返回列表 發帖
又有新聞就表示有新歌啦
kayzzz 發表於 2017-5-11 00:58

新聞來源係東方,放料嘅就梗係星夢啦,
人都走左,仲點會幫佢宣傳新歌呀。

星夢喺心態上,係想寫衰轉會嘅過程,
定只係想借呢個機會,交代 Alfred 已離開 就話唔埋。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

佢新班底好似有同Jay Fung合作,期待。
Ching2015 發表於 2017-5-11 21:46

同Jay Fung合作嗰首,應該係 《香港.我家》 ,出左啦
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

好老實講, 我唔見得許生係星夢有D咩係佢想做不過老闆唔比
    班底真係任佢揾, D歌都有宣傳, 我唔明 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-12 00:06

首首 自己歌 都要同 何生 fight 一大餐先出得,
雖然係自主做歌,但喺概念同執行上,
難免可能會 self-censor 或 compromise 定先,
費事連 fight 都 fight 唔到。

外面啲創作班底,知道最終要過 何生 嗰關,
創作時可能都會 潛意識地 就住就住。

所以成堆自主歌,始終冇突破。

我覺得 Alfred 好需要 A&R,
帶佢走出 佢而家啲 自主歌 嘅困局。
再唔搵個 A&R,自己繼續咁做落去,
都只係會出翻啲咁嘅 自主歌。

去邊都好,佢需要一個有 好強 但同時亦 適合佢 嘅 A&R 嘅地方。

本來 何生 關埋門 唔駛諗 將首歌發行出街 嘅時候,
可以係一個好好嘅 A&R,
可惜 何生 始終唔肯為 Alfred 踏出呢一步,
咁就唯有去第二度搵。

記得 2012年 嘅 《翡翠歌星紅白鬥》 嗎?
嗰個係 何太 初入 TVB,極力爭取要攪嘅 show,
用左 好大好大 嘅製作費,結果換嚟 極低嘅收視。

何太對音樂節目,曾經都有過大志,係 香港嘅觀眾 令佢心死。
用個細細嘅 budget,攪個 Sunday靚聲王,反而大受歡迎。

同一道理,何生 都係因為 香港嘅聽眾 而心死,
決心要推廣 越難越愛 個市場。

你可以話,TVB 嘅觀眾,唔等於 香港嘅觀眾,
但 紅白鬥 嘅 極低收視,其實都有一百萬。
一百萬 觀眾/聽眾,冇其他 電台/電視台 做得到,
但一百萬 觀眾,養唔起 TVB,要 Sunday靚聲王 近 二百萬 先得。

香港流行樂壇,最多只係一個 四、五十萬 人 嘅市場,
何生 嘅志願,係想將個市場擴闊到 二百萬,
但一要將個市場拉闊,就係要做嗰啲歌,
因為一闊到去 二百萬 嘅時候,香港聽眾嘅質素,就係咁樣。

你地會覺得,只要有好歌去教育聽眾,
自然就可以擴闊市場 ... 比你擴闊到 八十萬 好未?
但由 八十萬 到 二百萬 嗰班香港人嘅質素,我就冇信心 有得教 喇。

其實 Alfred 同 何生 嘅志願 都完全成立,冇話 邊個啱 邊個錯。

Alfred 絕對有能力幫 何生 達成 何生 嘅志願,
何生 亦絕對有能力幫 Alfred 達成 Alfred 嘅志願。
可惜 兩個志願 係 相沖相剋,
要去幫對方,就要放棄自己。
Alfred 做唔到,何生 亦做唔到。

兩個可以互相幫助嘅人,能夠遇上,本來係佢地 天大嘅福氣。
明明有能力去互相成全,但偏偏又無法互相成全,
真係好可惜。

其實我好強調, 每人都可以轉公司, 就算TVB全職藝人, 離開TVB北上發展, 探索更多可能性, TVB好多高層都話 歡 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-16 20:05

由頭到尾佢都係話唔再續約,冇 一時話續 一時話唔續,
冇扭過計話要乜要乜,又冇唱衰過公司,
邊度有開過火,點樣唔和平?

睇佢條條comment都狙擊緊鏗鏗
一就係打手 一就係對熊貓專一至死嘅fans ...
JayantL 發表於 2017-5-16 22:31

佢唔係狙擊緊 Alfred,佢係真心想 Alfred 好,
但係佢覺得 Alfred 要留喺 TVB 先會有前途。

點解佢又會話合約仲有好耐,但之前又會講面對轉會關口...
好假
John 發表於 2017-5-17 14:56

TVB 啲合約,at least 巨聲嗰啲,係有條款註明,
約滿後 幾耐 唔可以簽其他經理人 或 亮相其他電視台的。
如果計埋呢段時間,咪仲有一段時間囉。

林峰 同 Mag,
都係 約滿後半年左右 先開始有傳媒報導 話佢地已經約滿左半年,
跟住都仲要過幾個月先宣佈加入新公司。

不用唔洗講反話講到咁呀......
    好大自由度, 好開心, 效忠 --> 呢D用詞如果非真心話, 真係無需要 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 20:19

如果你係真心想 Alfred 好,就要學識放開。

你想佢喺 TVB 得到嘅,只係用嚟滿足你自己,
正如 怪獸家長 想 子女得到嘅,都只係為滿足自己一樣。
家長點樣深信自己係啱嘅都好,有一日都要明白,
要放手 比子女自己 隨心而行 先係最健康嘅。

我有幾撐 TVB,有幾撐 何生,全 CM 都知。
但我 同你唔同 嘅地方係,我懂得放開,
因為我明白,就算 條路 係啱係錯,
條路都一定要由佢自己行出嚟先得。

喺呢刻,因為你 唔耐煩,
想盡快見到佢 拿呢個獎 嗰個獎,
就 怪呢樣 怪嗰樣 係冇 point 嘅,
比啲耐性 等睇件事 點樣發展啦。

你個怪獸家長比喻都好貼切, 都好多謝你不斷回應我D留言 :))

不過我最想講既係: 我宜家開始認清 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 20:52

如果你以為得你撐 TVB 同 星夢,以為自己喺度孤軍作戰,
所以要強調 TVB 有幾好,Alfred 唔應該放棄 TVB 嘅話,
咁你太睇低 撐 TVB 同 星夢 嘅人喇。
撐 TVB 同 星夢,唔代表就會覺得 Alfred 錯。

1. Argumentation: 論證自己論點的過程, 不應該加入沒用的論據

2. Maxims of conversation: 兩 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-17 22:06

上公關堂 同 公關嘅課本,會有完全另一套守則。
而回答記者問題所用嘅,應該係公關嘅技巧同守則。

就算你唔係讀公關,又或者唔尊重公關呢門學問,
都要接受公關係真係有堂上有得讀嘅一個科目。

係咁傳佢週圍傾公司但一張相都無影過
係人都知。係星夢發攻想逼人續約啦

亦充分顯示公司利用方向日報不斷攻擊人
samsam 發表於 2017-5-23 22:39

好彩都仲有人明白呢一點。
我不斷指出,只要係東方,就係星夢放料,
好似都冇人明呢個 point 嘅重要性。

我一路都話,由 2/6 到 5/10 幾次嘅「爆料」,
應該都係星夢出手。

5/23 呢單無得講,公司唔做,報紙自己都會做。
所以其實我唔鍾意  2/6 到 5/10 嗰幾次 「先下手為強」 多啲。

如果你認為許生係傳媒面前一句假話都無講過, 咁我只能講: 可能我閱讀理解真係好有問題
michaelycy_2007 發表於 2017-5-23 23:04

你詳細啲再諗諗我話你係 怪獸家長 嗰個論點啦。
你講左 100次 同一個 point,CM 都冇人 buy,你繼續講都冇用。

個仔唔要讀名校,最大損失嗰個,係個 怪獸家長,唔係個仔。
你將自己嘅失落,怪責落個仔度做乜?

做 fans 做到變左 怪獸家長,好多人都唔會明,
所以會開始估你 係呢樣 係嗰樣,
最後比人覺得係錯嗰個,都會係你。

仔冇得換,偶像有得換。你考慮下。

我亦想發表下我的睇法, 我贊成鏗鏗離開星夢,向外面闖一闖. 首先他在星夢已經是一哥,但歌唱毫無進步,原因是 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-23 11:08

家家有本難唸的經,我地從來都可以係朋友,
我冇放棄過 持續呢個 相處之道 嘅可能性。共勉之。

現今樂壇的歌手其實都處於兩難局面,如果不是靠意志支撐,好多歌手都會選擇放棄。原因他們要付出出很多的 ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-24 08:24

慎防你 好似可能 係睇唔明我比你個 post,
我話 「從來都可以係朋友」,係指你同我,
即係 撐緊唔同歌手 嘅人,唔一定就要係敵人。
希望你再睇多一次我個 post,睇得明。

係呀
咁咪証明星夢自己身有屎
知道呢幾年都真係對佢唔住

而FRED同STEP件事更加俾星夢睇到
出面 ...
samsam 發表於 2017-5-24 10:50

所以我更加需要強調,現在 Alfred 單野,
由 2/6 到現在,都只係得 東方 做緊 一言堂。

「TVB 剎星」都未出手,到時自然會有另一個說法出現,
無須太心急,攪到火遮眼。

星夢 youtube channel
今日剛剛將 痛醒 喺台灣拍 有 Jinny 客串嗰個 MV delete 左,
換翻 勁歌版 嗰個上去。

我一直好好奇,台灣拍嗰個嘅 copyright 邊度出左問題,
攪到 星夢 竟然肯出錢重拍。
我之前傾向相信係 台灣嗰邊 有人冇簽到 release form
(應該唔關 導演組 事,因為 你在我在 同一班底),
但現在我傾向相信 係因為有 Jinny 客串出鏡 嘅問題。

唔知仲會唔會有其他野陸續消失。
Playlist 就已經冇左架喇。

昨天loop過重有的, 我都唔明。下個會唔會係仁至義盡MV被消失?
可能唔關Jinny事,因為係華納班底。{:4_100: ...
Ching2015 發表於 2017-5-29 18:05

當歌係一樣,只係換左個 MV 嘅時候,就即係只係關個 畫面 事
Jinny 台灣演員 台灣場景 執導/攝影/後期 ... 任選

Alfred 自資嗰三個MV,TVB用左兩個,淨係 痛醒 唔過,即係唔關 Alfred 自資事。
如果淨係 TVB 唔播,你可以話係 電視尺度 問題,
又或者係 TVB policy 唔准用 非自己人 做演員,或者 台灣演員/場景 冇簽 release form,
但而家連 星夢 youtube 都 delete 埋,範圍就收細左好多喇。

即係有其他人過檔?
kayzzz 發表於 2017-5-29 20:19

No la
我估係 何生 唔比 Jinny 出 麻醉,要將 痛醒 獨立。

但 何生 咁 anti-麻醉,
係因為 Alfred 事前冇同 何生 講,
變相係 Alfred 喺冇 Jinny公司 嘅同意下 同 Jinny 合作,
定只不過係 何生 唔可以再比其他歌手 玩自主 就唔知喇。

Technically,如果未得 Jinny嘅公司 同意,
Jinny嘅公司 有權唔准 Jinny 出現喺 Alfred 嘅 MV。

其實 Alfred 同 Warner 簽約,過程係咪真係 曾經 有阻滯,
由始至終只係得 東方 一個自說自話,而 東方 嘅料,就一定係由 星夢 放嘅。

我之前已經提過,同樣係 巨聲1 嘅約,
劉威煌 係 6月頭 同記者講,佢 6月 開始自由身,
小巧 亦係 6月 開始去 中國好聲音 初選。

巨聲 啲 TVB 合約,係有條款註明,
約滿後 幾耐 唔可以簽其他經理人 或 亮相其他電視台的。

成件事,絕對有可能係 Alfred 同 Warner 一早已經傾掂數,
只係等呢段 過冷河期 一過,就可以公佈,
但 星夢 就趁呢段 Alfred 唔可以講野嘅期間,
作料比 東方 話 講數有阻滯,
臨到 6月 就將講法扭翻轉,話傾掂數,目的只係想寫衰件事。

我本來都相信 星夢 冇做到咁衰,
但當臨近 6月 就叫 東方 轉口風,
令我冇辦法相信 星夢 唔係喺度攪野,
因為我一直相信 6月 先係 巨聲1 啲約 嘅結束期。

留意翻,痛醒 轉 MV,係 5月29日。
臨近 6月,就好多動作了。

所以我一直都唔信 Alfred 會唔簽經理人約
但係估唔到星夢會咁狠心,整衰呢個親生仔個朵
仲要我睇唔出咁做 ...
cymusic 發表於 2017-5-30 12:22

唔係公司之間嘅 competition,
星夢 同 Warner 嘅 地盤,河水不犯井水。

何生 最冇面嘅係,Joyce 出左首 女神。
重點喺 before and after 嘅 比較 度。

巨聲1 由 30強 變 26強 嘅時候,
TVB 要 26強 全部 簽 talent holding 約,
時為 2009年 6/7月。

2010年 1-3月,
TVB 再與 大部份 巨聲1 歌手 簽 經理人約,
劉威煌、鄧小巧、何雁詩 係最早簽的,
Alfred 考慮多左一段時間,所以比佢地遲簽左少少,
不過 最多都係 2/3月 嘅事。

劉威煌 係 2014年 6月 同記者講 佢剛剛變自由身。
即係 巨聲1 嘅約,
可以係 5年,用 talent holding 份約 做 start date,冇過冷河期,
或者係 4年,用 經理人 份約 做 start date,有過冷河期。

星夢 嘅約,係由 2014年 1月 開始,
TVB 冇可能比 Alfred 嘅 TVB約 到期日,早過 星夢份約 嘅到期日,
即係喺 2014年 1月 之前,Alfred 已經 加簽左 TVB 經理人約,
簽嘅時候,應該有 就住兩份約 嘅到期日 嚟簽。

理論上,回復自由身嘅月份 不出 1月、2/3月、6/7月,
wild card 係喺 過冷河期 嗰度。

留意翻,我都等到 5月31日 先將 呢盤數 寫出嚟。

回復  Bluejays
先唔理之前的舊合約了。星夢合約好可能是簽左三年, 由2014年1月至2017年1月完約, 再有六個 ...
Ching2015 發表於 2017-6-1 13:45

即係咁,simple math 話我知,
1月1日 到 5月31日 係 5個月,唔係 6個月 :P

又係舒老闆
kwanie 發表於 2017-6-1 11:54

唉 ... 嘆氣 ...

我想問下上年林欣彤有唱片公司帮佢報名嗎?
阿mark 發表於 2017-6-1 11:35

如果有一日 坤哥 或 Hubert 要跳槽,
就要勞煩 各路 Mag粉 幫手 重組 巨聲2 啲合約 嘅 來龍去脈 喇。

我在此 鳴謝 劉威煌先生 喺 三年前 留下線索 比我地去跟蹤。

信用卡啲 expiry date,無論 年份 點樣轉,月份 都好少會轉,
就算損壞補領,expiry date 個 年份 改左,月份 都唔會改。

同一個道理,合約 都係咁。
要追縱合約嘅月份,係唔需要理會年份,可以獨立去追縱的。

另外,一向話 港姐/華姐/港男 出身的,就算做到幾紅,
佢嘅年齡都唔會係秘密,因為參選時乜都公開哂。

同樣地,其實 巨聲 啲 合約 全部互相緊扣,
當時又多傳媒報導,其實好難保持到秘密的。

Alfred's instagram and facebook
just posted the first promo for his new song.
Time was exactly midnight of Jun 2.

warnermusichk posted (not-repost) 2 mins later.

回復  Bluejays
咁嘅話就證實咗佢地之間真係冇阻滯,如果從新聞上話秘密落筆簽約到宜家係冇可能整到 ...
hooyaoching 發表於 2017-6-2 00:24

「哭泣夠了  我以後要笑」

未必係講緊佢心情
而係講緊佢 歌曲類型 要由 哭泣嘅歌 變為 笑 嘅歌