返回列表 發帖

第28屆台灣金曲獎 討論 (#72 完整入圍名單)

16/5 公布入圍名單
24/6 頒獎典禮

入圍名單公布記者會

大家有冇心水?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

男歌手
較鍾意 蕭煌奇
但覺得 方大同會拎到
其他 林宥嘉、周杰倫應該有份

女歌手
較鍾意 戴佩妮
但覺得 楊乃文來勢洶洶
其他 魏如萱、盧凱彤
邊緣 家家、孫盛希、艾怡良
總覺得田馥甄會再次入唔到,但有其他項目入圍

今年評審團主席 黃韻玲

草蜢 令人驚訝
佢地連國語咬字都麻麻,竟然有入圍

艾怡良 令人驚喜
原本以為有女歌手已經好好彩,估唔到大量入圍

Btw估唔到戴佩妮咁少,
Hebe就差不多啦,今年好作品好多,2項ok啦

最估唔到係金曲獎終於肯定楊丞琳音樂上既表現
victor1991415 發表於 2017-5-16 17:55

我覺得楊丞琳求變既企圖心已經完全係佢作品中呈現,所以評審意會到,
當然佢唔算得係唱匠啦,但唱功過到關,冇大問題
加上製作人、填詞人用心打造,所以成功入圍。

2017-06-13 13:13 聯合報 記者林怡秀╱即時報導

金曲獎製作人陳鎮川今(13日)邀媒體餐敘,他證實曾邀張惠妹 ...
阻住 發表於 2017-6-13 14:06

排左咁耐好蹝
最好下年用返
橫惦年年都係川哥做製作人

街頭大調查  金曲28 最佳國語男歌手

街頭大調查  金曲28 最佳國語女歌手

BTW 99台好似唔會播
wiki又流料

台灣新聞話美祖會去頒獎喎

楊丞琳李榮浩無縫登金曲 張惠妹為恩師獻聲
【自由時報/吳志偉/報導 ...
阻住 發表於 2017-6-20 22:20

佢D國語............

http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1
大家有興趣可以去估下賽果
今日6點截

而家應該仲傾緊賽果
期待今晚李榮浩果part

大同入圍左咁多屆連一個獎都未拎過
希望今年有得拎獎啦
chanchan0909 發表於 2017-6-24 18:38

有方大同份既入圍數應該係17次
從未拎過金曲獎
希望佢成為歌王

新人應該係草東啦掛

點解佢個樣望落怪怪地?

阿信把聲.......

真係估唔到呢屆會冷到咁

支持方大同
支持楊乃文

YEAH 方大同!!!!!
LAST 1張原創碟終於有一座金曲獎

彭佳慧好正

算命啲人好準
真係算中方大同艾怡良

其實預左「年度專輯」唔會係國語作品,
但評審委員要界定一下「最佳x語專輯」同「年度專輯」會有咩評選準則差異喎

另外易左名既「年度歌曲」會唔會相對地秤重左某一項準則?
例如流行性

上班族
bagfgfcde 發表於 2017-6-25 10:40

http://www.appledaily.com.tw/realtimenews/article/new/20170622/1144974/

另外命理老師都好準
2個卜卦&姓名學老師都中男女歌手

...方大同卦象是「澤地萃」,意即倒吃甘蔗,得獎機會高...
...方大同「功名位抬頭,同字大洞穴小口,屬雞皆喜逢之」,拿獎有望...
...艾怡良的名字草頭為木丁酉年木生火,對功名有幫助,良字,雞上山頭變鳳凰,運勢旺...
...艾怡良的「地火明夷卦」是官軌之勢,代表工作與名氣,得獎機會高...

咁樣補鑊有咩用? 真係樣衰到暈 係台上唔識讀得獎人個名 !?
點解上台前唔查定幾個入圍單位的國語讀音 ...
tributehotel 發表於 2017-6-25 18:30

咪係,懶到飛起,事前又唔做準備
佢行紅地毯時候仲喜孜孜講自己幾時幾時出國語碟,
已經鬧左佢好多年,佢咁既國語水平根本唔適合唱國語歌,
蔡琴都當住佢面講過,佢連捲舌唔捲舌佢都未搞清楚,
真係仲渣過小學生
我諗川哥堆主辦方好後悔請佢

另外雖然酸民話李榮浩唔適合唱搖滾,
但唱粵台語聽得出有下一翻苦功,唔知女友有冇指導下佢啲粵台語呢

敬業係一早把本份做好
唔係事後先補救
錄完片又刪
證明只係過唔到佢自己個關
即係點做都無用 低級錯誤就 ...
tributehotel 發表於 2017-6-26 08:15

認同,典禮得獎係榮耀,人人都係期待緊畀頒獎人讀自己個名上台果一刻,
明知要上台都唔努力練好國語,cha禍哂人地期待既美好時刻

希望佢啲經理人呀盲粉呀對佢講老實說話啦,鬧佢其實為佢好,要佢進步,
唔好再講啲「唔緊要啦」「你已經做得好好」既說話,害L佢

談到祖兒日前任台灣金曲獎頒獎嘉賓時,因不懂唸得獎者名字而著他們自行上領獎,慘遭網友批判,祖兒坦言不會 ...
表妹保莉 發表於 2017-6-27 08:53

聽講好似有入圍名單既,
都係5-6個候選姐,讀熟佢唔係咁難掛

懶就懶啦,自己以為自己國語好好,
加上班助手又高估佢國語水平,冇提佢準備,
主辦單位更估唔到佢係台上會叫人「自己上黎啦好嗎」

認錯 SAY SORRY 話自己好傷心係屋企喊左3日啦
BTW唔好諗人地會再請你啦,
人地大SHOW唔會想畀人亂黎,影響整體製作既認真程度