返回列表 發帖
美五 八提名
年度歌曲奬 - 頑固 (feel到佢地想谷呢首)
最佳樂團奬
最佳國語專輯
最佳作詞人 - 少年他的奇 ...
阻住 發表於 2017-5-16 13:06

我覺得如果我們不曾相遇入圍年度歌曲機會大D
另外覺得成功在望同如果我們不曾相遇比較填得好
唔知自傳成績點呢 感覺唔似會係第二人生2.0咁瘋狂掃獎
仲有期待韋禮安既成績 ...
bagfgfcde 發表於 2017-5-16 13:02

希望韋生可以憑看透入圍作曲人同單曲製作人

陳陳個李榮浩呀

其實都幾期待今年會係分獎定兩三個單位掃獎mode
-Prince- 發表於 2017-6-19 15:09

唔希望又出現第二人生翻版

金曲獎頒獎嘉賓同rundown
係百度貼吧見到 唔知真唔真

◎表演一
頒獎-最佳新人獎 (盧廣仲)
頒獎-演奏類最 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-22 12:08

1. 容天后MV獎真係好有緣份
2. 韋生無提名都有得係金曲獎出現, 真愛將

中華音樂人交流協會公布2016年度十大專輯及單曲名單
中華音樂人交流協會、MUST 社團法人中華音樂著作權 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-22 17:04

賊同日常又再雙雙成為遺珠 sad

今年個list都幾廢
會唔會年度歌曲都撞成咁呀
-Prince- 發表於 2017-6-23 00:27

個感覺似係要延續自己金曲風向儀既定位但又一直拖拖到琴日先公佈結果
所以係入圍名單求其抽一大部份既野就算

好期待美祖係金曲獎講錯野啊

我想知係咪小玲姐搵佢去
如果係小玲姐邀請佢真係好有勇氣
Wonders 發表於 2017-6-23 23:01

(由5:13開始)
又可以係金曲獎見到祖祖
不愧為香港天后
(唔好問我係曲定直)

燈燈燈

呢排聽左好多次年輪說同我們的總和
估係呢兩隻爭詞 艾個隻題材幾吸引但係感覺似青峰會贏 用字準繩 ...
-Prince- 發表於 2017-6-24 09:37

[五迷唔好打我]作詞唔係阿信就得, 明明呢隻都唔係佢最好果幾隻, 呢個時間拎補償意義大過實質

今年太平均,無咩邊一張好特別突出,但每張質素又唔太差
賴爽 發表於 2017-6-24 17:09

就算有好突出都唔代表係你,你睇下上年

離心力
ed8671ed 發表於 2017-6-24 19:25

開心

希望乃文可以博愛讓歌后比我家美艾

唔好啦
讓俾家家好唔好呀.......
Evan@LaRossa 發表於 2017-6-24 19:28

家家唱將型我成日覺係金曲獎係無咁著數 > <

嬲 燈走左淒美地
bagfgfcde 發表於 2017-6-24 19:39

召喚王子

好開心

係咁就頒個詞比青峰或者艾怡良啦...
-Prince- 發表於 2017-6-24 23:22

咁就可以多個位比娃娃/家家
希望Waterfall快d派黎香港
anyway你力推成功
Wonders 發表於 2017-6-24 23:17

好開心
可能加快進程下星期自PLUG

其實預左「年度專輯」唔會係國語作品,
但評審委員要界定一下「最佳x語專輯」同「年度專輯」會有咩評選準則 ...
liebe 發表於 2017-6-24 23:48

如果多左流行性就唔會係大風吹啦
不過金曲獎點解咁受大家注目就係因為藝術性高
而呢個藝術性年年既指標都唔同(年年總召唔同)
防止大家去做一模一樣既音樂去拎獎

binc時間

今年女歌手好明顯係楊乃文,家家、魏如萱、盧凱彤註定入圍等於陪跑,大陸歌手葛仲珊,資歷淺既艾 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-25 00:11

咁我係咪要多謝呢位UID58既會員

估唔到今年咁多獎都係第一輪大比數分哂勝負
-Prince- 發表於 2017-6-25 08:00

而女歌手部分,艾怡良、家家及魏如萱討論最久,但最後評審在艾怡良歌聲裡聽見企圖心,聽見隱藏在裡面的爆發力及潛力,廝殺一番後,決定最後把大獎給她。

係咪可以理解成楊乃文入唔到第二輪, 應該真係輸在成隻碟唔夠突出, 又或者
[binc]因為某會員成日話CM會員會燈死大熱,而又真係好多會員估資歷深既楊乃文,結果真係燈死左[/binc]

我諗今次真係碟質素行先
如果唔係無可能 大同會第一輪已經拎18票
所以每年既準則都真係好唔同

希望大同 ...
-Prince- 發表於 2017-6-25 10:47

又或者大家都驚覺再唔比唔知仲有無機會, 補償味濃
咁當然都要呢隻碟係2016年華語樂壇都係最高汁果個幾隻先比到佢入圍

其實佢不如避風頭算啦
咁都兜到自己敬業 ...
-Prince- 發表於 2017-6-25 23:50

其實佢都無刻意提架啦, 個敬業都係小編講

不過琴晚都預左佢唔提都會有反容幫手提