返回列表 發帖
Give 方大同 an award please!!! 會好感動

鼓勵大同繼續在香港台灣做幕前

年度歌曲獎:
星勤 發表於 2017-5-16 16:22

我們的總和 + 離心力

希望 大同最後一隻專輯可以順利封王啦
jaydeng 發表於 2017-5-16 13:04

希望 大同 順利封王
感動 繼續 唱作 下去

遲多幾年可能有10個
風見志郎 發表於 2017-5-16 16:29

唔好掛, 玩死人, 越多人希望, 越多人失望

最佳國語女歌手獎:
艾怡良
家家
魏如萱
盧凱彤
楊乃文
葛仲珊
星勤 發表於 2017-5-16 16:17

個入圍 list 好鬼正哦, if only 香港女歌手獎......

最佳專輯製作人獎......
方大同 for JTW西遊記 感動

有一年又係正到爆開(純屬意外中嗰屆)
Evan@LaRossa 發表於 2017-5-16 16:46

嗰年係第25屆: 家家, Tanya, Penny & Faith, 香港代表係共存既Hocc 正到

救命啊, 今年好 torn 哦, 個個都想 support

有點可惜家家冇專輯,呢隻碟真係癲左咁滯知道提名結果冷靜左少少突然間在公司眼濕濕……
Evan@LaRossa 發表於 2017-5-16 17:21

還是想念》2016年12月30日先出, 可能評審團仲未聽曬啲歌

btw 睇返d 新聞,原來好多樂評人都估Penny 係穩入歌后 ....
依家竟然 ...
拍得住幾年前Jolin Play 大熱但冇 ...
victor1991415 發表於 2017-5-16 18:07

可惜, 可惜, 不過今年對好手強啊! Penny繼續努力吧!

btw, 其實有冇人知道點解 Penny 隻《賊》台灣限量4000張? 怕唔賣得, 定係限量gimmick?

見到MV有Dust My Shoulders Off先知原來呢個奬不限語言....
阻住 發表於 2017-5-16 18:40

《Dust My Shoulders Off》收皮啦, 多鬼餘. 想造個MV獎比佢同廖人帥出曬面

祖兒都無,可以唔洗睇
EEG做咩唔CHUR個提名返黎
hehehaha 發表於 2017-5-16 18:34

同意, 應該CHUR個MV提名 for《第一百個我》 ,取代《Dust Your Dandruff Off》

我上年年度MV:
金獎:《活著是最好的死亡》蔡健雅
銀獎:《第一百個我》         容祖兒
銅獎:《誰記得》              柳妍熙

草蜢 令人驚訝
佢地連國語咬字都麻麻,竟然有入圍
liebe 發表於 2017-5-16 18:06

今年草蜢入圍, 令人驚訝 (熱下身先), 等睇國語咬字極屎既麟伯伯下年入圍, 令人無咁驚訝

遺珠田馥甄、戴佩妮金曲失利,媒體追問黃韻玲是否有心中最大遺珠,黃韻玲避重就輕回應「有些作品沒入圍我也 ...
fifty1205 發表於 2017-5-16 22:39

起碼金曲獎每年入圍有所不同 香港D頒獎禮, 所謂D入圍/候選係冇意義, 每年大多數得大獎, 歌曲獎D係人氣唔係歌質

其實睇翻女歌手往年噶數據 金曲獎自Tanya二封歌后之後 全部都係頒俾老seafood
jaydeng 發表於 2017-5-17 12:55

天生歌姬 A-Lin 提名 5 times (新人獎 once & 女歌手獎 4 times), not a single award

Last year my fav Peggy lost out

邊度有得睇美祖頒獎video?
筠筠 發表於 2017-6-26 23:40

https://youtu.be/i2OaHdqDJ9E?t=5m57s
阻住 發表於 2017-6-26 23:54

Thank you for the link.

Apart from be totally disrespectful to the award winners, why would she say Ellen Loo is her good friend? Sounded really insincere, especially Ellen just came out publicly and declared she's married to a woman, and Ellen is good friend with Hocc, so much so Ellen has most of her products for sale on Hocc's online shop. This woman is so shameless with her "explanation", and HK people need to feel shameful for her