返回列表 發帖
最後果d歌出碟都無望了

原來他突然改變將經理人合約一併簽給華納的意願,有意自組公司做製作,只將歌曲交由華納發行。華納見唱片市 ...
Kaybb 發表於 2017-5-10 13:24

同無簽華納無乜分别吧?就如一d歌手自資出碟,然後俾唱片公司發行係一樣的?華納係度自爆帮柏豪shiga出碟都係蝕本

未出碟歌曲
----------------
Keroro世界
理想的翅膀
青春頌(國)
遺物
再戰明天
一夜成名
天地
我的志願
...
venus 發表於 2017-5-10 15:32

如果佢搞自己工作室,可能1-2年後先出到碟,mag宜家先得1首歌

HMV Digital China Group
boy4dudes 發表於 2017-5-10 22:59

都係經理人合約? 咁HMV唱片公司呢?鄭融呢?

唉.. 好唔鐘意派派下歌未出碟就約滿
星夢情真 發表於 2017-5-10 21:16

其實以前唱片合約好似係會講明出幾隻碟的,我的志願四台冠軍都出唔到碟,真係好陰功

其實繼續簽TVB同星夢對佢無壞處
原因係:
1. 前幾年雖然佢係星夢人, 不過唔係首首歌都要類似班底, 老闆仍然 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-10 20:49

完全唔明佢點解要呢個時候離開星夢,班底可以有別其他星夢歌手,而且又可以唔洗拍劇

TVB同903, 根本上係對立, 明顯佢係不甘自己D歌903成績差, 連首痛醒都上唔到榜, 覺得係因為自己係TVB局限佢9 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 00:01

林峯咪係樣版咯,以為離開tvb好掂,宜家d歌係就係上到903,仲好似有首冠軍添,不過估計無乜人會記得佢上隻ep的歌

佢可以出SHOW 基本上全靠TVB 日日洗腦, 等佢有知名度有曝光率, D歌有人識,
唔係因為佢好紅好有魅力囉, ...
hkchart 發表於 2017-5-11 08:28

而且其他台有奬或者歌有冠可能都同quota有關,如果佢離開星夢,其他幾台都唔一定會繼續buy佢

回復 85# kenneth

咁同林海峰有乜區别

同意,好中肯,如果簽華納已係佢最好的選擇,唔簽經理人真係有可能自組公司,不過我係何生都會嬲。 ...
Ching2015 發表於 2017-5-11 11:08

嬲係正常啦!突然覺得何生好可怜,如果係以前唱片公司的做法,隻碟就會拖到佢轉會後再出,不過宜家的市道,星夢應該唔會再帮佢出個人碟了

宜家最大問題係alfred係tvb藝人,而唔係普通一間唱片公司的歌手轉會,其實所有巨星帮都面临同一個問題,離開tvb一係就封殺,一係就冷對待。

爭Hana, Groupmate, 伍富橋, Hubert未"出事". 可能遲D伍富橋同Hubert十指緊扣, 一齊出櫃; Groupmate妒忌H ...
boy4dudes 發表於 2017-5-11 11:56

呢堆就算了,都好難上位

七年,青春被嗮你無線仲想點?tvb又真係小氣,抵死得罪嗮唱片公司之餘自己培養D藝人都離巢懶得理你 ...
HURRICANE 發表於 2017-5-11 14:11

哇,宜家tvb對佢好差咩??無tvb佢可以有宜家的知名度?

只要解決到電視劇歌曲來源, 星夢就可以bye bye
    星夢設立目的就係製作電視劇歌曲, 捧人只係其次 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 19:23

如果無版稅事件就唔會有星夢呢間公司

因為以前有好多其他歌手願意唱劇集歌, 遲下套舊劇蘭花劫, 主題曲由陳慧琳唱 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-11 19:30

版稅事件改變成個樂壇,其實宜家d劇集歌都唔係好差,只係成日得果幾個歌手唱,所以d人就好反感咯

入左屋係以前既事, 不代表永遠, 林峰已經係好例子
michaelycy_2007 發表於 2017-5-16 14:25

對,宜家林峯歌又唔得,人氣又勁跌

其實非蛋記歌手轉唱片公司係好平常既事, 呢度咁多迴響, 真係好多人關心同痛愛鏗鏗哦  ...
boy4dudes 發表於 2017-5-17 22:08

來來去去都係果幾個討論姐,之後掂唔掂,等佢轉公司之後就知道了,佢放棄tvb就應該預到會被雪藏的了

相當中肯呀, 現時遭TVB封殺, 星途都難以更上一層樓, 雖然音樂夢可以繼續追

佢應該估唔到TVB會 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-23 01:26

優秀選連雙週冠都ban就知係全面封殺了,其實903俾奬佢,可能都同星夢quota有關,唔係好信佢離開星夢,903會有幾熱播佢d歌,而且最男5強佢好似都無

佢宜家實知死啦, 不過當初走既時候可能無預計到被封殺

903會比quota星夢? 他們可是敵人呢..... ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-23 14:24

2014 fred 新人銅
2015 /
2016 alfred 男銅

不過新人以外, 903幾乎全面封殺星夢 (即使非劇集歌)
michaelycy_2007 發表於 2017-5-23 14:41

唔計alfred,非劇歌係咪得: 無名氏、熊貓、炮火、情人自擾有上榜?

回復 290# hkwilliamsiu

因爲怕再現版權事件啊嘛

"回復自由身的歌手許廷鏗被東網率先爆,他今年在無綫「勁歌金榜」的冠軍歌曲《痛醒》被「消失」於《2017勁 ...
Ching2015 發表於 2017-6-1 11:04

我想問下上年林欣彤有唱片公司帮佢報名嗎?

做咩Alfred嘅IG新post好似好大怨氣
hooyaoching 發表於 2017-6-1 17:15

被标簽唔饮水思源,唔怨就假啦!