返回列表 發帖
Herman的抉擇:
a) 等Alfred出新唱片時, 舊東家星夢推出Alfred新曲+精選
b) 星夢唔出碟, 留番quota 俾自己歌手
venus 發表於 2017-5-10 15:32

出新曲+精選應該有D人買掛

不過等Alfred出新唱片時先出可能要等三四五年

鏗鏗唔想拍劇拍電影係可以理解的:
1) 以前自己嘅MV已經要被月巴人老迫佢扮直男, 唔想拍劇拍電影扮直男女 (佢亦無信心無本事扮 - 懸崖花MV尷尬嘴嘴Mag額頭係幫個好姊妹)
2) 想繼續自己嘅"志願" (做歌手), 唔想做其他非志願嘅野 (拍劇演戲)
3) 唔想被導演指定演hehe角色 (e.g. 林一峰, 梁祖堯, 賀飛, 彭冠期)
鏗鏗自己努力做牙醫賺錢出歌出唱片, 唔靠父蔭, 係值得欣賞嘅 不過希望唔好變另一個鄧穎芝, 賺錢幾年先出一兩首歌

joyce宜家乜公司?
黃家正 發表於 2017-5-10 22:38

HMV Digital China Group

http://www.china3d8078.com/artiste/detail.html?artiste_id=10

兄弟情LOR。。
kk8733 發表於 2017-5-10 22:41

Don't you mean 姊妹情?

唉.. 好唔鐘意派派下歌未出碟就約滿
星夢情真 發表於 2017-5-10 21:16

無計, 月巴人老hold住唔幫鏗鏗出碟

我自己整隻<痛醒>EP tracklist:
01. 我的志願
02. 痛醒
03. 你在我在
04. 問天
05. 天地
06. 籠牢
07. 我的志願 (沒了沒完版)   
08. 遺物 (Bonus Track)

都係經理人合約? 咁HMV唱片公司呢?鄭融呢?
阿mark 發表於 2017-5-10 23:34

宜家D廣東唱片銷售多數冇乜錢賺, 經理人合約可以唔駛講明出唔出碟, 更別提出幾隻碟. 經理人唔駛擔心唱片成本問題同賣唔賣得, 歌手亦唔駛"希望越大, 失望越大", 有碟出係個 bonus.

HMV 數碼中國集團俾 Joyce 出下歌, 好彩嘅話或者 2018/2019 出到隻碟, 又或者只會出數碼單曲/數碼專輯.  

製作單曲嘅成本比較靈活, 大有大做, 小有小做. 好似 Shiga (and hopefully Janice and Jill), 做一隻數碼單曲, 拍隻單曲嘅MV, plug 隻歌去電台/媒體平台, 然後做下一隻歌, MV, plug, 循環繼續. 夠歌時出隻實體CD. As for Sophy, 先花幾年做幾首歌, (去年)出 Digital EP, 反應唔錯, 然後(今年)先出隻實體CD. 拍一隻MV, plug 隻歌, 希望隻歌上上榜, 拍下一隻MV, plug隻歌, 一步一步繼續做.

如果鄭融今年有一兩首新歌真係還得神落, 出碟絕對是個夢 (唔知湯記出唔出到佢隻碟呢)

佢係妹妹???
kk8733 發表於 2017-5-10 23:15

Joyce 嘅妹妹, Mag 嘅姐姐, perfect 姊妹情

林峯咪係樣版咯,以為離開tvb好掂,宜家d歌係就係上到903,仲好似有首冠軍添,不過估計無乜人會記得佢上 ...
阿mark 發表於 2017-5-11 00:17

記得林峯903 #1, RTHK #17 <Show Me> (because of Britney Spears "Show me how you want it to be...")
997 & RTHK #1, 903 #2 <Heart Attack> 完全冇印象要翻查

一直覺得佢好大野心同自視好高,可能因為出道以來都一帆風順,而且佢唔使憂柴憂米又有後路,想出去搏一搏可 ... 何生何太會醒覺
Crooks 發表於 2017-5-11 10:55

不但要醒覺, 何生何太要痛醒

轉會係正常事,佢公司個個出事先覺得佢可憐,佢大方D啦
simpleme 發表於 2017-5-11 11:14

爭Hana, Groupmate, 伍富橋, Hubert未"出事". 可能遲D伍富橋同Hubert十指緊扣, 一齊出櫃; Groupmate妒忌Hana一直有歌出, 線上瘋狂攻擊佢, 要入精神病院; Hana突然宣布: 我要變性, 我是男人, 我叫Hank

毒坤 星娛樂 16個月

鏗鏗
月巴人老 八年 皇后大道 1563 Live House

即使唔轉公司一樣可以成功, 謝霆鋒, 容祖兒, Twins都差唔多20年
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 12:39

其實差唔多20年唔轉公司係佢地成功嘅最大原因. 當然一開始要聽教聽話, 特別係女皇同佢好乖好聽老闆話, 擁抱天下嘅好媽媽. 公司比D好歌你, 你未夠感情經驗但係你扮了解頂硬上照唱. 公司比D一面膠歌你, 你乖乖照唱. 天生聲底唔太特出, 你做好女孩努力練習唱歌技巧同現場表演.

公司送你去外國變靚靚, 你樂觀喜喜地接受風險. Marketing瘋狂谷你D歌, 痛愛你保護你嘅形象, 形射你嘅人被迫進行瘦身大法. 公司要你唔可以公開黃色大門紅屋頂天窗, 你扮13點天然呆, 接受時不與我, 越唱越強. 圓謊過後, 對初戀說再見. 與黑手新貴去火星戀愛, 繼續守業狂掃獎, 紅得有理

每次轉唱片公司係一個冒險, 你必須重新學習與新公司的團隊合作 (製作, marketing, sales, etc). 新公司簽你前會講到天花龍鳳, 你簽字後 sh*t can hit the fan. 如果你轉幾次唱片/經理人公司你都keep住紅, 新舊公司大多數嘅人都respect你, 這意味著你EQ高, 你紅, 係你好嘢!

886鏗鏗

因為以前有好多其他歌手願意唱劇集歌, 遲下套舊劇蘭花劫, 主題曲由陳慧琳唱 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 19:30

<用愛邁步>真係好鬼正, 正過好多星夢劇集歌

呢點同意, 不過現時難以再有如此製作, 並非因為星夢出現, 反而係因為難以再有人願意製作劇集歌先要 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 20:45

除了Kay媽媽 - 兩生關, 孤嶺花, 諸神混亂製作真係算頂級

鏗鏗給鏗鏗私の歌 《理想的翅膀》 許廷鏗

林峯根本無出歌啦
lemontea1069 發表於 2017-5-16 15:36

上年plug左四首solo歌+兩首大合唱歌, 今年無曬聲氣 不過蛋記應該會繼續幫林峯出D putonghua 歌既

鏗鏗不如玩玩gimmick出下兒歌 (like Justin), 大家一起刷牙歌

唔只係娛果園啦
做邊行都要識得講野
matthew1990 發表於 2017-5-17 20:15

除非你係王菲同容祖兒

其實非蛋記歌手轉唱片公司係好平常既事, 呢度咁多迴響, 真係好多人關心同痛愛鏗鏗哦

我覺得歌手轉會係佢自己同公司之間的協議,所以我尊重佢的決定

如果心早已留不底,身留係度都無謂.
on07111 發表於 2017-5-17 22:15

突然好鬼掛住洪太哦 - 身可以留得低 心恐怕留不低

唔明點解有些人不斷人身攻擊
其實轉會 同 續約 都牽涉好多問題,亦係商業決定,慢慢等公佈啦
simpleme 發表於 2017-5-17 22:58

何生何太D friends

星夢今年係唔係會幫阮浩棕出唱片 named 週末覺醒???

鏗鏗係唔係簽左手工藝製作 (林欣彤同公司)??? 唱片發行比D唱片公司做 (e.g. 寰亞, 星娛樂)???

阮浩棕 FB page 好似話離開左 TVB?

How do u know? confirm?

Our_Souvenir 發表於 2017-5-17 23:55

It's a rumour, that's why I asked whether anyone know

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%98%9F%E5%A4%A2%E5%A8%9B%E6%A8%82

• 2017年4月30日:許廷鏗決定不再與有七年賓主關係的星夢娛樂續約,5月已加盟手工藝製作。
  • 2017年5月15日:無綫電視藝員阮浩棕正式加盟星夢娛樂,個人專輯《週末覺醒》原曲為Infinite《The Chaser》。

回復 229# KITSTON

Thanks.

點解 wiki 啲 information for English music are so much more accurate than 中文音樂 ? So confusing