返回列表 發帖
我反而唔信星夢係903再有任何quota. 可能兩年前阿樂失十大時已經無左,去年首我的志願又無左十大。個男銅 ...
Ching2015 發表於 2017-5-23 15:11

兩敗俱傷, 903繼續封殺星夢, 同時許生都不再有獎

老兄,今次我好buy你,完全講中重點。雖然自私地我都想佢留係星夢,因為可以係電視經常出鏡同播劇歌,keep ...
Ching2015 發表於 2017-5-23 14:58

下場就是人氣急降

903最男五強不入已經可以論證到其實佢人氣相當有限

997可能退步添, 有眼見, 就算係星夢歌手, 好多都要人氣劇集歌先冠@997

同時許生係勁歌不再有獎. 呢個正確的。其他三台RTHK一定有,903同997有冇獎睇佢加入邊間唱片公司。 ...
Ching2015 發表於 2017-5-23 17:42

997係要一D人氣超強的歌

花左小小時間去睇你的留言

講咁多反骨字眼, 個人誠信問題

又列咁多新聞去証明

等我同你回顧下

許先生 ...
samsam 發表於 2017-5-23 18:43

(1) 離開係一件事, 誠信係另一件事, 你可以大大方方講我唔要簽約, 咁樣誠信無問題, 同時可以離巢
    (2) 簽TVB而非星夢大有人在, 如KwanGor, 鄭世豪 (前星夢, 離開後無被封殺)
    (3) 你認為公司應該點樣幫佢宣傳先適合呢? 你想要自由, 但係又想要公司幫, 咁究竟你想要D咩?
    (4) 容祖兒夠多haters啦, 又唔見佢離開EEG? 任何一個公眾人物一定有人愛有人恨, 佢優點可能都成為佢缺點, 所以先會兩極化, 得一種人無人恨, 就係無人識既人
    (5) 隻仁至義盡有咩問題呢? 公司唔谷? 不如變埋做劇集歌咁谷好唔好? 星夢同TVB關係只限於劇集歌, 如果係非劇集歌, TVB根本做唔到D咩, 你星夢就只有好似其他唱片公司咁靠電台同網絡宣傳

1)其實你幾好笑。誠信要講架
仲係合約裡面點講到明唔簽,自古到今都係咁合作
你唔會未辭職而週圍係公司 ...
samsam 發表於 2017-5-23 20:33

1. 你可以唔主動話公司做得幾開心, 只要唔回應有關傳聞就得, 咁就可以做到唔洗講大話也唔洗違背良心

2. 我呢點係反駁你話簽TVB而唔簽星夢唔work個論點

3. 咁請問唱片公司點樣先叫有谷首歌呢? 你又知星夢無谷非劇集歌? 你要知道劇集歌同非劇集歌兩種谷法唔同的, 非劇集歌無得日播夜播就叫唔谷? 一定要有MV先叫谷? 宣傳有好多方法的, 你見不到不代表唱片公司咩都無做, 有D野係許先生自己FB出現, 也不代表唱片公司0參與

4. 唱片公司可以控制到歌迷咩? 同公司爭資源, 歌迷自然有機會不滿, 又唔見你批評陳柏宇林奕匡互相有haters? 呢樣野公司控制不了

5. 如果D非劇集歌變成劇集歌咁谷, 咁樣903 BAN死都得啦

其實你根本係個人針對
當仲係合約當中
講開心唔係代表假
係個人修養
唔好既野唔一定要俾人知
當大家仍然 ...
samsam 發表於 2017-5-23 22:39

我並非星夢員工 (當然我係呢度無辦法證實, 不過請你看看我其他留言, 我係有點出該公司既問題)

只係要把道理說清, 我回應全部都好和平理性, 用詞都唔顯得有幾粗俗同無禮, 只係你在發難, 好像在攻擊我似的

難道你現在不是在批評人嗎?

我從來歡迎辯論, 也喜歡辯論, 因為通過辯論可以把道理說清, 即使對手與我立場不同, 我從來尊重對手, 因為即使立場唔同, 比對論點論據總係一件有意義既事情, 不但能令我知識上有所得益, 都能夠比各方都對事實有更全面了解, 不過我所指既辯論係理性, 有禮, 和平辯論, 而非惡意攻擊 (e.g."廢物"等用詞)

道理係你自己個人睇法.....你一口就斷定一個歌手既人格
而不斷攻擊
人地又唔係做錯D咩
就算離開自己公司 ...
samsam 發表於 2017-5-23 22:59

如果你認為許生係傳媒面前一句假話都無講過, 咁我只能講: 可能我閱讀理解真係好有問題

如果你認為許生係傳媒面前有講過假話, 不過因為仍在合約中, 有好多野不方便講, 即使將真話隱瞞也沒問題, 咁我只能講: 我同你價值觀有點分別

後庭鏗歌路有幾窄大家都知,又唔識樂器又唔識作曲又唔肯拍劇又唔減肥,咁唔唱劇歌你教何生點捧佢呢? ...
Kaybb 發表於 2017-5-24 14:05

你講得真係好

根本無人明白我個論點, 我已經重覆左好多好多次, 呢度D人一係當我係星夢打手, 一係當我係無理取鬧

我好希望大家重新閱讀一下我D論點再理性評論

好彩都仲有人明白呢一點。
我不斷指出,只要係東方,就係星夢放料,
好似都冇人明呢個 point 嘅重要性。
...
Bluejays 發表於 2017-5-24 05:26

東方日報點解一定係星夢放料呢? 有證據嗎?

我又不覺鏗鏗歌路好窄, 近期阿樂和你在我在,他都有不俗的表現.當然有些hit的作品,表現差強人意. 但是他的成 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 14:30

好多三台冠軍都係劇集歌

你詳細啲再諗諗我話你係 怪獸家長 嗰個論點啦。
你講左 100次 同一個 point,CM 都冇人 buy,你繼續講都 ...
Bluejays 發表於 2017-5-24 06:17

我有好認真諗同理解你個論點, 不過我覺得你不太明白我個論點

你個怪獸家長論只適用於: 許生是否應該離開星夢?

不適用於: 許生是否應該向傳媒講真話?

宜家我關注點係: 佢唔應該講大話, 話係公司好開心, 好多自由 (即使佢決定離開)

現今樂壇的歌手其實都處於兩難局面,如果不是靠意志支撐,好多歌手都會選擇放棄。原因他們要付出出很多的 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 08:24

如果你覺得許廷鏗好唔順利, 你覺得陳奕迅, 容祖兒, 鄭秀文, 楊千嬅好順利嗎??

一個歌手越多人LIKE, 只會越多人HATE, 因為一個人優點都同時會係佢缺點

是的, 但同時他亦有很多非劇集歌曲都有不俗成績. 還有點解要執著他要唱劇集歌曲才能保持人氣, 請問現今幾 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 15:27

上左一線的確可以唔做任何野保持人氣, 不過許生明顯人氣未夠, 903最男五強不入

如果不介意我亦想講坤坤現象,他是少有無後台,但儍人有儍福地走紅。當然紅了之後,唱片公司就肯出錢出力地 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 08:43

KwanGor拍多人地幾多電視劇呀, 一定唔會同其他人同一下場

這次我撐你
對....如果像華星般
我絕對相信ALFRED 就算俾人插爆都留
人情味呀 講得好

間公司就係逼 ...
samsam 發表於 2017-5-24 10:46

其實唱劇集歌真係咁慘咩? 幾多人恨都恨唔到呢個比人認識既機會呢?

請你不要講到唱劇集歌好似推歌手去死咁啦, 人地RTHK同997都會冠劇集歌架, 證明劇集歌並非你講到咁差同無人欣賞

如果一個歌手只唱劇集歌可能會失去個人風格, 不過許生完全有自己空間製作其他歌曲

係呀
咁咪証明星夢自己身有屎
知道呢幾年都真係對佢唔住

而FRED同STEP件事更加俾星夢睇到
出面 ...
samsam 發表於 2017-5-24 10:50

佢地兩個件事, 點解你地一定要一口咬定係佢地兩個錯呢?

我無話佢地一定無錯, 不過全部野都係估估下, 根本無真憑實據, 不要隨便冤枉人

我終於知道你的問題所在, 你太過自我中心, 而且聯想力過度豐富, 算是對人不太信任之過. 我講緊香港樂壇歌 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 15:51

這是你說的:

鏗鏗是其中一位這類型歌手,但他發覺近年已經入了一個死巷,無論他付出多少努力,甚至投資拍好MV,但總是不能像出道時咁順利

我是回應你這一句

所以我更加需要強調,現在 Alfred 單野,
由 2/6 到現在,都只係得 東方 做緊 一言堂。

「TVB 剎星」都 ...
Bluejays 發表於 2017-5-24 13:27

新聞只可以選擇報道的角度, 不能改變事實

多謝你為Alfred平反。講中哂重點,好多野其實粉絲都知,不過之前佢重係星夢,費事公開討論咁多對佢有影響 ...
Ching2015 發表於 2017-5-24 13:25

成日話公司無谷, 我真係好想知道點樣先叫有谷, 能舉一個例子嗎?

以前TVB都有找其他歌手唱劇歌, 如譚校長的誰可改變, 陳慧琳唱的希望, 歌手有可以保持人氣 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 15:51

其實我之前已經講過呢個問題

星夢公司的成立原因, 係因為TVB同其他唱片公司出左問題, 好少歌手願意唱TVB劇集歌曲, 不過一套劇集總要有主題歌曲, 所以就唯有成立一間公司去解決呢個問題, 源源不絕供應劇集歌, 否則劇集便會無歌, 這是TVB不想看見的

用同一班歌手同同一個班底去製作歌曲, 的確非常有問題, 不過呢個係無辦法之中既辦法, 你能獻計, 點樣可以令更多人願意為TVB獻唱或者獻上音樂作品做劇集歌曲嗎?

點解你祗看後一句,那句是結果.  "所以現今歌手出碟大部分都要有後台,而且又要培養好的粉絲,才可以在香 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 16:05

即係你認為許生係靠後台?

你是否認為他無後台嗎
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 16:16

我覺得佢係靠TVB先有今時今日地位 --> 我好同意佢有後台

hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 16:30

所以我覺得TVB係幫左佢而非害左佢, 因而我先覺得佢應該要飲水思源

除非: 佢唔想要人氣, 佢唔要任何獎項, 只要做自己喜歡的音樂, 任何自己唔太鍾意既野都全部唔好做

所以大家亦要支持無後台的歌手, 他們行的路更加困難.

他轉唱片公司, 又不是去Viu  ...
hkwilliamsiu  ...
samsam 發表於 2017-5-24 17:24

傳媒: 你有左嗎?
    女歌手: 好開心,唔回應啦 , 總之生活好開心

佢係問非所答, 非大話

傳媒: 你有左嗎?
    女歌手: 點會有BB, 一個人生活好開心

事實係有BB, 就係講大話

所以咪就話
點解一定係歌手唔飲水思源
點解離開星夢唱片公司就一定會死 ...
samsam 發表於 2017-5-24 17:26

離開星夢公司死唔去, 只係遭封殺姐

當然, 被TVB封殺都有大把路走

回顧過去, 你可以覺得佢奉獻左七年青春於TVB, 浪費左七年青春於TVB, 不過無可否認, 如果無TVB, 根本無人認識許廷鏗

我所謂飲水思源, 並非要不斷諗公司老闆永遠是對的, 而係無時無刻都要思想一下, 自己有今天的成就 (即使不是很多), 究竟係咩原因, 現在與將來, 都是建基於過去, 你不回顧過去, 就無法展望一個有方向的未來

好似某人咁回應就死啦,做明星冇d公關仲生存到?老板係度,記者問你可唔可以留低係公司,唔通黑住面咁話唔 ...
HOTMAN 發表於 2017-5-24 18:03

講得好, 用同一把尺量度周浩鼎議員, 如果一早同傳媒講話D修訂係經過特首辦公室, D修訂仲生存到? 委員會查完, 周議員先同大家講話個研究範圍係經過特首修改, 咁都無問題啦, 就好似許先生咁離開左公司先同大家交代成件事

既然許廷鏗先生有公關技巧, 周浩鼎議員都係有公關技巧姐, 為何要被彈劾?

[/quote]

他轉唱片公司, 又不是去Viu 或奇妙電視台.
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 16:30

咁佢想同TVB保持一個咩關係呢?

你再咁亂唸亂咁代入,無人會再覆你。
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 21:45

如果你有理據, 哪怕把真理辨明?

所以大家亦要支持無後台的歌手, 他們行的路更加困難.

他轉唱片公司, 又不是去Viu  ...
hkwilliamsiu  ...
Ching2015 發表於 2017-5-24 22:14

流行曲要成功, 根本不需要後台
    製作水平不需要很高, 只要大眾聽得入耳, 覺得有共鳴, 歌曲自然會流行, 然後成為經典
    即使製作水平很低, 歌詞又沒甚麼意義的歌曲, 也有機會傳唱度高, 因為該歌曲就代表一個時代

只是把流行曲商業化後, 後台先變得如此重要, 因為要有後台, 先有人認識唱片, 歌手先會在頒獎禮有獎

佢係想人支持下佢偶像坤哥,我只係回應,唔好想得太複雜。
Ching2015 發表於 2017-5-24 22:28

想人支持自己偶像又如何? 這是十分正常的

理據大家都寫了不少,祗是你過濾了,啱聽你就收,唔啱聽就不斷用其他人粅來轉移,如果真的唔明,好 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 22:29

我有認真閱讀所有留言, 然後才點對點反駁的
    我想我的立場已經相當清晰, 大家有不同立場, 或許建基於大家的價值觀有所不同, 如果論及價值觀上的分別, 這是很難改變的
    我的價值觀也很簡單: (1) 誠信 (2) 飲水思源

而我也理解所有反對我立場的論點, 我花時間去反駁, 是為了尊重別人, 也尊重自己立場
    我需要做一個summary去證明我真的理解嗎?

既然你的立場已經相當清晰,無必要再留言解釋,我亦解釋了我的立場,亦不會再增加任何意見,請你不要再回 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 23:01

為甚麼不能回應呢? 若有其他人發言, 或許我也會有新論點呢

好的,請說
kayzzz 發表於 2017-5-24 23:12

我的論點
1. 如果許廷鏗沒有TVB, 不會有今時今日的成就, 所以他應該心存感激, 不應在公司需要他的時候離開
2. 星夢給機會許廷鏗唱劇集歌, 這是很多歌手都想得到的機會, 而劇集歌雖然欠缺個人風格, 但卻真實有助提升人氣
3. 除了劇集歌外, 星夢給予許廷鏗很高自由度去製作自己歌曲, 所以因為欠缺自由而離開並不合理
4. 說公司沒有協助許廷鏗宣傳自己歌曲並不合理, 因為電視劇歌曲有別於非電視劇歌曲, 非電視劇歌曲難以日夜播放, 所以電台及網絡宣傳已經是做了很多
5. 許廷鏗於傳媒面前說在公司很開心, 又舉出陳柏宇效忠公司例子, 但最後卻離開公司 (而原因除了不滿公司以外想不到其他), 所以讓人覺得他為人誠信有問題, 說了的東西並非心中所想, 也言行也不一
6. 即使許廷鏗真的想離開, 當傳媒問他對於離巢傳聞有何回應時, 他可以照現時的說法說"呢幾年都好多呢啲傳聞,所以都唔想解釋咁多,唔想畀人放大講", 不過不用之後自己加陳柏宇效忠公司的例子, 也不用說"我做得好開心"

反對我的人的論點
1. 星夢只懂用劇集歌谷歌手, 使歌手欠缺個人風格, 甚至不尊重歌手, 把歌手當作工具, 所以許廷鏗離開星夢有理
2. 星夢給予許廷鏗很高自由度, 讓他自由尋找歌曲創作班底, 不過卻不用力宣傳他的自己製作的歌曲, 不尊重他, 所以許廷鏗離開星夢有理
3. 許廷鏗留在TVB多年, 欠缺突破空間, 而TVB合約藝人身分使他於903成績差, 所以許廷鏗離開星夢有理
4. 許廷鏗在星夢期間, 幫了很多其他歌手, 所以星夢應該感激他, 相反星夢老闆何生自知對許廷鏗差, 所以即使許廷鏗離開也不會作太多批評或評論
5. 星夢簽了太多人不過又資源不足, 許廷鏗與鄭俊弘互相搶資源, 導致歌迷互相不滿對方, 而星夢擺不平歌迷之間衝突, 星夢使許廷鏗多了厭惡者, 所以許廷鏗離開星夢有理
6. 去年十二月, 許廷鏗仍有星夢合約, 所以即使傳媒問他關於約滿後去向問題, 暫不透露是公關手段, 即使心有不滿公司, 傳媒前說很開心也是正常的, 不是誠信問題