返回列表 發帖
點解唔簽經理人?
發行公司應該都會幫手做宣傳, 定係佢驚經理人公司會唔覺意幫佢接戲?? ...
kevinlai1621 發表於 2017-5-10 11:32

會唔會拍戲同做牙醫工作有衝突? 我估。
總覺得佢青春頌果期如果決心放棄牙醫,全力歌影視發展,應該一早上左一線。

佢之前都有經理人約啦,點會有衝突
lblemon 發表於 2017-5-10 12:46

但佢無拍TVB劇,如果簽經理人可能唔可以再推job要拍戲。同牙醫工作有conflict???

其實繼續簽TVB同星夢對佢無壞處
原因係:
1. 前幾年雖然佢係星夢人, 不過唔係首首歌都要類似班底, 老闆仍然 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-10 20:49

好耐無係cm見你了,而家講咩都無用,離開左都返唔到轉頭。我等佢開show等左幾年都無影,之後更加唔會有,對佢有點失望。而家唔理佢獨立定係簽任何唱片公司,出唱片同開演唱會都唔期望了,只想佢快的plug新歌。其實有時真係唔知佢想點??

完全唔明佢點解要呢個時候離開星夢,班底可以有別其他星夢歌手,而且又可以唔洗拍劇 ...
阿mark 發表於 2017-5-10 23:39

佢應該係唔想再唱劇歌,又有點過份自信。

Maslow's hierarchy of needs --> self-actualization永遠係放最後

當你咩都無, 自然想好快咁有D基本野,  ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 00:05

佢唔等錢開飯咪想要self actualization 攞。唔係人人有條件咁做。

TVB同903, 根本上係對立, 明顯佢係不甘自己D歌903成績差, 連首痛醒都上唔到榜, 覺得係因為自己係TVB局限佢9 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 00:01

唔明佢做咩咁緊張903,男金又唔會輪到佢???

叫佢幹脆入埋903做dj,咁樣兩棲法可以保住人脈。
kenneth 發表於 2017-5-11 08:46

其實佢真係可以考慮下開咪喎,牙醫加DJ又出下歌幾好! 不過我覺得佢最終應該簽得成華納,就算華納出唱片係蝕,佢拍下廣告出下event都有market, 或者去大陸開show唱番幾場都有錢賺啦!

一直覺得佢好大野心同自視好高,可能因為出道以來都一帆風順,而且佢唔使憂柴憂米又有後路,想出去搏一搏可 ...
Crooks 發表於 2017-5-11 10:55

同意,好中肯,如果簽華納已係佢最好的選擇,唔簽經理人真係有可能自組公司,不過我係何生都會嬲。

其實肥佬comment得算好留手同俾面
kayzzz 發表於 2017-5-11 12:06

Alfred 唔肯續約先雪左三個月咁大把,由農曆年雪到4月底only, 算好比面,大把人唔續約雪足成年。肥佬都只係借方向報officially announce Alfred走only. 其實已經好好。

宜家最大問題係alfred係tvb藝人,而唔係普通一間唱片公司的歌手轉會,其實所有巨星帮都面临同一個問題,離 ...
阿mark 發表於 2017-5-11 14:07

唔止星夢,呢個係TVB所有合約藝人面临的問題。

非常同意, 只係要改變並非易事, 提升音樂節目質素要金錢投入, 但係錢從何來呢? 劇集歌歌手要多元化 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 20:17

如果搵演員唱會唔會解決到問題?其實有部份演員係歌手出身都唱得下,如黃浩信,煎pan, 胡定欣等。頒獎禮大獎最男最女英皇,金曲金是但一首劇歌,細獎分比演員同其他唱片公司已可解決問題,現有歌手轉型做演員,演得唱得。星夢可以專注做劇歌制作,唔需要有自家歌手都得。

見IG 好似錄緊新歌。。應該好快知咩新唱片公司啦。
kk8733 發表於 2017-5-11 21:14

佢新班底好似有同Jay Fung合作,期待。唔理佢加入邊間唱片公司,最緊要繼續出歌。繼續支持!

同意樓上comment, 太長唔quote了。老實講,我完全唔覺得洗腦歌如愈難愈愛有咩問題,Alfred的護航同起住忘記我都長期係我playlist度成日loop. 不過如果呢個大market唔係Alfred的音樂路向,走都無可厚非。金堅係星夢/TVB係有左知夠名度,離開左星夢希望佢搵到自己的方向再重新出發啦。我個人覺得呢個moment其實佢重未夠成熟行獨立歌手之路,最好簽間大唱片公司做支援,如果柏豪離開,其實華納幾啱佢,不如簽埋經理人算啦。

鏗鏗給鏗鏗私の歌 《理想的翅膀》 許廷鏗
boy4dudes 發表於 2017-5-14 16:13

點解我無呢首歌? 首歌好勵志,唔錯,加油呀鏗鏗!

雖然自由度係好重要,但始終覺得ALFRED需要有隊TEAM幫佢搵佢既可能性... 有時自己都可能有盲點...
不過佢呢 ...
ashleylin 發表於 2017-5-16 08:32

有同感,覺得Alfred簽華納比較好,華納網上宣傳好勁, 之前柏豪都唔需要靠TVB啦,何況Alfred一早已經入左屋。

如果你以為得你撐 TVB 同 星夢,以為自己喺度孤軍作戰,
所以要強調 TVB 有幾好,Alfred 唔應該放棄 TVB  ...
Bluejays 發表於 2017-5-17 21:01

我其實都想Alfred留係星夢/TVB,可以開紅館及年底爭獎,但都尊重佢的決定。係公司年年都大把同事轉工啦,如果我想走一日未resign人地問我都唔會講啦。又唔覺唔續約轉會有咩問題喎? 而家只有耐心的等佢宣佈新動向,轉一轉環境或能有新發展呢!

我個人認為

1. 離巢與轉會: 難分誰對誰錯, 是非對錯好大程度上係主觀同個人意見

2. 誠信: ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 21:40

好簡單,未係適當時候或者未決定咪唔announce住攞。

無錯你係可以唔講關於續約問題, 不過我諗你應該唔會主動話好愛公司同會效忠掛... ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 21:44

應該只係應對傳媒的台詞,點解咁認真?

https://www.instagram.com/p/BURyFaeBj8h/?hl=zh-hk
會唔會快出新歌了,舒文?

咩唱片公司????
kk8733 發表於 2017-5-19 23:20
未知,但我估應該會宣傳新歌時公布。

真心想知, 呢度有邊個係真心 (無條件) 鍾意 / 支持許廷鏗?
michaelycy_2007 發表於 2017-5-19 20:36

一定支持!

我亦想發表下我的睇法, 我贊成鏗鏗離開星夢,向外面闖一闖. 首先他在星夢已經是一哥,但歌唱毫無進步,原因是 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-23 11:08

老兄,今次我好buy你,完全講中重點。雖然自私地我都想佢留係星夢,因為可以係電視經常出鏡同播劇歌,keep住人氣, 甚至開紅館。但我都respect佢的決定,希望轉一轉環境更有突破及新路向。

優秀選連雙週冠都ban就知係全面封殺了,其實903俾奬佢,可能都同星夢quota有關,唔係好信佢離開星夢,90 ...
阿mark 發表於 2017-5-23 11:18

我反而唔信星夢係903再有任何quota. 可能兩年前阿樂失十大時已經無左,去年首我的志願又無左十大。個男銅都係佢自己爭取同903無咩男歌手先破例比Alfred. 其實Alfred走左,17年903頒獎禮星夢根本完全唔使派任何歌手出席,因為個quota已經唔會再有. 重有半年便可proof我講係正確。

兩敗俱傷, 903繼續封殺星夢, 同時許生都不再有獎
michaelycy_2007 發表於 2017-5-23 17:02

同時許生係勁歌不再有獎. 呢個正確的。其他三台RTHK一定有,903同997有冇獎睇佢加入邊間唱片公司。

花左小小時間去睇你的留言

講咁多反骨字眼, 個人誠信問題

又列咁多新聞去証明

等我同你回顧下

許先生 ...
samsam 發表於 2017-5-23 18:43

多謝你為Alfred平反。講中哂重點,好多野其實粉絲都知,不過之前佢重係星夢,費事公開討論咁多對佢有影響。星夢係2014同15年唔順勢力谷Alfred而谷其他人實在大錯特錯,如果唔夠resources就唔好簽咁多人又無能力同時捧,到16年其實Alfred已有離心,星夢想補救同留人已太遲。不過費事想當年了,而家離開呢個是非地,重新出發。

係呀
咁咪証明星夢自己身有屎
知道呢幾年都真係對佢唔住
而FRED同STEP件事更加俾星夢睇到
出面既人真係知道星夢有幾賤
所以大家都踩多幾腳,幫都唔幫下
samsam 發表於 2017-5-24 10:50

呢單野令我更明白粉絲行為,偶像埋單的道理,Fred有事除左盲粉之外完全無人幫。唔想多講大家都很清楚。

[/quote]

所以大家亦要支持無後台的歌手, 他們行的路更加困難.

他轉唱片公司, 又不是去Viu  ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 16:30

收到,一定支持無後台的歌手,如果的歌得!

離開tvb佢可以收皮了
zxc 發表於 2017-5-24 21:32

你指佢離開tvb=退出娛樂圈/樂壇定係事業玩完? 佢離開tvb大把出路,屋企有錢,又係牙醫,唱歌可以為興趣,又可做Youtuber,  點會收皮? 或者另有發展呢?

流行曲要成功, 根本不需要後台
    製作水平不需要很高, 只要大眾聽得入耳, 覺得有共鳴, 歌曲自然會 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-24 22:19
佢係想人支持下佢偶像坤哥,我只係回應,唔好想得太複雜。

想人支持自己偶像又如何? 這是十分正常的
michaelycy_2007 發表於 2017-5-24 22:30

你睇番post 270, 係指坤哥同小巧,我係話如果佢偶像的歌質素好都會支持,就係咁簡單。

睇來肥仔鏗好減肥囉,期待佢出新歌,咁柏豪95%去英皇啦。
angelicdestiny 發表於 2017-5-28 04:44

之前廋過,休息左幾個月又肥番。遲的要宣傳同拍廣告,MV應該會有motivation去減。

華納好熱鬧 唔知兩個新人點架呢,Jude碟都未出到就又多個女新人

歌手衛詩(Jill)出席跳舞比賽活動 ...
KITSTON 發表於 2017-5-28 18:16

轉投華納都好,有機會出快歌/跳舞歌。

星夢 youtube channel
今日剛剛將 痛醒 喺台灣拍 有 Jinny 客串嗰個 MV delete 左,
換翻 勁歌版 嗰個上去 ...
Bluejays 發表於 2017-5-29 17:39

昨天loop過重有的, 我都唔明。下個會唔會係仁至義盡MV被消失?
可能唔關Jinny事,因為係華納班底。

當歌係一樣,只係換左個 MV 嘅時候,就即係只係關個 畫面 事
Jinny 台灣演員 台灣場景 執導/攝影/後期 .. ...
Bluejays 發表於 2017-5-29 19:06

如果當初過唔到可以唔上星夢official You tube, 只係Alfred personal channel 同facebook播。點解到Alfred離巢同簽華納先delete? 應該係同華納班底同留唔到人有關。

No la
我估係 何生 唔比 Jinny 出 麻醉,要將 痛醒 獨立。

但 何生 咁 anti-麻醉,
係因為 Alfred 事前 ...
Bluejays 發表於 2017-5-29 20:30

即係佢同Jinny點friend都好,Jinny一日係星夢都唔會再有機會合唱/合作啦。不過新公司有機會同Janice, Shiga, Dear Jane合作,集中哂我最like 的男,女歌手同樂隊,重正!
其實有冇source搵到麻醉,好奇想聽下。

留意翻,痛醒 轉 MV,係 5月29日。
臨近 6月,就好多動作了。
Bluejays 發表於 2017-5-29 21:22

咁講應該合約6月先到期。我覺得金堅根本一早同華納傾好哂,果的甚麼轉會有波折我一直唔信。Alfred要做牙醫,邊有時間自組公司? 柏豪走,入華納係最好選擇。臨時改變主意,玩咩?而家都快6月啦,星夢要玩都唔可以玩佢好耐啦。期待佢正式宣佈轉會派新歌。另想簽約加入星夢/tvb的新人真係要想清楚啦。

"回復自由身的歌手許廷鏗被東網率先爆,他今年在無綫「勁歌金榜」的冠軍歌曲《痛醒》被「消失」於《2017勁歌金曲優秀選第一回》候選歌名單上,被懷疑與他不續約無綫有關,無綫勁歌金曲監製麥鎮東直認不諱:「係呀,因為佢完咗合約,冇唱片公司幫佢報名候選,所以咪冇得入圍。"
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20170523/mobile/bkn-20170523210001969-0523_00862_001.html

6月3日勁歌,Alfred因為冇唱片公司幫佢報名候選,所以咪冇得入圍。即係可以自由身簽其他唱片公司啦。可能6月有消息公布同plug新歌。咁重趕得切追AP.

我想問下上年林欣彤有唱片公司帮佢報名嗎?
阿mark 發表於 2017-6-1 11:35

應該無!
所以勁歌個榜都係tvb單方面決定。

一到6月1號,星夢Facebook已經delete埋Alfred張相,雪/過冷河幾個月,應該係6月1號回復自由身啦。
https://m.facebook.com/voiceentgp/?locale2=zh_HK

回復 366# Bluejays
先唔理之前的舊合約了。星夢合約好可能是簽左三年, 由2014年1月至2017年1月完約, 再有六個月過冷河,即17年6月回復自由身。至於華納合約幾時開始應該好快會宣佈。

即係咁,simple math 話我知,
1月1日 到 5月31日 係 5個月,唔係 6個月 :P
Bluejays 發表於 2017-6-1 14:43

唔比冷河5個月嗎?
都話佢6月1號自由身啦,華納IG都開始promote新歌了,懶理點計。

http://hkm.appledaily.com/detail ... tant&issue=20170603
加入華納後由華納經理人陪同下出席第一個公開活動,話6月12日出新歌。TVB有記者出席但沒有訪問Alfred.

咁快出黎,懷疑佢同星夢合約根本波有冷河期。

其實 Alfred 同 Warner 簽約,過程係咪真係 曾經 有阻滯,
由始至終只係得 東方 一個自說自話,而 東方 嘅 ...
Bluejays 發表於 2017-5-29 21:15

真係6月回復自由身,今天已經以華納歌手身份出席活動。佢份合約應該同小巧果份一樣,沒有過冷河期,6月回復自由身。小巧果份14年5月底到期 , Alfred果份17年5月底,應該Alfred係14年加簽左三年,所以6月份可以自由身轉會。