返回列表 發帖
台灣新聞話美祖會去頒獎喎

楊丞琳李榮浩無縫登金曲 張惠妹為恩師獻聲
【自由時報/吳志偉/報導 ...
阻住 發表於 2017-6-20 22:20

希望祖祖講多啲金句
eg 我是_飛機過來的

金曲獎頒獎嘉賓同rundown
係百度貼吧見到 唔知真唔真

◎表演一
頒獎-最佳新人獎 (盧廣仲)
頒獎-演奏類最佳作曲人獎 (韋禮安)
頒獎-最佳作曲人獎 (韋禮安)
◎表演二
◎表演三
頒獎-特別貢獻獎 (紀露霞+鳳娘、秀蘭瑪雅、曹雅雯、黃妃、李婭莎)
頒獎-最佳台語女歌手獎 (紀露霞)
頒獎-最佳台語男歌手獎 (澎恰恰、許效舜)
頒獎-最佳台語專輯獎 (澎恰恰、許效舜)
◎表演四
頒獎-演奏類最佳專輯製作人獎 (黃裕翔、陳建麒)
頒獎-演奏類最佳專輯獎 (黃裕翔、陳建麒)
頒獎-年度歌曲獎 (蕭敬騰)
頒獎-最佳客語歌手獎 (羅時豐)
頒獎-最佳客語專輯獎 (羅時豐)
◎表演五
頒獎-最佳原住民語歌手獎 (舒米恩)
頒獎-最佳原住民語專輯獎 (舒米恩)
頒獎-最佳作詞人獎 (魏如萱)
頒獎-最佳編曲人獎 (魏如萱)(更正為”編”)
◎表演六
頒獎-最佳專輯裝幀設計獎 (容祖兒)
頒獎-最佳音樂錄影帶獎 (容祖兒)
頒獎-最佳演奏錄音專輯獎 (楊丞琳)
頒獎-最佳演唱錄音專輯獎 (楊丞琳)
◎表演七
頒獎-評審團獎 (黃韻玲)
頒獎-最佳演唱組合獎(「東方快車」姚可傑、「糯米團」馬念先、「四分衛」阿山)
頒獎-最佳樂團獎 (「東方快車」姚可傑、「糯米團」馬念先、「四分衛」阿山)
引言
◎表演八
頒獎-特別貢獻獎 (張惠妹、陶晶瑩)
頒獎-最佳單曲製作人獎 (陶喆)
頒獎-最佳專輯製作人獎 (陶喆)
◎表演九
頒獎-最佳國語男歌手獎 (林俊傑)
◎表演十
頒獎-最佳國語女歌手獎 (彭佳慧)
頒獎-最佳國語專輯獎 (羅大佑)
頒獎-年度專輯獎 (羅大佑)

◎表演一
頒獎-演奏類最 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-22 12:08

1. 容天后MV獎真係好有緣份
2. 韋生無提名都有得係金曲獎出現, 真愛將

睇個款似乎所有入圍新人都有得唱

同埋金曲奬咁大膽唔搵人傍住美祖

請問金曲獎風向球 中華音樂人交流協會 結果係咪仲未出...?
如果係 咁幾時會出 LOL ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-20 21:30

依家搞緊頒獎禮,佢地fb page有直播

祖兒希望佢唔好亂講野

韋才子老是常出現=.=

依家搞緊頒獎禮,佢地fb page有直播
阻住 發表於 2017-6-22 15:32

中華音樂人交流協會公布2016年度十大專輯及單曲名單
中華音樂人交流協會、MUST 社團法人中華音樂著作權協會共同合辦的年度「十大專輯暨十大單曲」已邁入第 20 個年頭。今年由李建復擔綱評審團年度總召,包括劉玉霖、蘇通達、阿沁、馬世芳、袁永興、吳建恆、宋銘、陳艾玲、黃婷、吳易緯,共 11 位評審總評選所選出。
2016 年度十大專輯暨單曲名單,22 日下午公布如下:

十大專輯
林宥嘉《今日營業中》
五月天《自傳》
草東沒有派對《醜奴兒》
魏如萱《末路狂花》
謝銘佑《舊年》
郭頂《飛行器的執行週期》
生祥樂隊《圍庄》
桑布伊《椏幹》
方大同《JTW西遊記》
伍佰《釘子花》

十大單曲
艾怡良-我們的總和
李英宏-台北直直撞
林宥嘉-天真有邪
五月天-頑固
草東沒有派對-大風吹
郭頂-淒美地
楊乃文-離心力
彼卡皮箱-謝銘佑
伍佰-蹦恐
徐佳瑩-是日救星

都幾似金曲獎既入圍名單 LOL

中華音樂人交流協會、MUST 社團法人中華音樂著作權 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-22 17:04

賊同日常又再雙雙成為遺珠 sad

中華音樂人交流協會、MUST 社團法人中華音樂著作權 ...

其實方大同都值得拎返一屆既.....

◎表演一
頒獎-演奏類最 ...

bagfgfcde 發表於 2017-6-22 12:08

當日你會唔會聽Tanya唔睇頒獎?
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

https://www.facebook.com/Sonymus ... s/1380423042042626/

索尼台灣fb直播緊金曲音樂會 - 娃娃 x 艾怡良 x 陳建騏, 估完左都會有得重溫

其實方大同都值得拎返一屆既.....

當日你會唔會聽Tanya唔睇頒獎?
Evan@LaRossa 發表於 2017-6-22 19:19

我當晚去睇Tanya 演唱會
希望翻黎有好消息

Yoga係咪又入曬呢個會嘅雙榜 然後拎唔到歌王 :o)

論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

百度金曲獎吧有 rundown,唔知真唔真,當參考下先

◎表演一
頒獎-演奏類最佳作曲人獎 (韋禮安)
頒獎-最佳作曲人獎 (韋禮安)

◎表演二

◎表演三
頒獎-特別貢獻獎 (紀露霞+鳳娘、秀蘭瑪雅、曹雅雯、黃妃、李婭莎)
頒獎-最佳台語女歌手獎 (紀露霞)
頒獎-最佳台語男歌手獎 (澎恰恰、許效舜)
頒獎-最佳台語專輯獎 (澎恰恰、許效舜)

◎表演四
頒獎-演奏類最佳專輯製作人獎 (黃裕翔、陳建麒)
頒獎-演奏類最佳專輯獎 (黃裕翔、陳建麒)
頒獎-年度歌曲獎 (蕭敬騰)
頒獎-最佳客語歌手獎 (羅時豐)
頒獎-最佳客語專輯獎 (羅時豐)

◎表演五
頒獎-最佳原住民語歌手獎 (舒米恩)
頒獎-最佳原住民語專輯獎 (舒米恩)
頒獎-最佳作詞人獎 (魏如萱)
頒獎-最佳編曲人獎 (魏如萱)(更正為”編”)

◎表演六
頒獎-最佳演奏錄音專輯獎 (楊丞琳)
頒獎-最佳演唱錄音專輯獎 (楊丞琳)

◎表演七
頒獎-評審團獎 (黃韻玲)
頒獎-最佳演唱組合獎(「東方快車」姚可傑、「糯米團」馬念先、「四分衛」阿山)
頒獎-最佳樂團獎 (「東方快車」姚可傑、「糯米團」馬念先、「四分衛」阿山)

引言
◎表演八
頒獎-特別貢獻獎 (張惠妹、陶晶瑩)

頒獎-最佳單曲製作人獎 (陶喆)
頒獎-最佳專輯製作人獎 (陶喆)

◎表演九
頒獎-最佳國語男歌手獎 (林俊傑)

◎表演十
頒獎-最佳國語女歌手獎 (彭佳慧)
頒獎-最佳國語專輯獎 (羅大佑)
頒獎-年度專輯獎 (羅大佑)
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

賊同日常又再雙雙成為遺珠 sad
CunninG 發表於 2017-6-22 17:19

Hebe真係好慘,今次隻碟又無hit歌又無任何同行認同
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

今年個list都幾廢
會唔會年度歌曲都撞成咁呀

今年個list都幾廢
會唔會年度歌曲都撞成咁呀
-Prince- 發表於 2017-6-23 00:27

個感覺似係要延續自己金曲風向儀既定位但又一直拖拖到琴日先公佈結果
所以係入圍名單求其抽一大部份既野就算

http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1
大家有興趣可以去估下賽果
今日6點截

viutv 嘅節目表唔係播金曲獎喎
究竟係真唔係架 ???

官方直播
https://www.youtube.com/watch?v=h1mqBufsZ6M

唔俾嵌入, 要係youtube先睇到

東北網6月22日訊 北京時間6月22日消息,據香港媒體報導,昆凌本月初為周杰倫(周董)剖腹生下兒子,成功為周家湊成「好」字。本來正忙於在內地工作的周杰倫也立刻停工,飛回台灣陪伴愛妻生孩子。昨天(6月21日),周杰倫終於在網上曬妻兒的近照,證實添丁,也是首次公開兒子的照片。

周杰倫在網上寫下「姐姐寫的《前世情人》沒入圍,之後只好靠媽媽的前世情人幫姐姐爭一口氣囉」,他還曬出太太及一對兒女的照片。不過,周杰倫向來保護孩子,愛女「小周周」自2015年出生後,其盧山真面目一直沒有公開過,同樣地昨天(6月21日)周杰倫上傳的照片中,也只是看見兒子的側臉,而昆凌就一臉溫柔地親吻兒子,升級為姐姐的「小周周」也有出鏡,但只露頭頂。

宣布好消息的同時,周杰倫也留言:「金曲獎可能沒辦法參加了,謝謝所有歌迷朋友的關心啦,月子中心陪著母子看金曲獎感覺很特別。」不過一席話,似乎還是沒有把話說死,周杰倫屆時會不會出席金曲獎,再次成為話題焦點。

周董唔知係咪唔去呢

東北網6月22日訊 北京時間6月22日消息,據香港媒體報導,昆凌本月初為周杰倫(周董)剖腹生下兒子,成功為周 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-23 20:23

前世情人入到年度歌曲/作曲佢實同昆凌請假去,依家應該湊仔算

之前睇ptt話歌曲、曲詞編監MV果啲奬係要歌手自己係隻碟揀最多三首去報,其實佢咁恨用前世情人入圍咁做咩要填埋告白氣球

金曲奬大會話會盡量控制係23:30前結束

舞台相

有新聞爆哂果十段表演有咩歌

明晚揭開典禮序幕的是「音樂本色」,由張震嶽、熱狗、MC HotDog帶來〈別哭小女孩〉、〈思念是一種病〉、〈迷途羔羊〉、〈FLY OUT〉,而後由盧廣仲頒發「最佳新人獎」,韋禮安頒發「演奏類最佳作曲人獎」、「最佳作曲人」,並請獲得「最佳新人獎」的歌手演唱其代表作。

接著由入圍台語女歌手獎的鳳娘、秀蘭瑪雅、曹雅雯、黃妃、李婭莎,一起表演寶島歌后紀露霞名曲〈望你早歸〉,並由黃子佼與台語準歌后們一同歡迎紀露霞上台,頒發「特別貢獻獎」。而後由紀露霞頒發「最佳台語女歌手獎」;澎恰恰、許效舜頒發「最佳台語男歌手獎」、「最佳台語專輯獎」。

第4個表演節目是「增產報音樂」,由台語歌王陳建緯、客語歌王羅文裕表演〈請說客語〉、〈月光光〉、〈西北雨〉、〈WOULD YOU BE MY GIRL〉、〈燒肉粽〉,再共同頒發「演奏類最佳專輯製作人獎」、「演奏類最佳專輯獎」,蕭敬騰頒發「年度歌曲獎」,羅時豐頒發「最佳客語歌手獎」、「最佳客語專輯獎」。

接著是日本天團GLAY演唱〈the other end of the globe〉,再和五月天怪獸合作〈誘惑〉。而後是舒米恩頒發「最佳原住民語歌手獎」、「最佳原住民語專輯獎」,魏如萱頒發「最佳作詞人獎」、「最佳作曲人獎」。

第6個演出節目由林宥嘉帶來〈沒用的傘〉。接著容祖兒頒發「最佳專輯裝幀設計獎」、「最佳音樂錄影帶獎」,楊丞琳頒發「最佳演奏錄音專輯獎」、「最佳演唱錄音專輯獎」。

李榮浩分別演唱中港台搖滾指標,包含崔健〈一無所有〉、伍佰的〈樹枝孤鳥〉、Beyond〈歲月無聲〉。隨後此次金曲獎評審團主席黃韻玲頒發「評審團獎」。樂團「東方快車」姚可傑、「糯米糰」馬念先、「四分衛」阿山頒發「最佳演唱組合獎」、「最佳樂團獎」。

第二座「特別貢獻獎」由已故藝人張雨生獲得,張惠妹、陶晶瑩將共同演唱張雨生知名歌曲〈天天想你〉、〈以為你都知道〉、〈後知後覺〉、〈不顧一切〉、〈我期待〉。陶喆頒發「最佳單曲製作人獎」、「最佳專輯製作人獎」。

第9個表演由五月天演唱〈頑固〉,林俊傑接著頒發「最佳國語男歌手獎」。

最後由彭佳慧演唱〈夜空中最閃亮的星〉,演唱完頒發「最佳國語女歌手」,音樂教父羅大佑則頒發「最佳國語專輯獎」、「年度專輯獎」。

好期待美祖係金曲獎講錯野啊

CunninG 發表於 2017-6-23 22:48

聽日可唔可以整理下祖祖啲噴言
我要去睇TANYA冇得睇佢出醜

CunninG 發表於 2017-6-23 22:48

我想知係咪小玲姐搵佢去
如果係小玲姐邀請佢真係好有勇氣
我們的總和

我想知係咪小玲姐搵佢去
如果係小玲姐邀請佢真係好有勇氣
Wonders 發表於 2017-6-23 23:01

(由5:13開始)
又可以係金曲獎見到祖祖
不愧為香港天后
(唔好問我係曲定直)

(由5:13開始)
又可以係金曲獎見到祖祖
不愧為香港天后
(唔好問我係曲定直)  ...
CunninG 發表於 2017-6-23 23:09

btw 希望佢聽日唔好all back
佢all back再加個小丸子起上面 堅係唔好睇
我們的總和

燈燈燈

呢排聽左好多次年輪說同我們的總和
估係呢兩隻爭詞 艾個隻題材幾吸引但係感覺似青峰會贏 用字準繩同到肉

年度歌曲 如果五月天咁橋碟同樂團輸比JTW同草東 呢個應該會係佢地
離心力太冷 所以如果唔係五月天應該都係上面兩隻爭

女歌手應該係楊乃文同艾怡良之爭
雖然個人偏好爐火純青既楊

作曲人其實郭頂有機 尤其係主要對手都係慢歌入

男歌手都係方林之爭 兩個其實都超哂班拎
只不過手掌手背都係肉 取捨下林可能會比隻碟拉低勝算

結論 其實艾怡良拎膠既機會好大 燈左唔好怪我

燈燈燈

呢排聽左好多次年輪說同我們的總和
估係呢兩隻爭詞 艾個隻題材幾吸引但係感覺似青峰會贏 用字準繩 ...
-Prince- 發表於 2017-6-24 09:37

[五迷唔好打我]作詞唔係阿信就得, 明明呢隻都唔係佢最好果幾隻, 呢個時間拎補償意義大過實質

希望娃娃勇奪女歌手獎 打哂大家塊臉 (包括我)
聽返佢隻碟真係幾好聽

而家應該仲傾緊賽果
期待今晚李榮浩果part

希望娃娃勇奪女歌手獎 打哂大家塊臉 (包括我)
聽返佢隻碟真係幾好聽
bagfgfcde 發表於 2017-6-24 10:55

我想家家......葛仲珊雖然我都好鍾意
Prince 完全唔燈Mayday.......因為冇人可以阻止到佢地....

有星光大道睇

DJ DENNIS & LULU AGAIN

今年歌后真係好難估 個人認為娃娃vs乃文
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

今年歌后真係好難估 個人認為娃娃vs乃文
fifty1205 發表於 2017-6-24 17:06

今年太平均,無咩邊一張好特別突出,但每張質素又唔太差

今年太平均,無咩邊一張好特別突出,但每張質素又唔太差
賴爽 發表於 2017-6-24 17:09

就算有好突出都唔代表係你,你睇下上年

就算有好突出都唔代表係你,你睇下上年
CunninG 發表於 2017-6-24 17:35

資歷上好突出

蔡一智有去wor...

大同入圍左咁多屆連一個獎都未拎過
希望今年有得拎獎啦

楊丞琳著到好成熟咁.....

美祖有行紅氈

下一個project係出國語碟, 希望年底出到歌

美祖有行紅氈

阻住 發表於 2017-6-24 18:47
期待下年祖祖入圍金曲獎

PTT對美祖勁多好評

大同入圍左咁多屆連一個獎都未拎過
希望今年有得拎獎啦
chanchan0909 發表於 2017-6-24 18:38

有方大同份既入圍數應該係17次
從未拎過金曲獎
希望佢成為歌王

新人應該係草東啦掛

美祖有行紅氈

阻住 發表於 2017-6-24 18:47

祖祖好靚呀 ><
今年終於上到金曲獎個台 恭喜

新人應該係草東啦掛
liebe 發表於 2017-6-24 19:15

Yes......
諗住佢地唔會一獎完啦卦~

Yes......
諗住佢地唔會一獎完啦卦~
Evan@LaRossa 發表於 2017-6-24 19:18

年度歌 樂團 都好難 燈
我們的總和

離心力