返回列表 發帖
佢可以出SHOW 基本上全靠TVB 日日洗腦, 等佢有知名度有曝光率, D歌有人識,
唔係因為佢好紅好有魅力囉,佢隻“自己班底”既我的志願, 有各大傳媒狂谷市場
反應同付出既資源不成正比, 我唔知佢行內人脈廣唔廣, 不過TVB肯定
唔會點谷佢, 903 肯唔肯繼續谷獨立人身份既佢﹖ 定好似MAG咁下場, 頭一兩PLUG可
能都會比面, 有D 人好奇聽下, 如果HIT唔起之後,將來都只係得CM 有NOISE,
如果佢真係為左真正愛音樂,D 歌可以為300個FANS唱下去既話, 我恭喜佢囉,
如果佢真係以為自己好紅好勁,以佢既能力, D 歌冇左TBB 谷佢可以更紅既話,
真係祝佢好運

HANA隻一輩子 唔算HIT, ITUNES其實同穿花蝴蝶 差唔多銷量, KKBOX 20名不入, 主要知名度高左,D 人逼住要聽, 但HIT唔HIT都要睇D 人自己BUY唔BUY

TVB 呢個平臺其實已經係全港最有效宣傳既平臺, 不過谷極都係D 大眾唔係好BUY既
野, 撞岩首大眾BUY既, 好似越難越愛個類, 或者更好例子係80/90年代D HIT歌,
係可以谷一兩次已經HIT,各平臺立刻登頂, 903/港台播40次都冇呢個效果

TVB 邊會幫你搞好D 音樂節目﹖ 主要係新一代歌&歌手唔夠號召力/認知率, D 所謂
HIT歌又10個有9個唔識, 唔會有高收視..., 咩流行歌曲50強 有大堆師奶/OL
捧場, D 歌佢地好多都識, 而且電視機係佢地話事,而家D 歌有幾多人識有幾多
人去聽﹖ 一年得幾首稍為有D 認識率, 如果要捧新歌/新音樂, 一定要班新歌&歌
手有賣點有娛樂性吸眼球或有爭議性/討論性, 節目SELL到新歌之餘要有娛樂性 ,

如果你班歌手跳舞台風好勁好好睇, 上去D 嘉賓唱歌超好聽, 集集都有D 精彩表演,
咁都可行, 但而家班歌手有幾多個比到咁既質素既演出﹖ 棟係度唱上幾粒假音唔走音已經係
實力派啦, 都係搞好D 歌手/歌既質素先, 請維雅納交響樂團黎伴奏堆K 歌好唔好﹖
高質素喇掛

我都唔明點解D 人講到越難越愛好差(因為唱果個人垃圾﹖) , 首歌本身旋律結構同
編曲都比大部份現今K 歌複雜,自己慢慢睇編曲&旋律, 有起伏, 節奏流暢, 編
曲帶出個種跌入泥足深陷既感覺, 每樣樂器編排都分明,所以師奶BUY 呢首反而覺
得普遍K 歌悶...因為首歌本身就係比現今D 罐頭K 歌優質

呢度讚好既K 歌, 有幾句詞有共鳴既話好正, 但其實D 音樂就罐頭到爆, 所以你
覺得好又未必真係好, 其實如果做到一個收視高既節目, 你一定要有D 大眾喜歡
既歌, 但又要有D 其他另類 或 有藝術性既歌去討好最多層面既觀眾同令個節目多樣化,
觀眾唔需要首首歌個個演出都喜歡, 但有足夠演出佢地喜歡, 令佢地想追就OK

大眾喜歡既歌, 香港冇幾多, 要藝術/另類/創新既野, 主流樂壇又冇, 要高水準既演出, 交到貨既數
一隻手數得晒, 都係搞好個樂壇先好講

傻既, 娛樂圈有幾多個人係真性情, 係既話就會比你話串/自大/唔識做人, 不過
我又覺得個肥佬一D 都唔抵可憐, 鼻塞亨做得好, 個肥佬成條白痴咁條友谷唔起
N 年都繼續狂谷, 聽眾/消費者先係米飯班主呢個道理都唔明, 當聽眾係佢下屬咩﹖
你硬谷我就會受﹖ 當條友係自己親生仔咁不惜工本去谷, 感情用事, 抵佢死,
而家都係死不悔改, 繼續呢種硬質比聽眾既政策, 我都好樂意幸災樂禍.., 仲話係90年代業界既人, 90年代D唱片公司邊會 咁低能

^ 因為行業唔同囉, 做歌手就算係大話精都至多比網民插, 老闆繼續BUY就得

講左咁耐其實大部份人既POINT都有一個共通點﹕

1) 點解鼻塞鏗 出TVB SHOW, 唱主題曲 唔係鏗 鏗 益左TVB﹖ 如果四大天王幫TVB劇
唱主題曲, 有人會覺得TVB 比機會四大天王嗎﹖
2) 點解鼻塞鏗要多謝肥佬7 年哉培, 唔係應該肥佬要多謝鏗鏗, 幫條肥佬發達,
養活星夢成班二打六7 年?

講到尾, 大家都默認鼻塞鏗根本就係蝕本貨,係老闆帶起佢, 佢冇能力帶起老闆,
根本就係公認但唔講出口既事實, 換間公司不如同時UPGRADE一下自己實力, 都
7年啦, 唔見有咩明顯進步, 仍然係個百冇歌手

作曲都唔識, 想做自己想要既音樂咪即係叫老闆出錢幫你買你想要既歌!

有質素既, 理你有冇後台都會支持, , 唔掂既, 唔通當係乞衣, 等聽眾施捨咩, 張如城隻碟係咪要買返﹖

講返鼻塞亨 轉會有咩原因好難講, 我地又唔知道內情, 諗諗下, 佢歌唱事業越黎越霉, 星夢班人個個都要拍劇, 可能人地續約要逼亨亨去拍劇呢, 亨亨唔想拍咪走人囉,人地改變主意都得掛, 又唔代表冇誠信,  人地度過計過出返去做牙醫搵得多+舒服過你D TVB低薪劇 做二打六角色,人地有腦,當然話專注唱歌啦 (D 有得玩既TVB旅遊節目, 綜藝節目咪照接), D 歌人地寫, 佢當唱K 咁HEA唱 (以佢0 進步既歌唱技巧, 基本上係好少練歌果種),老細安排商演, EASY MONEY, 仲可以掛名做明星, 大把GAY比佢溝,一句想專注唱歌就可以比FANS覺得佢好愛音樂添, 人地就係醒目,邊有個肥佬咁蠢

就算當佢唔飲水思源又點﹖ 間公司冇左佢又唔會死, 佢又唔係咩咁紅, 太睇得起佢啦, 你估佢係歌神咩, 留返係間公司就報答到肥佬既大恩大德﹖ 佢咪又係繼
續霸佔消耗D 資源

後庭鏗商場活動好少fans,大把gay比佢溝????佢口味咁怪
Kaybb 發表於 2017-5-25 12:31

同佢公園濕吻, 返屋企玩 可能有D GAY既有興趣,
商場活動聽佢唱LIVE當然好多人覺得冇咩去睇既衝動

^ 另想簽約加入星夢/tvb的新人真係要想清楚﹖你係EASON級數先學人講呢D 說話啦
歌唱比賽排到第N 名, 簽你不特只, 仲比隻螞蟻/出走咁既質素既歌去捧一個新人  & 谷唔起都照狂谷你咁多年,
你話要自己出面搵自己班底做歌老闆就出錢比你做, 應該話, 簽到星夢既歌手真係死好命

其他全部大公司簽親都係D 已經上位既歌手 + 創作/有唱功 OR 識跳舞既新人, 都冇咁既資源/待遇
一個百冇新人有間咁既公司簽, 要諗清楚都係諗清楚自己係咪發緊夢