返回列表 發帖

《2017勁歌金曲優秀選第一回》 (2017.06.03)

http://jsg.tvb.com/2017/selections2017part1/

TVB fun投票日期:
2017年5月20日午夜十二時開始 至2017年5月30日午夜十二時截止

01. 一刻戀上 - C AllStar
02. 兄兄我我 - C AllStar
03. 安多酚 - Fabel
04. 手中沙 - HANA
05. 一輩子守候 - HANA
06. 七歳 - HANA
07. 小故事 - JW王灝兒
08. 衰仔大學 - K.I.S. 羅啟聰
09. 反方向 - Lydia劉敬雯
10. 天外飛仙 - Nowhere Boys
11. BB - Rainky蔚雨芯
12. 從今以後 - SUPER GIRLS
13. 說再見了吧 - SUPPER MOMENT
14. 有約 - Twins
15. 卜卜卜 - 小塵埃
16. 這一個夜 - 太極
17. 深淵 - 王嘉儀
18. 她剪她髮 - 她她
19. 從一而終 - 岑日珈
20. C3PO - 李克勤
21. 懶斯文 - 李卓庭 謝文雅
22. 我不會撒嬌 - 何雁詩
23. 太想討好你 - 何雁詩
24. 演員 - 吳業坤
25. 一隻小豬 - 泳兒
26. 查無此字 - 林奕匡
27. 難得一遇 - 林奕匡
28. 停止繁殖 - 林奕匡
29. 帶著骨灰去旅行 - 洪卓立
30. 願望樹 - 胡琳
31. 情人自擾 - 胡鴻鈞
32. 巴別塔 - 陳柏宇
33. 最好時光 - 容祖兒
34. It's My Day - 孫耀威
35. 也許我們倦了吧 - 張子丰
36. 幸福止痛 - 側田
37. Heads Up Phones Down - 側田 ft. Dough Boy
38. 沙堆 - 張美儀
39. 少女的球鞋 - 張紋嘉
40. 下次愛你 - 張敬軒
41. Shut Up - 許靖韻
42. 里數 - 黃千庭 ft. 李礎業
43. 纏路 - 黃浩琳
44. 失散 - 黃意雅
45. Fantasy - 雷深如 J.Arie
46. 獨愛 - 湯寶如
47. 不藥而癒 - 鄧小巧
48. 聽你說願意 - 鄭世豪
49. 地盡頭 - 鄭俊弘
50. 風沙 - 鄭俊弘
51. 真心真意 - 鄭俊弘 何雁詩
52. I Will Be Alright - 黎曉陽
53. 敗部 - 黎曉陽
54. 在這家 - 糖妹
55. 蝶夢 - 閻奕格 謝天華
56. 從不信自己 - 鍾舒漫
57. 閃光 - 顏卓靈
58. 死亡之吻 - 關楚耀
59. 如水 - 譚嘉荃
60. 陪著你走 - 譚嘉儀
61. 最後也分開 - 譚嘉儀
62. 慾望面前 - 譚耀文

點解有D歌無上榜都有得候選?
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

我等我在 發表於 2017/5/21 06:18

簡直是十分奇怪!

我等我在 發表於 2017-5-21 06:18

月巴亻老何入左黎做星夢 CEO 之後就變成咁啦喎
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

我等我在 發表於 2017-5-21 06:18

前年無留意, 上年已經係無上榜都有得候選+得獎 (e.g. 2016勁歌金曲優秀選第二回 - 泳兒得獎歌曲《我的情書》無過上榜)

It looks like 鏗鏗未來歌曲 RIP@TVB (as long as 月巴亻老 is in charge)

林奕匡提名仲多過星夢一哥
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

自動delete許廷鏗好絕

許延鏗吾係否認左離巢咩。。。點解冇歌候選

許延鏗吾係否認左離巢咩。。。點解冇歌候選
筠筠 發表於 2017-5-21 11:39

明顯滿約之後唔續了...
無力將天氣逆轉。

許生連候選都冇

希望C AllStar入兩首

林奕匡提名仲多過星夢一哥
kevinlai1621 發表於 2017-5-21 11:21

不如三首全部得獎

如果三選二, I wish for 停止繁殖 + 查無此字. 不過 Phil Lam 要醒醒定定, 過去唱停止繁殖live

風雲5D 幾條友 有冇機

胡琳首同風雲5D冇關的《願望樹》應該有機

連Fred都係得2.5首 得HANA同佢有3首
nicholashin 發表於 2017-5-21 11:37

《七歳》唔錯, 不過月巴亻老多數會比HANA其他兩首電視歌

呢幾首應該係4台都冇上過榜

35. 也許我們倦了吧 - 張子丰
59. 如水 - 譚嘉荃
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

呢幾首應該係4台都冇上過榜
b01091018 發表於 2017-5-21 13:08

Lydia 劉敬雯首《反方向》呢, 有冇上過任何榜?

方丈份人好小器sosad
利申:唔係鏡粉

牙醫今年有無歌上過榜?
咁慘,一首候選都冇

牙醫今年有無歌上過榜?
咁慘,一首候選都冇
cathay1996 發表於 21/5/2017 14:00

痛醒 雙周冠

牙醫今年有無歌上過榜?
咁慘,一首候選都冇
cathay1996 發表於 2017-5-21 14:00

痛醒雙週冠,不過係record被delete左。

希望C AllStar入兩首
阿mark 發表於 2017-5-21 12:30

應該都係照舊入一首

不如三首全部得獎

如果三選二, I wish for 停止繁殖 + 查無此字. 不過 Phil Lam 要醒醒定定,  ...
boy4dudes 發表於 2017-5-21 12:35

Phil 都係照舊入一首 難得一遇

Lydia 劉敬雯首《反方向》呢, 有冇上過任何榜?
boy4dudes 發表於 2017-5-21 13:29

記得係有..好似係港台
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

證明肥佬同金堅分手分得極唔和平~
可能嬲佢起飛腳~

可能嬲佢起飛腳~
表妹保莉 發表於 2017-5-21 15:29

諗起 @michaelycy_2007 咁嬲起勢插金堅
可能佢就係月巴亻老何?

克勤祖兒係咪應該唔會去

記得投俾 美斗 人地aiiiiiiiiiiiiii 左甘耐

有D好似安多酚同有約咁好似都未挑戰/推介/上榜有得候選,他狠過你做左超級勁歌推介反而無得候選?

可能月巴亻老表示唱片公司冇報名所以冇候選
唱片公司=月巴亻老

可能嬲佢起飛腳~
表妹保莉 發表於 2017-5-21 15:29

唔好忘記佢都係tvb藝員,就算星夢唔封殺佢,tvb都會

記得投俾 美斗 人地aiiiiiiiiiiiiii 左甘耐
hkbaby 發表於 2017-5-21 16:39

美斗係?

美斗係?
阿mark 發表於 21/5/2017 19:33

回復 32# XYZZY

聽都未聽過……

諗起 @michaelycy_2007 咁嬲起勢插金堅
可能佢就係月巴亻老何?
Our_Souvenir 發表於 2017-5-21 15:44

If I were him, do you think Joey would get no award for her absence?

應該係錄影??

09. 反方向 - Lydia劉敬雯

聽都未聽過
tvb有上過呢首咩?
Kaybb 發表於 2017-5-21 20:55

好似上過勁歌金曲

其實應該俾晒d候選歌上榜好鬼過啦,宜家成件事好核突

其實應該俾晒d候選歌上榜好鬼過啦,宜家成件事好核突
阿mark 發表於 2017/5/21 21:04

同意

唔明點解華納歌手上勁歌,但又無上榜歌,總選已極核突在場歌手睇缺席歌手係香港以外開演唱會架啦{:1_9: ...
Kaybb 發表於 2017-5-21 21:11

2015總選傾唔掂條數咯

阿mark 發表於 2017-5-21 21:14

2014已經係傾唔掂條數

機制很不公平? 的確是, 因為藝術從來就無公平

你參加一個書法比賽, 繪畫比賽, 可能自己覺得自己作品好好, 不過評審覺得唔好, 所以無獎, 或許你參加另一個比賽會有獎都唔定, 又或者呢個比賽根本一定要係會員先可以參加, 你唔係會員, 所以連參賽表格都無

流行曲呢樣野已經唔再單純係藝術, 商業元素重過藝術好多, 所以賽果一定受商業影響, 包括公司之間關係, 藝人與公司之間協議, 關係等等, 大眾可以不滿, 可以批評, 不過最終都只能夠接受, 除非你自己成為主辦機構

因此, 傳媒頒獎禮呢樣野永遠無客觀, 即使iTunes, KKBOX下載率, YouTube點擊率都唔代表D咩, 因為只係代表受歡迎, 唔代表首作品具藝術性

阿mark 發表於 2017-5-21 21:14

係唔係傾唔掂最男比Hins定柏豪? 有英皇無華納?

回復 42# Kaybb

可能傾唔掂攞獎條數,歌照唱,獎唔攞。

係唔係傾唔掂最男比Hins定柏豪? 有英皇無華納?
Ching2015 發表於 2017-5-21 22:27

應該係啦,成件事最慘就係碎雅

擺明係,15年柏豪失最男
Kaybb 發表於 2017-5-21 22:30

14呢? 14已經缺席總選

華納會永遠缺席嗎? 如果係, 真係非常可惜

美商 都2首、靚菊3首、硬屎又2.5首+熊貓又2.5首已經可以一半