返回列表 發帖
希望郭頂可以入圍

Hi 陳生
女歌手你支持邊個
Wonders 發表於 2017-5-16 14:53
祖兒
最佳演唱組合撐草蜢

雞蛋蒸肉餅入圍樂團

WOW 草蜢真係入到

淒美地 入圍填詞

離心力入圍作曲

女歌手全部都愛

盧廣仲入到
Wonders 發表於 2017-5-16 16:15
隊長隻碟正喎
呢隻好聽呀黃明志同大支……正到一個點
Evan@LaRossa 發表於 2017-5-16 16:16
希望最後拎埋
陳陳個李榮浩呀
CunninG 發表於 2017-5-16 16:17
估到佢未必有 我自己今年都無比獎佢
唯有希望佢今年隻專輯可以加油啦

今年女歌手好明顯係楊乃文,家家、魏如萱、盧凱彤註定入圍等於陪跑,大陸歌手葛仲珊,資歷淺既艾怡良估計第 ...
我等我在 發表於 2017-5-16 17:23
大陸歌手葛仲珊
你確定 ???

viutv 嘅節目表唔係播金曲獎喎
究竟係真唔係架 ???

大同入圍左咁多屆連一個獎都未拎過
希望今年有得拎獎啦

美祖有行紅氈

下一個project係出國語碟, 希望年底出到歌
阻住 發表於 2017-6-24 18:47
期待下年祖祖入圍金曲獎

還不夠遠
好野 估中

再次恭喜呀妹同太太
好開心

容祖兒真係好醜怪

李榮浩要出場啦

好精彩

草蜢好多歡呼聲

正 估中草東

大同

WOW 艾怡良

第 28 屆金曲獎 完整得獎名單 [以頒發先後次序排列]

最佳新人獎 草東沒有派對
演奏類 最佳作曲人獎 秦四風 《Arboreal Tunnel》
演唱類 最佳作曲人獎 黃建為 《離心力 Centrifugal Force》

特別貢獻獎 紀露霞
最佳台語女歌手獎 曹雅雯

最佳台語男歌手獎 謝銘祐
最佳台語專輯獎 《釘子花》 伍佰

演奏類 最佳專輯製作人獎 李欣芸 《心情電影院》
演奏類 最佳專輯獎 《SEDAR》 秦四風
年度歌曲獎 《大風吹》 草東沒有派對

最佳客語歌手獎 二本貓
最佳客語專輯獎 《光亮徬徨的閃耀年紀》 二本貓

最佳原住民語歌手獎 桑布伊
最佳原住民語專輯獎 《vavayan 女人》 阿爆(阿仍仍)
演唱類 最佳作詞人獎 《成名在望》 五月天阿信
演唱類 最佳編曲人獎 《還不夠遠》 盧凱彤

最佳專輯裝幀設計獎 《Welcome To The Next Level》 陳星翰 / 何旭庭 / 講口萬 / 余品翰 / 小狐 / 毛怪 / 李夏
最佳音樂錄影帶獎 《拆》 彭畯益 / 朱啟光 / 張錫安

最佳演奏錄音專輯獎 《SEDAR》 秦四風
最佳演唱錄音專輯獎 《桑布伊創作專輯 - 椏幹》 桑布伊

評審團獎 生祥樂隊 《圍莊》
最佳演唱組合獎 Mr. Miss
最佳樂團獎 草東沒有派對

特別貢獻獎 張雨生

最佳單曲製作人獎 陳君豪 《是日救星》
最佳專輯製作人獎 荒井十一 《vavayan 女人》

最佳國語男歌手獎 方大同
最佳國語女歌手獎 艾怡良

最佳國語專輯獎 《自傳 history of Tomorrow》 五月天
年度專輯獎 《桑布伊創作專輯 - 椏幹》 桑布伊