返回列表 發帖

[May/29/2017] 30克 - 李克勤 (CD)

歌手:李克勤
唱片名稱:30克
唱片封面:

推出日期:2017/5/29
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 黑膠
2. 五十路
3. C3PO
4. 恭喜你
5. 給歌迷梁小姐的公開信
6. 失魂記
7. 一個都不能少
8. 30克x 6號@RubberBand

附加資料:
李克勤 30周年專輯《30克》
李克勤慶祝成立30周年專輯《30克》
一克再輕  時刻也令人悸動 讓你細聽
《30克》七首經典結集 換上輕唱風格
《黑膠》克勤 x 6號@RubberBand 男人的浪漫  一切在心中 不吐仍愉快
《失魂記》記憶留不住 爱卻忘不了
《五十路》公路上的半百愛人

出處: mini shop
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

希望第二版可以收錄埋新歌龍鬚糖 同 C3PO合唱版
搶返肥婆蘭個至尊碟

個封面
Be Happy.  

唔係話為反而反
不過呢
人地環球出啲黑膠先起碼叫黑膠碟
環球無論舊碟新碟錄音上,係聲音處理本身已經係mas ...
hehehaha 發表於 2017-8-29 14:31

Twins 就出過一次 party 4張封面唔同既黑膠  
nonkul

唔係話為反而反
不過呢
人地環球出啲黑膠先起碼叫黑膠碟
環球無論舊碟新碟錄音上,係聲音處理本身已經係mastering for HQ可以做LP
有好少少hi fi set up基本上係聽到details位
你Twins堆陳年錄音又LP, 容祖兒又LP,艾粒又LP
我想講,放左落個turntable度其實同聽itunes m4a冇乜分別㗎喳
為出而出真係好核突

推出日期:2017/9/4
唱片類型:LP

TrackList:
LP
Side A
1.    黑膠
2.    五十路
3.    C3PO
4.    恭喜你

Side B
1. 給歌迷梁小姐的公開信
2. 失魂記
3. 一個都不能少
4. 30克x 6號@RubberBand

附加資料:
《30克》七首經典結集 換上輕唱風格

《黑膠》克勤 x 6號@RubberBand
男人的浪漫  一切在心中 不吐仍愉快
《失魂記》記憶留不住 爱卻忘不了
《五十路》公路上的半百愛人

李克勤慶祝成立30週年演唱會於2017/9/3-11 於紅磡香港體育館

出處:mini shop
02 著地 - 鄧麗欣

點解香港無佬味情歌?
陳昇,李宗盛正到,外國更加唔好講
香港得一堆呀伯係度扮潮 ...
mychart- 發表於 2017-6-9 20:43

介紹啲佬黎聽下吖
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

給歌迷梁小姐的公開信 >恭喜你>失魂記 >  黑膠 > 五十路>一個都不能少> C3PO > 30克
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

香港冇 「台式大佬」 呢個問題,
電影嗰邊由 80年代 已經開始討論,
唔係樂壇嘅問題,係香港嘅問題,
而 ...
Bluejays 發表於 2017-6-9 22:33

你看譚校長, 許冠傑到最近尹光, 他們都是走潮和不會老的樣貌. 反而克勤不算老, 但感覺他的唱片封套就就有點佬的味道.

點解香港無佬味情歌?
香港得一堆呀伯係度扮潮 ...
mychart- 發表於 2017-6-9 20:43

香港冇 「台式大佬」 呢個問題,
電影嗰邊由 80年代 已經開始討論,
唔係樂壇嘅問題,係香港嘅問題,
而且係一個已經存在左起碼 40年 嘅問題。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

點解香港無佬味情歌?
香港得一堆呀伯係度扮潮

抽下自己水表現大量
歌詞用咗新潮啲詞語 感覺自己年輕咗咁
歌曲講下無咁「傳統」嘅話題 就好似貼地咗
但效果都係似個離地老人家扮潮扮貼地
環球堆歌無咁刻意Sell呢點 反而會討好啲
同埋唔覺得係專登留好歌之後plug 其實都揀得好正路

恭喜你好正wor!!!!!(不愧係梁柏堅填)仲正過C3PO!!!!

反而失魂記唱得太用力

有poster送 :))

失魂記 一聽就識跟住唱

聽多幾次先評~
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

高過預期
但冇邊首搶耳
隻碟同送禮自己一樣咁冇野心

光碟格式:        鐳射唱片
重量(連包裝):        200 (g)
出品商:        英皇娛樂集團 (HK)

嚴重違反商品說明條例,告得 ...
hehehaha 發表於 2017-5-29 22:28

原本得30克送多170克都要告

30克 幾好 用經典在改詞 唱番自己入行到玩在的經歷
最重要紅日的結尾 完全合乎主題
其實唔講住 因為未詳細 ...
Tonlo 發表於 2017-5-29 01:04

全碟可聽性十分高, 但30克玩得不夠癮, 聽聽下就完了, 起碼要加多一分鐘加長版.

成功避免出四歌ep
都值得恭喜嘅

給歌迷梁小姐的公開信 > 五十路 > 黑膠 > 失魂記 >> C3PO > 恭喜你 > 30克 > 一個都不能少

恭喜你:

“球場生死地 送錯禮邊出奇”

填詞梁生
ksquare 發表於 2017-5-29 23:57

30克都有抽水

"GLORY GLORY MY UNITED
其實你未收到禮物"

暫時聽左半首失魂記,真係得
感情出哂
假使世界原來不是你預期
別忘記你是你本身的傳奇

建議周柏豪下張專輯叫“12豪升”,慶祝入行12年昇呢。

希望30克會推出加強版收入C3PO 合唱版同時間的錯。 ...
xteve 發表於 2017-5-15 11:10

12豪升
希望有限量版液體包埋

恭喜你:

“球場生死地 送錯禮邊出奇”

填詞梁生

隻碟應該真係得30克
hinz 發表於 2017-5-29 15:41

光碟格式:        鐳射唱片
重量(連包裝):        200 (g)
出品商:        英皇娛樂集團 (HK)

嚴重違反商品說明條例,告得

幾鍾意五十路....希望有得PLUG....

隻碟應該真係得30克
02 著地 - 鄧麗欣

佢始終未如安哥咁有heart,自然就唔可以同18安士比較。宋生始終都係唱大路d旋律多d,成張碟未算超曬班動聽 ...
teennum1 發表於 2017-5-29 13:40

咁杜生都係去咗太陽娛樂先有返heart啫
喺東亞末期嗰堆心照不宣、睡火山、情人甲咪又係咁樣

佢始終未如安哥咁有heart,自然就唔可以同18安士比較。宋生始終都係唱大路d旋律多d,成張碟未算超曬班動聽,但風格同以前公司又真係好唔同,都算叫有創新。

很一般~~~
低分~~

黑膠編到成首RB咁點解唔直接搵rubberband編曲
Btw, 隻碟啲相老土到直情飛出銀河系
五十路阿叔痴條白毛係額頭係咩玩法?

聽完成隻碟, 幾鍾意失魂記, 恭喜你,
其他冇乜感覺

又話隻碟無譚炳文嘅

btw,又係知頭兩 plug 會必播,然後又將碟入面最唔得果 d 派哂先呢一招 ...
星勤 發表於 2017-5-29 08:06

頭plug上年唔緊要啦 而且你講個 你係讚個bo 第2plug就真係..但係你話曲編夠預留十大 係份詞你話唔得
之後個d好過曬頭2plug 咁未即係 係你眼中5首歌都唔錯囉譚柄出現真係估唔到 宋生變左 以前一定一早講出來
但出個位幾好 而且三十克根本用新歌黎形容都唔過份

又話隻碟無譚炳文嘅

btw,又係知頭兩 plug 會必播,然後又將碟入面最唔得果 d 派哂先呢一招 ...
星勤 發表於 29/5/2017 08:06
人地903 係鍾意落疊呀吹咩

又話隻碟無譚炳文嘅

btw,又係知頭兩 plug 會必播,然後又將碟入面最唔得果 d 派哂先呢一招
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

30克 幾好 用經典在改詞 唱番自己入行到玩在的經歷
最重要紅日的結尾 完全合乎主題
其實唔講住 因為未詳細聽  訓先 BYE

請問EGG 係出碟前一刻 擺曬上網任大家聽 係咩玩法
就係對送禮有信心? ...
Tonlo 發表於 2017-5-29 00:57

EEG不嬲係咁做

恭喜你,給梁小姐同乞膠都好聽
失魂記開頭唔錯 但追憶x3個位好似over咗 有啲噴
30克呀譚炳文一開 ...
jose 發表於 2017-5-29 00:46
原來你咁支持老餅歌手 一出就聽

請問EGG 係出碟前一刻 擺曬上網任大家聽 係咩玩法
就係對送禮有信心?

失魂記爆得幾正wor

恭喜你,給梁小姐同乞膠都好聽
失魂記開頭唔錯 但追憶x3個位好似over咗 有啲噴
30克呀譚炳文一開聲笑咗
Happy and Blessed.

老老實實
隻碟第一次咁聽唔差喎
艾石仔 發表於 2017-5-29 00:33

幾好聽,不過未聽真

失魂記
作曲 : 馮翰銘
作詞 : 林若寧
編曲 : 馮翰銘
監製 : 馮翰銘

黑膠
(合唱: 李克勤 & 6號@RubberBand)
作曲 : 馮翰銘/馮庭正
作詞 : 梁栢堅

給歌迷梁小姐的公開信
作曲 : 馮翰銘

恭喜你
作曲 : 徐茧生
編曲 : 馮翰銘 / Mike Orange

五十路
作曲 : 馮翰銘/蘇耀宗
作詞 : 李克勤

老老實實
隻碟第一次咁聽唔差喎

等到頸都長~

恭喜你幾正
Happy and Blessed.

係itunes聽左30克試聽版, 原來係玩舊曲新詞, 同埋舊歡如夢果段有譚炳文

點解面孔右下角有咁大粒暗瘡, 應該用photoshop 執咗佢.

建議周柏豪下張專輯叫“12豪升”,慶祝入行12年昇呢。

希望30克會推出加強版收入C3PO 合唱版同時間的錯。