為滿足自己一樣。
家長點樣深信自己係啱嘅都好,有一日都要明白,
要放手 比子女自己 隨心而行 先係最健康嘅。

我有幾撐 TVB,有幾撐 何生,全 CM 都知。
但我 同你唔同 嘅地方係,我懂得放開,
因為我明白,就算 條路 係啱係錯,
條路都一定要由佢自己行出嚟先得。

喺呢刻,因為你 唔耐煩,
想盡快見到佢 拿呢個獎 嗰個獎,
就 怪呢樣 怪嗰樣 係冇 point 嘅,
比啲耐性 等睇件事 點樣發展啦。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

如果你係真心想 Alfred 好,就要學識放開。

你想佢喺 TVB 得到嘅,只係用嚟滿足你自己,
正如 怪獸家長  ...
Bluejays 發表於 2017-5-17 20:47

你個怪獸家長比喻都好貼切, 都好多謝你不斷回應我D留言 :))

不過我最想講既係: 我宜家開始認清楚許生係個點既人, 無論佢將來條路點走, 至少已經比我覺得佢為人假, 誠信有問題

你個怪獸家長比喻都好貼切, 都好多謝你不斷回應我D留言 :))

不過我最想講既係: 我宜家開始認清 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 20:52

如果你以為得你撐 TVB 同 星夢,以為自己喺度孤軍作戰,
所以要強調 TVB 有幾好,Alfred 唔應該放棄 TVB 嘅話,
咁你太睇低 撐 TVB 同 星夢 嘅人喇。
撐 TVB 同 星夢,唔代表就會覺得 Alfred 錯。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

唔只係娛果園啦
做邊行都要識得講野
matthew1990 發表於 2017-5-17 20:15

除非你係王菲同容祖兒

所以要強調 TVB 有幾好,Alfred 唔應該放棄 TVB  ...
Bluejays 發表於 2017-5-17 21:01

我個人認為

1. 離巢與轉會: 難分誰對誰錯, 是非對錯好大程度上係主觀同個人意見

2. 誠信: 對錯就係黑與白, 你講左一D野, 之後無故180度改變之前態度, 好難令人覺得你係對

我現時對(1)尚可看淡, 不過許生(2)好有問題, 效忠與離巢, 明顯係基本價值上互相違背, 佢口話效忠, 幾個月後就離巢, 誠信真係破產

所以要強調 TVB 有幾好,Alfred 唔應該放棄 TVB  ...
Bluejays 發表於 2017-5-17 21:01

我其實都想Alfred留係星夢/TVB,可以開紅館及年底爭獎,但都尊重佢的決定。係公司年年都大把同事轉工啦,如果我想走一日未resign人地問我都唔會講啦。又唔覺唔續約轉會有咩問題喎? 而家只有耐心的等佢宣佈新動向,轉一轉環境或能有新發展呢!

我其實都想Alfred留係星夢/TVB,可以開紅館及年底爭獎,但都尊重佢的決定。係公司年年都大把同事轉工啦, ...
Ching2015 發表於 2017-5-17 21:42

無錯你係可以唔講關於續約問題, 不過我諗你應該唔會主動話好愛公司同會效忠掛...

我個人認為

1. 離巢與轉會: 難分誰對誰錯, 是非對錯好大程度上係主觀同個人意見

2. 誠信: ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 21:40

好簡單,未係適當時候或者未決定咪唔announce住攞。

無錯你係可以唔講關於續約問題, 不過我諗你應該唔會主動話好愛公司同會效忠掛... ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 21:44

應該只係應對傳媒的台詞,點解咁認真?

點解要咁執著「效忠」依啲字眼?
佢只不過係話有jason「效忠公司」單新聞,之後就話覺得做得開心好緊要。
真係會得出「都會效忠公司」依個結論?

點解要咁執著「效忠」依啲字眼?
佢只不過係話有jason「效忠公司」單新聞,之後就話覺得做得開心好緊要。
...
DinG² 發表於 2017-5-17 22:01

1. Argumentation: 論證自己論點的過程, 不應該加入沒用的論據

2. Maxims of conversation: 兩個人溝通過程中不會加入與話題無關的內容

其實非蛋記歌手轉唱片公司係好平常既事, 呢度咁多迴響, 真係好多人關心同痛愛鏗鏗哦

我覺得歌手轉會係佢自己同公司之間的協議,所以我尊重佢的決定

商業社會轉工好普遍ja ma,舊公司好唔imply 有留低的義務.
公司留你係因為你比到價值出黎,唔係free lunch
你比唔到價值都唔會留你係度,一年n個新人消失就知,根本現實就係咁殘酷

如果心早已留不底,身留係度都無謂.

1. Argumentation: 論證自己論點的過程, 不應該加入沒用的論據

2. Maxims of conversation: 兩 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 22:06

上公關堂 同 公關嘅課本,會有完全另一套守則。
而回答記者問題所用嘅,應該係公關嘅技巧同守則。

就算你唔係讀公關,又或者唔尊重公關呢門學問,
都要接受公關係真係有堂上有得讀嘅一個科目。

其實非蛋記歌手轉唱片公司係好平常既事, 呢度咁多迴響, 真係好多人關心同痛愛鏗鏗哦  ...
boy4dudes 發表於 2017-5-17 22:08

來來去去都係果幾個討論姐,之後掂唔掂,等佢轉公司之後就知道了,佢放棄tvb就應該預到會被雪藏的了

見到咁多人維護許先生既誠信, 令我更加覺得周議員好慘...

2. Maxims of conversation: 兩 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 22:06

幾鍾意喺依啲咁唔academic嘅topic都見到依啲theories
但你都識講「不應該」,啲theories、maxims有幾多真係apply到?
同樣都可以用indirect speech act睇到佢有其他possible meanings。
如果佢真係aware自己嘅言論合唔合符maxims,之後記者都有問佢係咪效忠公司,點解唔講埋佢回應記者果句「唔係」?

我覺得歌手轉會係佢自己同公司之間的協議,所以我尊重佢的決定

如果心早已留不底,身留係度都無謂.
on07111 發表於 2017-5-17 22:15

突然好鬼掛住洪太哦 - 身可以留得低 心恐怕留不低

唔明點解有些人不斷人身攻擊
其實轉會 同 續約 都牽涉好多問題,亦係商業決定,慢慢等公佈啦

方向網日寫夜寫新一哥,都唔會全信

突然好鬼掛住洪太哦 - 身可以留得低 心恐怕留不低
boy4dudes 發表於 2017-5-17 22:47 

又或者許生對舊公司說再見不糾纏不慰問,分手要恨先夠真誠

見到咁多人維護許先生既誠信, 令我更加覺得周議員好慘...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 22:36

唔係多人維護
只係大家對於許生一直以黎既應對都理解
而你就一直執著係一 d 唔應該執著既野上
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

幾鍾意喺依啲咁唔academic嘅topic都見到依啲theories
但你都識講「不應該」,啲theories、maxims有幾多真 ...
DinG² 發表於 2017-5-17 22:46

句「唔係」的確已經出賣左佢, 不過佢仍然要兜, 佢舉陳柏宇個例子明顯有用意, 唔會隨隨便便講, 只係唔知佢當時究竟點樣諗

無論如何, 佢講過咁多句野, 如果句句都係真話, 一定唔會出宜家呢個結局

唔係多人維護
只係大家對於許生一直以黎既應對都理解
而你就一直執著係一 d 唔應該執著既野上 ...
Our_Souvenir 發表於 2017-5-17 23:07

我都唔想執著於一D唔應該執著既野上, 只係見到社會上太多人都執著於一D唔應該執著既野上, 比我一個感覺係, 人講或者無講任何一句說話, 都要為自己行為負責

許先生係咪應該向公眾解釋一下: 究竟邊一句先係真話呢?

周議員就係因為遲左少少交代一D野, 宜家D反對派圍攻, 證明早D主動講晒所有野對自己有利無弊

我都唔想執著於一D唔應該執著既野上, 只係見到社會上太多人都執著於一D唔應該執著既野上, 比我一個 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 23:24

解咩釋啫 多舊魚

而家大眾好似都冇覺得佢誠信有問題喎
暫時得你一個狙擊佢之嘛

唔明點解有些人不斷人身攻擊
其實轉會 同 續約 都牽涉好多問題,亦係商業決定,慢慢等公佈啦
simpleme 發表於 2017-5-17 22:58

何生何太D friends

星夢今年係唔係會幫阮浩棕出唱片 named 週末覺醒???

鏗鏗係唔係簽左手工藝製作 (林欣彤同公司)??? 唱片發行比D唱片公司做 (e.g. 寰亞, 星娛樂)???

何生何太D friends

星夢今年係唔係會幫阮浩棕出唱片 named 週末覺醒???

鏗鏗係唔係簽左手工藝製作 (林欣彤同公司)??? 唱片發行比D唱片公司做 (e.g. 寰亞, 星娛樂)???
boy4dudes 發表於 2017-5-17 23:44

阮浩棕 FB page 好似話離開左 TVB?

How do u know? confirm?

阮浩棕 FB page 好似話離開左 TVB?

How do u know? confirm?

Our_Souvenir 發表於 2017-5-17 23:55

It's a rumour, that's why I asked whether anyone know

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%98%9F%E5%A4%A2%E5%A8%9B%E6%A8%82

• 2017年4月30日:許廷鏗決定不再與有七年賓主關係的星夢娛樂續約,5月已加盟手工藝製作。
  • 2017年5月15日:無綫電視藝員阮浩棕正式加盟星夢娛樂,個人專輯《週末覺醒》原曲為Infinite《The Chaser》。

回復 228# boy4dudes

wiki個tracklist好假如果係真o既會有好多番唱歌,好似錄佢唱K咁

週末覺醒 今天是你(廣東版)(無綫電視劇集《不懂撒嬌的女人》插曲)
泡沫出走
下一個愛你
無間道
友情歲月
不死傳說
浮誇
今天是你 週末覺醒(國語版)

回復 229# KITSTON

Thanks.

點解 wiki 啲 information for English music are so much more accurate than 中文音樂 ? So confusing

解咩釋啫 多舊魚

而家大眾好似都冇覺得佢誠信有問題喎
暫時得你一個狙擊佢之嘛 ...
Our_Souvenir 發表於 2017-5-17 23:33

我想講, 如果所有人都覺得佢誠信有問題, 就唔會得我一個係度講, 佢一早要好似周議員咁出黎向公眾解話啦

真係好唔公平, 許先生講野可以唔洗負任何責任, 周議員就慘到被彈劾 (其實佢並無許先生咁言行不一, 只係未透露事實全部)

^ 因為行業唔同囉, 做歌手就算係大話精都至多比網民插, 老闆繼續BUY就得

講左咁耐其實大部份人既POINT都有一個共通點﹕

1) 點解鼻塞鏗 出TVB SHOW, 唱主題曲 唔係鏗 鏗 益左TVB﹖ 如果四大天王幫TVB劇
唱主題曲, 有人會覺得TVB 比機會四大天王嗎﹖
2) 點解鼻塞鏗要多謝肥佬7 年哉培, 唔係應該肥佬要多謝鏗鏗, 幫條肥佬發達,
養活星夢成班二打六7 年?

講到尾, 大家都默認鼻塞鏗根本就係蝕本貨,係老闆帶起佢, 佢冇能力帶起老闆,
根本就係公認但唔講出口既事實, 換間公司不如同時UPGRADE一下自己實力, 都
7年啦, 唔見有咩明顯進步, 仍然係個百冇歌手

作曲都唔識, 想做自己想要既音樂咪即係叫老闆出錢幫你買你想要既歌!

我想講, 如果所有人都覺得佢誠信有問題, 就唔會得我一個係度講, 佢一早要好似周議員咁出黎向公眾解 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-18 18:43

你咁講 我反而想要求何哲圖出黎解釋多 D
點解一開始實牙實齒話世紀賤男同狐狸精冇拍拖
但第二日對狗男女即刻拖住手曬命咁款?
何哲圖身為星夢 CEO 擺到明擘大眼講大話喎
佢都唔洗負任何責任喎

你咁講 我反而想要求何哲圖出黎解釋多 D
點解一開始實牙實齒話世紀賤男同狐狸精冇拍拖
但第二日對狗男 ...
Our_Souvenir 發表於 2017-5-18 20:19

兩點回應
    1. 何哲圖並非當事人, 不知情都唔定
    2. 如果何哲圖知情, 講大話當然有錯, 應該道歉, 但係同許先生件事無衝突, 許先生同樣有錯

^ 因為行業唔同囉, 做歌手就算係大話精都至多比網民插, 老闆繼續BUY就得

講左咁耐其實大部份人既POINT都 ...
hkchart 發表於 2017-5-18 20:15

其實好老實講, 公司無左許先生真係無損失, 星夢youtube點擊率最高D歌都唔係許先生D歌, 而係劇集歌

真心想知, 呢度有邊個係真心 (無條件) 鍾意 / 支持許廷鏗?

https://www.instagram.com/p/BURyFaeBj8h/?hl=zh-hk
會唔會快出新歌了,舒文?

Ching2015 發表於 2017-5-19 22:57

希望快點出
    真心想聽

Ching2015 發表於 2017-5-19 22:57

咩唱片公司????

希望快點出
    真心想聽
simpleme 發表於 2017-5-19 23:08

見大家對佢動態咁雀躍, 睇黎佢都好多忠粉, 不愁無公司

咩唱片公司????
kk8733 發表於 2017-5-19 23:20
未知,但我估應該會宣傳新歌時公布。

真心想知, 呢度有邊個係真心 (無條件) 鍾意 / 支持許廷鏗?
michaelycy_2007 發表於 2017-5-19 20:36

一定支持!

作為一個從出道就開始留意既FANS黎講
個人覺得 阿佛 其實宜家既地位有D 唔上唔落
只可以講系 星夢一哥  拿過903男銅但未系樂壇一線
雖然系TVB劇集歌多 但就近幾年既作品黎睇
已經有越黎越多既自由度 肥佬對佢好好
阿佛都可以講系星夢入面 最受到其他媒體歡迎同認可既歌手
TVB陣除 真係唔算勁既啦

人生真係沒幾多個五年可以浪費
都明白佢滿懷大志想做到自己既音樂
但係霖下 美祖 當年唱咗幾多EEG俾佢既K歌
先有今時今日既傳唱度同地位?
同理 TVB就算幾多劇集歌  都係有助于佢人氣
因為真係有HIT過

跟住落黎呢五年好緊要  其實只要同肥佬講好條件  乖D
開得到紅館升呢  鞏固觀眾群體  繼續儲人氣同作品
五年之後再跳槽 你估沒人搶咩?

星夢再唔掂 起碼一年一隻碟  
去華納 三年都未必有一隻  就算簽咗就等於一定得?
當年官恩娜夠系威系勢啦  又咪不了了之

目前黎講 個人覺得阿佛仲系留系星夢比較恰當
其他公司未必有呢個資源 呢個自由度既啦

作為一個從出道就開始留意既FANS黎講
個人覺得 阿佛 其實宜家既地位有D 唔上唔落
只可以講系 星夢一哥  拿 ...
steven891026 發表於 2017-5-23 01:07

相當中肯呀, 現時遭TVB封殺, 星途都難以更上一層樓, 雖然音樂夢可以繼續追

佢應該估唔到TVB會全面封殺, 所以可以話失預算, 就算要同TVB破冰, 相信也非一年半載之事

我亦想發表下我的睇法, 我贊成鏗鏗離開星夢,向外面闖一闖. 首先他在星夢已經是一哥,但歌唱毫無進步,原因是星夢給的資源是有連帶性, 例如要出劇集歌才會做宣傳,而且是連續性出同一類劇歌, 每一首曲風都十分相近, 還要日日播, 我估計他亦唱到好厭倦. 他嘗試自己找班底做其他類型歌曲,但就要自己投資, 因為星夢説無資源. 鏗鏗除了唱歌,亦是專業人士, 他唱歌是為了興趣和滿足自己的願望, 但星夢給他的劇集歌,祗會不斷磨蝕了他的個性和音樂的生命, 每年都有新歌手加入, 如果持續下去,樂迷會慢慢離去. 所以既然又要自己投資,不如找一間對音樂有抱負的華納,起碼華納是尊重歌手的自主和音樂, 並不會為了賺錢而將歌手用到盡.

相當中肯呀, 現時遭TVB封殺, 星途都難以更上一層樓, 雖然音樂夢可以繼續追

佢應該估唔到TVB會 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-23 01:26

優秀選連雙週冠都ban就知係全面封殺了,其實903俾奬佢,可能都同星夢quota有關,唔係好信佢離開星夢,903會有幾熱播佢d歌,而且最男5強佢好似都無

優秀選連雙週冠都ban就知係全面封殺了,其實903俾奬佢,可能都同星夢quota有關,唔係好信佢離開星夢,90 ...
阿mark 發表於 2017-5-23 11:18

佢宜家實知死啦, 不過當初走既時候可能無預計到被封殺

903會比quota星夢? 他們可是敵人呢......

最男5強不入代表佢樂迷根本實力有限, 佢D人氣全靠TVB

佢宜家實知死啦, 不過當初走既時候可能無預計到被封殺

903會比quota星夢? 他們可是敵人呢..... ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-23 14:24

2014 fred 新人銅
2015 /
2016 alfred 男銅

2014 fred 新人銅
2015 /
2016 alfred 男銅
阿mark 發表於 2017-5-23 14:37

不過新人以外, 903幾乎全面封殺星夢 (即使非劇集歌)

不過新人以外, 903幾乎全面封殺星夢 (即使非劇集歌)
michaelycy_2007 發表於 2017-5-23 14:41

唔計alfred,非劇歌係咪得: 無名氏、熊貓、炮火、情人自擾有上榜?