返回列表 發帖
隔咁耐都唔派 唔知想點

建議周柏豪下張專輯叫“12豪升”,慶祝入行12年昇呢。

希望30克會推出加強版收入C3PO 合唱版同時間的錯。

點解面孔右下角有咁大粒暗瘡, 應該用photoshop 執咗佢.

係itunes聽左30克試聽版, 原來係玩舊曲新詞, 同埋舊歡如夢果段有譚炳文

恭喜你幾正
Happy and Blessed.

等到頸都長~

老老實實
隻碟第一次咁聽唔差喎

失魂記
作曲 : 馮翰銘
作詞 : 林若寧
編曲 : 馮翰銘
監製 : 馮翰銘

黑膠
(合唱: 李克勤 & 6號@RubberBand)
作曲 : 馮翰銘/馮庭正
作詞 : 梁栢堅

給歌迷梁小姐的公開信
作曲 : 馮翰銘

恭喜你
作曲 : 徐茧生
編曲 : 馮翰銘 / Mike Orange

五十路
作曲 : 馮翰銘/蘇耀宗
作詞 : 李克勤

老老實實
隻碟第一次咁聽唔差喎
艾石仔 發表於 2017-5-29 00:33

幾好聽,不過未聽真

恭喜你,給梁小姐同乞膠都好聽
失魂記開頭唔錯 但追憶x3個位好似over咗 有啲噴
30克呀譚炳文一開聲笑咗
Happy and Blessed.

失魂記爆得幾正wor

請問EGG 係出碟前一刻 擺曬上網任大家聽 係咩玩法
就係對送禮有信心?

恭喜你,給梁小姐同乞膠都好聽
失魂記開頭唔錯 但追憶x3個位好似over咗 有啲噴
30克呀譚炳文一開 ...
jose 發表於 2017-5-29 00:46
原來你咁支持老餅歌手 一出就聽

請問EGG 係出碟前一刻 擺曬上網任大家聽 係咩玩法
就係對送禮有信心? ...
Tonlo 發表於 2017-5-29 00:57

EEG不嬲係咁做

30克 幾好 用經典在改詞 唱番自己入行到玩在的經歷
最重要紅日的結尾 完全合乎主題
其實唔講住 因為未詳細聽  訓先 BYE

又話隻碟無譚炳文嘅

btw,又係知頭兩 plug 會必播,然後又將碟入面最唔得果 d 派哂先呢一招
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

又話隻碟無譚炳文嘅

btw,又係知頭兩 plug 會必播,然後又將碟入面最唔得果 d 派哂先呢一招 ...
星勤 發表於 29/5/2017 08:06
人地903 係鍾意落疊呀吹咩

又話隻碟無譚炳文嘅

btw,又係知頭兩 plug 會必播,然後又將碟入面最唔得果 d 派哂先呢一招 ...
星勤 發表於 2017-5-29 08:06

頭plug上年唔緊要啦 而且你講個 你係讚個bo 第2plug就真係..但係你話曲編夠預留十大 係份詞你話唔得
之後個d好過曬頭2plug 咁未即係 係你眼中5首歌都唔錯囉譚柄出現真係估唔到 宋生變左 以前一定一早講出來
但出個位幾好 而且三十克根本用新歌黎形容都唔過份

聽完成隻碟, 幾鍾意失魂記, 恭喜你,
其他冇乜感覺

黑膠編到成首RB咁點解唔直接搵rubberband編曲
Btw, 隻碟啲相老土到直情飛出銀河系
五十路阿叔痴條白毛係額頭係咩玩法?

很一般~~~
低分~~

佢始終未如安哥咁有heart,自然就唔可以同18安士比較。宋生始終都係唱大路d旋律多d,成張碟未算超曬班動聽,但風格同以前公司又真係好唔同,都算叫有創新。

佢始終未如安哥咁有heart,自然就唔可以同18安士比較。宋生始終都係唱大路d旋律多d,成張碟未算超曬班動聽 ...
teennum1 發表於 2017-5-29 13:40

咁杜生都係去咗太陽娛樂先有返heart啫
喺東亞末期嗰堆心照不宣、睡火山、情人甲咪又係咁樣

隻碟應該真係得30克
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

幾鍾意五十路....希望有得PLUG....

隻碟應該真係得30克
hinz 發表於 2017-5-29 15:41

光碟格式:        鐳射唱片
重量(連包裝):        200 (g)
出品商:        英皇娛樂集團 (HK)

嚴重違反商品說明條例,告得

恭喜你:

“球場生死地 送錯禮邊出奇”

填詞梁生

建議周柏豪下張專輯叫“12豪升”,慶祝入行12年昇呢。

希望30克會推出加強版收入C3PO 合唱版同時間的錯。 ...
xteve 發表於 2017-5-15 11:10

12豪升
希望有限量版液體包埋

暫時聽左半首失魂記,真係得
感情出哂
假使世界原來不是你預期
別忘記你是你本身的傳奇

恭喜你:

“球場生死地 送錯禮邊出奇”

填詞梁生
ksquare 發表於 2017-5-29 23:57

30克都有抽水

"GLORY GLORY MY UNITED
其實你未收到禮物"

給歌迷梁小姐的公開信 > 五十路 > 黑膠 > 失魂記 >> C3PO > 恭喜你 > 30克 > 一個都不能少

成功避免出四歌ep
都值得恭喜嘅

30克 幾好 用經典在改詞 唱番自己入行到玩在的經歷
最重要紅日的結尾 完全合乎主題
其實唔講住 因為未詳細 ...
Tonlo 發表於 2017-5-29 01:04

全碟可聽性十分高, 但30克玩得不夠癮, 聽聽下就完了, 起碼要加多一分鐘加長版.

光碟格式:        鐳射唱片
重量(連包裝):        200 (g)
出品商:        英皇娛樂集團 (HK)

嚴重違反商品說明條例,告得 ...
hehehaha 發表於 2017-5-29 22:28

原本得30克送多170克都要告

高過預期
但冇邊首搶耳
隻碟同送禮自己一樣咁冇野心

失魂記 一聽就識跟住唱

聽多幾次先評~
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

有poster送 :))

恭喜你好正wor!!!!!(不愧係梁柏堅填)仲正過C3PO!!!!

反而失魂記唱得太用力

抽下自己水表現大量
歌詞用咗新潮啲詞語 感覺自己年輕咗咁
歌曲講下無咁「傳統」嘅話題 就好似貼地咗
但效果都係似個離地老人家扮潮扮貼地
環球堆歌無咁刻意Sell呢點 反而會討好啲
同埋唔覺得係專登留好歌之後plug 其實都揀得好正路

點解香港無佬味情歌?
陳昇,李宗盛正到,外國更加唔好講
香港得一堆呀伯係度扮潮

點解香港無佬味情歌?
香港得一堆呀伯係度扮潮 ...
mychart- 發表於 2017-6-9 20:43

香港冇 「台式大佬」 呢個問題,
電影嗰邊由 80年代 已經開始討論,
唔係樂壇嘅問題,係香港嘅問題,
而且係一個已經存在左起碼 40年 嘅問題。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

香港冇 「台式大佬」 呢個問題,
電影嗰邊由 80年代 已經開始討論,
唔係樂壇嘅問題,係香港嘅問題,
而 ...
Bluejays 發表於 2017-6-9 22:33

你看譚校長, 許冠傑到最近尹光, 他們都是走潮和不會老的樣貌. 反而克勤不算老, 但感覺他的唱片封套就就有點佬的味道.

給歌迷梁小姐的公開信 >恭喜你>失魂記 >  黑膠 > 五十路>一個都不能少> C3PO > 30克
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

點解香港無佬味情歌?
香港得一堆呀伯係度扮潮 ...
mychart- 發表於 2017-6-9 20:43

介紹啲佬黎聽下吖
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

推出日期:2017/9/4
唱片類型:LP

TrackList:
LP
Side A
1.    黑膠
2.    五十路
3.    C3PO
4.    恭喜你

Side B
1. 給歌迷梁小姐的公開信
2. 失魂記
3. 一個都不能少
4. 30克x 6號@RubberBand

附加資料:
《30克》七首經典結集 換上輕唱風格

《黑膠》克勤 x 6號@RubberBand
男人的浪漫  一切在心中 不吐仍愉快
《失魂記》記憶留不住 爱卻忘不了
《五十路》公路上的半百愛人

李克勤慶祝成立30週年演唱會於2017/9/3-11 於紅磡香港體育館

出處:mini shop
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

唔係話為反而反
不過呢
人地環球出啲黑膠先起碼叫黑膠碟
環球無論舊碟新碟錄音上,係聲音處理本身已經係mastering for HQ可以做LP
有好少少hi fi set up基本上係聽到details位
你Twins堆陳年錄音又LP, 容祖兒又LP,艾粒又LP
我想講,放左落個turntable度其實同聽itunes m4a冇乜分別㗎喳
為出而出真係好核突

唔係話為反而反
不過呢
人地環球出啲黑膠先起碼叫黑膠碟
環球無論舊碟新碟錄音上,係聲音處理本身已經係mas ...
hehehaha 發表於 2017-8-29 14:31

Twins 就出過一次 party 4張封面唔同既黑膠  
nonkul

個封面
Be Happy.  

希望第二版可以收錄埋新歌龍鬚糖 同 C3PO合唱版
搶返肥婆蘭個至尊碟