返回列表 發帖
今年電視台可能太趕無整圖,所以齋聽好難齊到個名單
星勤 發表於 2017-5-16 16:07

我在公司偷雞,冇字幕睇到,灰左
見到suming諗起你囉
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

最佳作詞 吳青峰 年輪說 釘子花 郭頂 艾怡良 阿信 成名在望 草動醜奴兒 謝明佑 ...
風見志郎 發表於 2017-5-16 16:10

蘇打6打5月天XDDD

離心力入圍作曲
chanchan0909 發表於 2017-5-16 16:14

呢隻好聽呀黃明志同大支……正到一個點

最佳國語女歌手獎:
艾怡良
家家
魏如萱
盧凱彤
楊乃文
葛仲珊
星勤 發表於 2017-5-16 16:17

開心到想在公司轉圈大叫……!
Ellen 中你地開心,其他都正到九彩

個入圍 list 好鬼正哦, if only 香港女歌手獎......
boy4dudes 發表於 2017-5-16 16:44

有一年又係正到爆開(純屬意外中嗰屆)

有點可惜家家冇專輯,呢隻碟真係癲左咁滯知道提名結果冷靜左少少突然間在公司眼濕濕……

另外其實自己都幾鍾意強強配既不該
雞蛋蒸肉餅係驚喜位

男演唱人同女演出幾向左向右走
有少少擔心隻「硬」真係太硬,因為大支
呢隻碟的確比上一次隻碟抗議性勁好多
(除左喜劇之王呢Track@@)

亞洲通車同皇后區的皇后的確係上年最愛
離心力中我會開心既但唔會激動那種,
末路狂花同Rock妹似係cm國語人鍾意既多

Penny 唔係計今年?
竟然0 提名
victor1991415 發表於 2017-5-16 17:38

有啲估唔到
Btw, 個人認為睇左舊入圍名單之後,
感覺呢一兩年金曲獎係開始轉營,
多左一啲新元素,但係,暖心既,擺明唱將既,文青既
都好似依然被underate……

我問班台灣FD 佢地反而覺得黃明志值拎最佳國語男歌手同最佳作曲作詞人獎  ...
matthew1990 發表於 2017-5-16 20:35

其實可能我都係其一份子。

入圍女歌手中,只聽過盧凱彤既派台歌,搵左其餘幾位女歌手黎聽,發覺楊乃文高出幾條街。
個人認為:
楊乃 ...
我等我在 發表於 2017-5-17 18:40

Miss Ko 既歌其實都好兩極下我係超鍾意那種, 始終Rap+Soul係香港少人中既類型
同埋鍾意佢既音樂都好正面, 不過如果本身唔鍾意女仔Rap認真係唔需要聽落去

艾怡良其實都OK, 都係比較Blues既類型......但呢隻碟好似流行性多左少少
楊乃文呢隻都算係冇之前咁冷(之前 Silence / 女爵係癲愛), 如果講感動為重的話既相信佢同家家會去到Last Round
而Rock Mui 相信係呢度都幾多人喜歡既, 但佢既音樂類型唔係我杯茶,
魏如萱呢隻又係打唔中我,但音樂性係唔差既......(我都係鍾意佢第一隻碟,雖然都一直算非主流)

而家家, 個人覺得呢隻都幾全面......個人覺得佢同Miss KO 事但一隻都超High.....

剛聽左幾首草東沒有派對
說直話冇太多流行度
但個歌詞意思幾深

頗鍾意首大風吹
佢既歌詞其實叫幾首裡面最淺架啦....

中華音樂人交流協會公布2016年度十大專輯及單曲名單
中華音樂人交流協會、MUST 社團法人中華音樂著作權 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-22 17:04

其實方大同都值得拎返一屆既.....
金曲獎頒獎嘉賓同rundown
係百度貼吧見到 唔知真唔真

◎表演一
頒獎-最佳新人獎 (盧廣仲)
頒獎-演奏類最 ...

bagfgfcde 發表於 2017-6-22 12:08

當日你會唔會聽Tanya唔睇頒獎?

希望娃娃勇奪女歌手獎 打哂大家塊臉 (包括我)
聽返佢隻碟真係幾好聽
bagfgfcde 發表於 2017-6-24 10:55

我想家家......葛仲珊雖然我都好鍾意
Prince 完全唔燈Mayday.......因為冇人可以阻止到佢地....

楊丞琳著到好成熟咁.....

新人應該係草東啦掛
liebe 發表於 2017-6-24 19:15

Yes......
諗住佢地唔會一獎完啦卦~

3分已袋!! Yeah~
初時都驚怪獸....

開心

希望乃文可以博愛讓歌后比我家美艾
CunninG 發表於 2017-6-24 19:28

唔好啦
讓俾家家好唔好呀.......

家家唱將型我成日覺係金曲獎係無咁著數 >
CunninG 發表於 2017-6-24 19:29

其實我都驚艾怡良.....另一方面驚魏如萱.......

香港係咪得youtube睇到咋?
cindyee 發表於 2017-6-24 19:39

嬲 燈走左淒美地
bagfgfcde 發表於 2017-6-24 19:39

Tanya o個邊點?

都未開始 你冇去睇?

Btw 唔知金曲獎今年做唔做到準時完
bagfgfcde 發表於 2017-6-24 19:45

開始有D滾水淥腳.....

冇去睇呀.........因為New Age主題我麻麻地......
何況一個人睇冇味道@@"

召喚王子
CunninG 發表於 2017-6-24 19:48

要召喚好多人喎,唔止王子啦.......

[千嬅mode] 嘩, 冇諗過
Wonders 發表於 2017-6-24 20:19

我見到Mayday已經死左心.....

話咁快已經草東x左2.....

佼哥兩套衫都正到喊
星勤 發表於 2017-6-24 20:27

蕭生個簽名位置.....XDDDD

話說有無試過新人攞年度歌曲
kevinlai1621 發表於 2017-6-24 20:31

島嶼天光呢D只此一次點睇?
希望見到五月天至少拎一個啦.... 五迷最低要求
cindyee 發表於 2017-6-24 20:31

Min Pay 應該有....點只咁少@@"

唔計政治呢
kevinlai1621 發表於 2017-6-24 20:38

咁就真係第一次啦。

ZK!!你個Suming ar.....

恭喜Rock Mui Fans.....

大家水浸未?!
我都有少少感動...

發生咩事呀容祖兒
頒得獎者頒到咁

恭喜離心力奪得作曲人獎
恭喜埋阿妹編曲人獎  ...
-Prince- 發表於 2017-6-24 21:14

你終於返黎了.....

頒到暫時咁都唔算太大熱......

拆之前既影展都掃左兩個
另外佢個意念都好唔錯~

暫時個得獎list都幾冷
好驚後面繼續爆
-Prince- 發表於 2017-6-24 21:20

係半冷....
不過我估之後會熱返@@"

下節到樂團獎,草東有無得再殺多五月天一次呢~
星勤 發表於 2017-6-24 21:41

大獎我會覺得熱返喎.....全晚冷晒好精彩架啦喎@@"

絕殺呀喂!!!(大叫)

對眼有啲怪
cindyee 發表於 2017-6-24 22:13

隻眼佢紅晒啦......忍得好辛苦><"

咩事搞到個風冷得咁緊要@@"
嚇到呆一呆@@"

班五迷起yt洗哂版咩五月天最黑暗一天
Wonders 發表於 2017-6-24 22:40

一陣最佳專輯拎左唔好話黑暗@@"

唔該最尾幾個有幾冷就幾冷.....

Yes!!

頭先緊張死
恭喜方大同!
-Prince- 發表於 2017-6-24 22:56

我希望一陣有得再大叫一次.......

張學友?
powerful 發表於 2017-6-24 23:04

好似係1998年....

會唔會最後郭頂分左隻碟

而家都近乎大熱都人人有份
離心力拎左曲五月天拎詞  ...
-Prince- 發表於 2017-6-24 23:16

我驚草東同你玩個1/24
娃娃

好彩周杰倫冇獎
bagfgfcde 發表於 2017-6-24 23:17

我都少少驚射到去娃娃度

今年啲表演除左致敬張雨生嗰段,好似都麻麻地
cindyee 發表於 2017-6-24 23:18

喂~~~~個國語專輯@@"

自傳
艾石仔 發表於 2017-6-24 23:21

HI~

我已經被結果制止到冇得嗌.....

今年得四個獎我覺得係偏熱~
今年真係嚇到傻一傻@@"

下年冇得嗌得咁大聲咁High啦....
不過真係嚇到呆一呆。

(嘈醒半歲BB同我大嗌咩)

年度專輯獎新野嚟!???
harry 發表於 2017-6-24 23:35

四個語言合一爭一個。

下年TANYABB拎女歌手獎就好
bagfgfcde 發表於 2017-6-24 23:35

我會俾屋企其餘兩個成員禁止我做出過激行為@@