返回列表 發帖
唔知自傳成績點呢 感覺唔似會係第二人生2.0咁瘋狂掃獎
仲有期待韋禮安既成績

估中左冇李榮浩有盧廣仲
楊乃文五月天原子邦妮

睇黎班評審好愛年輪說呢首歌 但成隻碟就

連少少音樂知識都冇都敢出黎獻醜 應該係佩服定係恥笑?

請問金曲獎風向球 中華音樂人交流協會 結果係咪仲未出...?
如果係 咁幾時會出 LOL

台灣新聞話美祖會去頒獎喎

楊丞琳李榮浩無縫登金曲 張惠妹為恩師獻聲
【自由時報/吳志偉/報導 ...
阻住 發表於 2017-6-20 22:20

希望祖祖講多啲金句
eg 我是_飛機過來的

金曲獎頒獎嘉賓同rundown
係百度貼吧見到 唔知真唔真

◎表演一
頒獎-最佳新人獎 (盧廣仲)
頒獎-演奏類最佳作曲人獎 (韋禮安)
頒獎-最佳作曲人獎 (韋禮安)
◎表演二
◎表演三
頒獎-特別貢獻獎 (紀露霞+鳳娘、秀蘭瑪雅、曹雅雯、黃妃、李婭莎)
頒獎-最佳台語女歌手獎 (紀露霞)
頒獎-最佳台語男歌手獎 (澎恰恰、許效舜)
頒獎-最佳台語專輯獎 (澎恰恰、許效舜)
◎表演四
頒獎-演奏類最佳專輯製作人獎 (黃裕翔、陳建麒)
頒獎-演奏類最佳專輯獎 (黃裕翔、陳建麒)
頒獎-年度歌曲獎 (蕭敬騰)
頒獎-最佳客語歌手獎 (羅時豐)
頒獎-最佳客語專輯獎 (羅時豐)
◎表演五
頒獎-最佳原住民語歌手獎 (舒米恩)
頒獎-最佳原住民語專輯獎 (舒米恩)
頒獎-最佳作詞人獎 (魏如萱)
頒獎-最佳編曲人獎 (魏如萱)(更正為”編”)
◎表演六
頒獎-最佳專輯裝幀設計獎 (容祖兒)
頒獎-最佳音樂錄影帶獎 (容祖兒)
頒獎-最佳演奏錄音專輯獎 (楊丞琳)
頒獎-最佳演唱錄音專輯獎 (楊丞琳)
◎表演七
頒獎-評審團獎 (黃韻玲)
頒獎-最佳演唱組合獎(「東方快車」姚可傑、「糯米團」馬念先、「四分衛」阿山)
頒獎-最佳樂團獎 (「東方快車」姚可傑、「糯米團」馬念先、「四分衛」阿山)
引言
◎表演八
頒獎-特別貢獻獎 (張惠妹、陶晶瑩)
頒獎-最佳單曲製作人獎 (陶喆)
頒獎-最佳專輯製作人獎 (陶喆)
◎表演九
頒獎-最佳國語男歌手獎 (林俊傑)
◎表演十
頒獎-最佳國語女歌手獎 (彭佳慧)
頒獎-最佳國語專輯獎 (羅大佑)
頒獎-年度專輯獎 (羅大佑)

依家搞緊頒獎禮,佢地fb page有直播
阻住 發表於 2017-6-22 15:32

中華音樂人交流協會公布2016年度十大專輯及單曲名單
中華音樂人交流協會、MUST 社團法人中華音樂著作權協會共同合辦的年度「十大專輯暨十大單曲」已邁入第 20 個年頭。今年由李建復擔綱評審團年度總召,包括劉玉霖、蘇通達、阿沁、馬世芳、袁永興、吳建恆、宋銘、陳艾玲、黃婷、吳易緯,共 11 位評審總評選所選出。
2016 年度十大專輯暨單曲名單,22 日下午公布如下:

十大專輯
林宥嘉《今日營業中》
五月天《自傳》
草東沒有派對《醜奴兒》
魏如萱《末路狂花》
謝銘佑《舊年》
郭頂《飛行器的執行週期》
生祥樂隊《圍庄》
桑布伊《椏幹》
方大同《JTW西遊記》
伍佰《釘子花》

十大單曲
艾怡良-我們的總和
李英宏-台北直直撞
林宥嘉-天真有邪
五月天-頑固
草東沒有派對-大風吹
郭頂-淒美地
楊乃文-離心力
彼卡皮箱-謝銘佑
伍佰-蹦恐
徐佳瑩-是日救星

都幾似金曲獎既入圍名單 LOL

其實方大同都值得拎返一屆既.....

當日你會唔會聽Tanya唔睇頒獎?
Evan@LaRossa 發表於 2017-6-22 19:19

我當晚去睇Tanya 演唱會
希望翻黎有好消息

東北網6月22日訊 北京時間6月22日消息,據香港媒體報導,昆凌本月初為周杰倫(周董)剖腹生下兒子,成功為周家湊成「好」字。本來正忙於在內地工作的周杰倫也立刻停工,飛回台灣陪伴愛妻生孩子。昨天(6月21日),周杰倫終於在網上曬妻兒的近照,證實添丁,也是首次公開兒子的照片。

周杰倫在網上寫下「姐姐寫的《前世情人》沒入圍,之後只好靠媽媽的前世情人幫姐姐爭一口氣囉」,他還曬出太太及一對兒女的照片。不過,周杰倫向來保護孩子,愛女「小周周」自2015年出生後,其盧山真面目一直沒有公開過,同樣地昨天(6月21日)周杰倫上傳的照片中,也只是看見兒子的側臉,而昆凌就一臉溫柔地親吻兒子,升級為姐姐的「小周周」也有出鏡,但只露頭頂。

宣布好消息的同時,周杰倫也留言:「金曲獎可能沒辦法參加了,謝謝所有歌迷朋友的關心啦,月子中心陪著母子看金曲獎感覺很特別。」不過一席話,似乎還是沒有把話說死,周杰倫屆時會不會出席金曲獎,再次成為話題焦點。

周董唔知係咪唔去呢

好期待美祖係金曲獎講錯野啊
CunninG 發表於 2017-6-23 22:48

聽日可唔可以整理下祖祖啲噴言
我要去睇TANYA冇得睇佢出醜

希望娃娃勇奪女歌手獎 打哂大家塊臉 (包括我)
聽返佢隻碟真係幾好聽

美祖有行紅氈

下一個project係出國語碟, 希望年底出到歌
阻住 發表於 2017-6-24 18:47

祖祖好靚呀 ><
今年終於上到金曲獎個台 恭喜

嬲 燈走左淒美地

Tanya o個邊點?
Evan@LaRossa 發表於 2017-6-24 19:44

都未開始 你冇去睇?

Btw 唔知金曲獎今年做唔做到準時完

恭喜方大同
今次冇就渣都冇啦 好感動

睇翻個list錯到七彩
不過好多都好愛 其實真係首首都好掂

Not 賣飛佛 不過都要恭喜艾怡良

會唔會最後郭頂分左隻碟

而家都近乎大熱都人人有份
離心力拎左曲五月天拎詞  ...
-Prince- 發表於 2017-6-24 23:16

娃娃

好彩周杰倫冇獎

硬tag下先
同我個榜一樣頒最佳國語專輯俾五月天 <3

下年冇得嗌得咁大聲咁High啦....
不過真係嚇到呆一呆。

(嘈醒半歲BB同我大嗌咩) ...
Evan@LaRossa 發表於 2017-6-24 23:34

下年TANYABB拎女歌手獎就好

我會俾屋企其餘兩個成員禁止我做出過激行為@@
Evan@LaRossa 發表於 2017-6-24 23:36

可惜已經三封 一定會比人做低
上年啲評審其實buy失語者多過AMIT 不過應該想停一停佢就俾左彭佳慧
就算唔係彭佳慧都可能俾小霞

BTW 個concert真係好好睇

「年度」唔等於「最佳」?
nicholashin 發表於 2017-6-24 23:40

正解

評審總有噴既原因
好似上年女歌手咁 話彭佳慧啲歌更加感動一樣 咁好笑

下年女歌手入圍又要爭餐死
Tanya ... Jolin ... A Lin ... 孫燕姿 ... amei ....
victor1991415 發表於 2017-6-24 23:42

Tanya Amei出碟都基本上book定一席位
其他三個就要睇下金曲獎想玩乜

binc時間

今年女歌手好明顯係楊乃文,家家、魏如萱、盧凱彤註定入圍等於陪跑,大陸歌手葛仲珊,資歷淺既艾怡良估計第一輪就OUT

睇過 wawa排第二喎
資歷淺果個呢

咁我係咪要多謝呢位UID既會員
CunninG 發表於 2017-6-25 00:16

事實證明 做人要凡事留一線
當初佢笑CM人燈 今日自己又7出煙 何必呢

街頭大調查  金曲28 最佳國語男歌手

街頭大調查  金曲28 最佳國語女歌手

...
liebe 發表於 2017-6-20 14:49

上班族

唱將型應該得amei 係受金曲獎歡迎?
上年彭佳慧都係唱將會,但個人覺得係特別例子 ...
梁靜茹入圍5 次, ...
victor1991415 發表於 2017-6-25 12:18

Amei同其他人唔係一個層次
而且你諗下 amei咁神都要等到第五次入圍果陣先拎到
去到第二第三次封后果陣 佢既風格已經係大革新

另外命理老師都好準
2個卜卦&姓名學老師都中男女歌手
liebe 發表於 2017-6-25 12:35

王奇係咪摺得

其實點解容祖兒普通話可以咁差
有練過下都應該會講得好過佢
難字唔識讀唔緊要 s同sh分唔到都唔係致命 但好多時佢連聲調都錯到七彩

談到祖兒日前任台灣金曲獎頒獎嘉賓時,因不懂唸得獎者名字而著他們自行上領獎,慘遭網友批判,祖兒坦言不會 ...
表妹保莉 發表於 2017-6-27 08:53

自爆
其實佢都應該要識讀哂所有入圍者既名囉
呢個完全唔係藉口

佢都係避下風頭先啦 仲話冇唔開心 wtf

Thank you for the link.

Apart from be totally disrespectful to the award winners, why would she  ...
boy4dudes 發表於 2017-6-27 14:07

FYI

"especially Ellen just came out publicly and declared she's married to a woman" 完全唔成立
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

So what ? JY gave an impression that she just take advantage of Ellen who had just got an award t ...
tributehotel 發表於 2017-6-27 14:30

容祖兒只係係instagram po左一段片同埋同ellen既合照 對ellen出櫃既事完全冇提及 係一隻字都冇 條片都冇影到果part
我諗一個正常既 對容祖兒冇乜偏見既人都應該唔會覺得佢係take advantage of Ellen
相反 正常人只係會覺得佢替佢高興
就好似林奕匡1月1號都會拎住叱咤獎PO同容祖兒既合照 正常人只會覺得係正常互動 祝賀對方

容同盧根本係頒獎典禮之前已經有互動
Po兩段野恭喜佢拎獎到底有乜問題
會唔會係你將佢妖魔化左 覺得佢係原罪 覺得佢做乜都錯?

老老實實 你講話佢唔尊重 我絕對係認同 我可以陪你話埋佢 因為係非常醜怪
不過話佢係抽Ellen水 我會覺得有少少小人之心囉

我係話佢 係金曲奬 一出場就話 佢係ellen 好朋友
     我覺得佢嘮Ellen 光 又唔見容小姐得獎會多謝E ...
tributehotel 發表於 2017-6-27 16:07

「佢哋係咪好朋友無人知」

你講既野全部因為呢句而站唔住腳
「我覺得佢嘮Ellen光」 同時你又覺得佢地可能真係好朋友...?

容祖兒講左句替Ellen得獎而好開心好緊張 好想知有乜問題
好簡單 同樣道理 容祖兒同Twins係公認既好朋友 咁容祖兒得獎係咪要下下提住Twins?
咁點解你會因為容祖兒得獎果陣唔多謝Ellen 就覺得佢唔係Ellen既好朋友?
所以你第二句係完全唔合理既一句statement

果句野只係因為Ellen得獎隔左個表演就到佢頒獎 所以佢提一提姐
同樣例子 Karen都有試過係自己拍檔拎到作詞人之後出場話替佢好開心
當然你可以話性質唔同 Karen拍檔喎 blah blah blah
不過佢講呢句 我覺得至少係可以接受 有人曾經咁做過 唔會係奇怪 好似搏上位咁囉

至於你話Ellen同何韻詩fd啲.. WFC ? 關何韻詩乜事?
Ellen同佢fd啲 就等於容唔可以同Ellen係好朋友咩? 就等於佢好假 恭喜佢都有罪?

容祖兒上台講野7係人都知 其實有好多其他野講 唔需要借啲根本唔關事既野反容
尤其係Ellen ig都有主動po同Joey既合照 Joey一早就去睇左Ellen既show仲打文讚佢果陣

我都覺得呢個上鋼上線得太勁
容天后唔洗抽ellen水
不過佢恨金曲獎就一定係真架喇 ...
Lewis 發表於 2017-6-27 18:09

希望祖兒出多啲好似加大力度既快歌
強勢入圍並勇奪金曲獎最佳音樂錄影帶

班反容真係好腦殘同低質

容祖兒之前先同阿 Sa 去完日本
早排容生日阿嬌又有整生日卡俾容,容都有 ...
616.1314 發表於 2017-6-27 19:59

香港人真係好難服侍
提又話煩膠 唔提又話忘本
前者有欣宜 後者有祖兒
到底提唔提好
不過見到佢話容祖兒好鍾意借人上位 而家冇提Twins 就知唔使討論落去

http://www.billboard.com/article ... olden-melody-awards

The Golden Melody Awards have long been considered the Grammys for Greater China, and artists from Taiwan, mainland China, Hong Kong, Malaysia and Singapore regularly pick up prizes.