返回列表 發帖
最佳原住民語專輯獎:「vavayan 女人」 阿爆(阿仍仍)
年度專輯獎:Sangpuy 桑布伊「桑布伊創作專輯,椏幹 ...
星勤 發表於 2017-6-24 23:32
「年度」唔等於「最佳」?

我會俾屋企其餘兩個成員禁止我做出過激行為@@
Evan@LaRossa 發表於 2017-6-24 23:36

可惜已經三封 一定會比人做低
上年啲評審其實buy失語者多過AMIT 不過應該想停一停佢就俾左彭佳慧
就算唔係彭佳慧都可能俾小霞

BTW 個concert真係好好睇

nicholashin 發表於 2017-6-24 23:40

正解

評審總有噴既原因
好似上年女歌手咁 話彭佳慧啲歌更加感動一樣 咁好笑

nicholashin 發表於 2017-6-24 23:40

你可以話「年度」係代表性大於音樂性,但其實仍然存在住矛盾

就聽下小玲姐點樣拆~
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

下年TANYABB拎女歌手獎就好
bagfgfcde 發表於 2017-6-24 23:35

下年女歌手入圍又要爭餐死
Tanya ... Jolin ... A Lin ... 孫燕姿 ... amei ....

Tanya ... Jolin ... A Lin ... 孫燕姿 ... amei ....
victor1991415 發表於 2017-6-24 23:42

今年男歌手七個入圍都做得出喎
多人爭呀 加提名囉
我們的總和

victor1991415 發表於 2017-6-24 23:42

Tanya Amei出碟都基本上book定一席位
其他三個就要睇下金曲獎想玩乜

其實預左「年度專輯」唔會係國語作品,
但評審委員要界定一下「最佳x語專輯」同「年度專輯」會有咩評選準則差異喎

另外易左名既「年度歌曲」會唔會相對地秤重左某一項準則?
例如流行性

但評審委員要界定一下「最佳x語專輯」同「年度專輯」會有咩評選準則 ...
liebe 發表於 2017-6-24 23:48

如果多左流行性就唔會係大風吹啦
不過金曲獎點解咁受大家注目就係因為藝術性高
而呢個藝術性年年既指標都唔同(年年總召唔同)
防止大家去做一模一樣既音樂去拎獎

年度最佳国语专辑颁得太保守。感觉上。
变相变咗安慰奖兼猪肉奖。
Pick me Pick me up
我的梦境 等你 唤醒
这美丽 将要因你 亮起

【金曲為何開出這些獎 評審有話說】

①歌王歌后:@方大同 因「創作豐富、音樂有企圖心,巧妙結合R&B和中文,非常自然」,在廿票中,第一輪就以十八票大勝林宥嘉。@艾怡良EveAi 的咬字和感情被讚不慍不火,且經幾年的重新學習,在靈魂樂風外更加多元風格,和@魏如萱waa 拚到第二輪,以十票勝出。

②最佳國語專輯:@五月天 還是霸主,最佳國語專輯項的最大對手是@郭頂 ,第一輪無人過半,第二輪兩者打成平手,到第三輪才以十三票勝出,原因是「一直關心人與人距離,廿年努力帶動樂團的風氣,可以聽出時代和精神感,以音樂帶動華語音樂」。

③最佳樂團獎:成軍五年、第一張專輯@草東沒有派對 就成贏家,黃韻玲說,草東以文化部卅萬元補助做出這麼一張專輯,「成為新世代的標竿,對於下一代世代,他們已經準備好了」,因此拿走最佳樂團獎。

④最佳年度歌曲:草東沒有派對的「大風吹」和周杰倫的「告白氣球」讓評審再陷入那一年「山丘」與「姐姐」的「深度vs流行」選擇障礙,前者也和那年的「山丘」一樣,因「音樂豐富完整、新世代的代表」勝出。

⑤年度專輯獎:新增的年度專輯獎果然發生外界擔心的矛盾,桑布伊「椏幹」在五輪後以十票強壓五月天,贏在有音樂牲、影響力與精神性,展現了最大包容力。黃韻玲讚:「他是一個自力做古調的人,是重新產生古調的傳人。」但這張專輯是年度最佳,卻不是最佳原住民專輯?黃韻玲強調,這是評審從廿四件入圍作品中獨立評審,並不知道各單項的結果。

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
最感動還是方大同&艾怡良攞獎

但評審委員要界定一下「最佳x語專輯」同「年度專輯」會有咩評選準則 ...
liebe 發表於 2017-6-24 23:48

等主席答你~!

評審團主席黃韻玲表示:「今年有很多新勢力誕生、新聲音反撲,可能前幾年曾出現在名單上,經過幾年時間已經有很多反撲、突破界限的企圖心,在這次都能夠聽見。」當中討論最為熱烈是年度專輯獎,問及今年評選標準?她說:「整張作品的未來性、前瞻性,賦予未來五年、十年可以看到潛力的發展。」

回復 417# sunshine

即係告白氣球排第二呀

等主席答你~!

評審團主席黃韻玲表示:「今年有很多新勢力誕生、新聲音反撲,可能前幾年曾出現在名單上, ...
ed8671ed 發表於 2017-6-25 00:07

時 代 意 義
我們的總和

binc時間

今年女歌手好明顯係楊乃文,家家、魏如萱、盧凱彤註定入圍等於陪跑,大陸歌手葛仲珊,資歷淺既艾怡良估計第一輪就OUT

睇過 wawa排第二喎
資歷淺果個呢

【金曲為何開出這些獎 評審有話說】

①歌王歌后: 因「創作豐富、音樂有企圖心,巧妙結合R&B和中文,非常 ...
sunshine 發表於 2017-6-25 00:01
大風吹同告白氣球爭而唔係同頑固爭都幾噴

另外有報導講

陳信宏第一輪已經夠票攞最佳作詞人

草東係以十九票攞最佳樂團

binc時間

今年女歌手好明顯係楊乃文,家家、魏如萱、盧凱彤註定入圍等於陪跑,大陸歌手葛仲珊,資歷淺既艾 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-25 00:11

咁我係咪要多謝呢位UID58既會員

另外有報導講

陳信宏第一輪已經夠票攞最佳作詞人

草東係以十九票攞最佳樂團 ...
阻住 發表於 2017-6-25 00:15

草東:新人 19 票,樂團 19 票,歌曲 18 票 (total 20 票)

全部第一輪就贏哂
https://www.facebook.com/stupidmusichk
論盡樂迷,敢愛敢恨

咁我係咪要多謝呢位UID既會員
CunninG 發表於 2017-6-25 00:16

事實證明 做人要凡事留一線
當初佢笑CM人燈 今日自己又7出煙 何必呢

賦予未來五年、十年可以看到潛力的發展。

但得獎果一張講緊而家原住民嘅現況
不過算啦~ 獎都頒完 XD
論盡樂迷,敢愛敢恨

Yoga 嗚嗚。。。要等到幾時><
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

yoga 可能要好似jj 咁 ...
等勁耐 ...但短時間內2 次

回復  sunshine

即係告白氣球排第二呀
阻住 發表於 2017-6-25 00:08

噴爆
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

美祖係ig post左段片, 將最佳專輯裝幀設計人獎得奬人既名讀一次

https://www.instagram.com/p/BVuw5nDg-4u

再次恭喜最佳專輯裝幀設計獎的
所有朋友(希望有講得比較好)
祝你們再接再厲
明年再見

美祖係ig post左段片, 將最佳專輯裝幀設計人獎得奬人既名讀一次

再次恭喜最佳專輯裝幀設計獎的
所有朋友 ...
阻住 發表於 2017-6-25 01:44

希望真係有機會,雖然有得佢去已經好開心

祖兒希望佢唔好亂講野
kel_kelvin 發表於 2017-6-22 15:34

原來越擔心佢就越大機會出事

估唔到今年咁多獎都係第一輪大比數分哂勝負

估唔到今年咁多獎都係第一輪大比數分哂勝負
-Prince- 發表於 2017-6-25 08:00

而女歌手部分,艾怡良、家家及魏如萱討論最久,但最後評審在艾怡良歌聲裡聽見企圖心,聽見隱藏在裡面的爆發力及潛力,廝殺一番後,決定最後把大獎給她。

係咪可以理解成楊乃文入唔到第二輪, 應該真係輸在成隻碟唔夠突出, 又或者
[binc]因為某會員成日話CM會員會燈死大熱,而又真係好多會員估資歷深既楊乃文,結果真係燈死左[/binc]

街頭大調查  金曲28 最佳國語男歌手

街頭大調查  金曲28 最佳國語女歌手

...
liebe 發表於 2017-6-20 14:49

上班族

而女歌手部分,艾怡良、家家及魏如萱討論最久,但最後評審在艾怡良歌聲裡聽見企圖心,聽見隱藏在裡面的爆 ...
CunninG 發表於 2017-6-25 10:36

我諗今次真係碟質素行先
如果唔係無可能 大同會第一輪已經拎18票
所以每年既準則都真係好唔同

希望大同學莫文蔚咁拎完金曲獎之後就肯出番碟

替林宥嘉可惜。 但見到小玲姐話方大同第一輪已經18票贏。
其實又不得不服方大同今次呢隻碟。雙CD不在話下,真係咩風格佢都創作到駕馭到。

楊乃文我覺得只係離心力高質,所以全世界都睇好佢。
但艾怡良都有我們的總和大HIT喎。成隻碟睇成隻碟聽,艾怡良拎好合理。
反而戥家家有D可惜。不過,全唱將型好似A-LIN 梁靜茹 一直拎唔到唔係唔可能。

另外,郭頂隻碟自己覺得應該問鼎專輯獎。
講真,五月天自傳其實真係好五月天慣性做到既野。唔會有特別大驚喜,咁當然唔係失望

但郭頂隻碟風格統一,好聽。覺得更加值得鼓勵。

我諗今次真係碟質素行先
如果唔係無可能 大同會第一輪已經拎18票
所以每年既準則都真係好唔同

希望大同 ...
-Prince- 發表於 2017-6-25 10:47

又或者大家都驚覺再唔比唔知仲有無機會, 補償味濃
咁當然都要呢隻碟係2016年華語樂壇都係最高汁果個幾隻先比到佢入圍

其實又不得不服方大同今次呢隻碟。雙CD不在話下, ...
samson712 發表於 2017-6-25 11:12

唱將型應該得amei 係受金曲獎歡迎?
上年彭佳慧都係唱將型,但個人覺得係特別例子 ...
梁靜茹入圍5 次,A Lin 入圍4 次,其實金曲獎早就認同佢地係好唱得
可能真係差咁d 突破
A Lin 今年有新專輯,希望再有突破 (但要係突破同流行之間取得平衡好有難度)
對上一次罪惡感入圍,個人覺得A Lin 係幾刻意轉型
但同時亦未必係最為人喜愛既佢

唱將型應該得amei 係受金曲獎歡迎?
上年彭佳慧都係唱將會,但個人覺得係特別例子 ...
梁靜茹入圍5 次, ...
victor1991415 發表於 2017-6-25 12:18

Amei同其他人唔係一個層次
而且你諗下 amei咁神都要等到第五次入圍果陣先拎到
去到第二第三次封后果陣 佢既風格已經係大革新

其實又不得不服方大同今次呢隻碟。雙CD不在話下, ...
samson712 發表於 2017-6-25 11:12

其實講到尾 金曲獎始終係台灣產物
有隻大大大熱門五月天係度 碟呢個大獎真係好難會方同郭兩個唔算高或者係零人氣既外人鍊贏

上班族
bagfgfcde 發表於 2017-6-25 10:40

http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20170622/1144974/

另外命理老師都好準
2個卜卦&姓名學老師都中男女歌手

...方大同卦象是「澤地萃」,意即倒吃甘蔗,得獎機會高...
...方大同「功名位抬頭,同字大洞穴小口,屬雞皆喜逢之」,拿獎有望...
...艾怡良的名字草頭為木丁酉年木生火,對功名有幫助,良字,雞上山頭變鳳凰,運勢旺...
...艾怡良的「地火明夷卦」是官軌之勢,代表工作與名氣,得獎機會高...

另外命理老師都好準
2個卜卦&姓名學老師都中男女歌手
liebe 發表於 2017-6-25 12:35

王奇係咪摺得

Amei同其他人唔係一個層次
而且你諗下 amei咁神都要等到第五次入圍果陣先拎到
去到第二第三次封后果陣  ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-25 12:24

「真實」果年最少人睇好又反而得左

金曲獎年年換評審,口味真係唔到頒獎果日都唔會知
論盡樂迷,敢愛敢恨

咁樣補鑊有咩用? 真係樣衰到暈 係台上唔識讀得獎人個名 !?
點解上台前唔查定幾個入圍單位的國語讀音 ...
tributehotel 發表於 2017-6-25 18:30

咪係,懶到飛起,事前又唔做準備
佢行紅地毯時候仲喜孜孜講自己幾時幾時出國語碟,
已經鬧左佢好多年,佢咁既國語水平根本唔適合唱國語歌,
蔡琴都當住佢面講過,佢連捲舌唔捲舌佢都未搞清楚,
真係仲渣過小學生
我諗川哥堆主辦方好後悔請佢

另外雖然酸民話李榮浩唔適合唱搖滾,
但唱粵台語聽得出有下一翻苦功,唔知女友有冇指導下佢啲粵台語呢

from 林玉珩造型工作室fb

今年的金曲獎算是有累到 老了⋯⋯
但是能幫佼哥執行完這件獨ㄧ無二的「藝術品」,回到家現在還是超級興奮的!
不得不來陳述下這艱熬又感恩的過程
首先為了怕現場簽名後佈局不美麗,我們已經在ㄧ個月內瘋狂收集完本屆入圍者簽名檔,抱歉被我們電話追殺的各大唱片公司及經紀人 得來不易 到手的簽名檔跟照片經過電腦處理後排版在裁片上,再去進行印刷成布料後,結合完成,但這套叫「備用」
今天全白整套ㄧ模ㄧ樣的就是現場創作了。
只能表達:太完美了
感謝所有入圍者盡情的揮灑,簽名有大有小,有粗有細,有堅持要簽在重要部位,留作紀念  大家都為了自己的簽名認真的下筆,現場真的很感動 完成了勘稱也是當代藝術的「金曲高訂」!
謝謝佼哥 黃子佼 的好點子
我很累了,但還是要先寫完這篇紀錄,明天再來好好感謝這次合作的臺灣設計師們
謝謝本屆金曲獎帶給我空前的造型體驗!我永生難忘

備用版有青峰簽名...

回復 448# tributehotel

容祖兒透過經紀人對《ETNEWS》表示:「其實老實說第一次參加金曲獎,就把得獎人的名字講的不好,覺得自己沒有做好自己的本分,也睡得不安。」不過當她錄好影片後,過沒多久就將之刪除,她說,「之後刪除掉是因為覺得又講的還不是很好,所以就刪除了」, 對小錯誤耿耿於懷,讓人看到她的敬業態度。

回復  tributehotel

容祖兒透過經紀人對《ETNEWS》表示:「其實老實說第一次參加金曲獎,就把得獎人的名 ...
阻住 發表於 2017-6-25 23:34

其實佢不如避風頭算啦
咁都兜到自己敬業 ...

其實佢不如避風頭算啦
咁都兜到自己敬業 ...
-Prince- 發表於 2017-6-25 23:50

其實佢都無刻意提架啦, 個敬業都係小編講

不過琴晚都預左佢唔提都會有反容幫手提

其實點解容祖兒普通話可以咁差
有練過下都應該會講得好過佢
難字唔識讀唔緊要 s同sh分唔到都唔係致命 但好多時佢連聲調都錯到七彩

其實點解容祖兒普通話可以咁差
有練過下都應該會講得好過佢
難字唔識讀唔緊要 s同sh分唔到都唔係致命 但好 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-26 00:38

何什麼庭前面個hahaha唔知想點咁
呢招美千可能會有效既
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

敬業係一早把本份做好
唔係事後先補救
錄完片又刪
證明只係過唔到佢自己個關
即係點做都無用 低級錯誤就 ...
tributehotel 發表於 2017-6-26 08:15

認同,典禮得獎係榮耀,人人都係期待緊畀頒獎人讀自己個名上台果一刻,
明知要上台都唔努力練好國語,cha禍哂人地期待既美好時刻

希望佢啲經理人呀盲粉呀對佢講老實說話啦,鬧佢其實為佢好,要佢進步,
唔好再講啲「唔緊要啦」「你已經做得好好」既說話,害L佢