返回列表 發帖
1. 今次隻20/20 experience似乎終於幫到方生開齋啦
希望唔止男歌手同製作人 仲拎埋碟

2. 最佳作曲除左兩個唔派歌黎香港既單位全部!都係!冠軍歌!

3. 淒美地如果唔係流行度零分應該入到年度歌曲
希望郭頂好似之前李榮浩咁掃完入圍上到位
同埋可以拎到獎 雖然今年競爭好大
等睇太后後知後覺而家先識追捧郭頂

4. Hebe大獎全部槓龜可惜但唔意外
始終本身贏既機會都唔大
估計女歌手/獨善其身都係marginal case 入唔到
李榮浩入唔到都其實算expected

5. 我們的總和離心力淒美地出現咁多次幾可喜
希望黃韻玲可以influence到評委比離心力拎年度歌或者其他技術獎
另外兩隻或者天真有邪都接受

6. 恭喜楊丞琳同年輪說 首次入圍
雖然比我揀 應該會prefer獨善其身

其實睇翻女歌手往年噶數據 金曲獎自Tanya二封歌后之後 全部都係頒俾老seafood
陳珊妮 Karen Sandy Penny大 ...
jaydeng 發表於 2017-5-17 12:55

偏執面隻碟質素係一般
但三月同這樣你還要愛我嗎個演繹其實又係超班
所以同樣邏輯下楊乃文隻碟本身又唔一定會拉低佢勝算既

其實都幾期待今年會係分獎定兩三個單位掃獎mode

中華音樂人交流協會公布2016年度十大專輯及單曲名單
中華音樂人交流協會、MUST 社團法人中華音樂著作權 ...
bagfgfcde 發表於 2017-6-22 17:04

今年個list都幾廢
會唔會年度歌曲都撞成咁呀

燈燈燈

呢排聽左好多次年輪說同我們的總和
估係呢兩隻爭詞 艾個隻題材幾吸引但係感覺似青峰會贏 用字準繩同到肉

年度歌曲 如果五月天咁橋碟同樂團輸比JTW同草東 呢個應該會係佢地
離心力太冷 所以如果唔係五月天應該都係上面兩隻爭

女歌手應該係楊乃文同艾怡良之爭
雖然個人偏好爐火純青既楊

作曲人其實郭頂有機 尤其係主要對手都係慢歌入

男歌手都係方林之爭 兩個其實都超哂班拎
只不過手掌手背都係肉 取捨下林可能會比隻碟拉低勝算

結論 其實艾怡良拎膠既機會好大 燈左唔好怪我

發生咩事呀容祖兒
頒得獎者頒到咁

恭喜離心力奪得作曲人獎
恭喜埋阿妹編曲人獎

暫時個得獎list都幾冷
好驚後面繼續爆

仲係好冷
係作曲人新人樂團熱D

頭先緊張死
恭喜方大同!

Yoga好唔高興咁
阻住 發表於 2017-6-24 22:59

下隻碟唔好咁淡 輪都輪到佢既

方大同
金曲獎歌王
叱咤白果
hehehaha 發表於 2017-6-24 23:03

方大同都話男金過 你睇下Ellen...

哇哇哇 艾怡良真係有獎拎
都話架啦哈哈哈

會唔會最後郭頂分左隻碟

而家都近乎大熱都人人有份
離心力拎左曲五月天拎詞

係咁就頒個詞比青峰或者艾怡良啦...

估唔到今年咁多獎都係第一輪大比數分哂勝負

而女歌手部分,艾怡良、家家及魏如萱討論最久,但最後評審在艾怡良歌聲裡聽見企圖心,聽見隱藏在裡面的爆 ...
CunninG 發表於 2017-6-25 10:36

我諗今次真係碟質素行先
如果唔係無可能 大同會第一輪已經拎18票
所以每年既準則都真係好唔同

希望大同學莫文蔚咁拎完金曲獎之後就肯出番碟

替林宥嘉可惜。 但見到小玲姐話方大同第一輪已經18票贏。
其實又不得不服方大同今次呢隻碟。雙CD不在話下, ...
samson712 發表於 2017-6-25 11:12

其實講到尾 金曲獎始終係台灣產物
有隻大大大熱門五月天係度 碟呢個大獎真係好難會方同郭兩個唔算高或者係零人氣既外人鍊贏

回復  tributehotel

容祖兒透過經紀人對《ETNEWS》表示:「其實老實說第一次參加金曲獎,就把得獎人的名 ...
阻住 發表於 2017-6-25 23:34

其實佢不如避風頭算啦
咁都兜到自己敬業 ...