返回列表 發帖
華納會永遠缺席嗎? 如果係, 真係非常可惜
michaelycy_2007 發表於 2017-5-21 23:17
應該唔會永遠,等睇tvb幾時同英皇反面咪到華納上囉。不過柏豪好似會離開華納。

應該唔會永遠,等睇tvb幾時同英皇反面咪到華納上囉。
Ching2015 發表於 2017-5-21 23:21

英皇同TVB難以反面的...

英皇同TVB難以反面的...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-21 23:25

所以星夢歌手永遠唔會有機會囉最男最女,金曲金已經最盡。

Ching2015 發表於 2017-5-21 23:28

好難講, 尤其係女, 因為英皇如果無左Joey參加頒獎禮, 就唔會有任何爭獎能力, 人地總有結婚生BB既一日, 點都要停工一年半載啦, 可能全年無歌

加上星夢都無人有潛質拎最男最女, TVB都明白凡事唔可以太盡

好難講, 尤其係女, 因為英皇如果無左Joey參加頒獎禮, 就唔會有任何爭獎能力, 人地總有結婚生BB既一 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-21 23:44

唔講最女啦,最男應該係克勤 ~ Hins~ 克勤~Hins…

Ching2015 發表於 2017-5-21 23:28

原來英皇已經從2010至今都包攬最男最女

唔講最女啦,最男應該係克勤 ~ Hins~ 克勤~Hins…
Ching2015 發表於 2017-5-21 23:51

我覺得李克勤都唔志在D獎, 應該Hins繼續拎, 不過我有感覺佢四台都唔會玩多幾多年

原來英皇已經從2010至今都包攬最男最女
阿mark 發表於 2017-5-21 23:52

因為無人願意參與, 2010年仲未有何生何太的

我覺得李克勤都志在D講, 應該Hins繼續拎, 不過我有感覺佢四台都唔會玩多幾多年 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-21 23:53

仲Hins?佢唔係話要轉翻幕後咩,攞三次仲未夠

仲Hins?佢唔係話要轉翻幕後咩,攞三次仲未夠
阿mark 發表於 2017-5-21 23:55

不過李克勤都唔會想拎吧... 所以英皇男應該無爭獎能力了... 要靠SONY

我覺得李克勤都唔志在D獎, 應該Hins繼續拎, 不過我有感覺佢四台都唔會玩多幾多年 ...
michaelycy_2007 發表於 2017-5-21 23:53

李克勤都唔志在獎?????

HAHAHAHAHAHA
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

不過李克勤都唔會想拎吧... 所以英皇男應該無爭獎能力了... 要靠SONY
michaelycy_2007 發表於 2017-5-21 23:56

勁歌應該2012年完結,根本唔應該搞20大,趕走晒d公司,雖然有好多公司/歌手係知道頒20大都唔會有份所以唔參加

李克勤都唔志在獎?????

HAHAHAHAHAHA
hinz 發表於 2017-5-21 23:59

我講錯野吧... Sorry... 我不熟佢 hahahaha

勁歌應該2012年完結,根本唔應該搞20大,趕走晒d公司,雖然有好多公司/歌手係知道頒20大都唔會有份所以唔 ...
阿mark 發表於 2017-5-22 00:00

不能同意更多, 好懷念以前個機制, 可惜香港人太愛民主...

其實機制應該公開透明D比較好, 我所指係點先有得候選各獎項

當年點樣先有獎最後都係公司話事

01. 一刻戀上 - C AllStar
04. 手中沙 - HANA
05. 一輩子守候 - HANA
07. 小故事 - JW王灝兒
11. BB - Rainky蔚雨芯
22. 我不會撒嬌 - 何雁詩
24. 演員 - 吳業坤
25. 一隻小豬 - 泳兒
27. 難得一遇 - 林奕匡
29. 帶著骨灰去旅行 - 洪卓立
31. 情人自擾 - 胡鴻鈞
32. 巴別塔 - 陳柏宇
34. It's My Day - 孫耀威
46. 獨愛 - 湯寶如/47. 不藥而癒 - 鄧小巧
48. 聽你說願意 - 鄭世豪
49. 地盡頭 - 鄭俊弘
50. 風沙 - 鄭俊弘
51. 真心真意 - 鄭俊弘 何雁詩
56. 從不信自己 - 鍾舒漫
60. 陪著你走 - 譚嘉儀

I am surprised there are still 20 songs for them to reward. In fact, other choices like 糖妹/側田 or the 2nd tier Sony/Neway artists would not be too shocking...

我講錯野吧... Sorry... 我不熟佢 hahahaha
michaelycy_2007 發表於 2017-5-22 00:02

衛冕金曲金
47. Bring Him Home
week20
1 . per se 也許沒有未來神

衛冕金曲金
b01091018 發表於 2017-5-22 00:36

除非天后出首搜神記2.0啦...

天窗2.0都唔夠撼

If I were him, do you think Joey would get no award for her absence?
michaelycy_2007 發表於 2017-5-21 19:57

Joey is never a good example for comparisons.

Joey is never a good example for comparisons.
newguy 發表於 2017-5-22 00:50

Why do you think so? XD

Actually, are Stephanie and Fred still supported by their company (after the news was coming out)? Or will they be slowly frozen by TVB?

其實真心覺得hacken joey攞又唔係,唔攞又唔係 都幾尶尬

其實真心覺得hacken joey攞又唔係,唔攞又唔係 都幾尶尬
creativity 發表於 2017-5-22 10:35

而家樂壇青黃不接,有potential攞獎的一線如Kay, Eason, 千嬅,柏豪唔會出席,算有能力爭獎的星夢前一哥一姐失晒蹤,比邊個? hacken joey唔出席送個獎去,唔通唔要?

BTW, TVB似想放棄音樂節目,勁歌幾時唔再玩?

克勤祖兒係咪應該唔會去
creativity 發表於 2017-5-21 16:37

克勤和祖兒這兩年季選都無歌入選, 但照舊可以成為年尾候選歌曲,而且攞埋大奬.

Actually, are Stephanie and Fred still supported by their company (after the news was coming out)? O ...
leonk 發表於 2017-5-22 03:05

No I don't think so.
    Don't you think that the case of Jinny is even more serious? If Jinny is not frozen, how will the two of them be frozen?
    The most important thing is loyalty!

柏豪可能去埋英皇取代張敬軒拎最男
Kaybb 發表於 2017-5-22 12:55

其實佢應該簽TVB爭視帝

不滿tvb應該連勁歌都罷去,但衛蘭又去勁歌,唔明
Kaybb 發表於 2017-5-22 12:54

出節目同去頒獎禮唔同
    節目增加曝光率, 何樂而不為?
    出席頒獎禮而賽果差係恥辱

克勤和祖兒這兩年季選都無歌入選, 但照舊可以成為年尾候選歌曲,而且攞埋大奬. ...
hkwilliamsiu 發表於 2017-5-22 12:21

佢地根本半退休, 出席D咩頒獎禮全部公司決定

而家樂壇青黃不接,有potential攞獎的一線如Kay, Eason, 千嬅,柏豪唔會出席,算有能力爭獎的星夢前一哥 ...
Ching2015 發表於 2017-5-22 11:19

取消勁歌有兩個條件
    1. TVB成為香港唯一免費電視台
    2. 其他三台取消頒獎禮

咁都可以學ivana,克勤咁只去tvb勁歌金曲以外的節目,勁歌金曲咁低收視,係都去流行經典先 ...
Kaybb 發表於 2017-5-22 13:11

可能公司又覺得只上呢D太少

半退休都仲要被公司控制,好慘
Kaybb 發表於 2017-5-22 13:12

一日未退休, 即使你職位幾高, 都要聽話

去勁歌金曲簡直浪費時間,太少應該去埋都市閒情都唔會去勁歌金曲呢d垃圾節目 ...
Kaybb 發表於 2017-5-22 13:16

咁又唔好咁講, 勁歌金曲收視雖然低, 不過勝在觀眾多數係樂迷, 同埋可能覆蓋率已經高過所有電台

千嬅鍾意幾時去903都得,呢樣係個別公司問題
Kaybb 發表於 2017-5-22 13:19

公司越有實力同規模就自然對員工限制多
    不過我同意係公司政策, 英皇同星夢限制最多

我唔認同,樂迷多數聽電台或上呢個網,想吸街外客去下學是學非效果仲好過勁歌 ...
Kaybb 發表於 2017-5-22 13:20

真的嗎? 咁可能華納高層同我一樣判斷錯誤

優秀選性質已經改變
以前優秀選係等大家公平競爭總選入場券
宜家制度就好似D運動比賽咁: 種子選手可以少賽幾場

咁其實同選手質素都有關係: 如果所有選手實力不相伯仲, 就唔會有D人可以決賽先出現

東亞好有實力架,星夢有實力咩?
Kaybb 發表於 2017-5-22 13:46

控制賽果的實力

碎雅有tvb8最受歡迎女歌星喎,柏豪拎男金但係tvb咩都無先慘
Kaybb 發表於 2017-5-22 12:50

Tvb8,都無乜人會關注啦

Tvb8,都無乜人會關注啦
阿mark 發表於 2017-5-22 16:15

呢個頒獎禮已經廢除